Autor Wątek: Polo 1.5 TSI vs 2.0 GTI  (Przeczytany 3697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yosssarian0

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WX
Polo 1.5 TSI vs 2.0 GTI
« dnia: 12 - Kwietnia - 2019 - 17:02:55 »
Szukam małego auta do miasta ale na tyle uniwersalnego żeby nie pękał kręgosłup w dłuższej trasie (okazjonalnie do 500km – max 2x do roku) dla rodziny 2+1 ale już bez wózków.
Podoba mi się nowe Polo jest przestronne (w porównaniu do Fabii czy innych aut z tego segmentu, jedynie Ibiza jest porównywalna w moim subiektywnym odczuciu) i znacznie lepiej wykończone w środku niż twardo-plastikowa Ibiza. Przesiadka z Octavii I we wnętrzu byłaby dla mnie bezbolesna (poza bagażnikiem ale potrzeby bagażowe zmalały ostatnio.)

Szukam też silnika z 4 cylindrami i tu pojawia się problem… Cennik otwiera kwota 81,5k w wersji Highline z DSG… Serio ktoś to kupuje?
vs np. POLO GTI z manualem– auto kultowe 84,5k 200 KM (!) i słynna babcina krateczka na fotelach 
Oczywiście różnice w wyposażeniu są spore ale mimo wszystko… To już jest obszar w którym na promocji można złapać przyzwoicie wyposażonego Golfa
Żeby było ciekawiej – nie ma wersji Polo 1.5 TSI z manualem – VW boi się że klienci nie umieją zmienić biegów? To byłoby pewnie koło 6k tańsza wersja

Odnośnie jeszcze Polo GTI z manualem – obecnie nie ma możliwości zamówienia tego auta mimo że w konfiguratorze jest gdzieś od 3 miesięcy – też ciekawa polityka…
Nikt wg mojej wiedzy nie ma takiego auta (nawet z DSG) do jazdy próbnej, a warto byłoby wiedzieć przynajmniej czy jest duża utrata komfortu przy utwardzonym zawieszeniu – innymi słowy czy to auto nadaje się do codziennej jazdy.
Wiem – są testy na YT ale każdy przed wydaniem takiej kasy chyba chciałby się przejechać…
Czy ktoś z Was tym polo GTI  jeździ na co dzień czy raczej jest to drugie auto w rodzinie?

Offline Polczman

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Rej: SK
Odp: Polo 1.5 TSI vs 2.0 GTI
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Kwietnia - 2019 - 18:27:04 »
Polityka tego koncernu jest oczywista jak najwiecej pieniędzy wyciągnąć od nas. Czemu nie ma polo z 1.5 130km i manualna skrzynia? To byłaby najbardziej optymalna konfiguracja dla tego modelu i znacznie tańsza niż dsg i 1.5 150km. Niestety nie jeździłem gti ale na twoim miejscu kupiłbym ta wersja niż 1.5 z dsg za tak absurdalna cenę.

Podziękował: yosssarian0

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Kwietnia - 2019 - 21:03:32 »
Zaznaczam, że bezpośredniego porównania nie mam, ale ze wszystkich opinii jakie słyszałem, to Polo GTI jest najbardziej "cywilizowanym" hot-hatchem w segmencie B, tj. zapewnia odpowiednie osiągi, nadając się przy tym do codziennej jazdy. Gdyby były obawy o twardość, to można po prostu dokupić DCC i w dłuższej trasie jechać na ustawieniach komfortowych.

Standardowe Polo jest zaskakująco komfortowe jak na ten segment. Akurat dzisiaj wróciłem z weekendowej trasy ponad 600 km w jedną stronę i absolutnie nie czuję tego w kościach, a nie mam automatu ani tempomatu. DSG i ACC ten komfort jeszcze bardziej by podniosły.

Co do cennika. Nawet się chwilę wstrzymywałem z zamówieniem licząc na to, że lada moment wejdzie do sprzedaży zapowiadany 1.5 TSI 150 KM. Na początku zeszłego roku wszyscy recenzenci zapowiadali, że to kwestia dwóch, trzech miesięcy. Pod koniec lata się zniechęciłem i zamówiłem 1.0 TSI i nie powiem, że się cieszę z tego powodu widząc pozycjonowanie wersji 1.5, zupełnie tak, jakby VW nie chciał tego sprzedawać. Może to mieć również związek z tym, że popyt na Polo jest ogromny, a podaż bardzo ograniczona bo zdaje się, że cała produkcja Polo została przeniesiona do RPA i w Nawarze już nie jest składane od letniej przerwy technologicznej w 2018 r. Dlatego też starają się ceną regulować popyt bo już w tej chwili przy zamówieniu oczekiwany czas dostawy wynosi pół roku.

Brak 1.5 TSI z manualem wynika z problemu z tym silnikiem w postaci wadliwego sterownika silnika objawiającego się kangurowaniem przy ruszaniu, w szczególności na zimnym silniku. Problem dotyczy zarówno wersji z manualem, jak i DSG, ale w manualu jest szczególnie zauważalny przez imperfekcję elementu między kierownicą i siedzeniem. ;-) Internet jest pełen tematów na innych forach dotyczących tego problemu, więc odsyłam. GTI z manualem jest praktycznie nie do dostania i ponoć ma być niedługo całkiem wycofane z oferty.

Ogólnie Polo jest drogie, ale do pewnego poziomu cenowego zdecydowanie swojej ceny. Osobiście za wersję z 1.0 TSI nie dałbym więcej niż 70k i tak też swój konfigurowałem. Powyżej tej kwoty to już wchodzimy w segment wyżej tak naprawdę i za 72-75k już bym się 10 razy zastanowił czy zamawiać Polo z trzema cylindrami, czy brać segment C z wyprzedaży rocznika. Niemniej jednak, jeśli o hot-hatche chodzi, to 100k za Polo GTI z DSG i paroma dodatkami to akurat bardzo dobra cena. Również żałuję, że nie ma w ofercie znanego z Golfa silnika 1.5 TSI 130 KM BlueMotion. Świetnie by się wkomponował w obecny cennik zakładając analogiczne różnice cenowe jak w przypadku Golfa.

Podziękował: yosssarian0

Offline piotrofff

• Silnik: 1.0 TSI
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Kwietnia - 2019 - 09:20:36 »
Należy wziąć też pod uwagę to, że auta ogólnie drożeją, a producenci zapowiadają kolejne podwyżki.

Offline yosssarian0

• :: StartLine
  • Rej: WX
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Kwietnia - 2019 - 17:43:13 »
Cytuj (zaznaczone)
Brak 1.5 TSI z manualem wynika z problemu z tym silnikiem w postaci wadliwego sterownika silnika objawiającego się kangurowaniem przy ruszaniu, w szczególności na zimnym silniku. Problem dotyczy zarówno wersji z manualem, jak i DSG, ale w manualu jest szczególnie zauważalny przez imperfekcję elementu między kierownicą i siedzeniem. ;-) Internet jest pełen tematów na innych forach dotyczących tego problemu, więc odsyłam. GTI z manualem jest praktycznie nie do dostania i ponoć ma być niedługo całkiem wycofane z oferty. "
No ale dlaczego wycofuja manuał?  :) 2.0 tsi chyba nie kanguruje...
Czy 1.5 tsi 130km tez kanguruje?

Offline Zielniak

• Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 200 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Maja - 2019 - 06:25:45 »

Nikt wg mojej wiedzy nie ma takiego auta (nawet z DSG) do jazdy próbnej, a warto byłoby wiedzieć przynajmniej czy jest duża utrata komfortu przy utwardzonym zawieszeniu – innymi słowy czy to auto nadaje się do codziennej jazdy.
Wiem – są testy na YT ale każdy przed wydaniem takiej kasy chyba chciałby się przejechać…
Czy ktoś z Was tym polo GTI  jeździ na co dzień czy raczej jest to drugie auto w rodzinie?

Po 2-tygodniowych doświadczeniach mogę powiedzieć że zauważalnie twardsze od przeciętnego auta miejskiego i od wersji Polo 1.0 też, ale plomby nie wypadają.  Na drogach dobrych i średnich bardzo ok w trybie "N", na łatanych czuć mocne usztywnienie.  Sport-select jest już bardzo twardy.

Na pewno wśród małych aut z mocnymi silnikami (Fiesta ST, Clio RS, nawet Ceed GT) jest to najbardziej cywilizowana zawiecha.  Dla mnie do codziennej jazdy wygląda, że w porządku, dobre fotele tez robią swoje przy amortyzowaniu.  Fakt, że nie na codzień mam problemów z kręgosłupem żadnych. 

Tagi wątku: