Autor Wątek: INTERNET w domu - z czego korzystacie i który polecacie ?  (Przeczytany 33055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: INTERNET w domu - z czego korzystacie i który polecacie ?
« Odpowiedź #50 dnia: 13 - Października - 2016 - 18:31:24 »
A co myślałeś. Wszystkie chwyty dozwolone byle klienta zatrzymać. Myślę że jak byś został w starej firmie to za jakiś miesiac znów internet by zwolnił.

andrew7800

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #51 dnia: 14 - Października - 2016 - 00:33:55 »
Od wczorajszego popołudnia jestem na Plusie  :evilmrgrin:

Wynik pomiaru z przed chwili :o

Dodano: 01 - Listopad - 2016 - 23:53:26
Aktualny pomiar na LTE z Plusa:

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #52 dnia: 13 - Grudnia - 2016 - 18:20:07 »
A to mój aktualny pomiar

Dodano:  05 - Styczeń - 2017 - 02:49:32
Dziś mój internet zaszalał. :o

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #53 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 21:51:00 »
Mój z Plusa na średnim poziomie dzisiaj :)

Dodano: 19 - Styczeń - 2017 - 17:51:17

Pomiar z przed chwili i porównanie szybkości internetu LTE z rutera przez WiFi i przez kabelek:

WiFi

Kabel

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #54 dnia: 19 - Stycznia - 2017 - 18:26:50 »
O to już wiem czemu dziś u mnie internet nie działa.

andrew7800

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #55 dnia: 19 - Stycznia - 2017 - 18:34:27 »
Przysięgam, że to nie moja wina  xd

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #56 dnia: 19 - Stycznia - 2017 - 19:02:13 »
Wiem że nie Twoja. Rachunki mam opłacone a dziwnym trafem internet zaczął się mulić. Jak odwiedziłem Tmobile i dali mi kod do wprowadzenia. Po wprowadzeniu kodu nie mam wcale nic.☹☹ I takim gestem zakończyłem dzisiejszy dzień.

andrew7800

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #57 dnia: 19 - Stycznia - 2017 - 19:08:43 »
Zapisuj sobie kiedy nie miałeś internetu i wypowiedz im umowę.
Od siebie jeszcze na razie mogę polecić Plusa "bez limitu" za 25 zł na miesiąc ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #58 dnia: 10 - Listopada - 2020 - 15:29:38 »
Cześć, po zmianie operatora internetowego z Play na Plus w 2016 roku, na początku wydawało, że wszystko jest okey.

LTE Plus Internet 45 - podobno internet bez limitu ale tylko do 40 GB a potem zwalnia. 
Cena: 49.99 zł ale mam też Polsat i ich "SmartDom", więc realnie za internet płacę tylko 24.99 zł.

Ogólnie nie jest źle i da się jakoś korzystać z neta nawet po wykorzystaniu tych 40 GB, co obrazuje poniższy test szybkości.

Jak widać po teście, szybkość w dużej mierze zależy od wybranego hosta, którego można wybrać przed testem szybkości ale w ruterze jest już loteria i nie ma nawet jak sprawdzić z czego w danej chwili korzystamy.

Z tego LTE Plus korzysta żona i syn, ja natomiast mam więcej szczęścia i używam smartfona z kartą firmową, jako hosta do neta i tutaj jest już bardzo przyzwoicie:

Moja umowa z LTE Plus, kończy się we wrześniu 2021r. i mam już na "oku", dostępne u mnie "światłowody" z szybkością:
- 300 Mbps -   50 zł/mieś.
- 400 Mbps -   70 zł/mieś.
- 500 Mbps - 100 zł/mieś.

Firma, która u mnie dostarcza neta przez światłowód, na czas trwania umowy, wypożycza ruter TP-link AC 1200 C6 za 123 zł.
Chciałbym jednak spytać, czy to wystarczająco dobry sprzęt i czy np. nie lepiej byłoby go kupić za podobną cenę na własność lub dołożyć trochę i wybrać coś bardziej przyszłościowego ?

Będę wdzięczny za sugestie  ;)

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #59 dnia: 10 - Listopada - 2020 - 19:59:41 »
Od końca, ten Archer C6 mogę polecić. Montowałem go w firmie dla której pracuję, bo potrzebowali VPN na te nasze kowidkowe czasy. Proponuję go kupić na wolnym rynku, bo jego cena jest przystępna i będzie to opłacalne. A nie jest to jakiś dedykowany router światłowodowy tylko zwykły ethernetowy. Firma dostarcza pewnie konwerter światło->miedź 1 Gbit i tutaj możesz podpiąć jakikolwiek router z wejściem 1 Gbit (miedziana skrętka 8 żył). Długo startuje (jeżeli miałby być często wyłączany), ale pracuje stabilnie i kilkuosobową firmę obsługuje bez problemu.

Co do szybkości samego internetu i tego co ten router może. Prędkość 1200 Mbit to pewnie tak realnie 500-600 i to tylko na sieci 5 GHz i z odpowiednim urządzeniem po drugiej stronie. Chodzi o kartę wifi w komputerach, laptopach, tabletach, tel.komórkowych itd. Realny, powszechny standard Wifi w tanich i średnich urządzeniach to 2,4 Ghz tak zwane G. Realnie to wyciąga max 54 Mbit i to wystarcza na dzień dzisiejszy do wszystkiego. Natomiast 2,4 jest podatne na zakłócenia (np mikrofalówka), słabo sobie radzi przez kilka ścian (żelbeton najgorszy) itd. Żeby realnie osiągnąć 300,400,500 Mbit na kliencie (telefon, komputer, itd.) to trzeba raczej mieć kartę 5 GHz i to w odpowiednio wysokim standardzie (MIMO). Jeżeli takich kart nie posiadasz, to tylko komputery czy inne urządzenia podpięte po kabelku 1 Gbit będą w stanie wykorzystać tak duże transfery. [otwarte pytanie: na co komu dziś taki transfer jak fullHD z YT wymaga max 10 Mbit]

To wszystko co powyżej tyczy się transferu do (klienta) czyli potrzebnej do "konsumpcji treści", potoczniej VOD, YT, przeglądanie stron ... Powyższe urządzenia od routera aż do kart wifi mają te transfery w obie strony. Pytanie jaki transfer "od" oferuje ten światłowód (tzw. upload)? Ma to znaczenie przy wideokonferencjach (np zdalna nauka, zdalna praca), wysyłaniu dużych załączników pocztą czy wysyłaniu plików na serwery (usługi plikowe typu GoogleDrive, FTP na serwery, itp.).

Wg mnie nawet jak kupisz najniższą wersję (z zastrzeżeniem tego upload) to będzie to o niebo lepiej od 3G/4G czyli operatorów komórkowych. Bo tam transfer, opóźnienia zależą od ilości telefonów w zasięgu nadajnika ... a ta okresami bywa ogromna :).

Zobrazowanie tego o czym napisałem na moim przykładzie. Internet z UPC, dostęp po kablu koncentrycznym. Szybkość 120 / 10 Mbit.

Komputer podpięty "po kabelku" 1 Gbit:

Telefon z kartą 2,4 GHz w standardzie G:
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #60 dnia: 10 - Listopada - 2020 - 20:41:22 »
Mój laptop ma już co prawda parę latek ale jako nowy miał bardzo przyzwoite parametry i to w wersji "higline"  ;)
Jego karta sieciowa, to: Qualcomm Atheros AR9285 wireless network adapter 802.11b/g/n z szybkością do 150 Mbps, więc połowę transferu przynajmniej w teorii mógłbym wykorzystać. Moje urządzenie, planuję podłączyć do routera kabelkiem, tak samo jak dekoder z Polsatu. A reszta familii poleci przez Wi-Fi routera, korzystać będzie syn (piętro wyżej) i żona w kuchni.

Co do wersji światłowodowego neta, to będzie 300 Mbps, bo więcej w moim przypadku byłby niepotrzebnym snobizmem a to i tak najniższa oferta ;) Jeżeli chodzi o ten router, to jest w sprzedaży w okolicach 150 zł a u dostawcy neta w leasingu za 123 zł, więc sadzę że zdecydowanie lepiej byłoby go kupić na własność.

Miałem już okazję testować moim telefonem, ten internet światłowodowy u znajomych, którzy mają go od lutego ale jeszcze w wersji 100 Mbps i nawet przy tej szybkości była to rakieta z piekła rodem :devilwink:

Offline tomkasz

« Odpowiedź #61 dnia: 10 - Listopada - 2020 - 21:02:47 »
 :thumbup: 100 Mbitów jest na dziś wytarczające (parafrazując "słynne" powiedzenie Billa Gates'a, że 640 kilobajtów pamięci powinno każdemu wystarczyć ...).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #62 dnia: 27 - Listopada - 2020 - 19:35:33 »
Firma, która u mnie dostarcza neta przez światłowód, na czas trwania umowy, wypożycza ruter TP-link AC 1200 C6 za 123 zł.
@tomkasz , potrzebuję rady czy skorzystać "black friday" i nie zakupić jakiegoś "lepszego modelu do tego "światłowodu"  ;) 

Jeżeli mógłbyś zerknąć bardziej profesjonalnym okiem i napisać czym różnią się te dwa routery:
- TP-Link Archer C6 AC1200 (cena około 160 zł)
- TP-LINK Archer C6U AC1200 MU-MIMO (cena około 210 zł)

Porównanie: https://www.tp-link.com/pl/compare/?typeId=9&productIds=28306%2C43838

Do domu wolałbym jednak sprzęt z lekkim zapasem mocy, tym bardziej, że różnice w cenie czasami są naprawdę symboliczne (50zł).
Może moje domowe komputery nie są już demonami szybkości ale tak nie będzie przecież zawsze i w planach jest wymiana sprzętu na nowszy i szybszy.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #63 dnia: 27 - Listopada - 2020 - 21:57:23 »
@pretor są 2 różnice. U posiada USB oraz formowanie wiązki wifi aby był lepszy transfer. To pierwsze przydatne, można udostępniać sieciowy dysk dla wszystkich domowników i np tv. To drugie - trochę bajer, trochę realnie wzmacnia... tyle, że to może być nieodczuwalne w praktyce. Więcej różnic w zasadzie brak. Odp. sobie na pytanie czy wykorzystasz usb. Patrząc na sposób umieszczenia anten, ten U może być praktyczniejszy, zajmować mniej miejsca, ale ten starszy bez u ma jednak je optymalniej umieszczone, względem wydajności... Jednak chyba tylko USB gra rolę ;).

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #64 dnia: 28 - Listopada - 2020 - 00:12:21 »
Dzięki, myślałem, że ten U ma lepszy procesor i przez to może stabilniej i lepiej działać. Nie wiem czy zwróciłeś na niego uwagę ?
Na USB mi specjalnie nie zależy, bo nic nie będę udostępniał w tej sieci.
Ale na lepszym transferze przy większych odległościach od rutera, już zdecydowanie tak.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #65 dnia: 28 - Listopada - 2020 - 10:05:37 »
C6 ma jednordzeniowy cpu o określonej specyfikacji. C6U jest chyba zbyt nowy, bo brak jest pełnej specyfikacji. A nie zawsze 2 rdzenie są sumarycznie szybsze od jednego :). Nie umiem wobec tego określić jak to wygląda.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #66 dnia: 16 - Grudnia - 2020 - 21:56:00 »
Cześć.
Zdecydowałem się jednak, na "wypożyczenie" routera na czas trwania umowy, za 123 zł.
Dzisiaj w końcu byli u mnie montażyści i zainstalowali "światłowód", niestety okazało się, że omawianego wcześniej routera TP-link AC 1200 C6 nie mają od 2 miesięcy na stanie (ponoć jest duży problem z jego zakupem).
W zamian zaproponowali mi router Tenda AC8, na co na początku nie chciałem się zgodzić ale w końcu doszedłem z firmą do porozumienia, że będę mógł podmienić na TP-Linka lub oddać za jakiś czas jak nie spodoba mi się jednak i chciałbym zakupić swój inny.

Trochę poczytałem o tym Tenda AC8 i nie jestem już aż tak bardzo na nie dla niego: https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/router-tenda-ac8-ac1200-test.html

Testuję jego konfiguracje już ładnych parę godzin ale narazie jeszcze bez internetu, bo nie firma nie raczyła go aktywować.
Co @tomkasz , co sądzisz o tym routerze ?

Offline tomkasz

« Odpowiedź #67 dnia: 16 - Grudnia - 2020 - 22:42:08 »
Poza tym, że z daleka wygląda jakby grał w starych częściach batman'a to mnie odpycha tandetność, niezbyt okrzepnięty i długi pobyt na rynku. Parametry techniczne ma wystarczające do zgrabnego działania i ogarniania domowego internetu, ale co do softu to może być różnie (zwłaszcza z aktualizacjami). Tp-link to już jest bardzo tania marka (choć sprawdzona i wystarczająco solidna), a ten Tenda to coś jeszcze poniżej. Jakiś tydzień temu kupowaliśmy ten tp-link dla jednej z firm i był bez problemu dostępny w x-kom. Ja się właśnie przymierzam do światłowodu od lokalnego dostawcy, ale router mam już swój. Stary, ale 5GHz i 1Gbit po kablu - to chyba starczy :).

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #68 dnia: 17 - Grudnia - 2020 - 13:20:41 »
Dzięki za opinię  :thumbup:

Sprawdzałem na allegro i mają takie TP-linki w Avansie po 155 zł z przesyłką.
Teraz chyba jednak zdecyduję się na zakup swojego TP-linka, bo od wczoraj mam dziwne problemy z połączeniem swojego kompa z tym routerem "Tendo". Parę razy go resetowałem i ciągle ma problem, aby połączyć się z siecią WiFi - wpisuję hasło i cały czas to samo.
Na moim dotychczasowym routerze Huawei, nigdy nie miałem takich problemów.

Posiadany HTC U12+ śmiga w sieci 5 GHz z szybkością dochodzącą do 275/29 Mbps, ping 4ms a komputer żony w kuchni, na 2,4 GHz już tylko 55 Mbps.

W końcu, przed chwilą, po którymś już z kolei resecie routera, w końcu udało mi się połączyć mojego laptopa z siecią WiFi i tutaj spore rozczarowanie:

A według umowy powinno być:
- 300 Mb/s - pobierania
- 10 Mb/s - wysyłania
Z jakiego powodu występują takie braki przy pobieraniu i duży naddatek przy wysyłaniu ?

Mój laptop, to model HP Pavilion dv6 z wyższej półki cenowej ale z przed 5-6 lat, model laptopa żony, to 9 letni HP ze średniej półki.
Obydwa laptopy działają tylko na 2,4 GHz ale przepustowość mojego, to nie mniej jak 65 Mb/s (taką wartość widzę w parametrach karty sieciowej).

Offline tomkasz

« Odpowiedź #69 dnia: 17 - Grudnia - 2020 - 20:28:12 »
Tak jak pisałem wcześniej, przy standardowym trybie dla 2,4 GHz czyli standardzie "g" maksymalna prędkość przesyłania danych w obie strony to 54 Mbit/s.
W drugą stronę jest więcej, bo zgodnie z większością umów te 300 / 10 to są wartości gwarantowane. Przy mniejszym obciążeniu sieci może być to więcej ...
Powiem coś więcej, jeżeli zrobisz mi zrzuty ekranów z obu komputerów z menadżerów urządzeń z kart sieciowych jakie są w tych laptopach:

W tzw międzyczasie zawsze możesz przetestować prędkość na kablu z obu komputerów.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #70 dnia: 19 - Grudnia - 2020 - 23:25:15 »
Tak na szybko, moja karta sieciowa: Qualcomm Atheros AR9285 802.11b/g/n WiFi Adapter
Według tego artykułu, maksymalna szybkość, to: 150 Mb/s
Sprawdziłem sterowniki i jest info o najlepszych możliwych na tą chwilę.

Edit:
Karta sieciowa z laptopa żony: RALINK RT5390 802.11b/g/n WiWi Adapter

I taka poranna ciekawostka:

To pomiar z przed chwili na moim kompie a w laptopie żony, dochodziło do 80 Mbps pobierania (obydwa pomiary na 2,4 GHz).

Wynika z tego, że to raczej szybkość internetu skacze a nie problem z kartą sieciową ::)

Offline tomkasz

« Odpowiedź #71 dnia: 20 - Grudnia - 2020 - 18:50:31 »
Jeżeli jest tak, że raz tak, raz tak, to wychodzi na to, że:
1. Zapisy umowy prędkość do: XXX są literalnie brane ;). Poza tym pomniejsze podmioty (dostawcy) zwykle sobie dzielą łącze i im więcej użytkowników mają tym niższa prędkość przypadająca na klienta. A to jeszcze zależy od pory dnia.
2. Speedtest mierzy prędkość do konkretnego punktu w sieci, zwykle poza infrastrukturą dostawcy internetu. W zasadzie nigdy nie jest to pełna przepustowość jaka jest na łączu dostawcy.
Póki materiały fullHD będą szły bez cięcia a prędkość pobierania będzie w MB/s to nie drążył bym tematu. Masz niski czas odpowiedzi (ping) i naprawdę duże prędkości.

Podziękował: doggie

Offline K9Darek

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #72 dnia: 21 - Grudnia - 2020 - 11:11:57 »

Stare łącza i stary komp.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #73 dnia: 21 - Grudnia - 2020 - 11:21:36 »
Stare łącza i stary komp.
He he, u mnie komp nowy ale co z tego skoro stare łącze radiowe, aż wstyd się chwalić :)

Dodano:  21 - Grudnia - 2020  -  11:25:34
Wynika z tego, że to raczej szybkość internetu skacze a nie problem z kartą sieciową
O człowieku, żebyś Ty widział co u mnie się wieczorami dzieje :P

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #74 dnia: 24 - Grudnia - 2020 - 15:23:15 »
Wczoraj dotarł do mnie TP-Link Archer C6 i po małej "gehennie" z konfiguracją w j. angielski, mam spory niesmak z zakupu i nawet zastanawiam się czy go jeszcze nie oddać. Napisałem recenzję i zrobiłem test porównawczy obydwóch routerów ale odświeżyłem stronę i szlag trafił pisaninę - już mi się nie chce tego powtarzać.

Ale pomijając już ten fakt, potrzebuję zakupić 10 metrów kabelka typu Ethernet i po lekturze internetowej a także przeglądzie lokalnych sklepów, zdecydowałem się na zakup takowego co najmniej w klasie 6 w necie - zastanawiam się tylko czy 6-6a lub nawet 7 ::) 
- https://www.speckable.pl/pl/product/12315,patchcord-ftp-kat-6-kabel-sieciowy-lan-2x-rj45-linka-szary-10m
- https://www.speckable.pl/pl/product/12233,patchcord-s-ftp-kat-6a-pimf-kabel-sieciowy-lan-2x-rj45-linka-poe-neku-szary-10m
- https://www.speckable.pl/pl/product/18955,patchcord-s-ftp-kat-7-pimf-kabel-sieciowy-lan-2x-rj45-linka-poe-neku-pomaranczowy-10m

Nawet najdroższy z tych kabelków klasa 7, jest tańszy od tych dostępnych w "medialnych sieciówkach", kablach Ethernet klasy 5 ;)

Tagi wątku: play plus orange test netia speedtest