Autor Wątek: 1.4 TSI [CZDA] - brzęcząca pompa paliwa HPFP  (Przeczytany 2642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lewap02

• :: StartLine
  • VW: Golf Sportsvan
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZDA
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
1.4 TSI [CZDA] - brzęcząca pompa paliwa HPFP
« dnia: 17 - Lipca - 2019 - 14:33:34 »
Cześć.

Czy ktoś z Szanowych Forumowiczów słyszał może o tym, że pompa paliwa wysokiego ciśnienia HPFP, a konkretnie jej zawór, ma prawo brzęczeć i nie jest to żadna wada?
W moim Sportsvanie (kupiłem go w lutym 2019 jako 3.5-letnią używkę) od początku słyszałem dość irytujące brzęczenie. Pojawia się w momencie "gdy silnik dostaje paliwo" (postój z włączonym silnikiem, dodawanie gazu, podczas redukcji biegu) i zmienia się odpowiednio wraz z obrotami. Znika po odpuszczeniu gazu (hamowanie silnikiem). Dodam, że autko ma DSG, jeśli może mieć to jakiekowiek znaczenie.

Zapytałem o to w ASO na przeglądzie przy pierwszej okazji i doradca serwisowy stwierdził, że to właśnie owa pompa wysokiego ciśnienia i "ten typ tak ma" oraz "każde nowe auto z tą pompą będzie tak miało". Poprosiłem też o przejażdżkę jednego zaprzyjaźnionego mechanika i on stwierdził, że nie słyszy niczego niepokojącego.

Obecnie po kilku miesiącach trochę się przyzwyczaiłem, ale jednak podobne brzęczenie słyszałem może w jednym losowo spotkanym na drodze Seacie z napisem TSI na tylnej klapie, więc nie wiem czy jest to aż tak typowe... Nie wpływa to na osiągi, ale jest drażniące, a dźwięk na zewnątrz już w ogóle wyzuty jest z jakiejkolwiek godności.

Mam nagranie z mojego auta z zewnątrz, którym akurat Żonka wyjeżdżała z osiedla, ale nie mogę go załączyć, bo
1. jest ograniczenie na linki przy pierwszym poście
2. jest ograniczenie na rozmiar załącznika (200KB, a mój plik ma 250KB...),
więc chcących posłuchać jak to brzmi, proszę o kontakt na priv. Tam już chyba będę mógł wysłać link, a jak nie to na maila.

Uważacie, że powinienem jednak pojechać do porządnego serwisu, który to zweryfikuje czy może faktycznie "ten typ tak ma"?

Pozdrawiam.

Offline mckwacz

• :: TrendLine
  • Wersja: Highline
  • Kod: CZDA
  • Rej: KR
Odp: 1.4 TSI [CZDA] - brzęcząca pompa paliwa HPFP
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Lipca - 2020 - 09:25:00 »
Cześć,

Też mam podobne pytanie. W moim 1.4 TSI 150 KM CZDA występuje taki dźwięk: h(tt)ps://photos.app.goo.gl/LZkpVxdS4Z13t6N8A
Czy to jest przypadłość z serii TTTM?

Pozdrawiam,
mckwacz (KR)

Offline Miszka

• :: StartLine
  • Rej: PO
Odp: 1.4 TSI [CZDA] - brzęcząca pompa paliwa HPFP
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Lutego - 2021 - 14:07:08 »
Mam identycznie. Na początku tego nie słyszałem, ale nadszedł dzień, w którym odpaliłem auto BEZ radia i wtedy usłyszałem. Jedyna obserwacja jaką mam, to że na mrozie klekocze trochę bardziej :-) Acha, i jeszcze jedno - żona jeździ hyundaiem 1.2 i dźwięk jest w zasadzie taki sam.

Tagi wątku: