Autor Wątek: REFLEKTORY HALOGENOWE - wybór i wymiana żarówek  (Przeczytany 3326 razy)

Offline majsterpk-3

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GDA
REFLEKTORY HALOGENOWE - wybór i wymiana żarówek
« dnia: 04 - Listopada - 2018 - 17:10:19 »
Serwus koledzy,
Chcę na zimę wymienić zwykłe żarówki halogenowe na leprze by poprawić widoczność, czy macie sprawdzony jakąś markę? Wybrać zwykłą H7 z górnej półki czy może barwioną (z tego co wiem nie są zbyt żywotne) a może led, jak to z nimi jest z testów na yt nie wypadają zbyt dobrze no i ta homologacja, cena dla mnie nie jest najważniejsza stawiam na dobrą widoczność, zwłaszcza o zmierzchu i po zmroku, nie chcę też oślepiać jadących z naprzeciwka, podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Dzięki

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
Odp: REFLEKTORY HALOGENOWE - wybór i wymiana żarówek
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Listopada - 2018 - 19:21:19 »
Witaj.
Z LEDami bym nie kombinował - fajny efekt ale przy byle stłuczce czy choćby kontroli zaczęły by się duże problemy. Ja polecam żarówki Tungsram. Jeśli chcesz światło biale to wystarczy seria Megalight +90 a jeśli bardziej xenonopodobne to seria Sportlight. Mam swoje od 3 lat i barwa oraz ilość światła jest nadal zachowana. Jakością w ogóle nie odbiegają od Philipsa czy Osram za to maja przystępniejsze ceny.
Jestem bardzo zadowolony i nie zamierzam zmieniać marki.

Offline majsterpk-3

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Listopada - 2018 - 09:14:28 »
No wlaśnie ledy raczej odrzucam choć znajomy mnie namawiał to prawo po pierwsze a po drugie z testów na Yt słabo wypadają w tradycyjnych reflektorach, lepiej w ksenonach z soczewkami.
Ja myślałem nad philips-h7-white-vision
Jedyna wada tych wszystkich żarówek to żywotność, za taką kwotę to trochę krótko.
Dzięki za podpowiedź Darek, sprawdzę te Tungsram.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Listopada - 2018 - 10:56:30 »
Nie wiem jakie testy oglądałeś z Led-ami w reflektorach ale te do których ja mam dostęp, wykazują wyraźną wyższość firmowych LED-ów nad zwykłymi żarówkami halogenowymi. Co prawda nie w każdym reflektorze ale ogromne zmiany oświetlenia na DUŻY PLUS, są przy LED-ach w starych halogenowych reflektorach typu Golf II, Golf III.
Ja nikogo nie mam zamiaru namawiać na firmowe LED-y do reflektorów ale gdyby nie zaporowa cena, to z całą pewnością miałbym już takie w swoich reflektorach i bez znaczenia dla mnie, jest fakt braku homologacji w EU. Osobiście wolę stracić dowód lub zmieniać żarówki przy policjancie niż zabić źle oświetlonego pieszego na poboczu i iść siedzieć.
Temat o Żarówki LED Philips H4 X-treme Ultinon - zamienniki halogenowych H4 i temat LEDy H7 w lampach Valeo B6

Co do żarówek halogenowych H4, H7 i H1, to swoim aucie sprawdzone mam  H4: Osram Night Breaker +90% i Tunsgram MegaLight Ultra 120% ale teraz zdecydowałbym się na nowe Ring Xenon Ultima +120% lub najnowsze Osram Night Breaker Laser.

Tagi wątku: