Witam ,
Od dwóch tygodni w moim Passacie gdy tylko ruszam na skręconych kołach słychać buczenie jakby coś o coś ocierało, to samo dzieje się przy cofaniu i skręconych kołach, im mocniej skręcone tym bardziej słychac takie buu buu buu przerywane, jednak najbardziej słychać to buczenie na wstecznym i mocno skreconych kołach.
Druga sprawa jest taka ,że to buczenie pojawia się tylko na rozgrzanym silniku i tylko przy ruszaniu do przodu czy do tyłu. Zauważyłem też ,że jak juz wskazowka temperatury silnika zaczyna wzrastac od 0 w górę to przy ruszaniu i skreconych kolach jest takie delikatne buczenie, im blizej 90 stopni silnika tym bardziej je slychac.
Po trzecie gdy pokonuje zakręt 90 stopni jadąc na 2 czy 3 nie ma tego odgłosu, analogicznie gdy ruszam z 1 i zaczynam pokonywać ten sam zakret zaczyna buczeć.
Sprawdzone w serwisie zawieszenie przednie z tym że oni tutaj trzepaków w Dani nie mają, niby skrzynie biegów też sprawdzali ale oleju nie wymieniali, twierdzą , że to normalny odgłos od paska alternatora chyba , niestety mieszkam w Danii i akurat nie wiem czy dobrze zrozumiałem czy to od paska alternatora .
Może ktoś kiedyś miał podobny problem albo wie co by to mogło być.
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Vw Passat B7 Variant 2.0 Tdi 140 KM rocznik 2012(model 2013), VIN WVWZZZ3CZDE020231, Przebieg 162 tys.
Pozdrawiam,
Dawid
Dodano: 08 - Października - 2018 - 12:37:31
Witam ponownie,
Jednak się myliłem że nie ma tego odgłosu buczenia na 2 przy pokonywaniu zakrętów 90 stopni, zwłaszcza na skrzyżowaniach bo jednak mini minimalnie coś słychać podobnego jak na 1 buczenie, z tym ze na 2 nie zawsze i o wiele ciszej ze czasem ciężko wychwycić.
Oprócz tego zauważyłem też ze ten dźwięk jakby był tylko w momencie puszczania sprzęgła, zależnie jak długo się spuszcza sprzęgło ale tego akurat na 100 % nie jestem pewien dopiero testuje.
Pozdrawiam,
Dawid