Autor Wątek: SERWIS OLEJOWY - oleje, filtry, normy, interwał wymiany  (Przeczytany 4239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shnosnas

• :: StartLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
SERWIS OLEJOWY - oleje, filtry, normy, interwał wymiany
« dnia: 29 - Września - 2018 - 22:30:50 »
Temat o wymianie oleju w silnikach TSI/TDI - Jetta VI

Witam.
Posiadam Jetta VI 1.4 TSI 150 KM - u mnie komp ciągle wskazywał wymianę oleju przy 30 tyś bez względu na warunki eksploatacji itp.
Specjalnie się tym nie martwię, ponieważ w drugim aucie 1.2 TSi pierwsza wymiana przypadła po 26 tyś i później auto zrobiło 100 tyś km i wszystko OK. Jednakże...pan w salonie na wejściu powiedział mi tak: "źle panu zakodowali komputer przy przeglądzie zerowym na stałe 30 tyś - my zmienimy na Q16 w zależności od rożnych czynników."
Tak więc ku przestrodze ostrzegam, że jeśli bez względu na eksploatację macie ciągle pierwszą wymianę po 30 tyś, to znaczy że źle wam to zakodowali - możliwe że z premedytacją, żeby "za często" nie wymieniać oleju w ramach pakietu.
Nie mniej jednak takie stałe kodowanie jest mocnym przeciągnięciem okresu wymiany oleju i warto to weryfikować.

Offline hunterzmc

• Kod: CTHD
  • Moc: 160 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WU
Odp: TERMIN PRZEGLĄDU - WYMIANA OLEJU
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Grudnia - 2018 - 21:15:21 »
Witajcie.
Parę dni temu kupiłem Jetta VI 1.4 TSI 160 KM [CTHD] z 2013 roku, przebieg 200 tyś. km.
Szukam porady co do wymiany oleju - jaki zalać ?
Ostatnio zalany był jakiś Castrol o oznaczeniu SLX i tyle jest napisane.

Offline Hags

• :: TrendLine
  • VW: Golf III
  • Model: Hatchback
  • Silnik: 1.8 SPI
  • Kod: RP
  • Moc: 90 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: DPL
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Grudnia - 2018 - 12:35:16 »
Najmądrzej jest lać olej o normie i specyfikacji, jaką przewiduje producent silnika ->>> http://vw-clubpolska.pl/index.php/page,oilnormavag.html
Pewnie dostałeś książkę serwisową a w niej, powinno być zapisane, jaki olej był do tej pory lany - sprawdź jaką ma specyfikację i kup taki który będzie jej odpowiadał.
W instrukcji obsługi tego auta, pewnie też widnieje taka informacja  ;)
Zawsze możesz tez skorzystać z informacji w serwisie VW, na podstawie nr VIN z twojego auta.

Pozdrawiam :bry:

Offline pat807

• :: TrendLine
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: OPR
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 21:54:30 »
2.0 TDI - w serwisie zalali 5L Castrol Edge Professional 5W30

Offline Maro21

• Kod: CZCA
  • Moc: 125 KM
  • Rej: WR
Odp: SERWIS OLEJOWY - oleje, filtry, normy, interwał wymiany
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Czerwca - 2022 - 23:22:01 »
Niedawno kupiłem Jetta VI 1.4 TSI z 2017 roku.
Zaprowadziłem na serwis do swoich mechaników u których serwisowałem kilka swoich poprzednich aut i nigdy się nie zawiodłem na ich usługach. Ale teraz zasiali we mnie trochę niepewności ponieważ zalali mi olej Total Quartz Ineo ECS 5W30.
Mam lekkie obawy co do tego oleju czy spełnia normy VW.
Jeśli ktoś z was ma lepsze rozeznanie na temat tego oleju to będę wdzięczny za jakieś info.
Bo nie wiem czy zwrócić się do nich o ponowna wymianę oleju na właściwy.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: SERWIS OLEJOWY - oleje, filtry, normy, interwał wymiany
« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Czerwca - 2022 - 09:06:42 »
zalali mi olej Total Quartz ineo ecs 5w30. Mam lekkie obawy co do tego oleju czy spełnia normy vw.
Generalnie Total to dobry olej ale akurat ten konkretny nie posiada specyfikacji VW, posiada specyfikację ACEA C2 i B71 2290 dla PSA nie mniej możesz jeździć a przy następnym serwisie olejowym wymień na zgodny ze specyfikacją VW. Twój silnik nie wymaga olejów nisko popiołowych typu Low Saps wg ACEA C3 i C2, najlepszym wyborem byłaby norma A3/B4 taka jaką podaje Castrol w swojej wyszukiwarce. Możesz też dobrać coś z LM albo coś z Ravenola np. RAVENOL SSL SAE 0W-40 USVO który posiada także API SN/CF, ACEA A3/B4 VW 502 00, VW 505 00,

Tagi wątku: