Autor Wątek: RESORY - różna twardość ?  (Przeczytany 2487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Caddilac

• :: StartLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZKA
RESORY - różna twardość ?
« dnia: 21 - Listopada - 2018 - 20:36:02 »
Witam,
Chcialbym sie dowiedziec czy ktorys z kolegow wie czy VW instalowal w tylnym zawieszeniu Caddych resory o jednakowej twardosci czy czy mam tutaj jakis wybor. Moj Caddy jest troche twardy... szczegolnie na pusto, chcialbym sie dowiedziec czy moge cos w tym temacie zadzialac.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: RESORY - różna twardość ?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Stycznia - 2019 - 21:49:52 »
Niestety auta budowane w założeniu jako dostawcze, mają to do siebie że bez ładunku są twarde i komfort jazdy nimi, stoi pod dużym znakiem zapytania. Tutaj są resory i nie za wiele można z tym zrobić. Choć spec od hamrowania resorów, pewnie coś by doradził.
Mam troszkę doświadczenia w utwardzaniu resorów w moim terenowcu i nawet robiłem w nim to co ty chcesz zrobić w swoim Caddym ale tam sprawa wyglądała inaczej. Najpierw wy-hamrowaliśmy stare resory, dodając po jednym dodatkowym piórze aby po stwierdzeniu, że jednak jest zdecydowanie za twardo, wyjęliśmy to dodatkowe pióro.   

Caddy III ma 2 rozstawy osi i z cała pewnością, resory z wersji krótkiej są bardziej "miękkie' od resorów wersji Maxi ;)
Możesz spróbować poszukać w Etce.
Jak będziesz chciał coś więcej wiedzieć, to pytaj chętnie zgłębię ten temat  ;)

Edit:
Z tego co na szybko przejrzałem Etke, to wersja z rozstawem osi 2682 mm, ma różne pióra:
- 2K5 511 151 R - resor piórowy z dodatkami - 1-pióro,
- 2K5 511 151 AA - sprężyna płaska - 1-pióro oznaczone kolorem białym,
- 2K5 511 151 N - sprężyna płaska - 1-pióro oznaczone kolorem niebieskim, >>> 26.10.2015

Jest tego za dużo, spróbuję skopiować całe zestawienie ::)

Tagi wątku: