Witam ponownie jak wcześniej pisałem dam znać wiec dam pare słów.
Po pierwsze zajedzie do ASO i spytajcie jaki i ile będzie koszt takiego tempomatu jaki potrzeba wam w danym modelu założyć . Ja tak zrobiłem koszt wymiany z montażem był 489 Euro wiec podjęłam decyzje ze zarobię pare euro i jest . Kupiłem w serwisie online WV orginal za 250 EUro ( z wysyłką ) założyłem sam czas jakieś 5 godzin montażu ( jestem kompletnym laikiem )
1 demontaż Airbag
- ściągnięcie kierownicy
- demontaż multifunkcjonanych przycisków
- montaż nowego zestawu z tempomatem
- podłączenie kabla do PINu 5 w kierownicy tylko ten u mnie był wolny
- przeciągnięcie kabla do głównego komputera pokładowego i tu był mały problem ponieważ w instrukcji jest to podane dla ASO czyli ( zobacz rysunek ELSA NR 65 ) a ja takiego programu nie posiadam ! Wiec chybił trafił i to był mój błąd 😉
Z tak podłączonym zestawem zaczęłam pytać czy ktoś mi to aktywuje VCDSem ale szybko się okazało ze nic z tego
Podjechałem do WV z pytaniem czy mi to zrobią i oczywiście ale czy mam jednorazowy kod aktywacyjny bo jest ( niby ) potrzebny do online aktywacji ! Wiec i taki posiadałem bo dostałem wrac z zakupem w ASO .
Tydzień później aktywowali mi tempomat ale ze w głównym kompie złe podpiąłem się do złego pina pan w serwisie powiedział ze nie maja specjalnych kluczy do PINów😏 (barany) w kulki grali ! Nie mogą mi tego zrobić 🤣 😂🤣😂
Wiec kupiłem kluczyki do pinów i sam sobie przełożyłem na chybił trafił ! Ponieważ jak mam klucze wiec mogę próbować ! I się udało !
Za aktywacje zapłaciłem 17 euro kluczyki 5 euro!
Czyli 250 + 22 =272 Euro
Wiec trochę ponad 200 w kieszeni !