Autor Wątek: KIERUNKOWSKAZY DYNAMICZNE - opinie, zakup, przepisy.  (Przeczytany 8634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tirizval

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZST
KIERUNKOWSKAZY DYNAMICZNE - opinie, zakup, przepisy.
« dnia: 26 - Lipca - 2019 - 20:02:29 »
Witam, mam pytanie przede wszystkim do osób, które mają kierunkowskazy dynamiczne bądź mają wiedze na ich temat.
Zauważyłem od jakiegoś czasu, że coraz więcej  osób wymienia w B6'stkach standardowe kierunkowskazy na kierunkowskazy "Dynamiczne".
Mam odnośnie tego parę pytań, a mianowicie czy montaż takich kierunkowskazów w samochodzie w którym fabrycznie nigdy nie występowały jest legalne/uregulowane prawnie, czy nie ma problemu z przejściem przeglądu?
Z tego co się dowiedziałem ( być może czegoś nie doczytałem) to generalnie kierunki dynamiczne do B6 ludzie albo kupują na chińskich stronach albo robią je sami. Co za tym idzie, to chyba nie posiadają homologacji, więc teoretycznie diagnosta może nie podbić przeglądu.

Jak to z tym jest? Być może ktoś ma wiedzę w tym zakresie i mógłby się nią podzielić. Byłbym wielce wdzięczny ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Dynamiczne Kierunkowskazy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Lipca - 2019 - 22:23:10 »
Jest wiele drobiazgów nie trzymających się żadnych reguł .Jeśli dołożysz do auta orurowanie, diagnosta wie przecież że nie jest to orginał i stempelek daje .A przepisy zabraniają dokładania tego typu "kangurów " czy dokładek do progów.Obniżone zawieszenie wozu czy ingerencja w twardość zawieszenia a stempelek jest bez problemowo .Samo to że przepisy ściśle określają moc  przednich reflektorów a" ksenony "nie mieszczą się w przepisach to lekka parodia .A diagnosta stempelek daje .Zmieniasz koła o zupełnie innym profilu opon jak i średnicę obręczy a diagnosta stempelek daje wiedząc że fura nie wychodziła fabrycznie na takich kołach .
Jeśli masz stres przed tego typu modyfikację to podpowiem w taki sposób .Ja mam pojazd który nie wiem czy do końca mogę nazwać mercedesem bo jest w nim wsadzony silnik z VW, (zmiana silnika wbita w dowód rejestracyjny ),skrzynia biegów z VW polo , własnoręcznie spawane półosie ,metalowa osłona pod cały układ napędowy ,mam zmienione progi (wyspawane z blachy o zupełnie innym profilu niż orginał) ,dodatkowe lampeczki w progach ,założony "kangur ",przyciemnione lampy tył ,przyciemnione szyby (bez atestu ),wyciętą własnoręcznie dziurę w dachu na szyber -dach (co osłabia konstrukcję dachu) ,nie posiadam katalizatora ani innych tego typu wodotrysków ,przerobiony silnik TDI na M-TDI (delikatnie mówiąc ) ,odłączoną poduszkę kierowcy jak i pasażera (bo tak chcę ) ,wycięty ABS (bo tak chcę).I autem jadę normalnie bez kombinowania na SKP.
To taki dynamiczny kierunkowskaz to raczej mały" pikuś"i nie ważne czy orginalny czy nie bo i tak nie łapie się w przepisy które wyraźnie określają barwę jak i częstotliwość zapalania i gaszenia .Według przepisów to żaden pojazd z dynamicznymi kierunkami nie powinien przejść badania na SKP.     

Podziękował: Tirizval

Offline Tirizval

• VW: Passat B6
  • Rej: ZST
Odp: Dynamiczne Kierunkowskazy
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Lipca - 2019 - 22:53:50 »
Według przepisów to żaden pojazd z dynamicznymi kierunkami nie powinien przejść badania na SKP.
Chyba powinien być wyjątek dla AUDI, chyba jako pierwsi wypuścili auto z dynamicznymi kierunkami i od tego zaczęło się zgapianie i dorabianie do wielu innych samochodów. Przynajmniej tak wyczytałem.

Ale przyznam, że rozświetliłeś mi trochę punkt widzenia ;)

Offline lukimaster

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: 85 KM
  • Rej: CCH
Odp: KIERUNKOWSKAZY DYNAMICZNE - opinie, zakup, przepisy.
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Lipca - 2019 - 22:54:35 »
Obecnie prawie każdy producent oferuje dynamiczne kierunkowskazy, szczególnie w wysokich modelach.
Osram z tego co widziałem oferuje dla B6 taki kierunkowskaz w lusterko i z pewnoscią ma homologację.

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Lipca - 2019 - 00:56:32 »
.Ja mam pojazd który nie wiem czy do końca mogę nazwać mercedesem bo jest w nim wsadzony silnik z VW, (zmiana silnika wbita w dowód rejestracyjny ),skrzynia biegów z VW polo , własnoręcznie spawane półosie ,metalowa osłona pod cały układ napędowy ,mam zmienione progi (wyspawane z blachy o zupełnie innym profilu niż orginał) ,dodatkowe lampeczki w progach ,założony "kangur ",przyciemnione lampy tył ,przyciemnione szyby (bez atestu ),wyciętą własnoręcznie dziurę w dachu na szyber -dach (co osłabia konstrukcję dachu) ,nie posiadam katalizatora ani innych tego typu wodotrysków ,przerobiony silnik TDI na M-TDI (delikatnie mówiąc ) ,odłączoną poduszkę kierowcy jak i pasażera (bo tak chcę ) ,wycięty ABS (bo tak chcę).I autem jadę normalnie bez kombinowania na SKP.
Maczuga kolczatka przy siedzeniu, toczysz bitwy o paliwo i mówią o Tobie MAD MAX ??
Odłączone poduszki, własnoręcznie spawane półosie, odłączony ABS, czy taże wycięte pasy bezpieczeństwa ? Strach wsiadać do takiego auta !
Podczas wypadku taki "ulep" to prawdziwa gilotyna dla kierowcy i pasażerów.
"przerobiony silnik TDI na M-TDI" - co to za wynalazek ?

VWFan

Offline Albercik

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Highline
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WL
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Października - 2019 - 09:49:48 »
Panowie,

Szukałem informacji o kierunkowskazach demonicznych i mam takie wnioski:
- większość kierunkowskazów dostępnych u majfrendów ma homologację... na USA.
- pozostałe nie mają wcale.

Osram z tego co widziałem oferuje dla B6 taki kierunkowskaz w lusterko
Nie. Osram ma takie kierunkowskazy do B8, Arteona, Golfa VII itd. Czyli tam, gdzie występują one fabrycznie.

Jedyny sposób aby dostać pieczątkę prawie-legalnie to przerobienie normalnych kierunkowskazów na dynamiczne tak, by nie pozostawić śladów i masz wtedy na kloszu homologację wybitą. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z legalnością, ale diagnoście/niebieskiemu pokazuje się jak byk wybite 3, 4 albo 5, 6 (zależnie od strony) i tyle. Jak kontrolujący będzie upierdliwy to i tak się przyczepi, choć to chyba najmniejsze zmartwienie.

W B6 miałem RL zakodowane w halogenach p.mgłowych, przyciemnione o 70% (RL = halogen świecił na 30%, B = halogen świecił na 100%) i tylko raz mnie niebieski zapytał o to, więc mu powiedziałem, że to jest samochód z Niemiec, fabrycznie w to wyposażony (razem z czujnikiem zmierzchu) i ja się na tym nie znam, ale skoro w DE dostał homologację to chyba i u nas też musi być ok - gość odpuścił.

Smutna prawda jest taka, że u nas przeglądy przechodzą prawie wszystkie auta, wystarczy stacja, gdzie pracuje znajomy. Samochody bez progów, z przeżartymi podłużnicami, po kosmicznych przeróbkach itd. dostają pieczątki bez problemu.

Inna sprawa to kolizja, gdzie sprytny ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. Tutaj, najmniejszy detal, może zaważyć na tym, czy odszkodowanie pójdzie z Waszej polisy, czy też z Waszej kieszeni. Nawet rozmiar opon/felg, których nie ma w wykazie fabrycznie przewidzianych do tego modelu. Np. W B6, przy 16" były dwa rozmiary opon: 205/55R16 i 215/55R16. Ja miałem 205/60R16, czyli <niby> to samo, co 215/55/R16, jednak gość robiący oględziny do polisy AC zwrócił na to uwagę i stwierdził, że ubezpieczyciel odmówi wypłaty AC za taki rozmiar. Na szczęście to był ostatni sezon tych kół i następne kupiłem 2015/55R16.
Jednak taka mała pierdoła może Was kosztować sporo, więc chyba nie warto.

Teraz, do B7 szukałem tylnych lamp z kierunkami dynamicznymi i niestety ta sama historia - wszystkie lampy mają homologację na USA. Co najśmieszniejsze - jeśli miałbym Paska sprowadzonego z USA to bym mógł takie lampy założyć :D

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Października - 2019 - 10:44:27 »
W B6 miałem RL zakodowane w halogenach p.mgłowych, przyciemnione o 70% (RL = halogen świecił na 30%, B = halogen świecił na 100%) i tylko raz mnie niebieski zapytał o to, więc mu powiedziałem, że to jest samochód z Niemiec, fabrycznie w to wyposażony (razem z czujnikiem zmierzchu) i ja się na tym nie znam, ale skoro w DE dostał homologację to chyba i u nas też musi być ok - gość odpuścił.

Ja też kodowalem i w Touranie i w Golfie V i w A3 8P co i tak nie zmienia faktu, że p.mgłowe w B6  i w/w nie mają homologacji RL00 i w teorii jest to niezgodne z przepisami

Dodano:  29 - Października - 2019  -  10:47:06
Inna sprawa to kolizja, gdzie sprytny ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania
Jeżeli był związek przyczynowo-skutkowy w innym przypadku to będzie działanie bezprawne

Offline Albercik

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Wersja: Highline
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WL
« Odpowiedź #7 dnia: 29 - Października - 2019 - 10:51:11 »
że p.mgłowe w B6  i w/w nie mają homologacji RL00 i w teorii jest to niezgodne z przepisami

Oczywiście, że nie mają. Podkreśliłem tylko fakt, jak u nas ktokolwiek zwraca uwagę na takie rzeczy...

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #8 dnia: 29 - Października - 2019 - 10:51:50 »
Ok, źle zrozumiałem

Offline kubaa_17

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Rej: KLI
« Odpowiedź #9 dnia: 13 - Listopada - 2019 - 21:28:56 »
Macie jakies sprawdzone dynamiczne migacze? kupował ktos?

Tagi wątku: