O akumulatorach Centry nie słyszałem nic dobrego, jak wybierałem swój u znajomych w serwisie akku, Centra wręcz została mi odradzona, mimo tego że stała ich cala masa na półce i w cenach bardzo zbliżonych do zakupionej przeze mnie Varty.
Dalej powiem: temat rzeka i co kraj to obyczaj a doświadczenia różnych ludzi są bardzo rożne i właśnie takie tematy pozwalają czasami rozwiać rozterki przed zakupem. Każde nasze dobre czy złe doświadczenie związane z użytkowaniem akumulatora jest na wagę złota i fajnie jest się tymi doświadczeniami podzielić z innymi.
Wracając do tematu, @Tiger ja na samym początku podałbym:
- model auta i silnik,
- parametry akumulatora, który użytkowałeś do tej pory (parametry i producent)
- parametry akumulatora który zaleca fabryka do tego modelu,
- czy masz dodatkowy prądożerny sprzęt typu: mocne audio, dołożone ogrzewanie postojowe, częste podróże z przyczepą np. kempingową która nie ma swojego akku...itp, itp
- jak użytkujesz auto (częste długie trasy czy raczej auto więcej stoi niż jeździ, a jak jeździ to na krótkich odcinkach)
Bardzo ważną sprawą jest właściwy dobór akumulatora do modelu auta, silnika i wyposażenia a także do naszego sposobu eksploatacji tegoż auta. 1. Nasze auto: jest codziennie garażowane, jeździ często w dalekie trasy (przynajmniej 50 km dziennie), ma w 100% sprawny alternator z właściwym ładowaniem, to można kupić najtańszy akku z co najmniej 2 letnią gwarancją o właściwych parametrach zalecanych przez fabrykę i z najniższej linii danego producenta akumulatorów.
2. Nasze auto: nie jest garażowane, stoi całą zimę pod chmurką, często jeździmy na bardzo krótkich odcinkach (3-5 km), należałoby poszukać akumulatora o lepszych parametrach i z wyższej linii produkcyjnej, a także zadbać w pierwszej kolejności o sprawny w 100% alternator.
Dobrym pomysłem dla auta stojącego pod chmurka przez całą zimę jet tak zwany:
termos/pokrowiec/ocieplacz dla akumulatora. Co prawda akumulator nie wytwarza ciepła sam w sobie ale w zimie wytwarza go silnik i w samej komorze silnikowej utrzymuje się dużo wyższa temp. niż na zewnątrz, a taki pokrowiec pozwoli zatrzymać trochę tego ciepła przy akumulatorze. To z całą pewnością nie zaszkodzi a w jakimś stopniu może przedłożyć życie naszej baterii