Autor Wątek: 1.9 TDI-PD - duży przebieg - zmiana oleju, skrócenie interwału wymiany ?  (Przeczytany 2322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sopel123

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Witam serdecznie.

Mam do was małe pytanko odnośnie oleju w Sharanie 1,9 TDI PD 115 KM. Auto ma już przeplatane ponad 0,5 mln km jak dotąd zalewane było 5W30 w interwale 15 kkm i jeździło głównie w trasie. Teraz znacznie skrócą się odcinki jeżdżone tym autem i co zrobić z olejem?
Zostawić tak jak było czy przerzucić się na wymiany co 10 kkm?
Olej dalej 5W30 czy może 5W40?
Zużycie oleju to około 2-2,5L na 15 kkm

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.9 TDI PD - duży przebieg - zmiana oleju ?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Stycznia - 2019 - 15:59:56 »
Cześć, moje 1.9 TDI VP ma podobny do twojego przebieg i leję olej z normą jaką zaleca producent silnika.
Bez znaczenia jest dla mnie ilość zużywanego oleju, bo jak już wiele razy tłumaczyłem tutaj - jeżeli przeszkadza Ci spory apetyt auta na olej, to albo go napraw albo go sprzedaj, bo żaden silnik na dłuższą metę nie toleruje gorszego paliwa, oleju czy chińskich łożysk lub najtańszych przegubów - to dotyczy każdej eksploatacyjnej części w aucie.

Jeśli producent silnika, ustanowił normę, którą powinien spełniać olej smarujący wszystkie podzespoły - to miał w tym określony powód. Z całą pewnością była to raczej obawa o żywotność jego podzespołów a nie chęć jak najszybszego "zabicia" silnika.

Każdy silnik w miarę coraz większego przebiegu, notuje co raz to większe zużycie różnych elementów odpowiedzialnych za uszczelnienia. I tak dla przykładu: pierścienie cylindra w silniku, mające za zadanie uszczelnienie powierzchni styku cylindra z tłokiem i nie przepuszczaniu oleju silnikowego do komory spalania a paliwa z komory spalania do oleju silnikowego znajdującego się pod tłokiem - w wyniku zużycia, robią się coraz cieńsze i co za tym idzie coraz mnie szczelne. W wyniku coraz mniejszej szczelności w cylindrach, następują przedmuchy do komory korbowej i przedostawanie się niespalonego paliwa z komory spalania, poprzez mniej szczelne pierścienie do komory korbowej w której jest olej silnikowy. Z czasem tego paliwa w oleju jest coraz więcej i więcej, czasami trzeba nawet upuszczać nadmiar tego oleju.

W twoim przypadku, przy tak dużym przebiegu, skrócenie interwału wymiany oleju z 15 tyś. km do 10 tyś. km, przyniesie jak najbardziej dobry skutek dla silnika - będzie krócej smarowany rozrzedzonym olejem. Jeżeli chodzi o normę oleju to trzymałbym się jej do końca jak przysłowiowy rzep i lał taki olej jak przewidział producent. W twoim aucie występuje wysokoobrotowa turbina, która lubi dobry olej i dobre smarowanie, jezeli jej tego pozbawisz to raczej prędzej niż później - zabijesz ją i trzeba będzie szukać nowej lub regenerować.

To moje subiektywne zdanie na ten temat a każdy w demokracji ma prawo do swojego i do tego innego :devilwink:

Dodano:  28 - Stycznia - 2019  -  16:03:30
Edit:
Byłbym zapomniał.
Jeżeli skrócisz interwał wymiany oleju o 5 tyś. km, to automatycznie zmniejszy ci się ilość dolewek między wymianami.
Sądzę że może to być nawet 1 litr mniej ;) 

Offline Sopel123

Odp: 1.9 TDI PD - duży przebieg - zmiana oleju ?
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Stycznia - 2019 - 16:36:49 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź, lecz wydaje mi się że nie do końca się zrozumieliśmy. Dolewanie oleju nie jest dla mnie problemem.  Tylko częstotliwość wymiany. Auto jak dotąd przejezdzalo 50-60kkm rocznie  więc olej wymieniany był kilka razy w roku. Teraz auto przejedzie moze 10-15kkm i to glownie w mieście. I zastanawiam się czy poprostu nie skrócić tego interwału do 10kkm żeby auto miało swiezszy olej. Ps 5w30 a także 5w40 spełniają normę 505.01 :) więc nie chodzi tu o zalanie jakiegoś gorszego czy tańszego oleju.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: 1.9 TDI PD - duży przebieg - zmiana oleju, skrócenie interwału wymiany ?
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Stycznia - 2019 - 17:04:43 »
Cytat: Sopel123
lecz wydaje mi się że nie do końca się zrozumieliśmy.
Zrozumieliśmy się dobrze ale aby wyeliminować pewne pytania, starałem się maksymalnie rozwinąć moją odpowiedź :smoking:

Dolewanie oleju nie jest dla mnie problemem.
I bardzo dobrze, bo każdy spalinowy silnik lubi dobre smarowanie a nie oszczędności za wszelką cenę :thumbup:

Teraz auto przejedzie moze 10-15kkm i to glownie w mieście. I zastanawiam się czy poprostu nie skrócić tego interwału do 10kkm żeby auto miało swiezszy olej.
Tu nie ma się nad czym zastanawiać, zrób dokładnie tak jak sugerujesz - wymiana co 8-10 tyś km, w zależności od warunków użytkowania auta.

5w30 a także 5w40 spełniają normę 505.01  więc nie chodzi tu o zalanie jakiegoś gorszego czy tańszego oleju.
Więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zacząć stosować olej o specyfikacji 5W40 odpowiadającej normie 505.01 ;)

Offline Sopel123

« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Stycznia - 2019 - 18:20:25 »
A według Ciebie, lepszym rozwiązaniem byłoby zalanie 5w30 czy 5w40. Zakładając interwał 10kkm. Z racji na przebieg luzy w silniku pewnie już jakieś są, a 5w40 będzie miał grubszy film olejowy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Stycznia - 2019 - 18:52:18 »
Ciężko mi wyrokować w takiej kwestii ale patrząc na naszą strefę klimatyczną, mając na uwadze coraz gorętsze lata - wybrałbym chyba 5W40.

Ciekawy diagram wpadł mi w oko, warto się z nim zapoznać ;)

W załączniku, tabela silników z pompowtryskami i odpowiadające im normy olejowe ;)

Offline Sopel123

« Odpowiedź #6 dnia: 28 - Stycznia - 2019 - 19:48:31 »
No i według tej rozpiski, zalecany jest 5w30 :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Stycznia - 2019 - 21:29:48 »
Ale alternatywny wybór to 5W40  :evilmrgrin:

Tagi wątku: