Autor Wątek: TEST - żarówki H1: Osram Night Breaker Unlimited+110% vs Xenon żarnik H1  (Przeczytany 16613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Dziś przeprowadziłem test w Lampach ProjektZWO. Porównałem barwę, jasność, intensywność świecenia oraz ilośc światła na drodze. Dla porównania zastosowałem w jednym reflektorze żarówka H1 Osram Night Breaker Unlimited+110% a w drugim żarnik Xenon H1 barwa 6000K.

Z mojego doświadczenia widać gołym okiem że Xenon bije na głowę żarówkę pod każdym względem. Lampy w których przeprowadziłem test to soczewki tzw. projektory. Na zamieszczonych zdjęciach lampa po stronie kierowcy jest z xenonem a po stronie pasażera z żarówką.

A tu widać ile światła jest przed samochodem.

Offline Tiger

• :: ComfortLine
  • Marka: Renault
  • Model: Laguna
  • Silnik: 1.8+LPG
  • Moc: 120 KM
  • Rej: FZA
Odp: Test żarówki H1 Osram Night Breaker Unlimited+110% vs Xenon żarnik H1
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Listopada - 2014 - 07:11:15 »
Ciekawe jak to się ma w kwestii oślepiania innych
VW: Vento -> Golf II -> ?

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Listopada - 2014 - 07:40:03 »
Ciekawe jak to się ma w kwestii oślepiania innych
Właśnie że nie oślepiam innych, ponieważ to są lampy soczewkowe z gładkim kloszem a nie zwykłe. Ten sam komplet tylko z instalacją na Bi-Xenon zakładałem do zwykłej lampy H4 w Sharanie i tam można powiedzieć że mogą oślepiać innych ponieważ szkło rozszczepia mocno światło wychodzące z lampy.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 27 - Listopada - 2014 - 09:38:45 »
Właśnie że nie oślepiam innych, ponieważ to są lampy soczewkowe z gładkim kloszem a nie zwykłe. Ten sam komplet tylko z instalacją na Bi-Xenon zakładałem do zwykłej lampy H4 w Sharanie i tam można powiedzieć że mogą oślepiać innych ponieważ szkło rozszczepia mocno światło wychodzące z lampy.
Oślepiać to można nawet kierunkowskazem :D
Reflektor świateł mijania jest tak zaprojektowany żeby w odpowiednim miejscu "odcinał" światło czyli zamontowane według przepisów reflektory nie powinny oślepiać pieszych i kierowców innych samochodów, może jednak oślepić jakieś małe zwierzę czy leżącego na drodze człowieka - nie ma cudów.
Prawda jest taka że każdy reflektor będzie oślepiał jak się na niego odpowiednio spojrzy.
Co do ryflowanych szkieł to rzeczywiście mają większe predyspozycje do oślepiania ale jeżeli źródło światła jest dobrze zogniskowane też większego problemu nie ma.
Teoretycznie jeżeli źródło światła jest odpowiednio zogniskowane to nie ma większego problemu - powinno świecić takim samym strumieniem. Z xenonem problem jest tego typu że samo źródło światła emituje 3 razy więcej światła więc jak oślepia to dużo mocniej.
Ja osobiście jestem tego zdania że jak ktoś ma dobrze zogniskowany i właściwie ustawiony reflektor to nie będzie oślepiał. Ważna kwestia to odpowiednia regulacja wysokości do obciążenia pojazdu - w większości samochodów jest do tego pokrętło i powinno się go używać.
Jak dla mnie efekt jest super  :thumbup: na pewno dużo bezpieczniej będzie się jeździło takim autem.

Offline Tiger

« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Listopada - 2014 - 10:02:13 »
Więc wniosek jest jeden: jak montować xenon to tylko na soczewce. Fakt efekt niesamowity, kupa białego światła. Powiedz mi jeszcze jak sprawuje się to podczas mgły, opadów deszczu? Czy nie odbija się to zbytnio od mokrej nawierzchni

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Listopada - 2014 - 10:17:29 »
Więc wniosek jest jeden: jak montować xenon to tylko na soczewce. Fakt efekt niesamowity, kupa białego światła. Powiedz mi jeszcze jak sprawuje się to podczas mgły, opadów deszczu? Czy nie odbija się to zbytnio od mokrej nawierzchni
Xenon można też w zwykły reflektor włożyć jak np. w samochodach volvo. Żeby zminimalizować ryzyko oślepiania producenci stosują układy samopoziomowania i spryskiwania reflektorów.
Miałem kiedyś xeniaka w samochodzie i we mgle nie było żadnego problemu, na mokrej nawierzchni też nic za strasznie się nie odbijało. Jedyne do czego musiałem się przyzwyczaić to lekko niebieskie pasy na drodze i inne białe odblaski i lekko zielonkawe tło na znakach ostrzegawczych - tu niestety mieszanie barw robi swoje.

Offline Tiger

« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Listopada - 2014 - 10:26:48 »
Pytanie jeszcze co na to kontrola drogowa oraz stacja diagnostyczna

Offline red

• S7
« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Listopada - 2014 - 10:45:12 »
Normalnie lampy powinny mieć homologację na xenon wybitą na kloszu. Stare lampy xenonowe które wyszły przed wprowadzeniem obowiązku homologacji pod xenon siłą rzeczy nie będą jej miały i w przypadku Andrzeja tą linię obrony bym przyjął w razie kontroli czy to na drodze czy na przeglądzie.
W nowszych lampach jest inaczej i tu musi być homologacja i nie ma dyskusji.
Jak dany model wychodził w wersji z xenonem to można założyć reflektory z wersji xenon, dołożyć spryski i teoretycznie powinno być ok.
Jeżeli dany model nie miał xenonu w opcji to zostaje tylko własna rzeźba i niestety przy byle kontroli, u diagnosty i w razie "w" może być problem.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #8 dnia: 27 - Listopada - 2014 - 20:18:52 »
Wszystko fajnie ale samo przeprowadzenie testu nie do końca mi się widzi.

Aby przeprowadzić go rzetelnie i z pełną porównywalną widzialnością efektów świecenia obydwóch tak różnych źródeł światła. O jednym czasie i w tym samym miejscu, powinny powstać 2 różne zdjęcia: gdzie na jednym w obydwóch reflektorach będą zainstalowane ksenony a na drugim będą zwykłe żarówki (w tym wypadku Osram coś-tam).
Zestawienie obok siebie tych dwóch zdjęć dopiero wtedy da pełen obraz różnicy w świeceniu tych rożnych źródeł światła ::)

Proszę o powtórzenie testu, a jeżeli jest taka możliwość to dobrze by też było fotki zrobić na asfalcie a nie w polu ;)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 28 - Listopada - 2014 - 00:02:06 »
Koledzy powiem tak. Troszkę za krótko mam te Xenony i brak warunków pogodowych (mgła,deszcz). Zdjęcia robione telefonem więc nie do końca odzwierciedlają to co jest faktycznie. Jak będę miał możliwość to przeprowadzę taki test jak @Pretor pisze.
Co do opini na temat żarówek i xenonów w moim aucie to niech wypowiedzą się koledzy: @Grażyny, @Red oraz @Dmusek. Widzieli dziś jak to świeci oraz mają porównanie do tego jak świeciło wcześniej gdy w tych lampach siedziały żarówki. :evilmrgrin:

Kolego @Pretor gdzie to pole, to moje podwórko. :o A tak na poważnie to wiem co chciałeś powiedzieć. ;)

Tagi wątku: