Autor Wątek: 1.9 TDI [BXE] - awaria, wymieniać czy naprawiać ?  (Przeczytany 3141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline visq7

• :: StartLine
  • VW: Golf Plus
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: GCH
1.9 TDI [BXE] - awaria, wymieniać czy naprawiać ?
« dnia: 30 - Maja - 2019 - 16:50:17 »
Witam , jako że nie mogłem się doszukać otworzyłem nowy wątek.Pacjent to
Model : VW Golf Plus
Kod silnkka : 1.9TdI 105Km BXE
Rok produkcji : 2007
Przebgieg 250 tys.
Olej : 10w40 Castrol Edge
Więc tak sprawa wygląda następująco iż serduszko mojego golfika stwierdziło że pora się rozerwać i pokazało kopytko , mechanik mówi iż to typowe dla silnika z oznaczeniem BXE które były wadliwe i mianowicie mam pytanie jaki silnik i czy w ogóle mogę wsadzić zamiast bxe bo jestem zielony w tym temacie.

Pozdrawiam.
P.S : Może któryś z forumowiczów ma w miarę dobrych pieniądzach na sprzedaż silnik ? , oferty prosze na pw. :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK

Offline visq7

Odp: AWARIA SILNIKA 1.9 TDI [BXE] - wymieniać czy naprawiać ?
« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Maja - 2019 - 07:34:00 »
Podczas spokojnej jazdy autostradą (110km/h) był jeden wielki huk , kupa dymu i stop engine. Nie jestem zbyt wielkim znawcom samochodów ale jak na moje oko to wygląda na dziurę w bloku. Mam okazję kupić silnik BXE z VW Jetta z 2007r z miarę niskim przebiegiem, z jednej strony zależało by mi na jak najkrótszym czasie naprawy oraz wiadomo po jak najniższych kosztach. Mechanik ogólnie zaleca mi wymianę dołu silnika na jakiś inny ale jak słyszę gadkę typu " a tu trzeba będzie porzeźbić tam postukać to już się boję. Zanim trafiłem tutaj przeglądnełem mase stron i już sam nie wiem co mam myśleć bo każdy pisze co innego.????

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 31 - Maja - 2019 - 11:42:29 »
Widzisz, od tego należało zacząć ;)
Jeżeli masz w 100% pewny silnik z wiarygodnym udokumentowanym przebiegiem, możesz go odpalić jeszcze przed zakupem lub dostaniesz pisemna gwarancję, to rozważ jego zakup.
Jeśli kupisz silnik o takim samym oznaczeniu jak twój BXE ale będzie to silnik z innego modelu VW, to może się okazać że pewne podłączenia lub zastosowane rozwiązania są minimalnie inne niż w twoim Golfie Plus i pomimo tego samego kodu, trzeba coś przerabiać lub dorabiać.
Po zakupie pewnego 1.9 TDI [BXE], pierwszą rzeczą którą bym sprawdził - były by panewki i ewentualna ich wymiana na org. nowe.

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Czerwca - 2019 - 12:09:36 »
Każdy "taki sam silnik" ale o innym oznaczeniu kodowym, zazwyczaj rożni się wieloma elementami a już na pewno w przypadku kiedy pochodzi z innego modelu Volkswagena. Jednak dopasować można wszystko, tylko to wszystko, zawsze dodatkowo kosztuje.

Fajnie by było jak byś @visq7, kontynuował temat i opisywał wszystkie perypetie związane z operacją wymiany padniętego 1,9 TDI BXE na inny silnik :vwclubpolska:

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Czerwca - 2019 - 22:40:28 »
Słupek można założyć od 115 lub 130 KM starszej generacji są po prostu lepiej zrobione. Jedyna różnica to czujnik położenia wału który w nowszych jednostkach jest w obudowie simeringu od strony skrzyni biegów a w starszych jest od strony napędu rozrządu. Zmiana wymaga nieco rzeźbienia ale każdy średnio rozgarnięty mechanik spokojnie sobie z tym poradzi.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Czerwca - 2019 - 22:41:42 »
Jeżeli nie masz pojęcia o silnikach i ich przeróbkach to się po prostu w to nie pchaj bo potem mogą być różne szopki jak będziesz odwiedzał mechaników. Kup ten sprawdzony silnik o tych samych oznaczeniach i po kłopocie. Szybka wymiana silnika na drugi i po problemie. :P

Offline visq7

« Odpowiedź #7 dnia: 03 - Czerwca - 2019 - 12:31:48 »
Dziękuje Panowie za odpowiedź , chyba pora zabrać się w końcu za mojego Golfika bo aż łzy do oczu się cisną jak tak biedny stoi na podwórku .

Tagi wątku: