Autor Wątek: 1.4 TSI 160 KM [CTHD] - spostrzeżenia i opinie.  (Przeczytany 11578 razy)

Offline Karll34

• :: TrendLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CTHD
  • Napęd: FWD
  • Rej: WOT
1.4 TSI 160 KM [CTHD] - spostrzeżenia i opinie.
« dnia: 03 - Lutego - 2019 - 07:43:48 »
Witam,
jaka jest prawda o silniku 1.4 TSI 160 KM [CTHD] w Jetta VI z 2014 roku ja na mojej mam 240 tysi i większych awarii nie było dla spokoju przy 160 tysiącach wymieniony rozrząd wraz z pompą wody w wykazie najbardziej awaryjnych silników nie znalazłem mojego z oznaczeniem CTH czy to nie jest tak że jak kto dba to ma? Auto salon polska serwisy na bieżąco w volkswagen.

Offline Lechit

• :: StartLine
  • Rej: SJZ
Odp: 1.4 TSI 160 KM
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Lutego - 2019 - 11:43:28 »
Witam,
to ja może podepnę się pod temat bo w podobnej sprawie:)
Mam na oku VW CC z 2015r. z tym właśnie silnikiem o kodzie CTHD.
Prosiłbym o Wasze opinie i uwagi na temat tego właśnie konkretnego modelu. W podpiętych CTH D jest zdecydowanie odradzany, z kolei w necie krążą opinie iż silniki te były ciągle modyfikowane i roczniki po 2012 są już godne polecenia. Bedę wdzięczny za wszystkie uwagi bo mam już całkowity mętlik w głowie  :D może w najbliższym czasie wybiore się do salonu VW, ciekawe jaka będzie ich opinia.
Pozdrawiam

Offline Karll34

« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Lutego - 2019 - 12:17:12 »
Wiesz co najlepiej nie czytać forum i nie grzebać w necie bo jest dużo bzdur. Ja dzwoniłem do dilera volkswagen i tak mi właśnie powiedział. Jak dbasz tak masz o każdym aucie można coś napisać że jest coś nie tak znajomemu w nowym turanie po 30 tysiącach padła skrzynia automatyczna drugiemu w kia po 60 tysiącach rozsypał się rozrząd. Fakt silniki z początku produkcji te TSI bywały awaryjne słabe jak ktoś często piłował auto ruszał wiecznie z piskiem opon to nie wytrzymywały. Nie ma co sugerować się tym co piszą w necie idz do dilera. Masz mętlik w głowie jak ja na początku bo za dużo sugerowałem się internetem. Ja w swoim volkswagen mam 240 tysięcy przebiegu i wszystko jest ok. Pozdrawiam

Offline Urbi80

• VW: CC
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Lutego - 2019 - 19:08:18 »
Miałem podobny mętlik, kupując pod koniec 2017 roku VW CC z tym silnikiem. Zdecydowałem się na zakup ze względu na niski przebieg - wtedy 21 tyś. W ciągu roku eksploatacji (spokojnej miejskiej jazdy) musiałem wymienić pompę wody (koszt 1200 zł w ASO VW). Tak poza tym żadnych problemów. Auto spisuje się przyzwoicie. Nie bierze grama oleju, silnik chodzi przyzwoicie, miłe wrażenia z jazdy. Zrobiłem  tym samochodem 15 tyś. i nie mam się do czego przyczepić. Jeżeli chodzi o pompę, to słyszałem że była ona usterkowa w tych modelach ale nie sądziłem że padnie po 25 tyś. przebiegu.

Offline Lechit

• Rej: SJZ
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Lutego - 2019 - 21:12:18 »
@Urbi80 z którego roku masz tego CC? 
Też na silniku CTHD ?
Mam na oku właśnie CC z 2015r i na wlepce w książce serwisowej przy oznaczeniu silnika jest napisane "CTHD" jak to rozumieć?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Lutego - 2019 - 13:45:28 »
Rzeczywiście był taki silnik 1.4 TSI o kodzie CTHD w CC - nasza niewiedza już poprawiona :redface: ;)

Offline Karll34

« Odpowiedź #6 dnia: 09 - Lutego - 2019 - 14:19:13 »
Ja w swoim jetta z 2014 też mam oznaczenie CTHD wymieniona pompa łańcuch rozrządu i ostatnio uszczelka pod chłodniczką oleju wszystko gra śmiga to już lepsze silniki nie te co z początku produkcji

Offline Urbi80

• VW: CC
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Lutego - 2019 - 10:13:28 »
Mój CC jest z 2015 r. Silnik bez wątpienia CTHD.

Offline tomekfura

• VW: Passat B7
  • Rej: DWR
Odp: 1.4 TSI 160 KM [CTHD] - spostrzeżenia i opinie.
« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Kwietnia - 2021 - 13:14:33 »
Witam, wiem że temat stary, przepraszam za odkop ale nie znalazłem nic bardziej zbliżonego.
Otóż kupiłem wczoraj VW Passata B7, produkcja 12/2013r., 1.4 TSI, 160 KM CTHD.
Na początku z nerwów nie mogłem zmrużyć oka, ale czytam że te CTHD niby już poprawione.
Proszę o informację czy ktoś jeszcze z Was potwierdzi, że w tych silnikach wyeliminowano wcześniejsze wady  związane z pękaniem tłoków, rozrządem i sprzęgiełkiem?
Kupiłem w Das Welt Auto więc niby mogę wymienić w ciągu tygodnia na inny bez podania przyczyny, lub zwrócić w przypadku wady ukrytej.
Sprawdziłem spaliny na SKP, są w normie, silnik nie hałasuje, dobrze się zbiera, zero błędów.
Sam nie wiem co robić, bo autem mega fajnie się jeździ. Może wypowie się więcej użytkowników CTHD?

Tagi wątku: