Autor Wątek: ZABLOKOWANE DRZWI KIEROWCY - jak otworzyć ?  (Przeczytany 3677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline plakwicz.mac

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.8
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: FWD
ZABLOKOWANE DRZWI KIEROWCY - jak otworzyć ?
« dnia: 14 - Września - 2018 - 20:59:52 »
Witam.
W dniu wczorajszym nie mogłem otworzyć drzwi kierowcy od zewnątrz.
Zdemontowałem bębenek i okazało się, że linka spadła z klamki. Naciągnąłem ją i wszystko działa. Postanowiłem sprawdzić linki w pozostałych drzwiach. Zobaczyłem że są zamontowane w połowie tej "regulacji" która jest na klamce zewnętrznej, także w każdej z tych klamek zaczepiłem linke w pozycji gdzie jest najbardziej naciągnięta, tak jak zrobiłem w przypadku drzwi kierowcy. Wszystko było dobrze, drzwi się otwierały i zamykały bez problemu, dopóki nie zamknąłem drzwi centralnym zamkiem. Po otwarciu drzwi z z pilota bolce na wszystkich drzwiach unoszą się do góry, ale otworzyć mogę tylko drzwi kierowcy. Cały tył oraz drzwi pasażera z przodu nie chcą się otworzyć od zewnątrz i od wewnątrz. Na koniec dodam że przy otwieraniu drzwi z kluczyka efekt jest taki sam, a i bagażnik także otwiera się bez problemu. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam,
Maciek

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Zablokowane drzwi
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Września - 2018 - 22:24:37 »
Ustaw regulację w drzwiach kierowcy na pozycję jaka była w pozostałych i wypróbuj.

Offline plakwicz.mac

« Odpowiedź #2 dnia: 15 - Września - 2018 - 00:57:44 »
Drzwi kierowcy sie otwierają tylko pozostałe nie. Co mi da ustawienie regulacji w drzwiach kierowcy ?

Pozdrawiam
Maciek

Offline K9Darek

« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Września - 2018 - 08:09:21 »
Moja wina, nie doczytałem. Pytanie tylko: po co zmieniałeś ustawienia linek w pozostałych drzwiach? Przywróć je do poprzednich w jednych z pozostałych na próbę.

Offline plakwicz.mac

« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Września - 2018 - 08:33:47 »
Chciałem je poprawić tak profilaktycznie. Chciałbym przywrócić te linki do poprzednich ustawień ale nie mogę wyjąć bębenka z drzwi pasażera z przodu lub zaślepek z tyłu, ponieważ nie mam możliwośco poluzawania tej śruby mocującej. Pytanie jak mogę otworzyć drzwi bądź w jaki sposób mogę poluzować te linki przy zamkniętych drzwiach.

Dodano:  15 - Września - 2018  -  10:33:23
Proszę o zamknięcie tematu.

Należało zdjąć zaślepki obok klamek zewnętrznych. Następnie odłączyć linkę od klamki zewnętrznej. To daje możliwość otwarcia drzwi od wewnątrz. Poźniej należy odkęcić ale nie do końca śrubę mocunącą bębenek (przód) bądź zaślepkę (tył) i zdemontować bębenek bądź zaślepkę. Następnie musimy zamontować linke do klamki zewnętrznej mniej więcej na 3/4 regulacji i poskładać wszystko z powrotem.

Pozdrawiam,
Maciek.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Września - 2018 - 11:07:44 »
Proszę o zamknięcie tematu.
Na forum VCP nie zamykamy tematów z powodu rozwiązania jakiegokolwiek problemu, bo wielu innych użytkowników Passata B5 może mieć taki sam lub bardzo podobny problem i mogą chcieć coś zapytać lub dopisać swoje doświadczenia - tutaj staramy się nie "produkować" bezsensownie, takich samych tematów ;)

Tagi wątku: