Autor Wątek: ZAWIESZENIE - różne problemy  (Przeczytany 3959 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciek.

• :: TrendLine
  • VW: CC
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 211 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
ZAWIESZENIE - różne problemy
« dnia: 24 - Października - 2018 - 12:41:15 »
Witam.
Zwracam się z prośbą o poradę, sprawa dotyczy pojazdu Jetta VI 1.4 TSI z 2011 roku.

Niedawno zauważyłem, że podczas jazdy auto delikatnie ściąga na prawą stronę, co wymusza kontrowanie kierownicą poprzez lekkie jej skręcenie w lewo.
W celu ustalenia przyczyny podjechałem na stację kontroli pojazdów gdzie uzyskałem informację, że luzów nie zaobserwowano, a zbieżność jest w porządku. Podejrzenie padło na problem z kołami (wyważenie, uszkodzona opona).
W dniu wczorajszym wymieniłem jednak opony na zimowe, koła zostały wyważone, a problem nadal występuje. Dzisiaj odwiedziłem serwis zajmujący się geometrią kół i po laserowym sprawdzeniu geometrii okazało się, że występuje problem z kątem wyprzedzenia sworznia zwrotnicy (WSZ) w prawym kole, co w efekcie prowadzi do ściągania auta na prawo.

Zdjęcie wydruku z pomiarów.

W związku z powyższym chciałbym zapytać czy ktoś spotkał się z takim problemem i potrafi mi doradzić co w takiej sytuacji zrobić aby pozbyć się ww. usterki?

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline mate50691

• VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAXC
  • Moc: 125 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: LTM
Odp: Ściąganie auta - kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy (WSZ)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Października - 2018 - 21:39:04 »
Miałem podobny problem w audi 80 b4. Geometria w porządku,  koła wyważone,  luzów na zawiasie brak. Nikt nie był w stanie zweryfikować problemu. Co ciekawe,  na luzie auto jechało idealnie prosto,  po dodaniu gazu uciekało powoli w prawo.
Okazało się,  że winien jest wewnętrzny przegub. Jednak zgodnie z sugestią znajomego,  który problem zdiagnozował, nie wymieniłem go, jeżdżąc tak przez ponad 100000 km.
W poniedziałek jadę skontrolować zbieżność w mojej Jettcie,  jeżeli chcesz mogę Ci wysłać parametry do porównania

Offline maciek.

« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Października - 2018 - 21:50:08 »
Dzięki za podpowiedź, spróbuję sprawdzić w tym kierunku. Gdyby była taka możliwość przesłania parametrów z kontroli zbieżności w Twoim aucie to będę wdzięczny.

Offline mate50691

• VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAXC
  • Moc: 125 KM
  • Rej: LTM
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Października - 2018 - 21:55:13 »
W poniedziałek podeślę. 
Sceptycznie podejdź do sprawdzenia zbieżności,,na aucie,, w urzadzeniu ktore rozpędza koło znajdujące się na piaście do około 140 km na godz. ... takie badanie może uszkodzić układ napędowy że skrzynią biegów włącznie- nie wiem na ile to prawda ale słyszałem takie opinie od osób będących w temacie geometrii.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Października - 2018 - 07:32:54 »
Mając wydruk jaki zamieściłeś ewidentnie widać co jest przyczyną ściągania .Jeśli chcesz możesz sobie zadać trochę " trudu "i sprawdzić samemu wynik przeprowadzonego badania .Potrzebujesz do tego miarę ( taka do 2m będzie wystarczająca ).Mierząc odległości po dwóch stronach auta od osi przedniej do tylej .Nie istotne jest czy pomiaru dokonasz od środka do środka czy od felgi do felgi .Ważne by po dwóch stronach mierzyć tak samo .Naturalnie przed pomiarem kierownica musi być ustawiona do jazdy na wprost .Widząc wydruk z prawej strony wynik pomiaru wyjdzie mniejszy o kilka milimetrów .I to jest powodem że auto zatacza łuki .
By pozbyć się usterki należy dokładnie obejrzeć elementy współpracujące z prawym przednim kołem .Czy coś nie jest zużyte ,zmęczone życiem ,skrzywione itp .Jeśli elementy mocujące będą ok można przejść do sprawdzenia czy nie jest coś pokrzywione .Miarka w dłoń i porównywanie wymiarów prawej strony z lewą (nie trzeba nic demontować da się to zrobić na aucie stojącym na kanale czy podnośniku dla wygody ).Jeśli wszystko po takim sprawdzeniu będzie ok . zostaje przyjrzeć się opcji regulacji (nie słuchaj i nie wierz jak ktoś ci powie że w tym modelu nie ma regulacji bo jest taka możliwość w każdym wozie )W niektórych jest to łatwiejsze a w niektórych wymaga myślenia .
Jak sprawdzisz i wszystko będzie wyglądało ok. zrób kilka fotek swojego zawieszenia najlepiej z widocznymi kawałkami budy bo nie można wykluczyć że wóz przeżył strzała, ktoś wymienił ewidentnie krzywe elementy pozostawiając poprzestawiane ich mocowania .

Offline maciek.

« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Października - 2018 - 11:15:27 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź i szczegółowe wskazówki. Będę próbował pójść w tym kierunku w celu namierzenia bezpośredniej przyczyny. Jeśli chodzi o wypadkowość - samochód kupiłem od pierwszego właściciela, z historią z polskiego salonu, sprawdzony miernikiem poza tym pół roku jeździłem i było ok. Sam też nie miałem żadnego zdarzenia. Wiadomo jak to na polskich drogach dziury, studzienki tego się nie uniknie, ale nie zaliczyłem jakiegoś krawężnika czy wpadnięcia do konkretniejszej dziury, które bym zapamiętał.

Dodano:  26 - Października - 2018  -  15:20:40
zostaje przyjrzeć się opcji regulacji 
Faktycznie okazało się, że regulacja położenia koła w płaszczyźnie przód-tył jest możliwa.

Udało się przestawić i problem ściągania w prawo ustąpił.
Muszę tylko jeszcze raz podjechać na zbieżność, żeby sprawdzić czy teraz parametry są zgodne i zredukować minimalne różnice, które wyszły przy pierwszym badaniu.

Tagi wątku: