Autor Wątek: ELEKTRYCZNE LUSTERKA - różne problemy  (Przeczytany 647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matrixmm

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.2
  • Kod: AZQ
  • Napęd: FWD
  • Rej: GA
ELEKTRYCZNE LUSTERKA - różne problemy
« dnia: 28 - Kwietnia - 2019 - 14:29:42 »
Zainstalowałem w Polo Clasic elektryczne lusterka i szyby. Kupiłem moduł komfortu, silniki szyb, lusterka. Dosztukowałem instalację. Jestem już na etapie, że uruchomiłem szyby i ładnie działają. Niestety za nic nie mogę ożywić lusterek. Wyszukałem, że w 9-central conv jest opcja lusterek. Dodałem 128 do mojego kodowania (+00128 = Heated Mirrors installed) miałem oryginalnie 17420 przekodowałem na 17548 ale lusterka ani drgnęły. Może mi ktoś podpowiedzieć gdzie zobaczyć np. czy reaguje w ogóle na przełącznik? Można to gdzieś podejrzeć w VAG-COM'ie? Czy w VAG-COM 312 albo 409 mogę zobaczyć co mam zakodowane w tym 17548? Widziałem opis VCDS, ze można tam bity podglądać. Ale czy jest taka możliwość w VAG-COM 312 albo 409 to jeszcze za mało wiem :).
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. 

Offline matrixmm

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.2
  • Kod: AZQ
  • Napęd: FWD
  • Rej: GA
Odp: POLO 9N Diagnostyka elektrycznych lusterek VAG-COM
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Maja - 2019 - 15:44:33 »
Co prawda nie ogarnąłem jak zdiagnozować VAG-COM ale problem poniekąd rozwiązany.  Otóż, do lusterek podłączanych przez silniki szyb jest inny przełącznik niż do lusterek wpinanych bezpośredni w instalację. Nawet ma to sens bo lusterka wpinane w instalację sterowane są bezpośrednio puszczaniem napięcia na konkretny kabel a lusterka wpinane w silniki sterowane są przez moduł komfortu. Kupiłem nowy przełącznik i mam nadzieję, że zadziała.

Tagi wątku: