Autor Wątek: OPONY WIELOSEZONOWE - dyskusja, opinie i wybór najlepszych  (Przeczytany 8143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: FWD
OPONY WIELOSEZONOWE - dyskusja, opinie i wybór najlepszych
« dnia: 28 - Grudzień - 2014 - 12:16:16 »
Witam. Co uważacie na temat stosowania opon całorocznych ? Przy dzisiejszych krótkich i łagodnych zimach opony zimowe większą część żywota jeżdżą w temperaturach plusowych i mokrej nawierzchni

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: OPONY WIELOSEZONOWE - dyskusja, opinie i wybór najlepszych
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Grudzień - 2014 - 18:35:17 »
Jeżeli jeździsz tylko po mieście i autem nie wybierasz się w góry lub w mało odśnieżane tereny, a auto to jakieś secento, matiz czy jakiś innym mały samochodzik i zależy ci aby "zaoszczędzić" na zmianie opon na felgach...to jak najbardziej możesz poeksperymentować z całorocznymi  :))
W innym przypadku odpuściłbym sobie coś co jest do wszystkiego, a tak naprawdę jest we wszystkim średnie lub słabe.

Wszystko zależy czym jeździsz i gdzie tym czymś jeździsz ;)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Grudzień - 2014 - 18:51:35 »
Kto powiedział że zimy będą krótkie i łagodne?
To że poprzednia była taka nie znaczy że to jest powtarzalne zjawisko. Pamiętacie wielkanoc pod śniegiem? 2 lata temu zima mocno nam dała w kość, 3 lata temu też było konkretnie i raczej jeszcze nie raz zima nas zaskoczy.
Moim zdaniem jak ktoś mało jeździ to takie opony mogą się sprawdzić, na pewno nie będą jak zimówki w zimie i jak letnie latem ale to na pewno jest rozsądny kompromis.
W Twoim przypadku przy masie samochodu rzędu 2 ton tragedii na pewno nie będzie a używane z głową na pewno będą się dobrze sprawowały.
Jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział - takie moje zdanie.

Dodano:  04 - Marzec - 2015  -  12:17:35
To może być odpowiedź: michelin-crossclimate-pierwsza-swiecie-opona-letnia-homologacja-zimowa
Tak swoją drogą co sądzicie o tej oponie?
Niby letnia a ma homologację zimową. Ciekawe jak ona naprawdę będzie się sprawowała?

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Model: Variant
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Kwiecień - 2015 - 23:19:46 »
Jak na moje to jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego....

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Kwiecień - 2015 - 09:06:36 »
Jak na moje to jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego....
W artykule jest napisane że ta opona w teście zimowym i letnim zdobyła bardzo dobre oceny i pomimo że jest letnia to ma homologację zimową.
Jeżeli to prawda to Twoja teoria może okazać się błędna.
Pamiętam czasy jak prawie wszyscy cały rok na jednych "kartoflach" jeździli i się cieszyli że nie łyse.
Jak mój ojciec w latach 80 w Niemczech kupił mecedesa W123 i dostał do niego komplet zimówek to nikt nie wiedział co to jest.
Teraz znam osoby co jak spadnie kilka płatków śniegu to na letnich boją się wyjechać z garażu.
Nie odkryję ameryki ale te wszystkie wynalazki typu opony zimowe, ABS, ESP, napędy na 4 koła itp. są po to żeby ułatwić życie kierowcy, pomóc prowadzić w trudnych warunkach a nie żeby go wyręczać w myśleniu. Wprawdzie autonomiczny samochód przejechał przez całe Stany ale do wdrożenia tego do naszych aut jeszcze trochę czasu minie.
Swoją drogą Google mogłoby przetestować swój autonomiczny samochód w Polsce na drogach wojewódzkich, powiatowych i gminnych w warunkach jesienno - zimowych. Myślę że nie byłoby tak łatwo jak przez Stany :D
A opona michelin crossclimate już niedługo wejdzie do produkcji seryjnej - konkurencja też zapewne nie będzie w tyle - szykuje się zatem ciekawa konkurencja na rynku a zyskamy na tym my - konsumenci.

Offline gosik_vw

• :: ComfortLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TD
  • Kod: AAZ
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: RMI
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Kwiecień - 2015 - 21:14:48 »
Jak dla mnie ten michelin crossclimate to rewelacja, może za parę lat skończymy z wymianami opon, z letnich na zimowe i odwrotnie. Kto wie  ::)

Offline fachurM

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Listopad - 2018 - 11:20:27 »
Jak mówi klasyk "coś jest do wszystkiego to jest do niczego", ale trzeba pamiętać o tym, że opony dopasowujemy sobie do potrzeb.
Jeśli nie mieszkasz na dalekim południu to będą ok. Pod warunkiem też, że nie robisz 30 tysięcy rocznie bo będziesz je zmieniał tak szybko jak założyłeś.
Całoroczna opona musi być stosunkowo bardziej miękka, żeby w ujemnych temperaturach nie twardnieć. Analogicznie robi się też bardzo plastyczna w upały i wtedy znacznie szybciej się zużywa. Trzeba więc jeździć z głową i zimą i latem na takich oponach.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Listopad - 2018 - 13:23:48 »
Opony wielosezonowe, daję sobie doskonale radę w naszym klimacie.
Jeśli nie jest się agresywnym kierowcą wykorzystującym pełną moc i śmigającym na granicy przyczepności opon, to nie widzę potrzeby kupowania ekstra opon na każdą porę roku i pogodę: lód to jedno, wysoki śnieg drugie, deszcz to trzecie, upały itd itd..
Jest to kompromis na europejski klimat.
Co innego gdy się mieszka na południu Włoch czy w Skandynawii.

Offline lynu

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.2 TSI
« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Listopad - 2018 - 17:47:33 »
Mam od roku takie opony i sobie chwale. Na polskie zimy nie ma sensu bawić się w opony typowo zimowe a całoroczne spokojnie dają rade.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #9 dnia: 27 - Listopad - 2018 - 19:21:24 »
Jeździłem poprzednim autem jeden rok na oponach wielosezonowych i było ok. Jedyny problem to zbyt szybko zużywają się latem jak dużo jeździmy. Obecnie od kilku lat sezon zimy na zimowych a latem na letnich.

Offline mistern

• :: StartLine
« Odpowiedź #10 dnia: 22 - Styczeń - 2019 - 11:35:28 »
Jest taka zasada, że jak coś jest od wszystkiego to jest do niczego. Rozumiem, gdybyśmy jeździli na co dzień w klimacie południowych Włoch, Hiszpanii czy Portugalii - wówczas rzeczywiście można byłoby sobie pozwolić na zakup opon wielosezonowych, ale my mamy kilka pór roku, a różnice temperatur sięgają 50 st. C. Nie da się z wykorzystaniem jednej mieszkanki obsłużyć takich różnic temperaturowych.
Dlatego jak już kupować, to letnie/zimowe... budżetowe, ale niech to będą letnie i zimowe. 

Offline mada18

• VW: T-Roc
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: SG
« Odpowiedź #11 dnia: 22 - Styczeń - 2019 - 17:54:05 »
Sprzedałem opony oryginalne letnie na jakich wyjechałem z salonu i zakupiłem wielosezonówki  z najwyższej półki i jestem " mega" zadowolony.
Zaliczyłem już na nich Alpy w zimie. W moim poprzednim aucie miałem letnie i zimowe na zmianę i to też nie budżetowe, i też przez kilka lat jeździłem w Alpy.
I mogę z doświadczenia powiedzieć że nigdy więcej p....a  się ze zmianą opon .
pozdrawiam i życzę przyjemnych wymian opon . :evilmrgrin: :evilmrgrin: :evilmrgrin: :bry:

mada

Podziękował: Caress84

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Kod: CFHC
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #12 dnia: 26 - Wrzesień - 2019 - 04:50:23 »
I mogę z doświadczenia powiedzieć że nigdy więcej p....a  się ze zmianą opon .
Jeśli ktoś mi zachwala jakie to wielosezonowe opony są super, hiper itp. to ja się pytam czy buty też ma wielosezonowe i chodzi w nich cały rok ?
Pytam czy olej Uniwersalny z Biedronki leje do silnika i smaży na nim frytki, czy może używa go też jako olejku do opalania?
Pytam czy maść na hemoroidy używa też do opryszczki. Czy kalesony też ma wielosezonowe ?

Opony wielosezonowe są do użytku w klimacie umiarkowanym przy łagodnej pogodzie i przy jazdach głównie miejskich gdzie prawie zawsze jezdnie są odśnieżone, do długich, już parodniowych, są dużym ryzykiem.
Pięć lat pracowałem w terenie, jeździłem w mieście i w zapomniane wsie, gdybym nie miał typowo zimowych opon to po wsiach musiałbym jeździć saniami. Były przypadki że zderzakiem spychałem śnieg i jechałem, sam siebie zaskakiwałem w jak głęboki śnieg udawało mi się wjechać i wyjechać. W lecie opony z miękką mieszanką gumy "pływają" wydłużając drogę hamowania, zimą też wydłużają ze względu na twardszą mieszankę gumy względem opon typowo zimowych, czy taki entuzjasta wielosezonówek będzie zadowolony gdy podczas hamowania zabraknie mu np. 20 cm z powodu "uniwersalności" opon ?

Opony to nasz jedyny kontakt z nawierzchnią, to nasze wyjazdy i powroty na kołach a nie karetką pogotowia, jedna stłuczka zawsze jest droższa od drugiego kompletu opon.
Wcześniej różnie bywało, miałem opony lepsze i gorsze ale odkąd spróbowałem nowych a szczególnie zimówek to powiedziałem że moje życie jest ważniejsze niż oszczędność na drugim komplecie kół (jeśli ktoś bardziej ceni kasę od życia to jego wybór).
Opony wielosezonowe to szybsze zużycie latem i mniejsze bezpieczeństwo zimą.
Opony wielosezonowe to opony dla niedzielnych kierowców jeżdżących bardzo mało, przy umiarkowanej pogodzie  i "w koło komina".
Opony na lato i opony na zimę to połowę wolniejsze zużycie, to maksymalne bezpieczeństwo jeśli chodzi o przyczepność do nawierzchni  w porównaniu do opon tzw. "uniwersalnych".
Czasem zdarza się  że robię trasę 1200 km  i nie wyobrażam sobie takiej trasy gdzie praktycznie na wyjeździe może być + 5 st. C a na końcu trasy bardzo obfite opady śniegu i przy nich - 7 st. C

Z własnego doświadczenia powiem że robiąc rocznie dużo km i robiąc długie trasy nigdy nie kupię opon "uniwersalnych".
Jak będę rencistą i będę jeździł najdalej do sklepu po bułki lub do lekarza to wtedy zakupię opony wielosezonowe.

VWFan

Podziękował: pretor, doggie, Marcino

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #13 dnia: 26 - Wrzesień - 2019 - 15:47:15 »
Nie nadają się na śnieg i błoto pośniegowe, w biedzie do miasta ale poza miastem też nie polecam, szwagier ma w X3 i niestety w błocie i śniegu nie ciągną

Offline Zielniak

• VW: Polo VI
  • Wersja: GTI
  • Moc: 200 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #14 dnia: 26 - Wrzesień - 2019 - 19:05:11 »
Nie jest z tymi wielosezonowymi tak źle.  Dwa lata Vredesteiny Quatrac 5 w 2-tonowym suvie, napęd 4x4 i było ok.  Wiadomo, nie jeździ się takim autem ze zrywem i ostro w zakrętach, ale 6 garów i 250 koni swoje daje.  Wiocha na Mazowszu, wyjazdy zimą w Sudety, podjazdy, zaśnieżone parkingi, błoto pośniegowe - na wszystkich nawierzchniach zachowanie poprawne.  Słabe były na głębokich kałużach - tu aquaplanning pojawiał się zbyt szybko.  60 tys km bez większych zastrzeżeń.

Teraz w GTI wiadomix - przyczepnośc musi być większa, margines bezpieczeństwa też bo przychodzi ochota żeby wcisnąć.  Zatem fabrycznie założone Primacy 3 doceniam, na zimę będą Alpin 6.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Model: Hatchback
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #15 dnia: 22 - Październik - 2019 - 08:54:08 »
Opony wielosezonowe to opony dla niedzielnych kierowców jeżdżących bardzo mało, przy umiarkowanej pogodzie  i "w koło komina".
No koledzy u mnie tak zachwalaja, ale faktycznie w zimie najdalszt wyjazd to z Tczewa na Mazury do gołębieskiego na weekend do do spa, a tak krecą się po miescie gdzie snieg jest na ulicach 3x w zimie. A robiąc rocznie 7tys km to nie zdązą zjechać takiego kompletu. W lecie nawet do zakopanego jadą niektórzy pociągiem a do Krakowa to rozważaja opcje pociag-samochód.

2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Online CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #16 dnia: 22 - Październik - 2019 - 10:20:40 »
Panowie opony wielosezonowe są coraz lepsze i jednym kierowcą pasują a innym nie. Ja odkąd pamiętam, zawsze miałem dwa komplety kół (felga+opona) i zmieniam je zazyczaj wtedy, kiedy mam czas i potrzebę. Nie neguję użyteczności opon wielosezonowych albo one mnie nie zadowalają a porównywanie ich do wiertarek wielozadaniowych, jest co najmniej nieuzasadnione i nieuprawnione.
Opony, to opony a wiertarki to inna bajka i należy o tym pamiętać.

Pozdrawiam.

Podziękował: pretor

Offline Marcino

« Odpowiedź #17 dnia: 23 - Październik - 2019 - 09:33:27 »
Zgadzam się, każdemu pasuje co innego. A faktycznie na rynku już nie tylko Michelin Cross Climate ma homologacje wielosezonową jako opona zimowa ze znaczkami 3mountain peaks.  Jest w czym wybierac.
Ja podobnie lubie mieć 2 komplety na felgach bez kolejek czekania. Zmieniam kiedy chce a wyzważm raz na jakiś czas jak zaczyna się coś dziać. Zmieniajac opony zawsze mam szanse zajrzeć na hamulce, w razie czego wyczyścić, mam gdzie to robić, i lubie.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #18 dnia: 23 - Październik - 2019 - 10:02:48 »
Po 3-4 latach właściwości wielosezonówek spadają jak wszystkich opon i daleko im będzie i do letnich i do zimowych, jako nowe w testach wszystko wypada fajnie. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Szczęście że zimy łagodne bo nie wyobrażam sobie jazdy na wielosezonowych po zaśnieżonych drogach czy też na drogach z błotem pośniegowym a akurat Michelin Cross Climate ma szwagier na BMW X3 i twierdzi że zima są kiepskie

Cytuj (zaznaczone)
Ja podobnie lubie mieć 2 komplety na felgach bez kolejek czekania.

Też lubię ale szkoda mi kasy na drugi komplet 19 calowych R-line a na innych auto nie wygląda dla mnie satysfakcjonująco więc z punktu ekonomicznego nie jest to absolutnie opłacalne,

Offline Bzyczekxd

• VW: Passat CC
  • Moc: 170 KM
  • Rej: RBR
« Odpowiedź #19 dnia: 18 - Grudzień - 2019 - 11:12:23 »
Sądząc po tym jaką mamy zimę obecnie (12 stopni w połowie grudnia).. zastanawiam się, czy zmiana opon na zimowe nie będzie miała sensu dopiero w styczniu :P

Podziękował: Marcino

Offline DziadekJan

• VW: Up!
  • Silnik: 1.0 ???
  • Rej: SK
« Odpowiedź #20 dnia: 18 - Grudzień - 2019 - 19:37:03 »
W tej chwili mam Goodyear Vector 4SEASONS Gen-2 XL i na poprzednim samochodzie też miałem Goodyeary. Ale ja mam bardzo lekkiego Upa. Przyzwyczaiłem się do jazdy na całorocznych, aczkolwiek wiem, że nie warto ufać artykułom sponsorowanym i poczytać fora oponiarskie. Bo miałem raz opony bardzo reklamującej się firmy, które wytrzymały z biedą półtora roku. Przyczyna banalna, wyząbkowały się i kierownicą trzęsło. To samo dotyczyło też zimówek tej najlepszej w testach firmy. Nie, nie napiszę jakiej, się domyślajcie.

Offline Marcino

« Odpowiedź #21 dnia: 19 - Grudzień - 2019 - 10:25:32 »
Taki UP z silnikiem 1.0 nie pozwala na za wiele zeby spreawdzić jak sie opony zachowują....
Ja mam cięzką nogę i lubie korzystac z mocy silnika taż ze często tracę trakcję na FDW i w zakretach też nie hamuje:)

Offline m4ayhem

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #22 dnia: 19 - Grudzień - 2019 - 14:27:20 »
Ja mam cięzką nogę i lubie korzystac z mocy silnika taż ze często tracę trakcję na FDW i w zakretach też nie hamuje:)
Korzystać z mocy silnika a tracić trakcję to dwie różne rzeczy.
Z własnego doświadczenia powiem (bo akurat  prowadzę działalność gdzie się przemieszczam codziennie dziesiątkami różnych aut w tym głównie sportowych) , że akurat w Tigu nawet jakby miał 90KM w dieslu to można tracić trakcję na FWD.
To auto ma po prostu bardzo słabe przeniesienie mocy względem utrzymania trakcji.
Nie wypowiem się jak to wygląda przy AWD, ale obstawiam że niebo lepiej. I tutaj opony mogą zdecydowanie więcej zmienić żeby poprawić trakcję.

Offline Marcino

« Odpowiedź #23 dnia: 19 - Grudzień - 2019 - 15:01:25 »
Korzystać z mocy silnika a tracić trakcję to dwie różne rzeczy
jedziesz rondem.... wciskasz gaz i koło się slizgaja...  mówie o moim Mitasubishi gdzie stare a nowe zimówki robią dużą różnice.

Offline Adam92

• VW: Jetta V
  • Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Moc: 102 KM
  • Rej: NEB
« Odpowiedź #24 dnia: 13 - Kwiecień - 2020 - 17:08:02 »
Ja kupiłem Kormorana All Seasion.
Ogólne są ok biorąc pod uwagę cenę.
Jednak przy ruszaniu jakoś częściej mi piszczą niż zwykłe letnie...

Tagi wątku: