Autor Wątek: ZABLOKOWANE DRZWI KIEROWCY - sposób na otwarcie  (Przeczytany 10124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
ZABLOKOWANE DRZWI KIEROWCY - sposób na otwarcie
« dnia: 05 - Lutego - 2019 - 01:35:52 »
Witam.
Zablokowały mi się drzwi kierowcy w Sharanie I FL.
Nie można ich otworzyć z zewnątrz ani z wewnątrz.
Klamka jest od wewnątrz w połowie pozycji do zamkniecia i nie reaguje.
Zamek w drzwiach też nie reaguje ani na grot ani na pilota.
Do tego jak próbuję otworzyć to dziwnie zachowuje się zamek od korka paliwa.
Może ktoś mi coś mądrego podpowie?
Uciążliwe jest wsiadanie do auta od strony pasażera.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Zablokowane drzwi kierowcy. Jak otworzyć?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Lutego - 2019 - 02:51:44 »
Zdemontuj tapicerkę prawych drzwi, przygotuj sobie grubszą elektrodę (bez otuliny). Wsiądź do auta, zorientuj się w którym miejscu przy zamku, należy popchać lub pociągnąć aby otworzyć zamek w drzwiach. Spróbuj to zrobić drutem z elektrody, przećwicz takie otwieranie. Ustal sobie dokładne miejsce, z którego najłatwiej za pomocą tego drutu otworzyć zamek. Przejdź do zablokowanych drzwi, wybierz wcześniej ustalone miejsce i wywierć małą dziurkę, przez którą wsadzisz drut i otworzysz zamek. Dziurkę można później zatkać plastikową zaślepką.

Nieznam dokładnej budowy tych drzwi ale myślę, że takim sposobem można otworzyć zablokowane drzwi w każdym aucie.

Sorry za chaotyczny styl ale jadę autem i ciężko mi się skupić na pisaniu.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Lutego - 2019 - 13:30:49 »
A czy boczek czyli tapicerka zejdzie z drzwi bez uszkodzeń? I jak go zdemontować jak są fotele w aucie a brzeg zachodzi za deskę rozdzielczą.. Śruby odkręcone w rączce ale boczek trzyma mocno na kołkach. W którym kierunku ciągnąc boczek by nie urwać żadnych zaczepów.

Offline kalamb

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Wersja: Family
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AUY
  • Moc: ?? KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Lutego - 2019 - 20:11:15 »
Boczek tylko do góry, będzie trudno przy zamkniętych drzwiach i może się okazać ze nie wyjdzie bo bardzo często trzeba pacnąć od spodu aby ruszyło

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Lutego - 2019 - 09:02:15 »
Tak zgadza się trzeba pacnąć w kierunku do góry. Ciężko było bo trzeba włożyć za boczek rękę by odpiąć linkę oraz kostkę od sterowania elektrycznych luster. Boczek udało się wyjąc ale trzeba delikatnie bo mało miejsca jest między boczkiem a deską.

Widzę zamek ale nie ma możliwości się do niego dobrać bez uszkodzeń.

Cytuj (zaznaczone)
Przejdź do zablokowanych drzwi, wybierz wcześniej ustalone miejsce i wywierć małą dziurkę, przez którą wsadzisz drut i otworzysz zamek. Dziurkę można później zatkać plastikową zaślepką.
Raczej jest to nie wykonalne w tym modelu Sharana po lifcie.

Też myślałem że jak dobiorę się do zamka to jednak coś puści. Mam na półce stary zamek który kiedyś rozbierałem. Po jego oględzinach znalazłem zapadkę pozwalającą ten zamek odblokować. Zadowolony biegnę do auta i tu zonk. Zapomniałem że na zamku jest osłona z tworzywa która dodatkowo zabezpiecza i blokuje dostęp do tej zapadki. Próbowałem tą osłonę śrubokrętem rozerwać ale nie udało się. Jedynie kawałeczek malutki się odłamał i ręce pokaleczone.

A zapomniałem dodać ze przed samym zablokowaniem się drzwi tego dnia stwierdziłem że uległ przerwaniu gruby kabel brązowy w przelotce.
Trzeba do tego inaczej się zabrać. Od czego ten kabel jest to już znalazłem. Idzie do kostki podnośnika szyby. Może trzeba podać napięcie lub masę do kostki w zamku? i na które piny

Dodano:  06 - Lutego - 2019  -  11:55:29
Ok temat do zamknięcia. Drzwi naprawione. :P

Tagi wątku: