Autor Wątek: ELEKTRYCZNA KLAPA - czy warto za nią dopłacić?  (Przeczytany 14260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Toomasz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
ELEKTRYCZNA KLAPA - czy warto za nią dopłacić?
« dnia: 29 - Listopada - 2017 - 16:10:53 »
Cytuj (zaznaczone)
W zasadzie samochód już zamówiłem i wpłaciłem zaliczkę ale mam jeszcze jakiś czas żeby domówić pewne opcje, zastanawiam się nad elektrycznym otwieraniem klapy bagażnika - warto?
Ja nie mam i nie żałuję.

Denerwuje mnie w klapie otwieranej elektrycznie to powolne jej działanie (w Toyocie RAV 4 to dramatycznie wolno).
Póki dam rady zamykać ręcznie i zdrowie dopisze to będę zwolennikiem starego rozwiązania.
Poza tym widziałeś na teście Zachara na YT jak mu mało rąk klapa elektryczna nie przycięła a podobno zabezpieczona przed taką sytuacją  ;-)

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
Odp: Elektryczna klapa - czy warto za nią dopłacić?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Listopada - 2017 - 17:17:49 »
Jest tak jak pisze Toomasz. Elektryka jest dużo wolniejsza i niezbyt dobra dla niecierpliwych/mających mało czasu. Trudno ją też zatrzymać, trzeba do tego sporej siły i już raz czy dwa dostałem klapą w głowę bo nacisnąłem nie ten przycisk. Tak samo otwieranie / zamykanie zdalne wymaga uwagi, bo wystarczy chwila i ktoś może być w zasięgu klapy. Tyczy się to również przeszkód, np. rur wentylacyjnych w garażach/ścian - otwierając ręcznie łatwiej dobrze wymierzyć. Z elektryczną klapą można się zdziwić - już raz się na niej wieszałem, żeby zatrzymać proces;).  Różnicę robi Easy Open, otwarcie nogą/opóźnione zamknięcie [po opuszczeniu tylnej strefy] mając coś w rękach jest mega wygodne i chyba szybsze niż zabawa w ich odkładanie. Samej klapy elektrycznej [nie pamiętam czy to jest możliwe] raczej bym nie brał, z Easy Open/Keyless zdecydowanie tak. Naprawa elektrycznego otwierania jest droższa. Takie rozwiązania miewały też w grupie VW problemy.

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Listopada - 2017 - 21:40:55 »
Osobiście polecam, szybkość owszem jest mniejsza niż zwykłych siłowników, ale nie spotkałem się z marką w której elektryczne otwieranie/zamykanie działałoby jakoś wyraźniej szybciej. W praktyce te kilka sekund ma znaczenie tylko przy otwieraniu - podczas zamykania można wsiadać lub odejść od samochodu.

Przynajmniej od początku roku elektryczne klapa jest dostępna tylko i wyłącznie z Easy Open/Easy Close. Być może wraz z rozszerzeniem o Easy Close działanie sterownika uległo poprawie, nie zauważyłem aby do ręcznego zatrzymania klapy trzeba było użyć dużej siły. Po napotkaniu oporu ruch jest automatycznie zatrzymywany. Dodatkowo, przy użyciu przycisku Easy Close klapa zamknie się dopiero po odejściu spod niej.

Elektryczna klapa fajnie współdziała z KESSY - wychodząc z samochodu naciskamy sensor na klamce by zaryglować drzwi i uzbroić alarm, podchodzimy do bagażnika, otwieramy klapę odryglowując przy okazji tylko ją samą, zamykamy i alarm ponownie uzbraja się automatycznie.

P.S. Prośba do moderatorów o wydzielenie w/w tematu do osobnego wątku...

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
Odp: Odp: Elektryczna klapa - czy warto za nią dopłacić?
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Listopada - 2017 - 23:07:20 »
Poinformuję na wstepie, że przy elektrycznej klapie chcąc ją zatrzymać w danej wysokości wystarczy przytrzymac lub wcisnąć przycisk na klapie i wtedy proces zostanie wstrzymany

A co do przydatności... czy to sedan czy kombi czy suv,  u mnie to będzie jako wyposażenie obowiązkowe zawsze! :) jest to mega wygodny ficzer.

Jeśli chodzi o prędkości otwierania to nie przesadzajmy ;) jakoś otwierać sie musi, chcialibyście aby klapa wystrzeliwała do góry jak poduszka powietrzna? :)

Offline WuWojtas

• :: TrendLine
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 06:45:21 »
Pojeździlibyście trochę Nissanem Xtrail - tam otwieranie klapy trwa 2 razy dłużej, to byście wtedy przestali narzekać na prędkość...

Jak dla mnie otwieranie klapy jest super, nie mam problemów z zatrzymaniem. Dobre jest też to, że maksymalną wysokość otwarcia można sobie zaprogramować (np. aby pasowała do niskiego garażu). Odpowiednie wykorzystanie przycisku na drzwiach przy wysiadaniu otwiera klapę, zanim do niej dojdę. Tylko trzeba zwracać uwagę aby nie parkować na styk..
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #5 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 09:49:23 »
Dobre jest też to, że maksymalną wysokość otwarcia można sobie zaprogramować (np. aby pasowała do niskiego garażu).
A tego nie wiedziałem, dziękuję.
A co do elektrycznej klapy, to mam ją pierwszy raz i chwalę sobie. Minusów nie dostrzegam.

Offline Maciek05

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #6 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 10:00:00 »
Zgadzam się z trzema poprzednimi wpisami (głosami na TAK), trudno dopatrzyć się wad elektrycznej klapy. Co więcej te kilka sekund zwłoki przy otwieraniu można zredukować uruchamiając je zdalnie pilotem. Nie zadziała to gdy chcemy skorzystać z Easy Open, ale wygoda jest bezsprzeczna...
Dodam że uchwyt-przycisk do otwierania klapy (ten nad tablicą rejestracyjną) jest tak niefortunnie zlokalizowany że prawie zawsze mocno brudny, wręcz ubłocony. Dlatego podchodząc do auta otwieram zwykle bagażnik "nogą" nawet gdy ręce mam wolne.

Miałem kiedyś Passata B6 sedan i tam była namiastka elektryki, mianowicie po odryglowaniu kluczykiem klapa otwierała się na sprężynach :) To dopiero robiło wrażenie!

Dodano:  30 - Listopada - 2017  -  10:15:59
Poinformuję na wstepie, że przy elektrycznej klapie chcąc ją zatrzymać w danej wysokości wystarczy przytrzymac lub wcisnąć przycisk na klapie i wtedy proces zostanie wstrzymany

Lepiej bo nie tylko przycisk na klapie (co podczas jej ruchu może być sztuką :) ) ale także ten w drzwiach lub na pilocie może być użyty aby zatrzymać otwieranie/zamykanie w dowolnym momencie.

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #7 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 12:23:09 »
Podpisuję się pod przedmówcami w pozytywnym aspekcie. Zdecydowanie polecam. Fantastycznie wygodne i ciągle "machanie nogą" pod marketem budzi zainteresowanie, a u mnie uśmiech na twarzy :D
Z tego co pamiętam, elektryczna klapa zawsze była z Easy Open/Close.

Offline daniels81

« Odpowiedź #8 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 12:23:43 »
to jest jedna z rzeczy któych mi brakuje, ta klapa jest dosyć masywna, dla mnie nie ma problemu ale żona już musi się z nią mocować...

Offline zbiols

• Wersja: R-Line
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #9 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 14:30:04 »
Ja tak krótko - warto

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #10 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 19:30:13 »
Fantastycznie wygodne i ciągle "machanie nogą" pod marketem budzi zainteresowanie, a u mnie uśmiech na twarzy
Ja w 90% otwieram właśnie machnięciem nogą. Do tego muszą pochwalić ten system za precyzję, bo u mnie nie zdarzyło się by nie zadziałało machnięcie.

Z tego co pamiętam, elektryczna klapa zawsze była z Easy Open/Close.
W pierwszych miesiącach produkcji był tylko Easy Open bez Easy Close, rozpoznać to można po tym że na klapie był tylko jeden klawisz do zamykania.

A moje zdanie które już kiedyś w jakimś wątku pisałem - POLECAM :-) Ja ponownie bym kupił, a obecnie zaliczam do kategorii "Must Have" 

Offline Wolf

• Rej: GDA
« Odpowiedź #11 dnia: 02 - Grudnia - 2017 - 21:05:04 »
Nie wyobrażam sobie opcji bez.
Również jak Kabe w 90% noga bo często ręce są zajęte, rewelacyjne jest to że nie trzeba rozbrajać /otwierać całego auta by coś schować/wyjąć z bagażnika
Przy zamykaniu fajna sprawa czasówka czyli odejście od auta z kluczykiem w kieszeni - wciskam przycisk zgarniam skrzynkę i odchodzę a klapa sama się domyka.
Ale rzeczywiście nie polecam parkowania na styk bo może być rysa na lakierze, jeśli otwiera się ręcznie pod tab.rej. przy próbie wspomagania - zatrzyma się.
Jak dla mnie, to nie bajer lecz niezbędna opcja.
Osobiście polecam :thumbup:

Offline Pro_Tre

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #12 dnia: 05 - Grudnia - 2017 - 13:29:02 »
Także polecam. O zaletach napisali już wcześniej moi przedmówcy.
Z tym wolnym otwieraniem to jest trochę mit głównie powtarzany przez dziennikarzy testujących auta.
Po pierwsze jak idę do samochodu i mam wolne ręce to często klapę otwieram wcześniej z kluczyka, jak dochodzę do samochodu jest już otwarta. Następnie zamykam przyciskiem i wsiadam za kierownicę, jak siedzę klapa też już jest zamknięta. W tym przypadku nie tracę czas ale nawet zyskuję.
Po drugie jak masz zajęte ręce to zanim otworzysz klapę musisz postawić rzeczy na ziemi, znaleźć kluczyk i dopiero otwierasz klapę, machanie nogą skraca cały ten proces :) Jak pada deszcz lub jest błoto na ziemi, dodatkowo albo kładziesz rzeczy na mokrej/brudnej ziemi lub wykonujesz akrobacje aby otworzyć klapę ręcznie nie stawiając niczego na ziemi. Znowu czas podobny.

Offline Kabe

« Odpowiedź #13 dnia: 05 - Grudnia - 2017 - 20:24:25 »
Z tym wolnym otwieraniem to jest trochę mit głównie powtarzany przez dziennikarzy testujących auta.
Według mnie elektryczna klapa w VW jest jedną z tych szybszych na rynku. W niektórych autach faktycznie klapa otwiera i zamyka się tak wolno że to aż irytuje. 

Offline Raku71

« Odpowiedź #14 dnia: 05 - Grudnia - 2017 - 22:58:51 »
Zdecydowanie warto. Dla mnie po LED Top druga rzecz którą obowiązkowo bym zamówił drugi raz.
Szczególnie teraz gdy wszystko brudne a o kluczyku już się nie pamięta nawet w której jest kieszeni.

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #15 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 15:21:40 »
Mam pytanie do zachwalających klapę elektryczną i jej użytkowników.

Czy można opuścić ją tak żeby przewieźć coś co wystaje z bagażnika (np. deska). O aspektach prawnych tego typu transportu nie rozmawiamy.

Offline Kabe

« Odpowiedź #16 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 15:28:35 »
Mam pytanie do zachwalających klapę elektryczną i jej użytkowników.
Czy można opuścić ją tak żeby przewieźć coś co wystaje z bagażnika (np. deska).
Klapę możesz zatrzymać w dowolnym położeniu naciskając przycisk w trakcie zamykania/otwierania.

Odrębna sprawa że wszystkie kontrolki i "pipki" będą Ci szalały że chcesz ruszyć z otwartą klapą.

Podziękował: Toomasz

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: Odp: Elektryczna klapa - czy warto za nią dopłacić?
« Odpowiedź #17 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 16:30:28 »
To ja dorzucę swoje trzy grosze do tego tematu by nie było za pięknie.
Podam przykład z życia wzięty dla lepszego zobrazowania zalet z elektrycznie otwierania klapy.

Zbliżają się święta wybierasz się po zakup choinki. Pakujesz do bagażnika z racji na jej długość.
O ile otwarcie to pełna rewelka, to reszta pełna porażka.
Przejechać się z uchyloną klapą mając choinkę na pokładzie skutkuje uszkodzeniem mechanizmu a do kompletu elektronika będzie darła papę, że klapa nie jest zamknięta. Jeśli nie zabezpieczysz klapy w tradycyjny sposób (sznurek, itp.), święta masz udane przy choince bez czubka a w prezencie uszkodzony mechanizm podnoszonej klapy i ból głowy jeśli musiałeś pokonać większy dystans słuchając sygnalizacji niezamkniętej klapy. A wszystko przez leniwość tradycyjnego otwarcia. Jak za ciężko otworzyć z ręki, to może i ciężko podejść do auta ?

Wozy już same parkują, same zaciągają ręczny, same gaszą się i zapalają, same zamykają i otwierają itd. - to teraz czas na przycisk z napisem "samo-destrukcja".

Jestem pełen podziwu dla wszystkich, którzy są tak zachłyśnięci tą całą elektroniką napakowaną w aucie. Czy nikomu przez myśl nawet nie przeszło że prędzej czy później to się zepsuje. A czym więcej tym większe prawdopodobieństwo, że trafi to na obecnego właściciela a nie następnego (jak by tu niektórzy chcieli).
Testował już ktoś jak klapa przymarzła albo przy konkretnym wietrze ?
Dopłacisz za elektryczną klapę a później za nie-tanią naprawę tego cudownego wynalazku.
Pomijam fakt jakie może narobić problemy elektrycznie otwierana klapa w niskim garażu czy zaparkowanie blisko przeszkody uniemożliwiające jej pełne otwarcie.

Ja widzę więcej wad/problemów niż płynących korzyści z elektrycznej klapy.
A na pytanie czy warto dopłacić - Tak, ale by jej nie było w aucie jak i innych elektronicznych wodotrysków.     

Offline Kabe

« Odpowiedź #18 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 18:14:57 »
@Gulasz, szanuje Twoje zdanie, oczywiście w tym co piszesz, jest sporo prawdy.
Natomiast Tiguan II po prostu, nie jest według mnie dla Ciebie.

Offline elektrod

• Rej: ZPL
« Odpowiedź #19 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 18:33:41 »
Cytat: Gulasz
Zbliżają się święta, wybierasz się po zakup choinki.
Elektrycznie otwierają klapa bagażnika to jakiś tam następny etap postępu. Gdyby nie było postępu to po tą choinkę zasuwałbyś na piechotę przez zaspy do lasu z siekierą (choć to też owoc postępu) i targałbyś tą choinkę na plecach do swojej jaskini

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #20 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 20:54:32 »
Cytat: Kabe
Natomiast Tiguan II po prostu, nie jest według mnie dla Ciebie.
Ja uważam że jest, tylko nie w takiej wersji jaką serwują fachowcy tworząc te cuda co najmniej po dopalaczach bo po pijaku nie da się zepsuć dobrej sprawdzonej konstrukcji.

Nie zarzekam się że nie kupię takiego wozu i poddam go modernizacji prując wszystko i składając od nowa z częściach jakie sprawdzają się latami. Bo z tego co słychać no tacy z nich fachowcy, że nie potrafią po tylu latach doświadczeń, zaplecza badawczego zrobić do zawieszenia które nie będzie stukało i pukało.

Nie chcę dołować ale czas pokarze ile będzie problemów z elektrycznymi klapami, bo tym którym już padła to nawet jest wstyd się przyznać że w tak nowym aucie padła. A wystarczy naprawdę niewiele by doszło do uszkodzenia tego wynalazku.
Może źle podchodzę do sprawy, może macie więcej jak trzy argumenty mówiące że warto mieć elektryczną klapę. Chętnie je poznam.

A co do postępu to wcale nie jestem przeciwnikiem ale jeśli psuje się sprawdzone dobrze działające rozwiązanie po to by skrócić żywotność to nie postęp a uwstecznianie się poparte chęcią zysku. Bo jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze o kasę .   

Offline Kabe

« Odpowiedź #21 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 21:37:29 »
po to by skrócić żywotność to nie postęp a uwstecznianie się poparte chęcią zysku .Bo jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze o kasę .   
Chyba dobre podsumowanie dyskusji którą proponuje na tym zakończyć bo do niczego nie prowadzi.
Całe szczęście jest też wersja Trendline a w niej większości bajerów nie ma.

Offline JohnDoe

« Odpowiedź #22 dnia: 29 - Stycznia - 2018 - 21:47:58 »
W salonie przy zamawianiu auta sprzedawca zapewniał mnie ze nie ma opcji elektrycznie otwieranego bagażnika BEZ opcji otwierania noga. Czy to znaczy ze pakiet easy open/close ma zarówno otwieranie/zamykanie elektryczne klapy wraz z otwieraniem bagażnika noga? Rozumiem ze nie biorąc tego pakietu musiałbym otwierać klapę mechanicznie?

Offline luk99

« Odpowiedź #23 dnia: 29 - Stycznia - 2018 - 22:10:32 »
Dokładnie tak jest.
Easy open - to machanie nogą + elektryczna klapa.
Bez tego jest tylko otwieranie ręcznie.

Podziękował: JohnDoe

Offline Kabe

« Odpowiedź #24 dnia: 29 - Stycznia - 2018 - 23:34:37 »
Ale nie musisz używać machania nogą, możesz naciskać przycisk na klapie/pilocie i po sprawie.

Tagi wątku: