Autor Wątek: INTERNET w domu - z czego korzystacie i który polecacie ?  (Przeczytany 33104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KCH
Odp: INTERNET w domu - z czego korzystacie i który polecacie ?
« Odpowiedź #75 dnia: 24 - Grudnia - 2020 - 22:35:49 »
Nie za bardzo rozumiem co w tym routerze mogło sprawić trudności.

O ile dobrze wiem wszystkie Twoje routery i karty sieciowe to 1 Gb/s (1000 Mbit/s). Więc potrzebujesz najzwyklejszego kabla kategorii 5e, który na odległość do 100m (na jeden segment) osiąga prędkość wcześniej wymienioną.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #76 dnia: 25 - Grudnia - 2020 - 07:28:01 »
@tomkasz , wiem o tym co napisałeś ale jeśli mogę mieć przykładowe "Ferrari", parametrami wybiegającego mocno w przyszłość, to czemu miałbym kupować malucha ?

Przy długości kabla 10 m, dużo bardziej dla mnie istotna jest jego grubość niż cena, bo kabel chciałbym puścić pod listwą przyścienną a nie wiem czy te droższe przez dodatkowe oploty i ekrany, nie są też zdecydowanie grubsze.

Pytanie do zawodowca: czy kable klasy 6e-7 z podanych linków, są dużo grubsze od kabli klasy 5e?
Czy może różnica jest ledwo zauważalna?

Offline tomkasz

« Odpowiedź #77 dnia: 25 - Grudnia - 2020 - 08:45:22 »
Przez analogię, chcesz kupić koła do modelu "ferrari", którego nie ma na rynku i ... być może nigdy taki nie wyjdzie (domowy rynek rozrywki). Zmienią rozstaw śrub i będzie po kompocie ;). Przy 10 Gbit stosuje się raczej światłowody niż miedź i najprawdopodobniej właśnie taka technologia kiedyś zawita "pod strzechy".

5e może być UTP czyli bez ekranu z foli alu. Co może dać cieńszy kabel o np 4mm w średnicy. Ale "może". Bo to zależy od wykonania, rodzaju osłonek itp. itd.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #78 dnia: 16 - Stycznia - 2021 - 19:01:28 »
Cześć, kabla jeszcze nie kupiłem, bo miałem małe przemeblowanie pokoju i nie wiedziałem czy 10 m po zmianach będzie wystarczające.

Nurtuje mnie pytanie: dlaczego w czasie pomiaru na laptopie przy 2,4Ghz mam:

A przy pomiarze na smartfonie przy 5Ghz mam:

Wiem, że pasmo 2.4Ghz jest "wolniejsze" na szybkość od 5Ghz ale za to ma większy zasięg ale test przeprowadzony został w tym samym pomieszczeniu - laptop i smartfon leżą obok siebie i rzeczywiście widzą ruter, oddalony o 5m.
Drugi laptop żony, znajduje się za 2 bardzo grubymi ceglanymi ścianami i tam są identyczne odczyty jak na moim laptopie.   

Jaki może być tego powód i jak ewentualnie można by to poprawić - chodzi mi o WiFi, bo jak kupię kabel, to rozumiem, że szybkość neta będzie wtedy pełna  ::)

Dodano:  16 - Stycznia - 2021  -  19:35:14
Zmaniłem w ustawieniach rutera, przy 2,4Ghz z auto: szerokość kanału na 40MHz a sam kanał na nr 1 i jest lekka poprawa:

Ale w sumie nie wiem czy to nie zbieg okoliczności.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
« Odpowiedź #79 dnia: 16 - Stycznia - 2021 - 22:09:56 »
Jak napisałeś pasmo 2.4 jest wolniejsze, więc wynik nie powinien dziwić i nie jest szczególnie zły.
Dodatkowo na 2.4 jest zazwyczaj więcej urządzeń i większe zakłucenia...
Kabel będzie najlepszy. Ewentualnie można dokupić kartę 5, ale nie wiem czy jest sens bo laptop pewnie cały jest dość stary/wolny jeśli ma wbudowane tylko 2.4.
UPDATE: jeszcze pomyślałem, że taki stary laptop może mieć tylko 100 po kablu (łatwo sprawdzić podłączając), ale to tak czy inaczej dobry wynik jak na taki sprzęt bo jest to wartość stała i bez opóźnień.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #80 dnia: 19 - Stycznia - 2021 - 15:34:25 »
Jak dobrze pamiętam, @pretor , masz w laptopach karty 150 Mbit w paśmie 2,4 GHz. Trzeba liczyć, że średnio osiąganie na nich 75 Mbit jest realną prędkością (ponawianie pakietów, odbicia, przeszkody). Tak jak napisał @Frodo - 2,4 jest bardzo mocno zanieczyszczone (mikrofalówki, bluetooth i pozostałe zbliżone częstotliwości radiowe).

Najgorszą przeszkodą dla wifi jest żelbeton. Niezbrojone mury z cegły, pustaków, maksów, ytongów itp. <3 sztuk następujących po sobie (przez kilka pomieszczeń) nie są zbyt "mocnymi ogranicznikami".

Teraz trochę o pomiarach prędkości za pomocą speedtest.net. Opierając się na poniższym schemacie:
  • Prędkość 150 (Mbit, realnie 75) jest tylko pomiędzy 5, 4 i 6, po trasie E-C/C-E. Aby to sprawdzić trzeba udostępnić coś na jednym z laptopów i pobierać na drugim (np. udostępnianie Windows). Prędkość w MB/s należy pomnożyć przez 8 aby otrzymać Mbit/s i porównać do teoretycznego maksa = 150.
  • Prędkość na 5GHz (telefon) na trasie D pomiędzy 7 i 4 może osiągać nawet powyżej 1000 Mbit - w zależności od karty w telefonie.
  • Prędkość na trasie B (połączenie kablowe, skrętka 4 parowa), będzie osiągać w zależności od karty na danym urządzeniu 8 od 100 do 1000 Mbit/s.
  • Na trasie A dostawca zapewnia 300 Mbit/s, ale tylko tutaj. Trasy F i G w teorii są dużo szybsze od A, ale nie ma na to żadnej gwarancji (o czym niżej).
  • Dla przykładu spójrzmy na test speedtestem z laptopa 1 [5] do punktu pomiaru prędkości [3]. Test wykaże najniższą prędkość na trasach E-A-F-G i z powrotem. O ile mamy dane co do prędkości na trasie E (teoretycznie max 150) oraz na trasie A (300), to trasy F i G pozostają poza jakąkolwiek kontrolą ze strony użytkownika czy dostawcy. Tak to w skrócie wygląda ;).

Offline Apotar

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #81 dnia: 20 - Stycznia - 2021 - 10:31:27 »
WiFi zazwyczaj szybkie nie jest. Zwłaszcza w budynkach typu blok gdzie każdy sąsiad ma swój kanał do "zakłócania transmisji innym". W domach jednorodzinnych też są bardzo częste problemy z zasięgiem. Rozwiązaniem są urządzenia typu repeater śmiało mogę polecić "FRITZ!WLAN Repeater 310",lub jeszcze lepiej przesyłanie sygnału po sieci elektrycznej 230V - tu śmiało mogę polecić produkty TP-Link:
https://www.tp-link.com/pl/home-networking/powerline/
Komu nie poleciłem, to jest z tych transponderów TP-Link bardzo zadowolony.

Podziękował: pretor

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #82 dnia: 20 - Stycznia - 2021 - 10:51:14 »
Trzeba mieć świadomość, że max szybkość repeatera to pół pierwotnej i osobiście nie mam z nimi najlepszego doświadczenia, ale lepszy rydz... Mam repeater (RE360 z funkcją AP ;) ) w szafie na wszelki wypadek.
Co do TP-Link Powerline (miałem też innej firmy) to używam do lat i też polecam ALE 1. musi być na tym samym obwodzie 2. max prędkość w praktyce znacznie mniejsza niż kabel i ta podana na opakowaniu, czyli w idealnych warunkach (choć często w zupełności wystarczająca do Internetu, gorzej jeśli chesz np. kopiować duże pliki pomiędzy komputerami), tańsze model często mają podłączenia max 100 Mb/s 3. psują się z czasem (przez kilka lat już miałem parę TP-Linków popsutych i nie udało mi się naprawić - rozebrałem, szukając typowych przyczyn typu kondensator itp., ale nic nie znalazłem - dead!) Ja używam tylko dlatego, że mam po drodze grube ściany, korytarz itp., tak ze ciągnięcie kabla musi poczekać do większego remontu.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #83 dnia: 20 - Stycznia - 2021 - 14:12:05 »
Dziękuję panowie za wypowiedzi, choć nie wszystkie są dla mnie w pełni zrozumiałe :thumbup:

Rano robiłem porządek na "strychu" i znalazłem stary 15-20 metrowy kabel ethernetowy (4WORLD UTP CAT53 CABLE 4 PAIRS TIA -568B VERIfIED ROHS). Podłączyłem kabelek do mojego routera i pod spodem widoczny wynik:

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i niezmiernie zadowolony, bo przy tej "okazji" w laptopie żony, szybkość też skoczyła na 85 Mbps.

Teraz jest Okey  :vwclubpolska: 

Offline Apotar

• VW: Golf VII
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #84 dnia: 20 - Stycznia - 2021 - 15:44:29 »
2. max prędkość w praktyce znacznie mniejsza niż kabel i ta podana na opakowaniu, czyli w idealnych warunkach
Ale i tak to po prostu śmiga w porównaniu z WiFi.

Offline Makgajwer

• :: TrendLine
  • VW: Polo V
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WN
« Odpowiedź #85 dnia: 20 - Stycznia - 2021 - 15:57:40 »
WiFi zazwyczaj szybkie nie jest. Zwłaszcza w budynkach typu blok gdzie każdy sąsiad ma swój kanał do "zakłócania transmisji innym".

Dużo zależy od routera i pasma.
Ja mam neta 150 Mb/s w umowie, router z UPC jakiś Thomson i po wifi prędkość 40-60-70 Mb/s, dlatego kupiłem TP Linka AC1200, podpięty kablem do tego pierwszego i prędkości mam 140-148, czyli prawie tyle co po kablu z UPC.
Obydwa chodzą w paśmie 5 GHZ.
Kiedy router upc pracował na 2.4 GHz to ledwo osiągałem 30 z powodu zakłóceń.

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Rej: N
« Odpowiedź #86 dnia: 08 - Lutego - 2022 - 21:10:18 »
Pytanie do zawodowca: czy kable klasy 6e-7 z podanych linków, są dużo grubsze od kabli klasy 5e?
Czy może różnica jest ledwo zauważalna?
Pewnie już pytanie nie aktualne ale obecnie kable kat6e czy kat7 są tej samej średnicy co kat5.

A ja mam od jakiegoś czasu łącze na światłowodzie i dziś zmierzyłem prędkość i wyszło tyle
https://vw-clubpolska.pl/gallery/3771_08_02_22_8_59_41.jpeg
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #87 dnia: 09 - Lutego - 2022 - 19:35:15 »
Pewnie już pytanie nie aktualne ale obecnie kable kat6e czy kat7 są tej samej średnicy co kat5.
Dalej na czasie, bo jeszcze nie kupiłem nowego kabla...ale teraz już zamówię na pewno  ;)

@bialekmleko , zrób test na tej stronie: https://www.speedtest.net/pl i wklej sam wynik, bo teraz wszyscy mają przegląd twojego ekranu ;)
Odnosnie samego wyniku, to masz tragiczny PING, jak na światłowód i szybkości neta.

Już od wielu od lat posiadam konto na tym testerze szybkości a zgromadzone tam wyniki, to niezła historia mojej drogi poprzez różnych dostawców neta  :evilmrgrin:

Offline bialekmleko

• clubmen
« Odpowiedź #88 dnia: 09 - Lutego - 2022 - 20:04:36 »
To sprawdziłem trzy różne pomiary w tym samym czasie
https://vw-clubpolska.pl/gallery/3771_09_02_22_7_58_36.jpeg
https://vw-clubpolska.pl/gallery/3771_09_02_22_8_00_41.jpeg
https://vw-clubpolska.pl/gallery/3771_09_02_22_8_01_42.jpeg
według Twojej strony jest najgorszy przesył a biorąc pod uwagę, że łączę się z ruterem przez wifi to chyba nie są złe wyniki

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #89 dnia: 09 - Lutego - 2022 - 22:56:06 »
Qrcze jak ja Wam zazdroszczę tych prędkości :( w moim radiowym to jak mam 4MB to jest sukces

Offline bialekmleko

• clubmen
« Odpowiedź #90 dnia: 10 - Lutego - 2022 - 17:53:24 »
Qrcze jak ja Wam zazdroszczę tych prędkości :( w moim radiowym to jak mam 4MB to jest sukces
Nie chcę Ciebie dobijać ale tak wygląda u mnie mobilny na mojej wiosce przez starego samsunga J4

Linki nie działały, proszę zamieszczać swoje zdjęcia na polecanych hostingach zewnętrznych lub za pomocą aplikacji Tapatalk.

Offline Badambe

• :: TrendLine
  • VW: Golf Sportsvan
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: 110 KM
  • Rej: NS
« Odpowiedź #91 dnia: 10 - Lutego - 2022 - 20:10:24 »

To mój internet UPC po wifi

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #92 dnia: 10 - Lutego - 2022 - 20:55:00 »
@bialekmleko  łapie Ci LTE? Masz router czy ten ten pendrive w USB? Zastanawiam się nad Internetem domowym z routerem z T-Mobile bo tylko T-Mobile łapie u mnie LTE od południowej strony :)

Offline bialekmleko

• clubmen
« Odpowiedź #93 dnia: 10 - Lutego - 2022 - 21:50:49 »
@bialekmleko  łapie Ci LTE? Masz router czy ten ten pendrive w USB? Zastanawiam się nad Internetem domowym z routerem z T-Mobile bo tylko T-Mobile łapie u mnie LTE od południowej strony :)
Mam stałe łącze światłowodem do domu dostawca to Telenor potentat na tutejszym rynku (Norwegia).
A mobilny mam od Mycall Norge, po prostu czasami sobie udostępniam gdy jestem poza domem ten z telefonu co mam w abonamencie.
A ponieważ mieszkam po prostu na wsi więc z zasięgiem bywa różnie. Do miasteczka takiego około 2 500 mieszkańców mam około 20 km do przejechania. Tu nie ma LTE jak już to w moich okolicach to max 4G bo 5G jeszcze nie dotarło.

Edit widok na ulicę teraz

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #94 dnia: 10 - Lutego - 2022 - 22:18:24 »
Ale 4G to LTE przecież

Offline bialekmleko

• clubmen
« Odpowiedź #95 dnia: 10 - Lutego - 2022 - 22:23:00 »
Tak ale tu się tak nie nazywa, posługuję się nazewnictwem tutejszym.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #96 dnia: 10 - Lutego - 2022 - 22:24:04 »
Znajomym jakieś parę lat temu wymieniłem radiowy na T-Mobile - był to wtedy jedyny LTE bez limitu danych. Są bardzo zadowoloneni ze zmiany. Praktycznie 0 problemow, ale to zapewne zależy od sygnału w danym miejscu...

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #97 dnia: 10 - Lutego - 2022 - 22:30:58 »
Ale 4G to LTE przecież
Nie wiem czy wiecie  4G wymyślili Hamerykanie i miało hulać jeszcze kilka lat, taka była umowa z chińczykami ale ci wysiudali hamerykanów i wprowadzili szybciej 5G

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #98 dnia: 11 - Lutego - 2022 - 10:58:07 »
O ile dobrze pamiętam, T-Mobile można było zwrócić do 2 tyg. jeśli nie spełniało oczekiwań.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #99 dnia: 11 - Lutego - 2022 - 11:29:31 »
Ale 4G to LTE przecież
Zdaje się, że takie oznakowanie standardu szybkości, występuje chyba tylko w Polsce, bo już w DE, NL, BE, CZ, SK - lokalny operator wyświetla 4G.

Ale mniejsza o to, ważne że działa prawie tak samo ;)

Jako ciekawostkę, napiszę, że w firmowym telefonie mam neta z Orange i np. w PL działa to raczej średnio (co widać po szybkości otwieranych stron) a po przekroczeniu granicy niemieckiej, szybkość neta dostaje "kopa" i zdecydowanie przyspiesza :o

PS. Ci co to wierzą w teorie spiskowe i lepsze paliwo za naszymi granicami, to pewnie zaraz stwierdzą: "w Niemczech to nawet i internet jest lepszy od Polskiego"  :evilmrgrin:

Tagi wątku: play plus orange test netia speedtest