Witam,
Taki problem, który irytuje mnie od dawna. Na przykładzie Tiguan II ale dotyczy chyba całej platformy MQB
W VW Tiguan II z DSG przy włączonym AUTO-HOLD jeżeli hamujemy normalnie to w momencie zatrzymania zaciąga się hamulec postojowy (słychać pracę tego mechanizmu). Jeżeli hamujemy baaaardzo delikatnie (mi się tak w normalnej jeździe nie udaje) to nie zaciąga się postojowy i auto jest trzymane przez hamulce zasadnicze.
Od początku eksploatacji tego auta irytowało mnie szarpanie przy ruszaniu. Myślałem, że to jest wina DSG ale w pewnym momencie uświadomiłem sobie, że za każdym razem słyszę pracę mechanizmu hamulca postojowego (charakterystyczne "...zzzzt"). Takie działanie powoduje szarpanie przy ruszaniu i nadmierne zużycie mechanizmu hamulca postojowego (jest zaciągany przy każdym zatrzymaniu) - strasznie to irytujące. Dodam, że reakcja serwisu była łatwa do przewidzenia - ten typ tak ma, trzeba jeździć bez auto-hold'a i wtedy jest płynnie.
Poprzednio miałem Passata B7 i tam to wyglądało tak: przy zatrzymaniu z AUTO-HOLD zawsze trzymał hamulec zasadniczy (niezależnie od siły hamowania), załączenie postojowego następowało po długim postoju. Nie pamiętam ile ale to było co najmniej 5 minut. I takie działanie ma sens. Tak to zresztą działa w całej poprzedniej generacji VW, np. Tiguan I, Passat B6/B7 itp. Natomiast całe MQB to już nowy soft (w wielu przypadkach dużo gorszy).
Czy da się za pomocą VCDS/OBD11/itp zamienić działanie tego systemu ?
Czyli zrobić mniej więcej tak jak to było w starszej generacji - postojowy NIE załącza się od razu niezależnie od siły hamowania a załącza się dłuższym postoju na hamulcu zasadniczym. Ewentualnie nie załącza się w ogóle, niech działają tylko hamulce zasadnicze.