Autor Wątek: AUTO-HOLD i hamulec postojowy  (Przeczytany 4989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niepassat

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KT
AUTO-HOLD i hamulec postojowy
« dnia: 24 - Września - 2018 - 09:53:36 »
Witam,

Taki problem, który irytuje mnie od dawna. Na przykładzie Tiguan II ale dotyczy chyba całej platformy MQB

W VW Tiguan II z DSG przy włączonym AUTO-HOLD jeżeli hamujemy normalnie to w momencie zatrzymania zaciąga się hamulec postojowy (słychać pracę tego mechanizmu). Jeżeli hamujemy baaaardzo delikatnie (mi się tak w normalnej jeździe nie udaje) to nie zaciąga się postojowy i auto jest trzymane przez hamulce zasadnicze.
Od początku eksploatacji tego auta irytowało mnie szarpanie przy ruszaniu. Myślałem, że to jest wina DSG ale w pewnym momencie uświadomiłem sobie, że za każdym razem słyszę pracę mechanizmu hamulca postojowego (charakterystyczne "...zzzzt"). Takie działanie powoduje szarpanie przy ruszaniu i nadmierne zużycie mechanizmu hamulca postojowego (jest zaciągany przy każdym zatrzymaniu) - strasznie to irytujące. Dodam, że reakcja serwisu była łatwa do przewidzenia - ten typ tak ma, trzeba jeździć bez auto-hold'a i wtedy jest płynnie.

Poprzednio miałem Passata B7 i tam to wyglądało tak: przy zatrzymaniu z AUTO-HOLD zawsze trzymał hamulec zasadniczy (niezależnie od siły hamowania), załączenie postojowego następowało po długim postoju. Nie pamiętam ile ale to było co najmniej 5 minut. I takie działanie ma sens. Tak to zresztą działa w całej poprzedniej generacji VW, np. Tiguan I, Passat B6/B7 itp. Natomiast całe MQB to już nowy soft (w wielu przypadkach dużo gorszy).

Czy da się za pomocą VCDS/OBD11/itp zamienić działanie tego systemu ?
Czyli zrobić mniej więcej tak jak to było w starszej generacji - postojowy NIE załącza się od razu niezależnie od siły hamowania a załącza się dłuższym postoju na hamulcu zasadniczym. Ewentualnie nie załącza się w ogóle, niech działają tylko hamulce zasadnicze.

Offline Yanc

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: PSE
Odp: AUTO-HOLD i hamulec postojowy
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Stycznia - 2019 - 00:11:22 »
Cześć
W moim Tiguanie (produkcja listopad 2018) mam włączonego autoholda na stałe, jednak hamulec postojowy zaciąga się tylko gdy wyłączam silnik. W czasie normalnego postoju na światłach czy tym podobnych trzymają tylko hamulce główne. Może to kwestia oprogramowania? Dodam tylko że na angielskiej stronie VW jest wyraźnie napisane że system używa pompy hydraulicznej hamulców do podtrzymania ciśnienia w układzie hamulcowym na wszystkich kołach.

https://www.volkswagen.co.uk/technology/parking-and-manoeuvring/auto-hold

Tagi wątku: