Autor Wątek: UBEZPIECZENIE OC - gdzie najtaniej ?  (Przeczytany 28486 razy)

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
Odp: OC - droższe, znaczy lepsze?
« Odpowiedź #50 dnia: 24 - Listopada - 2016 - 16:20:40 »
To jest śmieszne...... najpierw KNF płacze, że ceny za niskie, teraz UOKIK kontroluje bo są za wysokie  >:(

Ja jak wyliczyłem OC na swoje auto to mało zawału serca nie dostałem..... ;(   

A tak z ciekawości.... nie wiecie jak ubezpieczyć auto na Ukrainie albo w Uzbekistanie ? 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #51 dnia: 25 - Listopada - 2016 - 11:41:06 »
Po analizie wyliczeń stawek OC we wszystkich dostępnych zakładach ubezpieczeniowych, dokonanej przez agenta od ubezpieczeń, wczoraj zmieniłem ubezpieczalnię i rezygnując z MTU, przeszedłem do firmy Allianz która okazała się tańsza od MTU o 100 zł.
Poniżej wycena ubezpieczenia OC dla Sharan 1.9 TDI, 99r. w woj. Opolskim, z max zniżkami za bezszkodową jazdę:

Allianz:   681/ 783 zł
Mtu:       000/ 866 zł (propozycja od dotychczasowego ubezpieczyciela)
Hestia:    848/ 942 zł
Gothaer:  1173/1290 zł
Compensa: 1225/1471 zł
Aviva:    1241/1455 zł
Link4:    1319/1490 zł
Axa:      1326/1550 zł
Generali: 1375/1650 zł
Pzu:       000/ 963 zł
Warta:    bez wyliczeń
Hdi:      bez wyliczeń

*pierwsza pozycja: płatność w całości / druga pozycja: płatność na 2-raty

To wyliczenie pokazuje jak wielki rozrzut cenowy, może być dla jednego auta w różnych zakładach ubezpieczeniowych.
Warto więc poszukać tańszych ofert, tym bardziej że ubezpieczanie odpowiedzialności cywilnej (OC) u każdego ubezpieczyciela ma dokładnie ten sam zakres - reguluje to ustawa Dz.U. 2003 Nr 124 poz. 1152.

Offline daniel9805

• :: StartLine
  • Silnik: 1.4
OC dla młodego kierowcy
« Odpowiedź #52 dnia: 05 - Grudnia - 2016 - 20:13:51 »
Witam. Jestem młodym kierowcą i chciałbym zakupić Golfa 1.4 w benzynie ile może mnie wynieść OC

Offline fenix_85

• :: TrendLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #53 dnia: 27 - Lutego - 2017 - 07:13:35 »
Witam,
ja akurat pracuje w ubezpieczeniach, więc powiem szczerze jak to wygląda. Kiedyś cena w OC była zależna głównie od pojemności i tego czy jest kierowca poniżej 26 roku życia tyle, a teraz firmy porobiły różne badania dlatego na cenę ma wpływ bardzo dużo czynników pojemność, miejscowość, wiek właściciela, kolor pojazdu (bo w badaniach wyszło, że czerwone samochody powodują więcej szkód więc mają zwyżkę), niektóre marki jak Audi czy BMW mają zwyżki i wiele innych i tak naprawdę każda firma ma inne kryteria. Jeśli chodzi o kalkulację to u Nas jest tak, że OC sprzedajemy w firmie gdzie jest najtaniej, bo to niema różnicy czy to będzie Link4, AXA, Warta czy PZU WSZYSTKIE firmy mają te same warunki, które reguluje Ustawa, więc po co przepłacać? ;) Jeżeli chodzi o AC to już inny temat, tutaj akurat firma ma znaczenie u Nas nie sprzedajemy AC w firmach typu Direct (nie wiem czy ktoś czytał ogólne warunki kiedykolwiek z jakiejkolwiek firmy? To polecam począwszy od tego, że jest np 2.000zł udziału własnego (co to znaczy? Jak ktoś ma szkodę i wypłata odszkodowania będzie np 3.000zł to klient dostanie od firmy tylko 1.000zł bo te 2 mu potrącą jako udział własny) innym haczykiem jest to że AC po zmroku nie działa, albo po przekroczeniu dozwolonej prędkości też nie działa (co dla mnie jest śmieszne!) dlatego współczuje tym którzy mają takie ubezpieczenie w tych firmach! Nie wiem dlaczego nie zastanawia ludzi to, że jak często dzwonią z takich firm z ofertą to NIGDY nie chcą przesłać Ogólnych Warunków ubezpieczenia niż dopiero po podpisaniu umowy.....No ale przecież jest taniej! Dlatego czasem lepiej zapłacić więcej i jeździć spokojnie. My akurat AC sprzedajemy w firmach, w których wiemy, że klient nie będzie miał problemu z wypłata odszkodowania w razie szkody. A ubezpieczenie na życie niema wpływu na składkę OC czy AC, można jeszcze poza uzbieranymi zniżkami za bezszkodową jazdę uzyskać do 20% dodatkowej zniżki za ubezpieczenie domu lub mieszkania. Wiem (bo w mieście gdzie pracuje też tak jest), że są agencje, które nie przeliczają w każdej firmie tylko właśnie rypią oc czy ac tam gdzie mogą zdobyć największy profit z tego, (bo klient już chodzi od kilku lat do nich i wiedzą, że nie pójdzie przeliczać nigdzie indziej to niech buli - ale każda agencja ma inne zasady kalkulacji). Ja akurat nie narzekam bo tam gdzie pracuje wszystkie mamy samochody i obsługujemy klientów tak, jak same chciały byśmy być obsłużone więc prosta zasada OC tam gdzie najtaniej, a AC tam gdzie dobra likwidacja, dobre warunki i cena nie wygórowana.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #54 dnia: 27 - Lutego - 2017 - 08:24:20 »
Jest opcja dla osób którzy posiadają starsze auta by zarejestrować je jako pojazd "kolekcjonerski ".Wóz zostaje w takim przypadku na białych blachach a ma sporą zniżkę na OC .Warunki takiej rejestracji są mniej rygorystyczne niż w przypadku "zabytkowego"(może posiadać drobne modyfikacje ).A jak ciągniemy wóz z zagranicy i w papierologi przed pierwszą rejestracją załatwimy taki kwit to pojazd jest zwolniony z dodatkowych kosztów typu akcyza czy podatek.Jeśli ktoś posiada starszy wóz lub ma zamiar taki nabyć warto zagłębić się w tym temacie bo warto .

Offline Hektor

• Silnik: 1.8T 20V
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #55 dnia: 23 - Marca - 2017 - 18:29:45 »
Ubezpieczenia poszyły w górę ponieważ KNF tego zażyczył by walczyć z nieuczciwą konkurencją czy ubezpieczenia stanieją ? NIE
wyjaśnię dlaczego ponieważ dzisiaj OC daję 1 milion euro na szkody na mieniu i 5 milionów euro dla poszkodowanych państwo chce dalej podnosić pułap ochrony ponieważ jesteśmy na samym dole jeśli chodzi o sumy np w De szkoda na osobie to 100 milionów euro

Dodano:  24 - Marca - 2017  -  00:01:57
Jest opcja dla osób którzy posiadają starsze auta by zarejestrować je jako pojazd "kolekcjonerski ".Wóz zostaje w takim przypadku na białych blachach a ma sporą zniżkę na OC .Warunki takiej rejestracji są mniej rygorystyczne niż w przypadku "zabytkowego"(może posiadać drobne modyfikacje ).A jak ciągniemy wóz z zagranicy i w papierologi przed pierwszą rejestracją załatwimy taki kwit to pojazd jest zwolniony z dodatkowych kosztów typu akcyza czy podatek.Jeśli ktoś posiada starszy wóz lub ma zamiar taki nabyć warto zagłębić się w tym temacie bo warto .
Pierwsze słyszę o czymś takim co ty mówisz nie ma czegoś takiego podczas ubezpieczenia są dwie grupy zabytkowe i zwykłe z czego ta druga grupa dzieli się na pojazdy maks 7 letnie a druga to starsze ale to dla AC

Offline Mecenas

• :: ComfortLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Pacific
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: LTM
« Odpowiedź #56 dnia: 23 - Marca - 2017 - 18:39:03 »
On ma ze wszystkim swoje chore teorie ;-)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Ubezpieczenia - dla forumowiczów dodatkowe zniżki.
Pomoc przy ubezpieczeniach.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #57 dnia: 23 - Marca - 2017 - 18:55:04 »
nie ma czegoś takiego podczas ubezpieczenia są dwie grupy zabytkowe i zwykłe
Nie jestem człowiekiem od ubezpieczeń .Mecenas siedzi w tej branży i dziwne że o tym nie wie (albo nie chce o tym wspomnieć ).Zamiast się spierać można dopytać że jest oprócz opcji zwykłej /zabytkowej opcja rejestracji pojazdu jako pojazd kolekcjonerski .Na pewno jest to w PZU czy inne firmy też to mają tego nie wiem bo nie siedzę w tej branży.
Myślę że Mecenas zagłębi się w tym temacie i wyczerpująco napisze czym różni się pojazd kolekcjonerski od zabytkowego .Ja wiem tyle że jest taka opcja i kolekcjonerski zostaje na "białych" blachach a zabytkowy na żółtych .Jedna jak i druga grupa ma sporą zniżkę na OC jeden musi przechodzić badanie techniczne drugi nie i jeszcze parę drobiazgów . 

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #58 dnia: 28 - Marca - 2017 - 20:09:26 »
Chwila minęła a panowie od ubezpieczeń nabrali jakoś wody w usta (zresztą nie pierwszy raz ) .Nie żebym zaraz chciał podnosić ciśnienie komukolwiek ale jako że wspomniałem że się da zarejestrować wóz jako kolekcjonerski to będąc u kumpla zrobiłem  kilka fotek bo może komuś się przyda tego typu informacja .Od razu z góry sorki jeśli przez to co zamieściłem poniżej spadną zarobki agentów ubezpieczeniowych (którzy jak wiadomo mają kasiorkę od prowizji )
No ale do rzeczy kumpel ma starego audi 80 i ostatnia podwyżka powaliła go na kolana .Stawka ubezpieczenia przewyższyła kwotę pojazdu .Nie chciał go złomować bo od czasu do czasu z niego korzysta (drugie auto ).Drogą pantoflową dowiedział się o takim myku który można zrobić ze starym autem (powyżej 25 lat ).By było wiadomo o jakim pojeździe mowa zrobiłem fotkę .

Jak każdy może zobaczyć jest w takiej kondycji jak zajechany na śmierć wizualnie też mu dużo brakuje ,zmian względem orginału też sporo .No ale jest taki a nie inny i to jest mało ważne .Pojechał tym wozem do rzeczoznawcy by wystawił ładny kwit (podobno tanio nie było bo wyleczył go na 200 zł ale stanął na wysokości zadania ).Narobił fotek ,wypisał kilka papierków a najważniejszym z nich jest kwit z tym co najistotniejsze .

Podrzucam na podstawie jakiej ustawy cały myk może być wykonalny (dla osób których temat zainteresował ).
Mając mocne papiery udał się do automobilklubu gdzie naturalnie łupnęli go za wpisowe jak i składkę (temat zamknął się w kwocie 80 zł )

Mając te wszystkie papierki udał się do firmy ubezpieczeniowej PZU wysypał wszystko na stół i bez pytania (o rozmiar buta i swoich czarowań ) agent sporządził ubezpieczenie OC z taryfy auta kolekcjonerskiego (ta sama stawka jak za auto zabytkowe )

Specjalnie nie zamazałem numeru kwitu ubezpieczenia by osoby będące agentami mogli (jak im się zechce ) sprawdzić jak wygląda ubezpieczenie wozu jako kolekcjonerski będący na zwykłych białych blachach .
Za to wszyscy mogą zobaczyć jaka jest stawka takiego ubezpieczenia ( w pierwszym roku wkładając kasę w te wszystkie papierkowe sprawy może i słabo ale w kolejnych latach do kwoty ubezpieczenia dochodzi tylko kwota 40 zł składki klubowej ).
Jak się chce to się da :evilwink: :evilwink: :evilwink:

Offline Mecenas

« Odpowiedź #59 dnia: 28 - Marca - 2017 - 22:08:34 »
Opinia Rzeczoznawcy jest tu zbędna ;-)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #60 dnia: 28 - Marca - 2017 - 23:04:13 »
Opinia Rzeczoznawcy jest tu zbędna ;-)
W sumie tak bo przecież nie ma czegoś takiego jak auto kolekcjonerskie i płynące z tego tytułu zniżki OC .
Dziwne że tylko osoba nie siedząca w branży ubezpieczeń o takiej opcji wspomina .Może da się prościej uzyskać dużą zniżkę na OC ?A jak wygląda temat z zarejestrowaniem wozu jako pojazd specjalistyczny ? Jak wygląda wtedy temat ubezpieczenia ?
Było by fajnie dowiedzieć się tego typu informacji od osoby która wie co i jak .

Offline Mecenas

« Odpowiedź #61 dnia: 28 - Marca - 2017 - 23:55:40 »
Zależy jaki pojazd specjalistyczny masz na myśli

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #62 dnia: 29 - Marca - 2017 - 06:30:24 »
Na taki na jaki jest zniżka OC .Gdyby firmy ubezpieczeniowe podchodziły uczciwie do klientów to przedstawienie tabeli co za ile nie byłoby problemowe (tak jak było kiedyś ).Takie indywidualne czarowanie z przeliczaniem składki ma na celu łupnięcie zwykłego Kowalskiego na kasę i zatajenie by przypadkiem nie dowiedział się jak może zapłacić mniej .
Dobrze że tym razem przynajmniej odnośnie pojazdu specjalistycznego płynie informacja od osoby która w tym siedzi że są zniżki  :D

Offline Hektor

« Odpowiedź #63 dnia: 29 - Marca - 2017 - 08:19:39 »
Jak sama nazwa specjalistyczny wskazuje musi być w jakimś celu wykorzystywany jako auto ochrony 10% zwyżki kurs prawa jazdy 30% zwyżki na wyścigi 200%zwyżki nie wiem skąd takie ciśnienie na auto specjalistyczne

Offline Mecenas

« Odpowiedź #64 dnia: 29 - Marca - 2017 - 09:50:36 »
Pojazdem specjalistycznym może tu być Auto laweta czy koparka i nie rozumiem skąd tu zniżki?

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #65 dnia: 29 - Marca - 2017 - 18:26:51 »
Myślę ze gulaszowi może chodzic o auto pow. 25 lat. Wiem ze w PZU są jakieś zniżki za to.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #66 dnia: 29 - Marca - 2017 - 22:32:53 »
@Przemo może nie do końca chodzi koledze @Gulasz o te 25 lat a raczej o to jakie zniżki do jakich pojazdów można uzyskać.

Fajnie by było jak by powstały nowe tematy dotyczące zniżek do odpowiednich pojazdów. Każdy z nas porusza się innymi pojazdami i chciałby wiedzieć ile zapłaci i za co przy danej kategorii pojazdów. Ja np. u siebie ubezpieczam osobówki, ciągniki rolnicze, kombajny, przyczepy rolnicze a np kolega @Gulasz pyta o lawetę itd.
Mamy na forum przynajmniej dwóch kolegów (jak nie więcej)od ubezpieczeń więc może coś ciekawego nam napiszą. :P

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #67 dnia: 30 - Marca - 2017 - 07:14:27 »
Na pewno nie jedna osoba widziała/słyszała jak np."cienias" lub inne małe wozidełko jest jako auto osobowe a i takie które ma w kwitach van/ciężarowy (bo ma wsadzoną kratkę ) .Podobnie wygląda to w pojazdach specjalistycznych .Może być np.bus typowy blaszak i taki sam pojazd w zabudowie np. podnośnika koszowego ,pojazdu technicznego itd.Jeden będzie zwykły a drugi specjalistyczny .A różnica w ubezpieczeniu jest, tylko wszystko tajne/poufne i wyliczanki indywidualnie by jak to polak potrafi nie zrobiło się zaraz 90% pojazdów specjalistycznych i mniejsza kasa do wyrwania przez firmy ubezpieczeniowe .To jest biznes (i to nie chudy ) a nie to by komuś zrobić dobrze.
Przerobienie auta na pojazd specjalistyczny nie jest problemem i nie są to też jakieś drastyczne koszta tylko czy taka zmiana jest w perspektywie czasu opłacalna .By wiedzieć czy warto przydała by się informacja (konkretna ) ile jest zniżki na pojazd specjalistyczny ,A nie indywidualne czarowanie  . Kiedyś była tabelka i każdy mógł sobie taką informację zobaczyć no ale mamy nowoczesność (systemy komputerowe ) i wiemy że nic nie wiemy bo wszystko tajne.A jak trafi się pacjent z mercedesem vito z silnikiem VW 1.9 to system głupieje i mówi że nie ma takiego pojazdu choć życie mówi że jest .Kowalski nie jest w stanie sprawdzić czy agent naliczył mu właściwie kwotę składki (prawda że fajnie )
Już samo OC czyli ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej nie trzyma się kupy .Bo albo to ma być ubezpieczenie Kowalskiego albo jego pojazdu .Jeśli  ma być to jak skrót nazwy mówi OC to raczej pod uwagę powinno być brane wszystko co dotyczy Kowalskiego a jak naliczana stawka od pojemności to chyba jego gardła ,rozmiaru buta bezszkodowej jazdy itd.No chyba że jak nazwa mówi w drugim członie " cywilem" jest pojazd i wtedy od jego parametrów pojemności ,wieku,koloru itp.
Wymieszali wszystko razem by było bardziej zagmatwane i by można więcej doić kasy .
By była jasność jak ubezpieczasz dom to nie ważne czy mieszka w nim jedna czy pięć osób składka jest od wartości domu a nie od zasobności portfela,wieku,płci jego mieszkańców .Przy autach ten numer by im nie przeszedł bo byśmy mieli jeżdżący skansen po drogach jak Kowalski miałby płacić składkę od wartości pojazdu .A tak masz np.starą omegę a płacisz tyle samo jakbyś jeżdżił" roisem".Prawda że uczciwe ?   

Offline Mecenas

« Odpowiedź #68 dnia: 30 - Marca - 2017 - 07:22:40 »
Aż się nie chce człowiekowi dyskutować, nie wiem gdzieś ty się takich chorych racji najadl. Chcesz mieć zniżki szukaj agenta który Ci je da na pojazd specjalistyczny marki Passat :-D a później biadolenie że dopłata przyszła do ubezpieczenia ;-) mam wrażenie że tobie coś brakuje naprawdę, chłopu na roli szybciej jest możliwość wytłumaczenia czegoś jak tobie, bo do ciebie do jak do ściany ty dalej swoje i tak ;-) na dzień dobry można się pośmiać, dziękuję ślicznie za początek udanego dnia ;-)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #69 dnia: 30 - Marca - 2017 - 07:44:36 »
Przy okazji nie omieszkam udowodnić że tak jak jest pojazd kolekcjonerski tak samo jest i pojazd specjalistyczny .Ba nawet więcej że ta sama pojemność zwykłego i specjalistycznego mają inną kwotę ubezpieczenia .
Skoro nie agent to zrobię to ja .
Jak na razie to dzięki za wylewną odpowiedź w temacie co do kwot i zniżek .

Offline Hektor

« Odpowiedź #70 dnia: 30 - Marca - 2017 - 18:55:28 »
Przy okazji nie omieszkam udowodnić że tak jak jest pojazd kolekcjonerski tak samo jest i pojazd specjalistyczny .Ba nawet więcej że ta sama pojemność zwykłego i specjalistycznego mają inną kwotę ubezpieczenia .
Skoro nie agent to zrobię to ja .
Jak na razie to dzięki za wylewną odpowiedź w temacie co do kwot i zniżek .
Jeśli potrzebujesz polisy bądź chcesz sprawdzić ile cię będzie kosztować daj znać chętnie ci przygotuję i sobie porównasz

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #71 dnia: 30 - Marca - 2017 - 19:23:41 »
Niestety nie skorzystam i to nie z powodu że mam jakieś uprzedzenie .Tylko wiem o co w tym chodzi .By cokolwiek się dowiedzieć muszę podać wszystkie dane łącznie z rozmiarem buta .Czy się na to złapię czy nie to i tak firma ubezpieczeniowa na mnie zarobi odsprzedając moje dane .Taka jest polityka firmy jak nie dam moich danych nic się nie dowiem (muszę wyrazić zgodę przetwarzania moich danych )
I tu nasuwa się moje pytanie z czym mam porównać czy oferta zaproponowana przez ciebie będzie korzystna czy nie ma czegoś tańszego /lepszego na rynku które jest korzystniejsze dla mnie .Czy to co zaproponujesz to będzie tylko dla tego że akurat z tej firmy masz najlepszy bonus dla siebie .
Jeśli policzysz ile wyjdzie zwykłe OC na mercedesa vito 1.9 d 98r i na taki sam pojazd w wersji specjalny (zabudowa kamper ) bez czarowania i potrzeby podawania rozmiaru buta właściciela to pełny szacun .A jak podasz dla przykładu jakie wyjdą kwoty w kilku firmach ubezpieczeniowych to szacun z ukłonami .
I nie mam nic przeciwko by kwoty zostały zamieszczone w tym temacie mimo że dotyczą mojego pojazdu (a nie czarowanie i mydlenie oczu na PW ).

Offline Mecenas

« Odpowiedź #72 dnia: 30 - Marca - 2017 - 19:26:37 »
Hektor daruj sobie ;-) z tym człowiekiem nie ma najmniejszego sensu nawiązywać jakiej kolwiek rozmowy. Jakiś czas chciałem z nim porozmawiać ale on nie woli swoje mądrości pisać mimo że w większości przypadków myśli tylko że ma rację ;-)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #73 dnia: 30 - Marca - 2017 - 19:40:49 »
Mecenas sorki ale jeśli podanie kilku faktów które można bez problemu znaleźć w necie (są ogólnodostępne ) stwarzają problemy by otwarcie o nich mówić potrafią wyrobić sobie zdanie /spojrzenie na niektóre sprawy .Dodatkowo jeśli słyszę że nie ma możliwości od osoby która siedzi w ubezpieczeniach że nie ma czegoś takiego jak pojazd kolekcjonerski ,specjalny i nie ma na tego typu pojazdy zniżki z automatu to lekko przykre .
Omijam fakt że jest na forum parę osób posiadających wany których przerobienie na pojazd specjalny w zabudowie kamper to praktycznie załatwienie jednego papierka i wizyta w urzędzie by mieć sporą zniżkę na OC.
Nie chcesz/nie możesz to nie podpowiadaj jak uchronić się przed płaceniem wysokiego OC ale nie mów że jest to niewykonalne .

Offline Mecenas

« Odpowiedź #74 dnia: 30 - Marca - 2017 - 19:43:27 »
Ale tobie żaden fakt jaki kolwiek podany przeze mnie nie przemawia do ciebie ;-)

Tagi wątku: