Temat wspólny dla wszystkich wersji silnikowych, występujących w modelu Polo V
Witam.
Posiadam VW Polo V 1.2 SPI 60 KM [CGPB] z 2012 roku.
Wymieniłem wczoraj rozrząd w swoim autku, które jak domniemałem chodziło za głośno. Ogólnie jeździ teraz trochę lepiej, mechanik mówi ze zmiana była potrzebna ponieważ był już luz na łańcuchu, ale dźwięk silnika w zasadzie się nie zmienił... Nie wiem czy ten typ po prostu tak ma, czy coś jeszcze jest z nim nie tak. Mechanik mówi ze silnik chodzi jak zegarek. Załączam link pod którym jest nagranie jak silnik pracuje. Czy według was jest to normalna praca tego silnika? Dodam że silnik posiada 3 cylindry, z czym mam po raz pierwszy do czynienia. Auto na 4-5 biegu jest bardzo ciche i poza miastem jedzie się bardzo komfortowo. Jedynie w mieście przy rozpędzaniu chodzi głośniej, no i na jałowym jak na nagraniu.
Jest jeszcze jedna rzecz, na zimnym w ostatnim czasie silnik trochę terkocze, ustaje to w momencie wciskania sprzęgła, a po przejechaniu jakiegoś dystansu dźwięk cichnie. Wciskanie sprzęgła tez nie ma już na dźwięk wpływu, wszystko działa idealnie.
Z góry dzięki za pomoc.
Edit:
Dziś pojeździłem trochę po mieście, wystąpiło ledwie słyszalne terkotanie przy nie wciśniętym sprzęgle po nocnym staniu. Minęło po 10 minutach. Auto stało około 3h na parkingu i gdy je odpaliłem to terkotania wgl nie było, więc wniosek jest taki że słychać je po staniu w mroźną noc.