Witam,
Kupiłem mojego Passata 3 miesiące temu, w serwisie/salonie VW w Poznaniu, z oferty Das Welt Auto (import z Niemiec).
Od początku zauważyłem, że jest dość niski - często przycieram zderzakiem przednim przy dojeżdżaniu do krawężnika lub tłumikiem, na przykład przy wyjeździe z garażu podziemnego. Ostatnio, kiedy zaparkowałem moje auto obok takiego samego Passata B7 Variant, ale z silnikiem 1.8 TSI, zauważyłem znaczną różnicę w wysokości obu aut (nie tylko przód, ale i tył) - mój był wyraźnie niższy. Nie wiem czy może to być efekt lżejszego silnika benzynowego, czy faktycznie mam zamontowane jakieś niższe zawieszenie.
Moje auto, mimo iż nie jest wersją R-line, ma fotele skórzane z wersji R-line.
Pytałem w serwisie, w którym go kupiłem, czy w systemie jest jakakolwiek wzmianka o zmienionym zawieszeniu, pochodzącym np. z wersji R-line - niestety nie mają takiej informacji.
Sprężyny mają kolor czarny, zakładam więc, że nie są to jakieś sportowe obniżone, bo te pewnie miałyby jakiś inny kolor.
Jeżeli mam amortyzatory i sprężyny z wersji R-line, to co musiałbym wymienić żeby przywrócić nominalną wysokość auta - czy same sprężyny wystarczą, czy jednak amortyzatory też?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!