Autor Wątek: 2.0 TDI - buczenie przy ruszaniu na skręconych kołach  (Przeczytany 3354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline davor3

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFFB
  • Napęd: FWD
2.0 TDI - buczenie przy ruszaniu na skręconych kołach
« dnia: 08 - Października - 2018 - 12:29:16 »
Witam ,

Od dwóch tygodni w moim Passacie gdy tylko ruszam na skręconych kołach słychać buczenie jakby coś o coś ocierało, to samo dzieje się przy cofaniu i skręconych kołach, im mocniej skręcone tym bardziej słychac takie buu buu buu przerywane, jednak najbardziej słychać to buczenie na wstecznym i mocno skreconych kołach.

Druga sprawa jest taka ,że to buczenie pojawia się tylko na rozgrzanym silniku i tylko przy ruszaniu do przodu czy do tyłu. Zauważyłem też ,że jak juz wskazowka temperatury silnika zaczyna wzrastac od 0 w górę to przy ruszaniu i skreconych kolach jest takie delikatne buczenie, im blizej 90 stopni silnika tym bardziej je slychac.

Po trzecie gdy pokonuje zakręt 90 stopni jadąc na 2 czy 3 nie ma tego odgłosu, analogicznie gdy ruszam z 1 i zaczynam pokonywać ten sam zakret zaczyna buczeć.

Sprawdzone w serwisie zawieszenie przednie z tym że oni tutaj trzepaków w Dani nie mają, niby skrzynie biegów też sprawdzali ale oleju nie wymieniali, twierdzą , że to normalny odgłos od paska alternatora chyba , niestety mieszkam w Danii i akurat nie wiem czy dobrze zrozumiałem czy to od paska alternatora .

Może ktoś kiedyś miał  podobny problem albo wie co by to mogło być.

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Vw Passat B7 Variant 2.0 Tdi  140 KM rocznik 2012(model 2013), VIN WVWZZZ3CZDE020231, Przebieg 162 tys.

Pozdrawiam,

Dawid

Dodano:  08 - Października - 2018  -  12:37:31
Witam ponownie,

Jednak się myliłem że nie ma tego odgłosu buczenia na 2 przy pokonywaniu zakrętów 90 stopni,  zwłaszcza na skrzyżowaniach  bo jednak mini minimalnie coś słychać podobnego jak na 1 buczenie, z tym ze na 2 nie zawsze i o wiele ciszej ze czasem ciężko wychwycić.

Oprócz tego zauważyłem też ze ten dźwięk jakby był tylko w momencie puszczania sprzęgła, zależnie jak długo się spuszcza sprzęgło ale tego akurat na 100 % nie jestem pewien dopiero testuje.

Pozdrawiam,

Dawid

Tagi wątku: