Cześć, moje 1.9 TDI VP ma podobny do twojego przebieg i leję olej z normą jaką zaleca producent silnika.
Bez znaczenia jest dla mnie ilość zużywanego oleju, bo jak już wiele razy tłumaczyłem tutaj - jeżeli przeszkadza Ci spory apetyt auta na olej, to albo go napraw albo go sprzedaj, bo żaden silnik na dłuższą metę nie toleruje gorszego paliwa, oleju czy chińskich łożysk lub najtańszych przegubów - to dotyczy każdej eksploatacyjnej części w aucie.
Jeśli producent silnika, ustanowił normę, którą powinien spełniać olej smarujący wszystkie podzespoły - to miał w tym określony powód. Z całą pewnością była to raczej obawa o żywotność jego podzespołów a nie chęć jak najszybszego "zabicia" silnika.
Każdy silnik w miarę coraz większego przebiegu, notuje co raz to większe zużycie różnych elementów odpowiedzialnych za uszczelnienia. I tak dla przykładu: pierścienie cylindra w silniku, mające za zadanie uszczelnienie powierzchni styku cylindra z tłokiem i nie przepuszczaniu oleju silnikowego do komory spalania a paliwa z komory spalania do oleju silnikowego znajdującego się pod tłokiem - w wyniku zużycia, robią się coraz cieńsze i co za tym idzie coraz mnie szczelne. W wyniku coraz mniejszej szczelności w cylindrach, następują przedmuchy do komory korbowej i przedostawanie się niespalonego paliwa z komory spalania, poprzez mniej szczelne pierścienie do komory korbowej w której jest olej silnikowy. Z czasem tego paliwa w oleju jest coraz więcej i więcej, czasami trzeba nawet upuszczać nadmiar tego oleju.
W twoim przypadku, przy tak dużym przebiegu, skrócenie interwału wymiany oleju z 15 tyś. km do 10 tyś. km, przyniesie jak najbardziej dobry skutek dla silnika - będzie krócej smarowany rozrzedzonym olejem. Jeżeli chodzi o normę oleju to trzymałbym się jej do końca jak przysłowiowy rzep i lał taki olej jak przewidział producent. W twoim aucie występuje wysokoobrotowa turbina, która lubi dobry olej i dobre smarowanie, jezeli jej tego pozbawisz to raczej prędzej niż później - zabijesz ją i trzeba będzie szukać nowej lub regenerować.
To moje subiektywne zdanie na ten temat a każdy w demokracji ma prawo do swojego i do tego innego
Dodano: 28 - Stycznia - 2019 - 16:03:30
Edit:
Byłbym zapomniał.
Jeżeli skrócisz interwał wymiany oleju o 5 tyś. km, to automatycznie zmniejszy ci się ilość dolewek między wymianami.
Sądzę że może to być nawet 1 litr mniej