Autor Wątek: TERMIN ODBIORU AUTA  (Przeczytany 11902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sperou

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: EL
Odp: TERMIN ODBIORU AUTA
« Odpowiedź #25 dnia: 20 - Listopada - 2018 - 09:01:16 »
Straszna lipa. Jeśli faktycznie odbioru w grudniu nie będzie to prawdopodobnie odstąpię od kupna.

Dodano: 19 - Grudzień - 2018 - 21:26:02
Jak tam u was sprawy stoją? Bo mój samochód nie dotrze w tym roku, kto wie czy dojdzie do końca stycznia. Dealer ze swojej strony podjął działania w celu przedłużenia dla mnie promocji pakietu przeglądów. Natomiast ciekawe jak będzie chciał wynagrodzić czekanie ponad pół roku na auto i niedotrzymanie terminu dostawy.  :(

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #26 dnia: 20 - Grudnia - 2018 - 22:39:46 »
U mnie bez zmian, dalej termin produkcji mam w 4. tygodniu 2019 – dzwoniłem do dealera w zeszłym tygodniu. O ile w listopadzie jeszcze starał się mnie udobruchać tym, że mimo wszystko te dodatkowe 2000 rabatu dostanę i że jeszcze mi domówi kołpaki do kół zimowych (pojawiły się w cenniku, a nie było ich gdy zamawiałem we wrześniu), to teraz już tylko wspomniał, że przynajmniej auto już z 2019 będzie. ;-) Także zobaczymy co z tego wyjdzie. Jakbym wiedział, że tyle to potrwa, to bym wziął coś z placu nie patrząc na kolor i dodatkowe wyposażenie mimo, iż bardzo mi zależało na app-connect. Niestety na placach auta go posiadające to były już wersje full wypas za pieniądze dużo większe niż byłbym skłonny dać za Polo. W każdym razie prawie pół roku (jeśli nic się już nie zmieni) czekania na auto z segmentu B to jakieś przegięcie.

Dodano: 08 - Styczeń - 2019 - 09:58:50
Zaktualizowane cenniki w konfiguratorach na stronie VW. Z ciekawostek – pojawiło się Polo GTI w wersji z manualną skrzynią. Co do zwykłego Polo – podrożało solidnie. Za moją konfigurację (katalogowo) z września teraz wychodzi 4 000 zł więcej. Więc w sumie jeśli ktoś zamawiał z terminem do końca 2018, a przeskoczyła produkcja na 2019, to zyskał sporo. ;-)

Offline sperou

« Odpowiedź #27 dnia: 08 - Stycznia - 2019 - 12:06:57 »
Zaktualizował się też rabat. Obecnie za polo które jest w drodze z rocznika 2018 zapłacimy mniej o 4000 a nie 2000 zł jak było na początku wyprzedaży. Choć to marne pocieszenie.

Offline Drmscp

« Odpowiedź #28 dnia: 08 - Stycznia - 2019 - 12:24:11 »
Nie no, 4000 zł przy tej cenie samochodu, to już całkiem w porządku rabat, a jeśli się coś urwało dodatkowo od dealera, to już w ogóle. Ja natomiast wiem, że na pewno już nic nie wyciągnę dodatkowo za opóźnienia skoro będę miał auto z rocznika 2019. Co najwyżej kołpaki do zimowych kół stalowych bo po prostu nie dało się ich zamówić we wrześniu. Co ciekawe, według nowego cennika do wyposażenia standardowego weszły czujniki światła i deszczu. Mam nadzieję, że również wyjścia USB dla pasażerów z tyłu bo w którejś wersji się pojawiły.

Podziękował: sperou

Offline piotrofff

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #29 dnia: 09 - Stycznia - 2019 - 10:54:17 »
Zaktualizował się też rabat. Obecnie za polo które jest w drodze z rocznika 2018 zapłacimy mniej o 4000 a nie 2000 zł jak było na początku wyprzedaży. Choć to marne pocieszenie.
Ale cena wyjściowa też wzrosła, brak pakietu przeglądów w konfiguratorze za 199, lakier też imo nieco droższy... Klienci, którzy wcześniej zamawiali pewnie skorzystają, nowi niekoniecznie...

Dodano:  09 - Stycznia - 2019  -  10:58:54
Co ciekawe, według nowego cennika do wyposażenia standardowego weszły czujniki światła i deszczu. Mam nadzieję, że również wyjścia USB dla pasażerów z tyłu bo w którejś wersji się pojawiły.
Auto odebrane w listopadzie - czujnik zmierzchu jest, usb z tyłu jest, czujnik deszczu - brak, na stronie widnieje nadal jako element pakietu.

Offline Drmscp

« Odpowiedź #30 dnia: 09 - Stycznia - 2019 - 11:37:29 »
W Highline czujnik deszczu jest w standardzie, wcześniej nie było. Fajnie, że są te USB z tyłu. Są jeszcze jakieś zmiany? Naprawili coś? Trzeba się stawiać na akcję serwisową, naprawiają przed wydaniem, czy już z fabryki wyjeżdżają poprawione?

@sperou, masz informację jak długo produkowało się twoje auto?

Offline piotrofff

« Odpowiedź #31 dnia: 09 - Stycznia - 2019 - 12:37:16 »
Ja akurat mam Comfortline - pasy nie były poprawione, auto odebrałem ze słynną naklejką i musiałem się stawić w serwisie.

Offline sperou

« Odpowiedź #32 dnia: 09 - Stycznia - 2019 - 12:44:35 »
Produkcja ostatni tydzień listopada, wyjechało koniec grudnia/początek stycznia.

Offline piotrofff

« Odpowiedź #33 dnia: 09 - Stycznia - 2019 - 12:47:05 »
Jak sprawdzić dokładną datę produkcji auta?

Offline sperou

« Odpowiedź #34 dnia: 09 - Stycznia - 2019 - 12:48:16 »
@piotrofff,
Mi informację podał dealer.

[gmod]Wycięto zbędny tekst z Cytatu. Proszę nie cytować całej wypowiedzi przedmówcy, wystarczy podać @nick do którego Usera odnosi się nasza wypowiedź - ABC Forum[/gmod]

Dodano: 22 - Styczeń - 2019 - 20:01:07
Powiedzcie jak to dokładnie jest? Czy auto produkowane w listopadzie (zamawiane w sierpniu) a dostarczane w lutym/marcu podlega pod wyprzedaż rocznika czy nie? Bo zdaniem salonu ponoć nie.  :curve:

Offline Drmscp

« Odpowiedź #35 dnia: 22 - Stycznia - 2019 - 20:25:42 »
Jeśli salon się upiera, że takie auto nie podlega wyprzedaży rocznika, to dla mnie jest to kpina. Wyprodukowane w 2018? Tak. Różni się czymś od tego stojącego na placu? Nie. Wychodzi na to, że wyprzedaży podlegają tylko auta ze stocku. Sprzedawca powiedział ci coś więcej niż "nie bo nie"?

Offline sperou

« Odpowiedź #36 dnia: 22 - Stycznia - 2019 - 20:33:34 »
Też mi się wydawało, że będzie podlegać bez dwóch zdań. A tu zonk. Jaka taktykę podjąć?

Dodano:  22 - Stycznia - 2019  -  20:59:30
Po prostu, że skoro auto było kupione w sierpniu to nie podlega akcji wyprzedażowej. No ale gdzie kupione? Ono było wtedy zamawiane, a nie kupione. Odebrane będzie po pół roku czekania, chociaż w umowie jak wół stoi 31.12.2018 jako termin ostateczny. :/

Offline Drmscp

« Odpowiedź #37 dnia: 22 - Stycznia - 2019 - 21:05:44 »
Po prostu tym manipulują jak im wygodniej. Ja mam w umowie adnotację, że cena końcowa może ulec zmianie. I było przy tym mówione, że to "w razie gdyby w momencie sprzedaży była wyprzedaż". Więc nie ma jednego odgórnego stanowiska w tej sprawie, każdy salon traktuje sprawę indywidualnie, a podejrzewam, że i każdy sprzedawca. Musisz swojego jakoś naciskać, ale dokładnie jak to ci nie powiem bo sam nie mam w tym doświadczenia.

Dodano: 24 - Styczeń - 2019 - 16:03:08
Moje Polo weszło do produkcji, w przyszłym tygodniu ma być zlecony transport. Montowany niestety w RPA. Sprzedawca optymistyczny i twierdzi, że do końca lutego będzie. Ja jestem trochę mniej optymistyczny i mam tylko nadzieję, że pół roku czekania na auto nie przekroczę (połowa marca). Kwestia tego kiedy na statek trafi, mam nadzieję, że szybciej niż w przypadku @sperou. Z ciekawostek, dowiedziałem się, że mają wycofać pomarańczowy kolor. IMO dziwna decyzja bo auto było w tym kolorze reklamowane. Ponoć tych żółtych też sporo szło, a wycofali już w grudniu.

Offline sperou

« Odpowiedź #38 dnia: 24 - Stycznia - 2019 - 18:10:28 »
Moje jest właśnie w Poznaniu. Dealer dalej nie wie co z rabatami. W sumie od produkcji do odebrania będzie z 2-2,5 miesiąca. Oby u Ciebie było szybciej, czego Ci życzę :)

Dodano:  27 - Stycznia - 2019  -  16:54:29
Wiecie ile może trwać transport z Poznania do Lodzi? Transport Zamówiony w tamtym tygodniu.

Podziękował: Drmscp

Offline Drmscp

« Odpowiedź #39 dnia: 29 - Stycznia - 2019 - 21:29:13 »
Odkąd moje Polo zjechało z taśmy w RPA, codziennie śledzę ruch statków transportujących pojazdy w Port Elizabeth. ;-) Właśnie przyłapałem Glovis Cougar, specjalizujący się w transporcie RoRo (roll in/roll out), który zacumował dokładnie tam, gdzie ładują Polo na statki. :) Oby w kursie do Europy, nie do Azji!

Update: Bingo! Płynie do Vigo, a wszystkie statki do Emden płyną przez Vigo. :-)

Offline Goku

« Odpowiedź #40 dnia: 11 - Lutego - 2019 - 09:51:30 »
@piotrofff,
Mi informację podał dealer.

Dodano: 22 - Styczeń - 2019 - 20:01:07
Powiedzcie jak to dokładnie jest? Czy auto produkowane w listopadzie (zamawiane w sierpniu) a dostarczane w lutym/marcu podlega pod wyprzedaż rocznika czy nie? Bo zdaniem salonu ponoć nie.  :curve:
Dobra ściema. KAŻDE auto, które zostało wyprodukowane w 2018 podlega wyprzedaży, niezaleznie czy było zamawiane pod klienta czy na plac dealera.
Dealer pewnie chce skompensować swoją marże z uwagi na fakt, że po drodze była podwyżka cen z uwagi na RM2019 albo po prostu handlowiec chce przyciąć cos dla siebie. U kogo zamawiałeś auto?

Wiecie ile może trwać transport z Poznania do Lodzi? Transport Zamówiony w tamtym tygodniu.
Transport od momentu kiedy dealer zgłosi do importera chęć realizacji to max 48h (dni robocze).

Offline Drmscp

« Odpowiedź #41 dnia: 11 - Lutego - 2019 - 10:16:41 »
Tak mówi logika. Auto z 2018 to auto z 2018 i moment sprzedaży tu nie ma znaczenia. Ba, na Polo w grudniu i styczniu było 2 tysiące rabatu, teraz 4 tysiące. Rok produkcji magicznie się nie zmienił, a sprzedaż w tym samym czasie, co dostawa aut wyprodukowanych w zeszłym roku. Więc oczywiście, że w takich sytuacjach to musi dealer ciąć ludzi. Niestety mają tu przewagę. Po pierwsze niewiedza ludzi i brak obeznania w takich sprawach, a po drugie zmęczenie klienta oczekiwaniem na auto i chęcią jak najszybszego wyjechania nowym samochodem z salonu. Nie każdy będzie się kłócił o każdy tysiąc, a sprzedawca dostanie premie.

Inna sprawa to brak rzetelnej informacji od sprzedawców co do miejsca produkcji auta i związanych z tym konsekwencji. O tym, że moje auto będzie produkowane w RPA dowiedziałem się jak już wjechało na taśmę. Według zapewnień sprzedawcy, miała to być Europa. Z tego, co piszą ludzie tu na forum, to chyba nikt nie miał Polo wyprodukowanego w Hiszpanii? Przesunięcie terminu produkcji o 6 tygodni względem wstępnego i pewnie ze dwa miesiące na transport. Przekłada się to na dwukrotnie dłuższy czas oczekiwania niż w umowie. Można się zdenerwować. W życiu bym nie zamówił, gdybym wiedział że zamiast 3, maks 3,5 miesiąca będę czekał pół roku. Sprzedawcy to wiedzą, więc pewnie też nie zależy im specjalnie na podaniu realistycznych czasów dostawy, żeby nikogo nie odstraszyć. Umowy są tak skonstruowane, że dealer nie ma praktycznie żadnej odpowiedzialności. A że się przedłuży? Gość czeka już 3 miesiące, to poczeka kolejne 3. Im później do niego dotrze, że podane czasy dostawy są nierealistyczne, tym większe prawdopodobieństwo, że nie zrezygnuje z zamówienia.

Offline Goku

« Odpowiedź #42 dnia: 11 - Lutego - 2019 - 17:42:40 »
O tym, że moje auto będzie produkowane w RPA dowiedziałem się jak już wjechało na taśmę. Według zapewnień sprzedawcy, miała to być Europa.
Lokalizacja produkcji znana jest duuużo wcześniej niż w momencie kiedy auto wjedzie na taśmę montażową.
P.S. już w styczniu było 4 tysiące na POLO.
P.S.2- terminy produkcji polo niestety są bardzo różne, ale czas oczekiwania to minimum 3-4miesiace, z przewagą do 6m ;)

Offline Drmscp

« Odpowiedź #43 dnia: 11 - Lutego - 2019 - 17:49:00 »
No, czyli w praktyce to, o czym mówiłem w poprzednim poście. A jak pytałem miesiąc po zamówieniu, gdy zadzwoniłem zapytać o wstępny termin produkcji, to była mowa o Wolfsburgu. W listopadzie okazało się, że termin przesunięty o półtora miesiąca, ale już o miejscu produkcji nie wspomniał handlowiec. Jakbym się wtedy dowiedział, że będzie to jednak RPA i muszę jeszcze dodatkowo tyle czasu na transport doliczyć, to na pewno bym zrezygnował i wziął coś od ręki odpuszczając kolor czy jakiś dodatek.

Dodano:  08 - Marca - 2019  -  10:27:46
Pół roku bez jednego dnia, tyle minie od zamówienia do odbioru. W przyszłym tygodniu w końcu odbiorę i swoją Polóweczkę.

Offline SilentFisher

• Rej: WR
« Odpowiedź #44 dnia: 29 - Marca - 2019 - 10:14:46 »
Czy ktos moze sie jeszcze podzielic swoimi ostatnimi doswiadczeniami? Moze ktos zamawial ostatnio?

Offline markkus

• VW: T-Roc
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: PO
« Odpowiedź #45 dnia: 29 - Marca - 2019 - 14:54:19 »
Zamówienie produkcyjne złożone na początku marca, plan produkcji na tydzień 25. Produkcja w Hiszpanii, wiec w Polsce powinien być do odbioru jakieś 4 tygodnie później. Wszystko teoretycznie

Offline Goku

« Odpowiedź #46 dnia: 11 - Kwietnia - 2019 - 21:49:28 »
Obecnie auta planują się już na 25-28t roku, czyli będą przychodzić w roczniku modelowym 2020.

Offline markkus

• VW: T-Roc
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: PO
« Odpowiedź #47 dnia: 18 - Kwietnia - 2019 - 18:42:21 »
Mam potwierdzenie że zmiana rocznika modelowego nastąpi w tygodniu 28, co gorsza planowana jest spora podwyżka cen... ☹️

Offline Drmscp

« Odpowiedź #48 dnia: 18 - Kwietnia - 2019 - 21:12:16 »
O podwyżce też słyszałem, rzędu 7 tysięcy :O Ceną chcą popyt regulować.

Offline Zielniak

• Moc: 200 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #49 dnia: 29 - Kwietnia - 2019 - 10:09:15 »
Co do terminów: GTI DSG, zamawiany we wrześniu 2018.  Odbiór w tym tygodniu (mam nadzieję...), miesiąc po terminie z umowy.

Tagi wątku: