Autor Wątek: TEMPOMAT - do 99 km/h  (Przeczytany 4898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deimien

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4 16V
  • Kod: BUD
  • Moc: 80 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KRA
TEMPOMAT - do 99 km/h
« dnia: 29 - Grudnia - 2018 - 00:23:28 »
Witajcie!
Postanowiłem założyć nowy wątek, bo nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na mój problem. W moim polo 9n3 2007r, silnik 1.4 59kW (BUD) jest tempomat (fabryczny, niedokładany), który działa prawidłowo, ale tylko do prędkości 99km/h. Powyżej tej prędkości nie można go zblokować. Dodatkowo jak zblokuje go np. przy prędkości 95km/h i auto rozpędzi się z góry powyżej 99km/h to tempomat się dezaktywuje, ale po zwolnieniu samochodu można spowrotem tempomat zablokować. Po za tym wszystkie funkcje tempomatu działają prawidłowo.
Podłączyłem się z VCDSem i w bloku 067 widnieje w trzecim polu (Cruise Control Shut-Off Crit. (irrev.) wartość 99.0 (screen z programu w załączniku). Przypuszczam, że to jakieś ograniczenie przez, które tempomat działa jak działa.

Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją? Może jest możliwość zmiany tego limitu, żeby dało się używać tempomatu przy wyższej prędkości niż 99km/h? Albo powody takiego działania tempomatu wynikają z czegoś innego?

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc!

Offline Deimien

Odp: TEMPOMAT - do 99 km/h
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Stycznia - 2019 - 22:23:19 »
Nikt z Was nie spotkał się z podobnym problemem? Może to jakieś ograniczenie fabryczne? U Was tempomat działa w całym zakresie prędkości?

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Stycznia - 2019 - 11:13:11 »
Przyznam że nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Rzeczywiście wygląda na blokadę ewidentnie nałożoną ekstra.
Próbowałeś zmienić tę wartość?

Offline Deimien

« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Stycznia - 2019 - 15:37:55 »
Szukałem miejsca gdzie możnaby to robić, ale nie udało mi się. Wlasnie, dlatego założyłem wątek, bo nie bardzo mam pomysł jak to można ruszyć.

Próbowałem jeszcze dezaktywować i ponownie aktywowac tempomat przez VCDS, ale to nie pomogło.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Stycznia - 2019 - 16:30:24 »
Mam parę pytań:
- czy jesteś właścicielem tego auta od nowości ?
- czy auto przyjechało z fabryki z tempomatem, czy może dokładano go dopiero w ASO ?
- od kiedy występuje ta usterka, od nowości ?

Bardzo żadko, można spotkać Polo z tego rocznika z tak małym silnikiem i fabrycznym tempomatem.
Podaj nr VIN nadwozia, to w poniedziałek sprawdzę czy ten tempomat rzeczywiście jest fabryczny.

pretor@tapatalk

Offline Deimien

« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Stycznia - 2019 - 22:30:54 »
Dzięki za zainteresowanie tematem. Nie jestem właścicielem od nowości, autko mam od nieco ponad roku.
Nie sprawdzałem po wyposażenia po nr VIN, ale tempomat wygląda na fabryczny (chociaż mogę się mylić) ze względu na ogólnie bogate wyposażenie. Polo w wersji Tour - m.in climatronic, wszystkie szyby elektryczne, lusterka elektryczne + grzane, radio fabryczne, tylne szyby przyciemniane, kierownica + lewarek i dźwignia w skrzórze, szyberdach itd.
W książce też nie ma żadnego info, że tempomat mógł być dołożony (o ile książka nie została podrobiona, auto z Niemiec :)).

Przypadek z tempomatem jest od początku od kiedy mam ten samochód. Nic się nie wydarzyło, co mogłoby spowodować usterkę, nie miał też żadnej awarii. Tempomat działa bez zarzutu tak jak powinien, ale tylko do 99km/h. Pierwsze moje myśli były takie, że może auto małe, silnik niewielki to może jakaś blokada jest, żeby silnika nie zakatować, ale tempomat do 99km/h to przecież bez sensu.

VW robił w ogóle coś takiego jak ograniczenie działania tempomatu? Zmierzam do tego, czy mogło być tak fabrycznie, czy takie zjawisko jest wynikiem usterki.

@pretor, z ciekawości, w jaki sposób sprawdzasz wyposażenie po VINie? Raporty dostępne w sieci są płatne.
Poniżej nr VIN:
WVWZZZ9NZ8Y066332

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #6 dnia: 13 - Stycznia - 2019 - 08:02:34 »
Moim zdaniem ktoś nieudolnie wykonał jakieś czynności w obrębie zegarów - być może było to wyłączenie immobilisera, korekta przebiegu lub jakaś inna modyfikacja.
Na początek podaj kodowanie zegarów - trzeba je odczytać ze sterownika np. VAGiem.

red@tapatalk

Offline Deimien

« Odpowiedź #7 dnia: 14 - Stycznia - 2019 - 21:50:44 »
Sprawdziłem kodowanie zegarów wraz z podpowiadaczem, którego screen zamieszczam poniżej i wygląda mi to dobrze. A co Wy myślicie?

@pretor, udało Ci się sprawdzić wyposażenie po VINie?

[gmod]http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,5104.0.html[/gmod]

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Stycznia - 2019 - 14:26:39 »
@pretor, z ciekawości, w jaki sposób sprawdzasz wyposażenie po VINie?
Zwyczajnie w serwisie VAG, każdy może to zrobić, jeżeli jest właścicielem pojazdu. Z obcymi jest trudniej ale życzliwość kolegów z VW nie zna granic ;)

Raporty dostępne w sieci są płatne.
Tak, dlatego też trzeba być mocno na "haju" aby płacić za sprawdzenie swojego auta. Ja nie dałbym za to ani grosza, wiedząc że jest to za darmo :evilmrgrin:

Poniżej nr VIN:
WVWZZZ9NZ8Y066332
- 9x na serwisie
- 20.02.2012 przy przebiegu 66300 km - ostania wizyta
- wersja Trend wyprodukowana na rynek DE
- kolor czarna perła
- tempomat w standardzie razem z wyświetlaczem komputera

To tyle jeśli chodzi o VIN  ;)

Podziękował: Deimien

Offline Deimien

« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Stycznia - 2019 - 20:30:53 »
@pretor, dziękuje za sprawdzenie VINu i garść wiedzy!:D To co napisałeś pokrywa się z książką serwisową. Jedyne co mnie zastanawia to czemu po VINie i na wlepkach w bagażniku i książce widnieje wersja TREND, a na aucie, gałce zmiany biegów i kierownicy jest wersja TOUR.

Wracając do tematu wątku:
1. Wiemy, że tempomat jest oryginalny fabryczny (nawet w standardzie jak się okazało :))
2. Sprawdziłem kodowanie i wygląda, że jest ok. Chyba, że komuś z Was rzuciły się w oczy jakieś nieścisłości?
3. Zastanawiam się co można jeszcze sprawdzić? Nikt jeszcze się nie wypowiedział w tej kwestii, ale nurtuje mnie, czy VAG zakładał jakieś ograniczenia na tempomaty. Jeżeli tak to zostałaby kwestia jak to zdezaktywować. Macie może jeszcze jakieś pomysły?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #10 dnia: 16 - Stycznia - 2019 - 08:46:53 »
Wygląda na to że została założona blokada na tempomat.
Nie jestem pewny czy to zadziała ale można spróbować przywrócić fabryczne ustawienia sterownika silnika (na własne ryzyko - po tym nie rozkoduje się immo ani nie padnie silnik ale może np. się okazać że ma za niskie wolne obroty - trzeba będzie zrobić adaptację)
01 engine -> 10 adaptation -> 00 -> save

Offline Deimien

« Odpowiedź #11 dnia: 02 - Lutego - 2019 - 20:06:34 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie jestem pewny czy to zadziała ale można spróbować przywrócić fabryczne ustawienia sterownika silnika

Spróbuje to zrobić jak trochę czasu wygospodaruje, bo ostatnio mam młyn.

Postanowiłem napisać, bo mam nowe spostrzeżenie. Zauważyłem, że tempomat działa prawidłowo i bez ograniczeń na niższych biegach. Np. na czwartym biegu mogę go używać nawet przy 120km/h albo wyżej i działa. Tylko na piątym biegu tempomat nie działa powyżej prędkości 100km/h.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #12 dnia: 13 - Czerwca - 2019 - 19:05:45 »
Odświeżę kotleta. Od niedawna występują u mnie podobne objawy. Od 1-go do 5-go biegu, niezależnie od prędkosci(testowane do 150km/h), tempomat funkcjonuje jak zwykle. Wystarczy jednak że wrzucę 6-ty bieg i tempomat przestaje działać, niezaleznie od prędkości.

Offline Deimien

« Odpowiedź #13 dnia: 26 - Czerwca - 2019 - 22:59:21 »
Ja dalej nie wpadłem na rozwiązanie problemu. Jak uda mi się rozwiązać zagwostkę to dam znąć. :)

Tagi wątku: