Autor Wątek: 1.0 TSI [R3] - trwałość, osiągi i doznania  (Przeczytany 35575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wonszt

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZK
Odp: 1.0 TSI [R3] - trwałość, osiągi i doznania
« Odpowiedź #50 dnia: 24 - Czerwca - 2021 - 22:18:10 »
Silnik 1.0 TSI pierwsza awaria- silnik przy przyspieszaniu szarpie i nie wkręca się do maks obrotów. Mechanik stwierdził ze winne były świece zapłonowe. Wymienione jak na razie zero problemów.

Świece w tym silniku są ponoć bardzo ważne, gdzieś chyba na grupce FB czytałem, że powinno się kupić NGK, bo z tańszymi są problemy takie jak opisujesz. Ja dojechałem już do 180k i kolejny raz wymieniłem jak zawsze co 60k i może to placebo ale czuje, że jakoś ciszej silnik pracuje i ładniej odpala.
Nie robiłem tego w ASO i z wymianą oleju i filtrów wyszło około 800zł.

Ostatnio trochę się zdziwiłem, bo byłem na grillu i puściłem muzykę z samochodu i po godzinie grania na 50% mocy samochód nie chciał odpalić. Wyłączyłem wszystko odczekałem 15 minut i ledwo ale odpalił.
Trochę się zdziwiłem. Teraz nie wiem czy to ten typ tak ma czy akumulator przed zimą trzeba wymienić.

Offline wonszt

« Odpowiedź #51 dnia: 09 - Lipca - 2021 - 18:08:38 »
Również spotkała mnie pierwsza usterka, po 3 latach i 190 000KM.  :cry:
Samochód podczas upału +30 stopni słabo kręcił rozrusznikiem, ledwo odpalał, zauważalne było też, że po włączeniu nawiewu na maksa obroty na sekundę spadały.
Po sprawdzeniu testerem okazało się, że winny był akumulator.
W moim samochodzie fabrycznie zamontowany był akumulator firmy EXIDE 50AH, więc raczej z niższej półki. Po wymianie wszystko jest OK  :thumbup:
Ciekawe jak szybko by się zepsuł gdyby ktoś aktywnie korzystał z systemu start stop.

Teraz ze spokojną głową oczekuje na magiczne 200 000 na liczniku i spełnienie internetowej legendy o rozpadającym się silniku/samochodzie.

Podziękował: doministry

Offline doministry

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WI
« Odpowiedź #52 dnia: 09 - Lipca - 2021 - 18:23:55 »
Dziękuję! Dobrze wiedzieć że masz już 190.000.
Pocieszające!

Offline arturch1977

• Moc: ?? KM
  • Rej: WJ
« Odpowiedź #53 dnia: 27 - Lipca - 2021 - 07:31:24 »
Również spotkała mnie pierwsza usterka, po 3 latach i 190 000KM.  :cry:
Samochód podczas upału +30 stopni słabo kręcił rozrusznikiem, ledwo odpalał, zauważalne było też, że po włączeniu nawiewu na maksa obroty na sekundę spadały.
Po sprawdzeniu testerem okazało się, że winny był akumulator.
W moim samochodzie fabrycznie zamontowany był akumulator firmy EXIDE 50AH, więc raczej z niższej półki. Po wymianie wszystko jest OK  :thumbup:
Ciekawe jak szybko by się zepsuł gdyby ktoś aktywnie korzystał z systemu start stop.

Teraz ze spokojną głową oczekuje na magiczne 200 000 na liczniku i spełnienie internetowej legendy o rozpadającym się silniku/samochodzie.

A może pamiętasz przebieg przy którym wymieniłeś klocki i tarcze z przodu ? Ta wersja chyba nie ma czujników elektronicznych zużycia klocków.

Offline wonszt

« Odpowiedź #54 dnia: 02 - Sierpnia - 2021 - 20:24:42 »
A może pamiętasz przebieg przy którym wymieniłeś klocki i tarcze z przodu ? Ta wersja chyba nie ma czujników elektronicznych zużycia klocków.
95 000km
Nie ma czujnika ale jak się kończy okładzina to będzie popiskiwać. Mi piszczało przy 90kmh. Ponoć jest jakaś blaszka, która ociera.
Teraz przejechałem od tego momentu 100k i klocka jest jeszcze trochę, jak na zdjęciu.
Samochód lekki to i hamulce wolniej się zużywają.
Tylnych nie wymieniałem. Na stacji diagnostycznej siła hamowania ok, więc pewnie są wieczne.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Offline doministry

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WI
« Odpowiedź #55 dnia: 14 - Listopada - 2021 - 16:31:55 »
Moja druga Polówka ma rok, jakieś 25.000 przejechane....

Wszystko git, ale zauważyłem, że kiedy jest zimno i wilgotno, przy odpalaniu zimnego silnika przez chwilę słychać taki lekki gwizd.
Trwa on jakąś sekundę.

To nie jest to charakterystyczne, "gumowe" świszczenie w starych silnikach. To jeden krótki jakby gwizd.

Czy ktoś jeszcze coś takiego zaobserwował? Latem, wiosną to w ogóle nie występowało.

Tagi wątku: