Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY  (Przeczytany 5981 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline scubi123

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6 SR
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
KOŁA-FELGI-OPONY
« dnia: 03 - Marca - 2019 - 21:01:35 »
Witam mam pytanie ogarnia ktos temat: wiec chodzi o to zabieram sie do kupna felg pod golfa 5x100 18 8.5j  tylko dylemat taki ze samochod jest obnizony 45mm przod tyl i pytanie do was czy zmiesci sie to czy bedzie tarlo ??

[gmod]Fajnie by było, przeczytać to samo bez tych okropnych błędów i z odpowiednią interpunkcją.[/gmod]

Podziękował: La7w

Offline marlowe

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: EL
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Marca - 2019 - 12:25:08 »
Mój samochód to VW Golf IV rok prod.12/2003 ver.Q

Chciałbym zakupić 4 sztuki całych kompletnych kół (felgi i opony) do tego samochodu. Opony tylko całosezonowe. Wybrałem:

opony - Michelin CrossClimate+ 225/60R16 102W
felgi - ANZIO Sprint Black, rozstaw śrub 5x100, szerokość 6,50, średnica 16

Proszę o poradę czy napewno ten zestaw będzie pasował do mojego samochodu, nigdy nie wymieniałem opon ani felg, robie to pierwszy raz i przed zakupem wolę się upewnić czy wszystko będzie pasowało.

Do tej pory moje golfisko jeździło na fabrycznych oponach 175/70R14

Trochę poczytałem forum i widzę że sami profesjonaliści, tuningowcy ;) Ja chciałbym tylko dobrze przypasować nowe koła, pewnie dla Was prosta sprawa, dla mnie nie, nigdy tego nie robiłem

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Marca - 2019 - 14:47:04 »
Trochę za mało informacji aby w pełni porównać te dwa podane przez Ciebie rozmiary.
Podałeś szerokość nowej felgi ale zabrakło już odsadzenia (offset), to samo dotyczy starych stalowych felg.

Felgi fabryczne modelu Golf IV 1.6i z rocznika 2000:
- 6j x 14 ET38

Felgi tuningowe (zamienniki) modelu Golf IV 1.6i z rocznika 2000:
- 6j   x 15 ET38
- 6,5j x 15 ET40
- 6,5j x 16 ET42
- 7j   x 16 ET42
- 7j   x 17 ET40
- 7,5j x 18 ET40
- 8j   x 18 ET40
- 8j   x 19 ET40

Rozmiar opon pasujący do twojego auta i będący zamiennikiem twoich felg to: 205/45/16
Opona w rozmiarze 225/60/16 na 99% nie wejdzie do twojego Golfa, a jak wejdzie to może obcierać przy skręcie. 

Offline marlowe

« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Marca - 2019 - 17:06:27 »
Felgi które biorę pod uwagę mają ET38 czyli teoretycznie tyle co moje fabryczne.
Żeby mieć pewność jakie teraz posiadam, chciałem je sprawdzić, ale nigdzie nie widze oznaczeń, gdzie to można zczytać?

Czyli, żebym miał pewność że opony będą pasowały do w/w felg i wszystko razem do mojego Golfa, muszę kupić 205/45 R16 ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Marca - 2019 - 17:34:35 »
Felgi które biorę pod uwagę mają: Odsadzenie ET: 38,00, czyli teoretycznie tyle co moje fabryczne.
Z tego co zmieściłem wyżej wynika, że twoje nowe felgi w rozmiarze 16 cali, muszą mieć ET42 a nie ET38.

Żeby mieć pewność jakie teraz posiadam, chciałem je sprawdzić, ale nigdzie nie widze oznaczeń, gdzie to można zczytać?
Zazwyczaj na oryginalnych felgach stalowych od Volkswagena, takie informacje są nabite między otworami na śruby lub na rancie zewnętrznym.

Czyli, żebym miał pewność że opony będą pasowały do w/w felg i wszystko razem do mojego Golfa, muszę kupić 205/45 R16 ?
Pisałeś wcześniej o 225/60/16 a nie 205, więc zdecyduj się jaką szerokość opony chcesz ;)

Offline marlowe

« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Marca - 2019 - 09:35:25 »
Wczoraj wieczorem wyszorowałem stare felgi i faktycznie, są oznaczone jako:
6j x 14H2
ET38
i jakieś dziwne oznaczenie: 1J0.601    027P

Co do wartości odsadzenia, myślałem że muszę już się zawsze trzymać ET38, czyli tyle ile fabryczne, nawet kupując 16 cali, musze szukać 16 cali z ET38.....   ::) Ale skoro tak nie jest to ok ;)

Pisałeś wcześniej o 225/60/16 a nie 205, więc zdecyduj się jaką szerokość opony chcesz ;)

A Ty pisałeś, że opona w rozmiarze 225/60/16 na 99% nie wejdzie do mojego Golfiska ;)

Powiem tak, te fabryczne felgi i 14 cali opony które mam teraz wyglądaja trochę słabo, miejsce w którym sa osadzone jest mało wypełnione, drażni to moje oko, do tego fegli są b.stare i brzydko wyglądają a opony już przeżyły swoje. Mój Golf warty jest może z 9 tys zł ale nie sprzedam go nawet za 15 tys zł. Takich samochodów sie nie sprzedaje, chce go troche upiększyć, po zrobieniu blachy przyszedł czas na opony. wiedziałem, że pojawią sie problemy, bo juz kiedys podchodziłem do tematu i poległem. Niby znam juz wszystkie parametry felg i opon, ale wciąż nie mam pewności czy to co kupię będzie pasowało do mojego samochodu.

Chciałbym opony szerokie, bo takie mi sie podobają, chciałbym żeby ładnie wypełniły wnękę na koło, może nie całą ale te 16 cali mysle że byłoby ok. Do tego felga o wyglądzie jak podałem w 1 poście.

Czy takie opony do takich felg będa ok do mojego samochodu? Mam nadzieję że na 100% juz tak :)

Felgi MAK Sachsen Matt Black
https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/mak-sachsen-matt-black-6-50x16-5x100-00-et42-00#21606400

Opona całoroczna Michelin CrossClimate+ 225/60 R16 102 W

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Marca - 2019 - 11:20:24 »
Po pierwsze ponownie prezentujesz rozmiar który nie wejdzie do twojego Golfa, jak chcesz mieć szerokość opony 225 cm, to musisz szukać opon na profilu 45% a nie 60%. Po drugie felga jest bardzo ładna ale przy tym kolorze i wzorze, będzie wyglądała na mniejszą niż jest w rzeczywistości.
A po trzecie, tych felg nie ma na stanie magazynu firmy której link podałeś. Po czwarte: jeżeli wrzucasz jakikolwiek link, to staraj się go opisać, bo wszystkie linki z allegro po jakimś czasie prowadza donikąd i usuwamy je jak spam. Czyli np. link do prowadzący do opon, opisujesz: "Opona całoroczna Michelin CROSSCLIMATE+ 225/60 R16 102 W" a link prowadzący do felg: "MAK Sachsen Matt Black". Chodzi o to aby został ślad i wiadomości służące innym ;)

Odsadzenie ma spore znaczenie przy zmianie szerokości i średnicy felgi. Nie możesz zastosować takiego samego odsadzenia w feldze rozmiaru 14" ET38 i 16" cali, bo felga i opona może obcierać o rant blotnika lub o nadkole, w zależności jakie ET zastosujesz.

Jeżeli chciałbyś lekko wysunąć nową felgę na zewnątrz auta (to polepszy wygląd i w bardzo małym stopniu trzymanie się auta na zakrętach), to powinieneś zastosować to samo odsadzenie co w feldze oryginalnej lub nawet minimalnie je zmniejszyć, czyli szukać felg z ET 38 lub mniszym.

Konfigurator felg: pokazuje w którym kierunku przemieszcza się felga przy zmianie średnicy i odsadzenia felgi czyli ET: http://uniwers.vot.pl/et/

Kalkulator doboru opon: http://uniwers.vot.pl/et/kalkulator_opon/

Na koniec jeszcze taka moja konkluzja: wybrane przez ciebie opony całoroczne są dobre ale na rynku są dostępne opony sporo tańsze a o zdecydowanie lepszych parametrach niż te które wybrałeś. Jak znajdę test które jakiś czas temu widziałem, to podrzucę zaraz do tematu.   

Dodano:  08 - Marca - 2019  -  12:08:18
Parę testów, w które można wierzyć lub nie ;)

Test opon całorocznych 205/55 R16: https://www.wyborkierowcow.pl/test-opon-calorocznych-205-55-r16-prawie-tak-dobre-jak-zimowki/
Polecane opony całoroczne: https://www.voida.pl/blog/top7-polecane-opony-caloroczne/27955
Test opon całorocznych 2018: AutoBild porównuje 27 opon 195/65 R15: https://opony.rezulteo.pl/blog/nowosci-ze-swiata-opon/testy-i-analizy-porownawcze/test-opon-calorocznych-2018-autobild-porownuje-27-produktow-w-rozmiarze-195-65-r15-8425

Rozmiar opon 205/55 R16 z pierwszego testu, jest moim zdaniem najlepszym rozmiarem dla ciebie przy średnicy felgi 16" i szerokości 6,5 cala.

Dodano:  08 - Marca - 2019  -  12:18:24
Porównanie cen 4 rożnych producentów opon całorocznych na oponeo: https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/caloroczne/t=1/osobowe/p=4/continental,goodyear,michelin,bfgoodrich/r=1/205-55-r16

Offline marlowe

« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Marca - 2019 - 12:56:17 »
Przede wszystkim, dziękuje za cierpliwość.  :P Mogę tylko w pracy zerkać co chwile na tematy związane z oponami i felgami.

Linki poprawione  ;)

Kalkulator felg bardzo pomocny, dziękuje.

Co do felg, czy lepiej poruszać się tylko w obrębie 7 cali przy ET38 (pozwoliłoby to wysunąć felgę o 13mm), czy może pozostać przy 6 calach, a ET zmniejszyć na 37 (wysunięcie tylko 1 mm)?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 08 - Marca - 2019 - 13:46:11 »
Jak wybierałem felgi do swojego auta, to szukałem szerszej i bardziej wysuniętej felgi na zewnątrz ;)
Szersza felga, pozwoli oponie na "ładniejsze "rozejście się na boki a mniejsze ET wysunie ją na zewnątrz.
Zerknij na temat z Sharana, na końcu opis zmiany felg na szersze i z mniejszym ET w moim aucie: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,3047.25.html
Na ta chwilę, gdybym wybierał jeszcze raz rozmiar opon do mojego Sharana, to wybrałbym minimalnie szersze i niższe, od tych które mam teraz:
- 225/50/17" - mam teraz
- 235/45/17" - te wybrałbym teraz, ze wygląd na lepszy wygląd na moich felgach.

Gdybym chciał "uzbroić" Golfa IV i celowałbym w rozmiar 16", to szukałbym szerszej felgi (7-cali) i bardziej wysuniętej na zewnątrz z ET mniejszym od fabrycznych stalówek.
Opony przy 16-calowym rozmiarze to: 205/55/16, 215/50/16 lub 225/50/16, najlepiej wyszukać wszystkie rozmiary i wybrać dla siebie najlepiej pasujący do auta i kieszeni ;)

Podziękował: marlowe

Offline Madmach

• VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: KR
« Odpowiedź #9 dnia: 24 - Czerwca - 2019 - 21:32:47 »
 :bry:
Teoretycznie opona nie powinna wystawać poza obrys samochodu. Wynika to z rozporządzenia Ministra Infrastruktury i słyszałem już o przypadku, gdzie gościowi policja zatrzymała dowód rejestracyjny w czasie kontroli drogowej - właśnie za oponę wystającą poza obrys błotnika  :(
Z drugiej strony, trochę się widzi samochodów, które mają "nielegalne" koła, czasem nawet aż przesadnie szersze od oryginałów. 
Więc tak sobie myślę, że o ile nie jest to konieczne, to lepiej dla własnego komfortu psychicznego zostać przy rozmiarach zalecanych przez producenta pojazdu   :)

Offline Marcin81

• Silnik: 1.9 SDI
  • Moc: 68 KM
  • Rej: PO
Felgi 5x112 na piasty z 5x100 - jak dopasować ?
« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Września - 2021 - 09:07:01 »
Cześć mam pytanie Golf którego posiadam jest przeznaczony dla młodego.
I teraz kupił sobie alusy oryginalne tyle że 5*112 olał bym je tyle że biedak je pomalował a ja kupiłem nowe opony.
Czy ktoś zakładał piasty z rozstawem 5x112 ?
Adaptery są jakimś wyjściem ale nowe piasty to przy okazji nowe łożyska a kasa ta sama.

Offline spejson83

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BKP
  • Rej: SPI
« Odpowiedź #11 dnia: 13 - Września - 2021 - 10:29:44 »
@Marcin81
Chciałem kiedyś założyć do Golfa 4, felgi z Audi 5x112 i myślałem że wejdzie, próbowałem też na śrubach pływających ale nie pasowało.
Najlepsze rozwiązanie, to kupić adaptery z 5x100 na 5x112, używki idzie już znaleźć za 400 ze śrubami.

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

--> VW Passat B3 Variant 1.8 SPI 90 KM [RF] + LPG 1990r.
--> VW Golf IV Variant 1.9 TDI 90 KM [ALH] 2001r.

Podziękował: Marcin81

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #12 dnia: 13 - Września - 2021 - 15:38:19 »

Adaptery są jakimś wyjściem
Jeśli już to konwersja na adapterach z 5x100 na 5x112. Odradzam na pływających śrubach

Podziękował: Marcin81

Tagi wątku: