Autor Wątek: WENTYLATOR - nie wyłącza się!  (Przeczytany 21027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline majsterpk-3

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GDA
WENTYLATOR - nie wyłącza się!
« dnia: 25 - Października - 2018 - 20:06:10 »
Witam, pytanie jak w temacie, auto VW passat b7 2.0 tdi manual 103kw CFFB.
Kupiłem go w czerwcu, przejechałem nim 10tyś do tej pory, jak na razie zmieniłem tylko akumulator bo system start stop go wykończył.
Tydzień temu pojawił się problem z wentylatorem, po przejechaniu 5km i zgaszeniu silnika wentylator nadal pracuje, zdarzyło się to już kilka razy, żeby się wyłączył, odpalam auto ponownie na kilka sekund i gasze, to działa.
W czym może być przyczyna problemu?

Drugie pytanie to czy jest tu możliwa doraźna diagnoza bez komputera( jestem za granicą do kraju wracam za około 3 tygodnie) miałem kiedyś audi a4b5 i tam można było zdiagnozować około 50 błędów po przez klimatronic lub zmienić dodatkowe parametry, (chodzi o ukryte menu), czy tu też jest taka możliwość?

Offline KonradK

• :: StartLine
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Rej: WO
Odp: Nie wyłącza się wentylator
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Stycznia - 2019 - 19:33:59 »
Witam kolego,
Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny bo dodałeś post dosyć dawno ale trochę się powymądrzam bo miałem to samo  :) Przy okazji przeglądu w ASO wspomniałem o tym "problemie" i mnie uspokojono :)
Przypadek, który opisujesz to nie awaria tylko poprawne działanie. Wentylator się włącza jak przez dłuższy czas będziesz robił krótkie odcinki. Wówczas zapycha się DPF i autko chce go "wypalić". Jak zacznie to robić i nie skończy (5km to za krótki odcinek do tej operacji) DPF ma wysoką temperaturę i wentylator musi go schłodzić.
Aby wyłączyć wentylator najczęściej wystarczy tylko włączenie zapłonu, nie musisz ponownie uruchamiać samochodu ale nie radziłbym tego robić ponieważ to szkodliwe dla DPF'a.
Podsumowując, albo rób dłuższe trasy przynajmniej raz w tygodniu albo, jak już się wentylator włączy, nie wyłączaj go. Będzie pracował max minutę, może 1,5 minuty i po wszystkim. Najczęściej trwa to 30 sek.

Pozdrawiam

Offline majsterpk-3

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Rej: GDA
Odp: WENTYLATOR - nie wyłącza się!
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Stycznia - 2019 - 07:14:37 »
Witam, temat aktualny nic z tym nie robiłem ale i objaw nie pojawiał się więcej jak do tej pory.
Nie jestem specjalistą i nie znam się na tych sprawach więc pytam co DPF ma wspólnego z układem chłodzenia albo raczej jak jest z nim połączony? W jaki sposób go schładza? Cieczą czy powietrzem?
A poza tym przy wypalaniu powinna chyba zapalać się kontrolka czy nie?
Co do tras, pracuję w Szwecji i regularnie co miesiąc robie trasy po 1000tys km tylko na miejscu w zależności od miejsca zakwaterowania do miejsca pracy mam różne odcinki, teraz mam 3km a za tydzień będę miał 60km.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: WENTYLATOR - nie wyłącza się!
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Stycznia - 2019 - 08:28:51 »
DPF w twoim pojeździe umiejscowiony jest za silnikiem .Wentylator nawet jakby chciał go schłodzić (powietrzem ) to nie będzie w stanie bo na drodze przelotu powietrza jest silnik .Do samego DPF w chwili jego wypalania dorzucana jest większa dawka paliwa w celu podniesienia jego temperatury (ma to poprawić wypalanie ).Temperatura ma wzrastać i załączanie wentylatora trochę się z tym kłóci .Jest jednak taki dodatkowy element jak chłodnica spalin (do EGR ) która swoje działanie opiera właśnie na cieczy chłodzącej silnika.Naturalnie wszystkim zawiaduje elektronika i w efekcie końcowym na się grzać i chłodzić jednocześnie .By ułatwić wypalanie najczęściej podnoszone są też obroty silnika co też ma wpływ na załączanie się wentylatora .

Podziękował: majsterpk-3

Tagi wątku: