Autor Wątek: 1.9 TDI-PD - chłodnica paliwa - potrzebna czy nie ?  (Przeczytany 12332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michu

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AWX
  • Moc: 131 KM
  • Napęd: FWD
1.9 TDI-PD - chłodnica paliwa - potrzebna czy nie ?
« dnia: 05 - Grudnia - 2014 - 22:12:04 »
Czy ktoś z was przerabiał temat chłodnicy paliwa po prawej stronie auta?
chłodnice te były montowane w pierwszych wydaniach pasków i niestety w moim jest,
Czy ktoś z was przerabiał to na nowy typ tzn.filtr paliwa na wężyki i chłodnica off.
Dziwne jest to,że w pierwszych wydaniach to ustrojstwo montowali a w nowszym od 2002 było bez chłodnicy a budowa silnika osprzęt układ paliwowy taki sam.

A jeżeli ktoś zastanawia się po co chcę usunąć chłodnicę to odpowiadam, że w celu zamontowania dużego centralnego IC.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: Chłodnica paliwa Passat PD
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Grudnia - 2014 - 06:59:33 »
Teoretycznie tą chłodnicę można usunąć tylko jak nic złego się z nią nie dzieje to po co sobie roboty dokładać.
Co do dużego centralnego IC to on chłodzi powietrze i nawet jak zamontujesz od scanii to będzie on chłodził tylko powietrze doładowujące a paliwa nie.
Ta chłodnica paliwa w gorące dni może o kilka stopni obniżyć temperaturę paliwa co na pewno ma pozytywny wpływ na optymalny proces spalania.
Na Twoim miejscu nie dokładałbym sobie roboty i zostawił jak jest - skoro fabryka tak wyprodukowała to pewnie tak powinno być.

Offline Michu

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Kod: AWX
  • Moc: 131 KM
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Grudnia - 2014 - 08:57:51 »
Kolego chłodnica paliwa umiejscowiona jest po prawej stronie przy zderzaku tak jak po lewej oryginalny mały IC co uniemożliwia przejście z wężami od centralnego IC,dziwi mnie fakt dlaczego vw odstąpił od montażu chłodnic paliwa po 2002r

Offline red

• S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Grudnia - 2014 - 10:02:07 »
Ja zasugerowałem się że u mnie w sharanie ta chłodnica jest pod podłogą.
Jak w nowszych modelach nie było tej chłodnicy i nie da się jej w żadne dobre miejsce przenieść to pewnie nie będzie problemu jak wyleci z auta.

Offline stasio59

• Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Kod: ASZ
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: ZPL
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Lutego - 2015 - 18:07:58 »
Witaj kolego, pamiętaj ze fabryka zrobiła ta chłodnice paliwa  po to by paliwo było w miarę schłodzone ta chłodnica jest montowana na powrocie nie na zasilaniu  a jest po to by zredukować opary jakie występują podczas przepływu paliwa bo jest wiadomo ze paliwo podgrzane jest bardzo lotne i może się zapalić a tak jest ono maksymalnie schodzone to jest obieg zamknięty.
Także należy o tym pamiętać

Tagi wątku: