Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY - Sharan II  (Przeczytany 2868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mpiotrek

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 200 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WZ
KOŁA-FELGI-OPONY - Sharan II
« dnia: 09 - Maja - 2019 - 18:11:49 »
Jakie rozmiary opon + profile i indeksy nośności i prędkości są dopuszczalne w VS Sharan II? Nie widzę takiego opisu w instrukcji.
Z reguły producenci homologują określone parametry.
Na lato chciałbym coś na feldze 18'', a zima raczej 17'' - jakie parametry powinny mieć opony dla takich rozmiarów felg?

Offline margamelo

• Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFF
  • Rej: OPO
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Maja - 2019 - 13:04:04 »
Na  "Oponeo"  można znaleźć  właściwe rozmiary opon dla tego konkretnego modelu: dla 18" felg  rozmiar opony to 225/45/R18

Dodano:  22 - Maja - 2019  -  13:11:11
Zapomniałem dodać że ja do swojego wybieram  opony zawsze o indeksie nośności , prędkości: 98W

Offline Tomirow

• Rej: GS
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Września - 2019 - 20:18:21 »
A ja stoję przed wyborem felgi stalowe, czy alu na zimę.
Różne osoby proponowały mi stalowe na zimę, ale nie potrafiły tego umotywować.
Czy naprawdę ma to jakieś znaczenie?
Czy alu na zimę się nie nadaje?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Września - 2019 - 20:43:32 »
Kiedyś auta kupowało się zazwyczaj na stalówkach a felgi aluminiowe to był extra wypas - stąd też u niektórych panuje jeszcze taka tradycja.
Z racji tego niewątpliwego "wypasu" oszczędzało się go, jeżdżąc w zimie na stalówkach.
Sam na zimę mam strukturalną stal w rozmiarze 16' a na lato felgi aluminiowe w rozmiarze 17'.

Wydaj mi się że kiedyś felgi aluminiowe były też bardziej podatne na działanie soli i wszelakiej chemii w zimie, teraz chyba jest z tym dużo lepiej.
Niewątpliwie felgi aluminiowe mogą być w zimie bardziej podatne na uszkodzenia od ukrytych w śniegu krawężników i większych kamieni, co przy późniejszej naprawie tych uszkodzeń może być droższe niż w felgach stalowych.

Najlepszym rozwiązaniem na zimę to albo dwa komplety felg i opon (komplet letni i zimowy) albo coraz popularniejsze opony wielosezonowe (sprawdzą się głównie w mieście i "wokół komina").

Nie widzę przeciwwskazań aby jeździć na felgach aluminiowych w zimie o ile przestrzega się pewnych zasad a wszystko w dużej mierze zależy od zastosowanego rozmiaru felg i opon w zimie.

Podziękował: Tomirow

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Kod: CFHC
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Września - 2019 - 23:57:09 »
A ja stoję przed wyborem felgi stalowe, czy alu na zimę.
Gdy dzisiaj cena felg aluminiowych znaczenie spadła względem dawnych cen to chyba warto troszkę dołożyć i zamiast stalowych kupić aluminiowe.
Przeciwko przemawia to że jak opony będą z marnym bieżnikiem i na zakręcie się ślizgniesz uderzając w krawężnik do tego stopnia że felga pójdzie na złom to nie tak łatwo będzie zdobyć jedną identyczną choć w dobie tylu ogłoszeń z czasem coś na pewno się znajdzie (kolega miał tylko porysowaną i na Alledrogo znalazł identyczną ale idealną sztukę).

O felgi zimą trzeba częściej dbać bo jak wiadomo sól jest w powszechnym użyciu, wystarczy je częściej spłukiwać wodą choć i stalowe po paru sezonach potrafią się zaczerwienić.
Ja mam stalowe na zimę ale już kupiłem ładne aluski 16" Enzo i na nie założę nówki oponki, na lato mam dobiegające do końca żywota oponki 17" na VW felgach te będą ubrane wiosną.

Faktycznie jak przedmówca napisał jeśli ktoś mało jeździ i głównie w mieście to może się pokusić o wielosezonowe ale gdy ktoś jeździ w trasy to żadna wielosezonówka nie zastąpi typowo zimowej opony (skład gumy i bieżnik).

Ja czasem jeżdżę w dłuższe trasy i nie mogę sobie pozwolić na wielosezonowe bo nigdy nie wiem jak daleko od domu złapie mnie sroga zima.
Ze względu na dostępność felg nie wyobrażam sobie bym miał jedne felgi a dwa komplety opon, zmieniał je zbyt wcześnie lub stał w kolejkach do wulkanizacji. Mając dwa komplety kół i podnośnik jesteśmy w stanie sami w odpowiednim momencie zmienić sobie koła. Nawet jak komuś nie chce się tego robić to szybciej i taniej jest zmienić koła w wulkanizacji niż co sezon zmieniać opony.

VWFan

Offline Tomirow

« Odpowiedź #5 dnia: 25 - Września - 2019 - 22:29:14 »
Akurat koła, czy opony, to już nie ma dla mnie znaczenia. Ale zastanawiam się w jaki sposób działa w tym przypadku czujnik opon. Czy jeśli mam 17" alu letnie i powiedzmy 16" stalówki na zimę, to czujnik to ogarnie, czy trzeba będzie jechać na komputer i coś zmieniać w ustawieniach?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 25 - Września - 2019 - 23:11:22 »
O jakim czujniku piszesz?  TMPS? Masz pomiar obrotów kół z czujnika czy z ABS?

Offline Tomirow

« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Września - 2019 - 20:11:20 »
Kurcze, szczerze mówiąc, to nie wiem. Autko nabyłem jakiś miesiąc temu. Poprzedni właściciel poinformował mnie jedynie, że auto ma czujnik ciśnienia w kołach, ale jak on działa - jeszcze nie mam pojęcia.

Offline DARIUSZ67

• :: StartLine
  • Rej: CB
« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Października - 2019 - 07:22:51 »
Witam.
A jak w temacie. Nie mam uprawnień żeby ściągnąć instrukcję, a mam problem z doborem felg.
Głównie chodzi o odsadzenie ET od ilu do ilu może być to odsadzenie.
Np. felga alu R16 5x 112 średnica otworu prowadzącego, ET ?
Pozdrawiam

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 24 - Października - 2019 - 08:03:49 »
Wystarczy uważnie czytać ze zrozumieniem a wszystko jest zawarte w tym temacie i danych technicznych.
https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,sharan2.html

Podziękował: DARIUSZ67

Offline DARIUSZ67

• Rej: CB
« Odpowiedź #10 dnia: 24 - Października - 2019 - 16:51:35 »
Dziękuję za odpowiedź. Ale nadal nie wiem jakie ET od ilu do ilu. W alu spotykam opis 54 lub 50 a gdzieś znalazłem że na stalowych to 33 więc stąd to pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi pod podanym linkiem. Może ktoś ma rozeznanie jaki ma rozmiar swoich i jest OK.

Dodano:  24 - Października - 2019  -  17:05:54
Na dole strony jest dział Katalogi a w nim Downloads. jak tam próbuję wejść to wyświetla się komunikat : Przepraszamy, nie masz jeszcze uprawnień do przeglądania i pobierania plików w Downloads. Czy żeby pobrać instrukcję do auta to w dobrym miejscu szukam. Na tym forum jestem nowicjuszem ale kiedyś udzielałem się na forum "elektroda" jako Darius67 i jakoś mi tam szło a tu na razie się gubię a czytam obrazowo więc chyba ze zrozumieniem. :question:

[gmod]Wszelkie problemy z działaniem forum, opisujemy w dziale ABC Forum. Na "elektorodzie", też tak jest. Dziękuję.[/gmod]

Offline Tobi

• VW: Sharan II FL
  • Moc: 177 KM
  • Rej: ST
« Odpowiedź #11 dnia: 21 - Listopada - 2019 - 12:45:17 »
Witam zawsze było tak że na zimę zakładało się cieńsze opony rozmiar 195 lub 205 a na zimę szersze z tego względu iż cieńsza opona większy nacisk na podłoże a w zimę to ważne jest lepiej wchodzi w śnieg ,błoto pośniegowe .
Co do ET to jak kupowałem alumy to dostałem od producenta /sprzedawcy dystansy pod odpowiednie auto żeby nie tarło o nadkole z tyłu przy skręcie i tyle Pozdrawiam

Offline ociesm

• Wersja: Life
  • Rej: DJ
Koło dojazdowe czy zestaw naprawczy ?
« Odpowiedź #12 dnia: 14 - Lutego - 2020 - 14:37:01 »
Witam.
Co byście polecili do sharana koło dojazdowe czy zestaw naprawczy?
Jeśli zestaw naprawczy to jaki?

Offline bartulus

• Rej: KTA
Odp: Koło dojazdowe czy zestaw naprawczy ?
« Odpowiedź #13 dnia: 06 - Maja - 2020 - 10:08:35 »
stoję przed dylematem takim jak kolega - kupiłem sharana 7N ale nie ma w nim zestawu naprawczego ani nic w razie "W" dlatego ponawiam pytanie:
dojazdówka czy zestaw naprawczy a jesli tak to jaki?
czy są w ogóle dojazdówki do sharana? 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Koło dojazdowe czy zestaw naprawczy ?
« Odpowiedź #14 dnia: 06 - Maja - 2020 - 11:28:09 »
Co byście polecili do sharana koło dojazdowe czy zestaw naprawczy?
Jeśli zestaw naprawczy to jaki?
To wszystko zależy od wielu czynników  ;)

W instrukcji obsługi do Sharana II, brak jakiekolwiek informacji dotyczącej koła zapasowego lub zestawu naprawczego więc sądzę, że Volkswagen nie przewidział do tego auta żadnej "dojazdówki" ani zestawu naprawczego. Co według mojej oceny, jest co najmniej dziwne ::)

czy są w ogóle dojazdówki do sharana? 
W necie można co prawda spotkać aukcje na pasujące do Sharana i Tourana "dojazdówki" w rozmiarze 125/70 R18 z oponą Cotinental w cenie 370 zł za nową ale ja chyba wolałbym na zapas pełnoprawne koło w dużo niższej cenie za używkę.

Jak w bagażniku nie ma specjalnego miejsca na koło dojazdowe, to przecież można kupić dużo taniej zwykłe pasujące koło o tej samej średnicy zewnętrznej co dedykowana "dojazdówka" a tylko minimalnie szerszej oponie.

Zestaw naprawczy sprawdzi się tylko w przypadku przebicia opony na gwoździu lub czymś podobnym jak ostry drut lub jakiś szpikulec.
W przypadku rozcięcia lub rozprucia opony na czymś ostrym, taki zestaw naprawczy jest bezużyteczny.

Jeżeli chcecie mieć 100-procentowe zabezpieczenie na wypadek "złapania kapcia", to zostaje droga "dojazdówka" lub tańsze normalne koło, wożone w bagażniku w specjalnym pokrowcu.

Offline bartulus

• Rej: KTA
« Odpowiedź #15 dnia: 06 - Maja - 2020 - 12:12:20 »
Dzięki za odpowiedź zgadzam się z Tobą całkowicie tylko teraz zostaje dylemat: koło zapasowe i mniej miejsca w bagażniku ale pewna ochrona, zestaw naprawczy - zajmuje mniej miejsca ale jednak ochrona połowiczna ale to pewnie każdy musi już sam rozstrzygnąć dzięki

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #16 dnia: 06 - Maja - 2020 - 12:19:48 »
@bartulus , zakup sobie jakiś "firmowany" zestaw naprawczy (nie są drogie) i koło zapasowe lub dojazdowe.
Na co dzień "wokół komina" możesz mieć, to i to w aucie a na dalsze trasy według uznania i miejsca w bagażniku  ;)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #17 dnia: 06 - Maja - 2020 - 15:30:55 »
żaden zestaw naprawczy nigdy nie zastąpi dojazdówki lub pelnego koła, na zestawie naprawczym już raz się przejechałem

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #18 dnia: 06 - Maja - 2020 - 15:47:36 »
14 lat z LPG i jak do tej pory spokoj. Jeżdzę bez zapasówki 
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #19 dnia: 06 - Maja - 2020 - 15:51:25 »
mi wystarczy raz na 20 lat żeby zrezygnować z zestawu naprawczego  :D

Na jazdy wokół komina nie ma problemu ale w długie trasy czy za granicę nie wyobrażam sobie nie mieć piątego koła

Offline PRZYPAT

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #20 dnia: 25 - Maja - 2020 - 21:38:43 »
bagażnik w Sharanie jest na tyle duży, że na dłuższy wyjazd można faktycznie załadować kupioną opona na stalówce w bagażniku. Sam taką opcję rozpatruję choć dla mnie również jest irracjonalny fakt, że nawet pod autem nie wygospodarowali miejsca na choćby dojazdówkę.

Offline Grzechoo72

• Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Kod: CFFB
  • Rej: BI
Opony letnie, koło dojazdowe, zestaw naprawczy, lewarek trapezowy
« Odpowiedź #21 dnia: 07 - Marca - 2021 - 10:24:13 »
Witam.
Czeka mnie wymiana opon letnich 225/50 R17 Continental ContiSeal i w związku z tym zastanawiam się czy nie lepiej kupić koło dojazdowe i zestaw naprawczy 7N0601703 oraz opony zwykłe (nie myślę nawet o chińskich wynalazkach) nie samouszczelniające się.

Pytanie dotyczące lewarka: jaki polecacie lewarek trapezowy zamiast fabrycznego 7N0011031a (praktycznie nie dostępny) aby nie niszczyć progów i nie założył się przy pierwszym użyciu.

Pozdrawiam

Offline legal14

• Rej: DLE
« Odpowiedź #22 dnia: 20 - Lipca - 2021 - 11:00:08 »
Witam, jestem przed wymianą opon i mam dylemat czy kupić normalne opony czy opony z rantem?
Jak kupiłem auto to z przodu mam z rantem a z tyłu bez i nie wiem co byłoby lepsze..

Dobrze by było abyś podał: rozmiar opon i markę jednych i drugich. Fotka z rantem i bez tez byłaby pomocna. Po edycji posta, można usunąć ten wpis. Dziękuję.

Offline kopiczas

• VW: Passat B8
  • Moc: 150 KM
  • Rej: KR
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Sharan II
« Odpowiedź #23 dnia: 21 - Października - 2024 - 12:37:17 »
Cześć,
Mam pytanie, jakie macie rozmiary kół letnich w swoich Sharanach? 16" czy 17" i jakie macie w związku z tym doświadczenia?
Z tego co ogólnie przeczytałem samochód na kołach w rozmiarze 16" na oponie 215/60 r16 w porównaniu do koła 17" na oponie 225/50 R17 będzie bardziej komfortowy, również zawieszenie będzie się mniej zużywać. Natomiast na kołach R17 samochód będzie wyglądał „ładniej” oraz nieco szersza opona to pewniejsze prowadzenie oraz krótsza droga hamowania.
I teraz pytanie czy rzeczywiście jest duża różnica np. w komforcie jazdy i zużywaniu się zawieszenia w przypadku kół 16 i 17 cali?

Tagi wątku: