Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - Crafter - na co zwrócić uwagę ?  (Przeczytany 4669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michal76

• :: StartLine
  • VW: Crafter I
  • Silnik: 2.5 TDI-PD
  • Kod: BJK
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
ZAKUP KONTROLOWANY - Crafter - na co zwrócić uwagę ?
« dnia: 23 - Kwietnia - 2019 - 16:31:59 »
Witam wszystkich

Nie znam się kompletnie na samochodach i chciałbym prosić o radę. Kupiłem przed świętami Crafter'a rocznik 2008 praktycznie w ciemno. Jestem osobą niepełnosprawną i nie mogłem osobiście wybrać się po samochód do Gniezna gdzie stał. Po wizycie na stacji diagnostycznej i sfinalizowaniu transakcji samochód dotarł do mnie pod dom i jak się okazała na miejscu lampka od oleju pali się na żółto, a na miarce oleju widać, że oleju jest praktyczne na samym końcu końca miarki (czy jak tam ten pręt się nazywa). Boję się nawet dojechać do warsztatu na wymianę oleju i co teraz powinien zrobić?

a) jechać, bo dojadę
b) dolać oleju jaki mam i jechać (nie wiem jaki olej był do tej pory używany)

Druga sprawa, na stacji diagnostycznej powiedzieli, że z rzeczy do zrobienia w samochodzie to jest jeden amortyzator krótszy o 16% i luźne są 'siatkowe gumy stabilizatora i łączniki. Zastanawiam się czy to zrobić w warsztacie czy jeździć tak dalej. Co to w praktyce oznacza, że amortyzator jest krótszy i te luzy? Czym grozi zostawienie tego jak jest? Nie mam zaufanego warsztatu, więc mam obawy oddać samochód na poważniejsze naprawy. Tym bardziej, że zawieszenie jest bardzo miękkie teraz, a na tym akurat mi zależy żeby tak został. Jak wymienić amortyzatory na jakie? (Tak żeby zachować komfort jazdy).

Trzecia sprawa to czy wymienić z automatu pasek rozrządu? Też nie wiem kiedy był robiony.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Michał

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Zakup używanego auta - prośba o radę
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Kwietnia - 2019 - 19:00:12 »
Cześć, jeśli posiadasz instrukcję obsługi do tego auta, to w niej powinna być podana norma oleju do silnika.
Tutaj trochę danych: https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,crafter1.html

Możesz też podać nr VIN z dowodu rejestracyjnego, na jego podstawie rozszyfrujemy silnik i zalecaną normę oleju (to co wpisałeś w profil nie bardzo trzyma się kupy). Jeżeli będziesz chciał, to mogę też przepatrzeć jego dotychczasową historię serwisową i podać Ci na PW co z nim było robione i jakie miał przebiegi odwiedzając serwisy.

Jeżeli oleju na miarce jest na minimum lub grubo poniżej i świeci się już kontrolka, to dolej jakikolwiek olej silnikowy tak aby tylko dojechać do mechanika. Możesz dolać jakiegoś półsyntetyka 10W40 lub syntetyka 5W40, najlepiej kupić najtańszy, bo i tak będziesz go wymieniał na nowy.

Wymiana kompletnego rozrządu w aucie o którym nic nie wiesz, to podstawa po zakupie i powinna być wykonana jak najszybciej.
Co do reszty wykrytych niesprawności, to powinien się wypowiedzieć mechanik który będzie to widział na żywo.

Offline Michal76

« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Kwietnia - 2019 - 04:24:44 »
Cześć, dzięki za chęć pomocy :thumbup:
Nr VIN sprawdzałem na autodna.pl ale dużo tak się nie wyczyta.
Dane auta z raportu: gyazo.com/0976d160cf862c4f429526b0d40077c0
a jeżeli chodzi o historię to tyle: gyazo.com/2972f6d6c3273dbf90c9e3d566241586
w wyborze oleju to proszę o radę, a jeżeli chodzi o inne usterki to tutaj jest papier ze stacji diagnostycznej: gyazo.com/71c92acecfb42645388fd3a85427ff94

Nie wiem czy to oznacza, że amortyzatory są do wymiany, nie znam się, ale jechało się naprawdę komfortowo i nie śpieszy mi się tego ruszać bez potrzeby. Chyba, że dane z wydruku oznaczają potrzebę.
Dane w profilu poprawiłem
Pozdrawiam.

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Kwietnia - 2019 - 14:24:31 »
na stacji diagnostycznej powiedzieli, że z rzeczy do zrobienia w samochodzie to jest jeden amortyzator krótszy o 16%
Amortyzator nie może być krótszy o 16% a nawet jakby, to jak to zmierzyli ?

Jeżeli diagnosta na SKP stwierdził, że różnica w tłumieniu pomiędzy amortyzatorami jest za duża, to mógł stwierdzić że potrzebna jest wymiana na nowe. Niestety takie badanie nie jest miarodajne i wystarczy zmienić ciśnienie w kolach aby wyniki takiego badania był zupełnie inne.
Sprawdź ciśnienie w kołach i w razie potrzeby daj takie jakie powinno być w tym kole a następnie podjedź na inna SKP i sprawdź same amortyzatory jeszcze raz. To dużo tańsze rozwiązanie, niż zakup 2-nowych amortyzatorów.

luźne są 'siatkowe gumy stabilizatora i łączniki
Nie wiem czym są siatkowe gumy stabilizatora ale zwykłe gumy do stabilizatora, to groszowe sprawy i warto je wymienić jeżeli są mocno zniszczone i mają spore luzy. To samo dotyczy łączników stabilizatora.

Wszystkie te części możesz kupić w każdym normalnym sklepie motoryzacyjnym, na podstawie nr VIN twojego auta. 

Offline Michal76

« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Kwietnia - 2019 - 21:51:00 »
No to chyba mam pozamiatane - dolałem oleju 5W30, kontrolka od oleju zgasła, ale zapaliła się kontrolka silnika i w silniku głośno stuka.
Zatarłem silnik, co mogło się stać ? 

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 30 - Kwietnia - 2019 - 23:30:04 »
Od dolania oleju do prawie pustego silnika, jeszcze żaden się nie zatarł.
Prędzej ktoś już go doprowadził do agoni a Ty tylko wyłapujesz efekty tej pracy.

Offline Lukazzz

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: RWD
  • Rej: DW
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - Crafter - na co zwrócić uwagę ?
« Odpowiedź #6 dnia: 09 - Stycznia - 2021 - 16:28:58 »
Witajcie, jestem przed zakupem Craftera i chciałbym sprawdzić jego historię po VIN, co było naprawiane, czy nie był bity, ect.

Czy ktoś z Was mógłby mi sprawdzić historię auta po VIN na PW?

Pozdrawiam :)

Tagi wątku: