Hejka,
Przycisk to pikuś

Zawsze możesz wyciąć otwór - nie uzyskasz efektu ORI (tam jest wytłoczenie). W przypadku gdy zdecydujesz się wyciąć otwór to krawędzie obudowy przycisku bedą parę mm wystawać.
Sam nie wiem co zrobię

1. Albo tak wytnę i trudno. - ale to w późniejszym etapie (mój projekt podzieliłem na etapy)
2. Albo wymienię boczek - ale problem polega na tym że albo nie dostaniesz w ładnym stanie albo jak nie otrzymasz boczku z listwą w kolorze jaki obecnie posiadasz a wymiana boczku to rozwiercanie zatopionych trzpieni na ciepło. Sam szukam boczku ładnego i z moją listwą

3. Inną opcją jest dopasowanie z innych aut oprawki buttona otwierania klapy który po montażu będzie ładnie wyglądał.
To tak w temacie montażu przycisku otwierania klapy w drzwiach kierowcy.
Mój projekt ma pewne postępy

niewiele ale coś się kręci.
Zakupioną wiązkę klapy elektryczne pociąłem - znaczy odseparowałem złącza i przewody które dotyczą elektrycznej klapy i zrobiłem z niej mini wiązkę którą zamocuje wzdłuż mojej istniejącej i która obsluży odbiorniki które dodałem czyli: silnik dociągu klapy, głośniczek, lampka i przycisk otwierania klapy.
Tak przygotowaną wiązkę wpiąłem w klapę - w trakcie rozbierania zakupionej wiązki okazało się że niektóre żyły łączą się z elementami wiązki której nie demontowałem u siebie - podłączyłem te żyły do swojej wiązki.
No i kolejne schody - otóż wpięte w kostkę żyły które nowe wiązka posiadała u mnie się okazało wiązka karoserii nie ma po drugiej stronie kostki wogóle kabli - zatem mam 2 przewody ktore ida od buttona otwierania klapy i nie mają swojego końca w instalacji pojazdu. Może to wynikać z tego moje auto to 2016 ROk i wtedy jeszcze nie było instalacji dla klap elektr. tak sądzę.
No ale mając już wpiętą wiązkę postanowiłem na krótko wpiąć ją w sterownik klapy elektrycznej (oczywiście sterownik uziemniłem , zasiliłem prądem, spiąłem z silnikami (siłownikami) i wpiąłem w CAN.
No i działa

Funkcje takie jak - otwieranie z pilota, przycisku klapy działają poprawnie.
Zamykanie z buttona klapy zamknij na żądanie działa - podczas zamykania działa głośniczek.
Podstawa zatem jest ok

Co nie działa + problemy:
1. Nie działa podświetlenie klapy po otwarciu - jak pisałem 1 pin nie jest obasodzy w wiązce - pracuje nad tym.
2. Nie działa 2 przycisk w klapie ten od zamykania po odejściu od auta
- może to być wynikiem tego że jeszcze nie przeszedłem do fazy uruchomienia pen easy - czujniki mam ale nie są wpięte w w instalacje.
3. ODB11 raportuje błąd brkau czujników przytrzasnięcia - moja wiązka nie ma kabli to ich wpięcia

ale juz mam dokumentacje, zamówiłem wtyczki, parę kabli i poleci

4. ODB11 zgłasza też błąd głośniczka - na bank chodzi o to że nie jest ORI - poszukam na alle uzywany ale ORI - nie lubie błędów

5. nadal nie mam spinek blokady siłownika - uczulam osoby które podejmują się tego refitu, - bez tych spinek nie zamontojesz poprawnie siłownika

Next update soon