Autor Wątek: TERMIN ODBIORU AUTA  (Przeczytany 11873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sperou

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: EL
TERMIN ODBIORU AUTA
« dnia: 07 - Października - 2018 - 11:14:07 »
Cześć  :D
Czy ktoś z was czeka na nowe Polo VI ?
Wiecie może czy jest szansa na szybszy odbiór niż to co wpisane w zamówieniu?
Zamawiałam w sierpniu, a termin odbioru mam do końca roku.

Polecicie też co sprawdzać czy odbiorze auta?
I czy w przypadku odbioru w okresie wyprzedażowym można jeszcze negocjować cenę z dealerem? :)
Dzięki!

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
Odp: TERMIN ODBIORU AUTA
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Października - 2018 - 13:48:16 »
Zamawiałem 15 września i też mam na fakturze termin realizacji do 31.12. Jest to tylko orientacyjny termin. Mój sprzedawca ma do mnie dzwonić w połowie października, gdy w systemie pojawi się jakiś pierwszy termin realizacji. Dlatego też, jeśli do ciebie jeszcze nie dzwonił, to sam przedzwoń do niego i zapytaj. Koniecznie później napisz na kiedy ci wskoczył termin. :-) Co do rabatu, to na pewno obecny cennik będzie podstawą do negocjacji. Mi sprzedawca wprost powiedział, że końcowy rabat będzie zależny od tego, jakie rabaty będą pod koniec roku. Teraz już wiemy, że na dzień dobry 2000, a do tego brałem pakiet przeglądów i przedłużenie gwarancji, co w nowym cenniku jest w pakiecie. Dlatego liczę, że uda się zbić cenę przynajmniej o te 3000 zł (w zasadzie bez większej łaski) plus jakieś gratisy w postaci akcesoriów może. Byleby tylko zjechał z taśmy w tym roku, na roku produkcji 2019 mi nie zależy bo i tak ma mi służyć wiele lat, więc ta zmiana cyferki w roku produkcji w kontekście odsprzedaży mi kompletnie różnicy nie robi.

Podziękował: sperou

Offline mmw

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DW
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Października - 2018 - 21:43:55 »
Co do leasingu - o ile dobrze wiem, możesz podpisać umowę leasingową w tym roku, a odebrać auto w dowolnym późniejszym terminie (tzw. odroczony harmonogram spłat). Niedługo będę to ćwiczył - auto już zamówione, umowę zamierzam podpisać w listopadzie (podobno mogą wjechać dodatkowe zniżki).

Offline KTF

• VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.5 TSI
« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Października - 2018 - 22:02:41 »
Faktycznie, jest taka możliwość.
Co do zniżek również :)

Offline Szymek

• VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: ZKL
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Października - 2018 - 14:45:03 »
Mój dealer zadzwonił do mnie w piątek z informacją, że Tig wszedł do produkcji, ale przewidywany termin odbioru za jakiś miesiąc, bo nie wiadomo na który statek trafi.
No to chyba nasze auta będą razem podróżować przez ocean :) auto wyprodukowane 02.10 niestety wygląda na to, że auto nadal czeka w meksyku na transport ....

Offline RojalBejbi

« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Października - 2018 - 08:02:29 »
Cześć,
Jeżeli mam zatwierdzony 46 tydzień produkcji to oznacza to, że w 46 tygodniu wyjeżdża z fabryki?
Na umowie (za gotówkę) mam zapis że samochód dostarczony będzie do 30.11.2018. Wychodzi mi, że totalnie na styk dealer może się wyrobić. Pytanie brzmi co jeżeli auto dotrze w pierwszym tygodniu grudnia. Ktoś miał taką sytuacje, warto ubiegać się o jakieś rekompensaty w postaci dodatkowego rabatu, gadżetów?

Offline Drmscp

« Odpowiedź #6 dnia: 09 - Października - 2018 - 10:14:36 »
Polo poprzedniej generacji na Europę było składane w Pampelunie w Hiszpanii, więc obecne zapewne również tam składają. Jeśli wchodzi do produkcji w 46. tygodniu, to raczej się wyrobią do końca listopada z dostarczeniem. Gdybym się mylił, proszę poprawiać.

Offline sperou

« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Października - 2018 - 09:42:21 »
Po kontakcie z dealerem okazuje się że termin produkcji to ostatni tydzień listopada+miesiąc transportu. Mam nadzieję, że zalapie się na promocję pakiet przeglądów plus przedłużona gwarancja bo obowiązuje tylko dla aut wydanych do końca 2018. W takim razie będę renegocjować cenę, zawsze będzie na whiskacza dla dealera, bo daje radę. :P

Offline Drmscp

« Odpowiedź #8 dnia: 10 - Października - 2018 - 09:51:01 »
Miesiąc transportu? To skąd to jedzie? Czyżby składali te nasze Pola gdzieś w RPA? Myślałem, że tam składają tylko te robione na rynki z ruchem lewostronnym. Jeśli składane są w Pampelunie, to nie bardzo mi się chce wierzyć, że aż miesiąc transport zajmie. No i dlaczego niby ta promocja obowiązuje tylko dla aut wydanych do końca roku? Jest RM2019 i rok produkcji 2018. Jeśli dealer będzie się upierał, że ten rabat to tylko tylko jeśli do końca roku zostanie wydany, to ciśnij go, żeby ten rabat ci dał w ramach rabatu od dealera, a nie samego VW bo byłoby to niesprawiedliwe.

Kiedy w sierpniu zamawiałeś? Na początku, na końcu?

Offline sperou

« Odpowiedź #9 dnia: 10 - Października - 2018 - 10:25:40 »
Wiesz co, nie mam pojęcia może to tylko orientacyjne spekulacje dealera. No cóż, wiem że to niesprawiedliwe ale nie wiem jakie są zasady ,,cisniecia dealera" i czy on może sobie to wpakowac w rabat? Auto było zamawiane koło 20 sierpnia.
P.S jestem dziewczyną. ;)

Offline Drmscp

« Odpowiedź #10 dnia: 10 - Października - 2018 - 10:42:36 »
Na pewno taka sytuacja, w mojej opinii, stanowi podstawę do dalszego negocjowania ceny, tj. to "nie łapanie się" na rabat i pakiet promocyjny, mimo iż auto spełnia warunki promocji (RM2019, rok produkcji 2018). Na pewno jest to lepszy powód do dalszych negocjacji, niż rozmowa na zasadzie: "a może by pan jeszcze coś dorzucił". ;-) Mnie to prawie na pewno czeka bo auto zamówione miesiąc później niż twoje, więc nawet jest ryzyko, że z taśmy w tym roku nie zjedzie z powodu Świąt (nie mam zielonego pojęcia jak te fabryki w okresach świątecznych pracują). W każdym razie na dniach będę miał kontakt z moim handlowcem, to dopytam o miejsce produkcji i te rabaty jeszcze, więc dam znać.

PS. Wybacz, nie zwróciłem uwagi na żeńskie końcówki w twoim wcześniejszym poście. :)

Offline sperou

« Odpowiedź #11 dnia: 10 - Października - 2018 - 10:48:21 »
W sumie racja, no nic będę się mocno kłócić w takim razie o rabat i ewentualnie pakiety. Miejmy nadzieję, że opóźnień nie będzie :) w takim razie czekam na nowości :)

Offline Drmscp

« Odpowiedź #12 dnia: 17 - Października - 2018 - 15:58:09 »
Polo VI 1.0 TSI Highline - zamówiony 15.09.2018, wstępny termin produkcji - początek grudnia.

@RoyalBeybi, @Sperou
Według handlowca nowe Polówki są składane w Wolfsburgu.
Do Rzeszowa miałyby dotrzeć w ciągu dwóch tygodni.
Więc jeśli mieszkacie na zachodzie, to może i szybciej.
Zatem te bajki o miesięcznym transporcie to tylko bajki.

Offline RojalBejbi

« Odpowiedź #13 dnia: 21 - Października - 2018 - 16:38:31 »
@Drmscp
W tygodniu wiadomość od dealera, że transport polówek do Białegostoku trwa miesiąc i samochód będzie na początku grudnia (produkcja 46 tydz.). Zaznaczono, że na umowie mam dostarczenie samochodu do końca listopada ale żebym się nie denerwował i wszystko jest w porządku, tylko delikatne opóźnienie 1-2 tyg (co daje 4 miesiące i 2 tyg oczekiwania) ::)

Offline Drmscp

« Odpowiedź #14 dnia: 21 - Października - 2018 - 18:50:28 »
@RoyalBejbi
W sumie długo, ale jak zamawiałeś, to chyba jeszcze homologacji nie miało Polo, nie? Powiedz, że się nie będziesz denerwował, jak ci coś gratis jeszcze dorzucą. ;-)

Offline Michał77

• Rej: WF
« Odpowiedź #15 dnia: 01 - Listopada - 2018 - 09:37:43 »
Witajcie  :bry:
Koniec kwietnia zamówiłem Polo 1,0 TSI 115KM w wersji Highline plus kilka dodatków. Na umowie miałem termin odbioru auta do 28 września tego roku.Niestety przez zamieszanie z brakiem homologacji wszystko się opóźniło, obecnie zatwierdzony 47 tydzień. Kilka pytań z tego tytułu..
Czy ktoś z was odbierał już nowe Polo ? Troszkę jestem zaskoczony, bo byłem przekonany, że auto produkowane będzie w Europie, ale tak się nie stało.Zostałem poinformowany, że auto będzie składane w RPA... Czy to są te same standardy co w Europie? Nie mam czym się przejmować?
Kolejne pytanie to ile taki statek płynie z RPA do Europy? Domyślam się z kilkanaście dni, ale ile to może być? 2 tyg? 3 a może 4? Tak w przybliżeniu ile czasu potrzeba od momentu wypłynięcia z portu w RPA do dostawy do dilera ? Są szanse na odbiór jeszcze w tym roku? Kolejne już ostatnie pytanie, jak podejść do sprawy jakiegoś ewentualnego rabatu? Obecnie przy identycznej konfiguracji na wstępie otrzymuje rabat 2 tys zł + korzystniejsze pakiety przeglądowe. Czy to oznacza, że teraz mogę negocjować tego typu rabat plus te pakiety?
Opóźnienie jest dość spore i jakoś szczególnie nie jestem zmotywowany, by te auto odbierać. Obecnie mam czym jeździć a po nowym roku wyjeżdżam na dłużej z Polski. Zastanawiam się czy nie odstąpić od umowy i poczekać na wersję 1,5 TSI, na które zamówienia będzie można składać z początkiem roku..

Offline Drmscp

« Odpowiedź #16 dnia: 01 - Listopada - 2018 - 09:55:53 »
Zostałem poinformowany, że auto będzie składane w RPA...
Czyli wygląda na to, że to jednak mój dealer robi mnie w konia. Ktoś tu wcześniej pisał już o RPA, zapytałem swojego handlowca, stwierdził, że w Wolfsburgu. Teraz ty potwierdzasz, że jednak RPA. Co do standardów, to nie martwiłbym się o to. Taka firma jak VW nie może sobie pozwolić na obniżenie jakości produkcji. Gdzieś mi się obiło o uszy, że i tak te auta po rozładunku są sprawdzane w Niemczech. Co do czasy dostawy, to na pewnym angielskim forum dotyczącym Polo mówią o 3 tygodniach, a ichniejsze Polówki również są w RPA składane. Ciekawostka, zdaje się, że w lecie fabryka w RPA strajkowała przez kilka tygodni, co dodatkowo wydłużyło okresy oczekiwania.
Co do 1.5, to może być tak jak z czasami dostaw GTI, na które ludzie czekają dobrze ponad pół roku. Jak chce ci się czekać i masz czym jeździć... Inna sprawa to cena, masz jakieś info od swojego sprzedawcy dotyczące cen tej wersji 1.5? Zastanawia mnie, czy będzie wypozycjonowane bliżej wersji GTI, czy 1.0.

Offline Michał77

« Odpowiedź #17 dnia: 01 - Listopada - 2018 - 10:45:26 »
...tez byłem zaskoczony tym RPA  :curve:  Wcześniej grzebałem i wiedziałem, że nowe Polo składają w Uitenhage ale sądziłem, że tylko na ichniejszy rynek z kierownicą po prawej stronie. Pogrzebałem głębiej i okazuje się, że idą też na Europe :curve: Jeśli chodzi o 1,5 TSI nic na temat cen nie wiem, sam się zastanawiam... :question: W Golfie w highline różnica cenowa między 1,0 TSI 115 KM a 1,5 TSI 130 KM to 7 tys. 10 tys zł przy wersji 150 KM. Więc raczej optymalnie.....Na tą chwilę mój wybór między 1,0 TSI a 1,5 TSI byłby oczywisty :D . Jednak 3 cylindry trochę denerwują.  Wysłałem im @, wyraziłem zainteresowanie i dostałem odpowiedź, że oferowane będzie w połowie stycznia. Z drugiej strony zastanawiam się, czy przez te całe zamieszanie też nie będzie jakiś opóźnień  :evil:
@Drmscpa może masz szczęście i twoją Polówkę składają jednak w Wolfsburgu a moją w RPA  :angry: Zdzwoń do sprzedawcy i go przyciśnij, bo niekoniecznie wprowadza Cię w błąd..

Offline Drmscp

« Odpowiedź #18 dnia: 01 - Listopada - 2018 - 11:58:46 »
Wszystkim, którzy zamówili ostatnio 1.0, będzie smutno jeśli okaże się, że 1.5 jest niewiele droższe. ;) W cenniku już go powoli przemycają, można wywnioskować, że w standardzie będzie miał koła 16" Las Minas.
Może rzeczywiście składają tu i tu. Zapytam bo i tak miałem dzwonić do niego.

Dodano: 06 - Listopad - 2018 - 13:57:58
Polo TSI 1.0 95 KM
zamówione 15.09
pierwszy, prognozowany termin produkcji w systemie: początek grudnia
wskoczył teraz potwierdzony termin produkcji na 4. tydzień 2019 :(

Ktoś miał kiedyś niespodziankę, że auto weszło do produkcji wcześniej niż w potwierdzonym terminie?

Offline Michał77

« Odpowiedź #19 dnia: 06 - Listopada - 2018 - 15:13:00 »
Drmscp no to masz dwa miechy obsuwy.. Dowiedziałeś się gdzie twojego składają? Mój miał być do 28 wrz.  :angry: Niby zatwierdzony jest 47 tydzień więc do końca lis. zjedzie z taśmy, ale z tego, co się dowiadywałem to jednak w 2 tyg. nie da rady pokonać trasy z RPA. Statek ponoć płynie do europy jakieś 20 dni  :curve: Przy dobrych wiatrach jak szybko go zapakują to w rejs ruszy na  początku grudnia. Biorąc pod uwagę Święta itd. szanse, że odbiorę w tym roku znikome. Jeśli nie to rezygnuje i biorę 1.5 TSI. Dziś dowiedziałem się, że cennik pojawi się jeszcze w tym roku.

Offline Drmscp

« Odpowiedź #20 dnia: 06 - Listopada - 2018 - 15:22:35 »
Koniec końców go nie pytałem o to bo jeśli nie ma wyścigu do świąt, to nie robi mi różnicy skąd będzie płynął. Straszna loteria, na niemieckim forum byli i tacy, co nawet 3 miesięcy od zamówienia do odbioru nie czekali, a niektórzy mieli duże obsuwy. Też się zaczynam powoli zastanawiać nad zmianą na 1.5 w tej sytuacji. Poczekam na cennik i jeśli będzie atrakcyjna cena, to chyba też zmienię zamówienie. Tylko trochę się boję, że będzie jak z zamówieniami z GTI, które ludzie zamawiali początkiem 2018 r., a do tej pory nawet terminów produkcji nie mają. Trochę się dzisiejszą wiadomością rozczarowałem. Tym bardziej, że człowiek czeka jak dziecko na święta i jeszcze jest bombardowany ofensywą reklamową VW w telewizji z Polo w roli głównej (a w reklamie nawet kolor się zgadza). ;-))))

Offline sperou

« Odpowiedź #21 dnia: 06 - Listopada - 2018 - 19:31:52 »
A czy ktoś z was orientuje się czy można sobie dokupić/doinstalować car net app connect po odbiorze auta? Robią to w ASO?

Offline Drmscp

« Odpowiedź #22 dnia: 06 - Listopada - 2018 - 20:16:34 »
Musisz mieć radio Composition Media i wtedy mogą ci to zrobić w ASO. Jest to kwestia chyba tylko odblokowania tej opcji w systemie. Na pewno jednak zaśpiewają za to więcej, niż gdybyś to zamówiła fabrycznie.
Edit: https://www.vw-sklep.pl/pl/sklep/p/208536/app-connect-dokument-aktywacyjny.html
Sam dokument aktywacyjny kosztuje prawie 1100 zł.

Offline sperou

« Odpowiedź #23 dnia: 19 - Listopada - 2018 - 23:31:39 »
Dzisiaj dostałam informację od dealera, że samochód zgodnie z planem będzie produkowany w 48 tygodniu w... RPA. Transport 6-8 tygodni, jednak mają nadzieję że auto zostanie wydane w grudniu, jak myślicie jest na to szansa? Myślałam, że na rynek europejski Polo są składane w Hiszpanii, a tu takie info.

Offline Drmscp

« Odpowiedź #24 dnia: 20 - Listopada - 2018 - 01:34:57 »
Jeśli rzeczywiście jest produkowany w RPA, to nawet przy nomen omen pomyślnych prądach nie liczyłbym na dostawe w tym roku. Musiałby prosto z fabryki wjechać na statek i od razu odpłynąć, a nawet wtedy nie byłoby gwarancji, że do salonu dotrze w tym roku. No ale te dostawy tak nie działają niestety. No ale przynajmniej produkcja ci się nie opóźni.

Tagi wątku: