Autor Wątek: 1.8 T [AGU] - brak mocy  (Przeczytany 2814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mat66660

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.8T
  • Kod: AGU
  • Napęd: FWD
  • Rej: GND
1.8 T [AGU] - brak mocy
« dnia: 14 - Listopada - 2018 - 23:05:37 »
Witam zmagam się z brakiem mocy w moim 1.8 T AGU. Pierwsze pod nóż co poszło to turbosprężarka która dymiła,po wyciągnięciu okazała się cała popękana także od kolegi dostałem K03S ,zregenerowałem je ,nowa cześć gorąca przyszła ,efekt dokładnie to samo żadnych zmian.Z kolegi AGU podkładaliśmy już wszystko,przepustnice,n75 ,przepływke,komputer(ma też AGU ze zdjętym immo),dalej szczelność dolotu sprawdzona 2 razy no i teraz pomiary.Zamontowałem bost gauge i pokazuje mi ,że nabija przy pełnym otwarciu przepustnicy jakieś 5 bar,wartości przepływomierza przy 6,500 obr to jakieś 140 mg ,błędów na kompie brak,ciśnienie paliwa sprawdzane w sumie to pompa paliwa jest nówka sztuka a na gazie to samo.Auto ledwo buja się do 180 km/h.Jakieś propozycje Panowie bo serio nie wiem już gdzie szukać.A jak zdejmę wężyk z WG to idzie jak wściekły.Niby Blow oFFa mam zamiast DV ale podmieniałem kolegi  BOW i na odwrót i jego auto idzie jak wściekłe a moje nie.Ktoś coś ??

[gmod]Proszę zwrócić szczególną uwagę, na miejsca stawiania znaków interpunkcyjnych. Tego nie da się normalnie czytać.[/gmod]

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: 1.8 T AGU Brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Listopada - 2018 - 18:09:01 »
A takie podstawy jak świece, przewody i filtry sprawdzone? Wydech drożny?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Listopada - 2018 - 21:08:56 »
Podpowiem od czego ja zaczynam sprawdzanie pojazdu z LPG .Kompresja to podstawa .Jak jest w miarę przyzwoita to dopiero szukanie i grzebanie .Wystarczy że masz w słabej kondycji gniazda -zawory (co jest częste w autach z LPG )i możesz szukać i wymieniać do bólu a i tak nie będzie poprawy .Silnik Pb przy 6-7 będzie jeszcze w miarę przyzwoicie odpalał ,nawet chodził na wolnych obrotach tylko podczas jazdy jakoś mało będzie rumaków by ciągnęły gablotę.Dodatkową podpowiedzią przy słabej kompresji może być wskaźnik temperatury który podczas jazdy nawet z niezbyt mocnym butem będzie chętnie wchodził na czerwone pole (mimo sprawnego układu chłodzenia ).

Offline mat66660

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.8T
  • Kod: AGU
  • Rej: GND
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Listopada - 2018 - 11:29:21 »
Świece wymienione, przewód ten silnik nie posiada,ale cewki że sprawnego auta podmieniłem efektów zero,wydech jest cały nowy brak katalizatora,kompresja na garach idealne 12, ostatnio sprawdzałem rozrząd ustawiony jest idealnie,myślę jeszcze zdjąć pokrywę zaworów ,może ktoś kiedyś wałki o ząb przestawił.ale co najlepsze autko odpala jak złoto,silniczek chodzi rowniutko ,obroty nie skaczą,nic w silniku nie klekocze ,do tych 120 km/h idzie dobrze potem ledwo co buja się do 180,więcej nie pojedzie, podmieniłem ostatnio z innego AGU czujnik temperatury zasysanego powietrza bo mój lekko przeklamywał ale i to nic nie dało ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: 1.8 T [AGU] - brak mocy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Listopada - 2018 - 14:10:23 »
może ktoś kiedyś wałki o ząb przestawił.
Niekoniecznie, wystarczy spory luz na łańcuszku spinającym wałki lub w słabej kondycji napinacz do wybierania jego luzu .Ale wtedy powinno objawiać się charakterystycznym dźwiękiem nawet na wolnych obrotach .

Tagi wątku: