Autor Wątek: DQ500 - zgrzyty po wymianie oleju  (Przeczytany 7560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DawidB

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCZD
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: FWD
DQ500 - zgrzyty po wymianie oleju
« dnia: 18 - Września - 2018 - 22:06:05 »
Witam.
Jestem nowy na forum i od razu kieruje najgorszych/najdroższych z możliwych pytań do Was drodzy koledzy.
Czy ASO mogło coś skopać przy wymianie oleju w DSG?
W zeszłym tygodniu wymieniłem w ASO Krosno olej po przebiegu samochodu 52 tys. km, olej w skrzyni od nowości czyli 2013.
Wiem, że producent zaleca wyminę co 3 lata, jeednak ze względu na niski przebieg odciągnąłem tą wyminę.
Przed wyminą oleju skrzynia przeżucała biegi bez zarzutu, żadnych dźwięków, szrpnięć ani innych złych objawów.

Po wymianie oleju po przejechaniu kilkuset (około 300km) pojawiło się zgrzytanie w skrzyni, które występuje bardzo rzadko, raptem kilka razy ale dźwięk jest bardzo niepokojący, podobny do tego jak w manualu nie wciśniesz sprzęgła do końa i próbujesz wrzucić bieg.
Zauważyłem, że prawdopodobnie dzieje się to przy większych obciążeniach skrzyni np jazdy pod górkę czy gwałtownym przyspieszniu, ale nie za każdym razem.

Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?
Wiem, że ASO nie przeprowadziła nowych nastawów skrzyni, po prostu wymienili olej.
Może to ma wpływ?

Jestem umówiony 27.09 na wizytę u nich, liczę na Waszą pomoc, żeby iść tam mądrzejszy, może sam im coś zasugerować.
Auto po chipie prawie 400 Nm i 250 KM, tuning przeprowadzone prawie rok temu i nic się nie działo ze skrzynią.
Z tego co czytałem DQ500 przenosi nawet 600 Nm.

Dodano:  20 - Wrzesień - 2018
Witam ponownie.
Jak widać sam kontynuuję wątek. Tiguan to 3 autko w moim garażu takie na "niedzielę" więc nim za dużo nie jeżdżę. Dziś wziąłem go na miasto po 21:00 kiedy jest już pusto na obwodnicach i parkingach i mocno ale to mocno go przetestowałem pod kątem DSG.

Ostre ruszanie, ostre redukcje nawet na 5000obr manewrowanie biegami w serii góra dół po kilkanaście razy i nic. W trybie sport, manual i drive, na wstecznym gaz do dechy a potem ostro w przód, łącznie z łagodną jazdą kiilkanaście kilometrów. W sumie przejechałem ponad 50km...

Żadnych zgrzytów!!!!
Tak trzymaj samochodziku!!!!
Muszę nim trochę więcej pojeździć i trzymam kciuki żeby już nie było podobnej historii ze zgrzytaniem.

Nie wiem czy ma to coś wspólnego z całym tematem, ale gdy usłyszałem drugi długi zgrzyt na desce wywaliło mi ciśnienie w oponach??
A ja przecież nie mam w nim czujników w kołach (felgi r-line)?

Nie sądzę żeby miało to związek ale teraz zastanawiam się z kąd jeżeli to nie DSG mogło powstać takie długie zgrzytnięcie dla mnie jak pisałem jakby chciało się wrzucić w manualu bieg na pół sprzęgła a ten nie chciał wejść?

Może to turbo, Haldex, łańcuch w silniku, rolki paska wieloklinowego??? Może ktoś miał podobną historię ze "podłużnym" zgrzytnięciem.

Jeszcze przychodzi mi taka myśl czy po wymianie oleju w skrzynie może gdzieś była "niedoolejona"?
Czy to możliwe?

Dodano: 25 - Wrzesień - 2018
Niestety wczoraj znów się pojawiło jeden raz zgrzytanie.
Jutro mam wizytę w ASO VW

Offline DawidB

Odp: DSG DQ500 - zgrzyty po wymianie oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Października - 2018 - 22:58:58 »
Witam wszystkich :)
Jestem szczęśliwy. Jestem po serwisie reklamacyjnym po wymianie oleju DSG na którym ASO Krosno wykonało adaptację sprzęgła, za moja silną poradą ponieważ wstępnie nie chcieli tego zrobić. 4 godziny programowanie+jazda ponad 60 km. Procedura dosyć trudna np. min. jazda na piątym biegu z prędkością 70 km przez min 10 min. (nie było to łatwe ze względu na spore obciążenie ruchem lokalnych dróg), albo na siódmym biegu 100 km/h przez 2 min.

Efekt?
Problem zniknął :)
Przejechałem już około 300 km i jak ręką odjął.

ADATPACJA SPRZĘGŁIEŁ POMOGŁA 100%

Pozdrawiam :)
Dobrze by było, gdyby za każdym razem przy jakiejś usterce było tak łatwo i tanio :)

W tym przypadku 0zł :) serwis uznał reklamację i wykonał usługę za free!
Polecam ASO Krosno (Podkarpacie)

Podziękował: pretor

Offline DawidB

Odp: DSG DQ500 - zgrzyty po wymianie oleju
« Odpowiedź #2 dnia: 15 - Października - 2018 - 16:33:35 »
Witam wszystkich

Dziś przy zimnej skrzyni i jeździe w drążku w pozycji manual przy odpuszczonym gazie znów był zgrzyt. Szlag mnie trafi z tym złomem. Przejechanie 54tys i już się g... psuje. Brak słów i ręce opadają.

Już wątpię we wszystko. Może ktoś ma jakiś pomysł? Może to nie skrzynia?

Dodano:  16 - Października - 2018  -  11:22:30
Czy skrzynia mogła się rozprogramować po odłączeniu akumulatora? Czy odłączenie akumulatora mogło spowodować zmianę ustawień adaptacyjnych skrzyni?

Dodano: 25 - Październik - 2018 - 20:47:02
Cześć

Chyba to nie skrzynia, a raczej zbieg okoliczności z tą wymianą. Moje podejrzenia po ochłodzeniu klimatu padły na kompresor klimatyzacji, albo na jego sprzęgło ponieważ już nic nie zgrzyta :)  Moje pytanie czy ktoś miał taki przypadek, że sprężarka klimy albo sprzęgło sprężarki zgrzytały co jakiś czas??

Nadmienię tylko, że śruba jest dokręcona raczej ok, wiem że te sprzęgła sprężarki miały wadliwą konstrukcję jeżeli chodzi o śrubę mocującą, która się potrafiła sama odkręcić. Proszę o odpowiedzi...

Dodano: 03 - Grudzień - 2018 - 21:23:05
Witam ponownie.

Ciągle zgrzyt....

Zauważyłem, że przy wyłączonym przyciski AC nic zgrzyta, więc padło na kompresor klimatyzacji i jego sprzęgło. Byłem na stacji specjalizującej się w klimie i .... nadal nic. Olej w kompresorze czysty, kompresor trzyma ciśnienie, sprzeglo ok.

Przejechałem już dużo kilometrów i na pewno przy wyłącznej opinie wszystko ok. Gdy włączę co jakiś czas, chyba przy przechylach i najczęściej na 5 biegu co jakiś czas (raz na 100-200km) coś zgrzyta...

Jakieś pomysły?
Proszę o pomoc.

Dodano: 16 - Styczeń - 2019 - 16:59:05
Witam Po raz kolejny.

Pisze ponieważ chcę trochę pomóc użytkownikom Tugunów na forum.
Dziś byłem w Aso i co?
Po kilku miesiącach walk i trudnych tematów związanych z demontażem elementów osprzętu, kosztach niemałych i takich tam...

Okazało się że jest nowy Soft do skrzyni a konkretnie modyfikująca coś tam coś tam przy 5 biegu z którym... miałem też niemałe kłopoty.

Będę testował i zobaczymy co dalej...

Dodano: 16 - Marzec - 2019 - 11:19:00
Witam

Kończąc post informuję - wgranie nowego softu pomogło w 100% :D

Tagi wątku: