Autor Wątek: ZAWIESZENIE - różne problemy  (Przeczytany 7245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline abri

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: GPU
ZAWIESZENIE - różne problemy
« dnia: 17 - Września - 2018 - 14:48:17 »
Witam

Podczas jazdy drogami typu kocie łby, płyty drogowe, czy niekiedy kostka brukowa słychać hałas z przednich kół.
Gdy zacząłem ruszać zaciskiem to okazało się, że ma dość spory luz. Podczas jazdy wchodzi w drgania i strasznie hałasuje, po delikatnym naciśnięciu pedału hamulca problem znika.
Auto ma przejechane 36kkm i z tym problemem byłem w serwisie. Powiedzieli, że to nie wina hamulców tylko tulei wahacza, które trzeba czasami przesmarować  :D
Coś tam zrobili i przez 2 tygodnie było ok.

Jeśli miał ktoś z was podobny problem to proszę o informację. Jutro jadę trzeci raz do serwisu w tej sprawie -ciekawe co tym razem wymyślą.

Offline Damian_nl

• Wersja: R-Line
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: DCXA
  • Moc: 120 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Hałas z przedniego zawieszenia
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Września - 2018 - 13:01:50 »
Cześć, mam ten sam problem w moim Passacie B8.
Przy przejeżdżaniu przez stopnie zwalniające z przedniego zawieszenia słyszę jak by uginanie się zardzewiałych sprężyn. Dzieje się tak rano i zazwyczaj jak auto stoi kilka godzin nie używane. Po przejechaniu paru zwolnię hałas znika ale od czasu do czasu na nierównościach ponownie się odzywa. W serwisie mi powiedzieli dokładnie to samo. Wina tulei wachacza. Najzabawniejsze jest to, ze powiedzieli mi ze w moim przypadku to tył a nie przód co jest nie prawda. Namawiali mnie na smarowanie ale się nie zgodziłem. Koszt to kilkaset złotych a powiedzieli ze za kilka dni hałas może powrócić. Niedługo mam w planach odwiedzić mojego mechanika w Holandii i zobaczymy co on znajdzie. Nie bede nic sugerował. Jeśli to tuleje z przodu to porostu je wymienię albo cale wachacze. VW twierdzi, ze to normalne i zima bedzie jeszcze gorzej. Przywykłem do opinii VW. Trzeba sobie samemu poradzić. Jeśli to mankament fabryczny to VW sie nie przyzna. Powiedzieli, ze nie jest to niebezpieczna usterka w użytkowaniu auta. Daj znać jak poradzisz sobie ze swoim problemem szybciej.

Moje auto ma przejechane 180.000 km ale sadząc po wypowiedzi pracownika VW może się to zdarzyć juz przy 20.000 km.

Pozdrawiam

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Września - 2018 - 10:08:07 »
@abri
Nie napisałeś, może dlatego że i nie powiedzieli w serwisie, co zostało zrobione. Może skasowali za tuleje a wsadzili tylko jakąś aluminiową lub plastykową tulejkę na śrubę i póki się nie starła to działało.
@Damian_nl
Ja rozumiem że można nie być pewnym co do stron prawo-lewo ale żeby była różnica zdań przód-tył? Głusi są czy sugerowali się tylko opisem dźwięku "skrzypiących sprężyn", co rzeczywiście częściej występuje z tyłu niż przodu?

Offline Damian_nl

• Wersja: R-Line
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: DCXA
  • Moc: 120 KM
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Września - 2018 - 15:39:19 »
Wydaje mi się że się sugerowali. Zazwyczaj problem występuje z tylu. U mnie definitywnie przód.

Offline mariuszkil

• :: StartLine
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Października - 2018 - 16:16:17 »
Witam,
Jestem świeżym użytkownikiem (bez zacięcia majsterkowicza-mechanika) Passat B8 Variant 190 KM.
Wczoraj odebrany, pełna radość och i ech, do momentu przejechania przez nierówna drogę. Wrażenie pracy zawieszenia makabryczne jakby samochód podskakiwał bez przyczepności na nierównościach przy prędkości około 60 km/h.
Kolejnym rozczarowaniem/przerażeniem (nie kontaktowałem się z serwisem jeszcze) to kwestia przejeżdżania przez spowalniacze (takie zrobione z "cegły") na uliczkach osiedlowych.

Przyzwyczajony do jazdy innymi samochodami Opel Insignia (kombi) oraz Toyota Corolla jechałem około 10-15 km/h. Przy przejeździe przednimi kołami miałem wrażenie jakby były z drewna, a zawieszenie było z betonu. Jedno wielkie walnięcie. Tylna koła w porządku niemalże niesłyszalne. Wrażenie jakby silnik był tylko włożony do środka i nie przykręcony.
Dziś sprawdziłem ponownie i .... to samo (sprawdzałem na wszystkich programach sport, eco, normal).
Ciśnienie w oponach 2,4, koła 18'.

I tu moje pytanie czy się czepiam czy ten model tak ma , czy to ewentualnie kwestia rozmiaru kół ?
Czy po prostu coś się złego dzieje.
Samochód raptem z przebiegiem 150 km :( Poza tym na razie och i ech, ale pewnie  czasem różowe okulary trochę spadną.

Dziękuję za uwagi, odpowiedzi, sugestie.

Offline tomaszVW

• VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Kod: CYVD
  • Moc: 105 KM
  • Rej: ST
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Października - 2018 - 21:15:24 »
VW spada z jakości niestety. Sam jestem posiadaczem nowej Jetty i również miałem skrzypiące trzeszczące zawieszenie przez pierwsze kkm. Obecnie samochód ma 33 tyś. km i nic nie skrzypi, może się dotarło zawieszenie ;)

Offline mariuszkil

« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Października - 2018 - 22:56:21 »
No i wszystko się wyjaśniło.
VW zapomniał zdjąć blokad transportowych z przednich amortyzatorów  :(
Póki co samochód jeżdzi bez problemów.

Offline abri

• Rej: GPU
Odp: ZAWIESZENIE - różne problemy
« Odpowiedź #7 dnia: 30 - Maja - 2019 - 14:26:12 »
@Damian_nl
Niestety nie udało mi się porozumieć z volkswagenem, upierali się przy swoim (ten typ tak ma).
Problem rozwiązałem sprzedając auto, po czy kupiłem drugie takie samo z "bezdzwiękowymi" hamulcami.
Dodam jeszcze, że passat z hałasującymi zaciskami miał 40 kkm, a obecny 80 kkm.

@K9Darek
W serwisie przesmarowali gęstym smarem prowadnice zacisków i do puki nie został wypłukany przez wodę z kałuż itp to było ok.
Byłem u nich w ramach gwarancji wiec "usługa naprawy" była gratis.

Offline Misiek_ud

• Moc: 150 KM
  • Rej: WE
« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Października - 2021 - 18:48:47 »
Witam, też napotkał mnie problem głośnego przedniego zawieszenia.
Od miesiąca jeżdżę B8 w kombi 2018r.
Jak przejeżdżam przez spowalniacze to słyszę z przedniego zawieszenia "chrupanie". Wkurza mnie to niesamowicie.
Miałem tak kiedyś w Peugecie 307 w tylnym zawieszeniu jak było mokro, ale w Passacie (aucie tej klasy) to tego nie rozumiem.
Zastanawiam się czy można to jakoś samodzielnie wyeliminować, ktoś coś?
Z góry dzięki i pozdrawiam.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #9 dnia: 14 - Października - 2021 - 10:38:57 »
ale w Passacie (aucie tej klasy) to
Ale co to za klasa? Przecież to zwykła zawieha jak w Golfie więc z tą klasą bym nie przesadzał, passerati zawsze będzie passerati :)
Zamiast się zastanawiać jedz na szarpaki i do dobrego warsztatu, żeby zdiagnozowali, bo od samego zastanawiania jeszcze nikt niczego nie naprawił ;)

Offline Misiek_ud

• Moc: 150 KM
  • Rej: WE
« Odpowiedź #10 dnia: 14 - Października - 2021 - 12:32:03 »
Cześć, no masz rację, bez mechaniora i dokładnych oględzin się nie obejdzie.
Chodziło mi o klasę w porównaniu do 307-ki z 2001 roku.
Tu jednak pachnie Niemcem, z trochę droższej półki cenowej.
Pozdrawiam.

Offline Bartuś01

• Silnik: 1.8 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: EBE
« Odpowiedź #11 dnia: 18 - Października - 2021 - 18:50:56 »
U mnie tez czasem chrupie... Gdzieś słyszałem ze mozna przesmarować tuleje . Ale nie znalazłem informacje jakie konkretnie...

Offline kaimm77

• Silnik: 1.8 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #12 dnia: 25 - Października - 2021 - 18:36:41 »
Ja przesmarowałem tuleje metalowi gumowe przedniego wahacza smarem do łańcucha w sprayu i jest cisza. Psiknąłem też gumową podstawę sprężyny i gumę stabilizatora.

Tagi wątku: