Autor Wątek: Fotele Vienna (skóra) z elektryką  (Przeczytany 3552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline micz

• :: StartLine
  • Silnik: 1.8
  • Napęd: FWD
Fotele Vienna (skóra) z elektryką
« dnia: 28 - Sierpnia - 2018 - 11:58:59 »
Witam,

Bardzo prosze o opinie nt. foteli skórzanych z elektryczną regulacją. Wiem od sprzedawcy, że są niewentylowane i mogą sprawiać problemy w lato. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi fotelami? Zastanawiam się czy warto dopłacić 9k za nie czy wziąć DCC + Szklany dach.

Dzięki i pozdrawiam

Offline Fircyk

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFGA
  • Moc: 150 KM
Odp: Fotele Vienna (Skórzane) z elektryką
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Sierpnia - 2018 - 13:27:22 »
Ja bym brał DCCI szklany dach miałem skórę  pełną  jest to wygoda tylko przy sprzątaniu. Żeby było komfortowo to albo mieszane z materiałem albo wentylacja tak jak w insigni miałem. Tyle z doświadczenia mogę  powiedzieć

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Podziękował: micz

Offline Igorz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Sierpnia - 2018 - 08:28:20 »
Cześć,
Posiadam takie fotele (czarna skóra) w Tiguanie Allspace. Wnętrze w takim wykończeniu wygląda bardzo fajnie i ociera się o klasę wyżej, co do wygody to paradoksalnie cieplej mi na nich było w zimie niż w lecie. Zrobiłem na tych fotelach kilka razy podróże jednorazowe po ponad 1000km i są one bardzo wygodne. Oczywiście po ponad 5 godzinach ciągłej jazdy jest już potrzeba odpoczynku ale w porównaniu do innych aut jest bardzo dobrze i szybką zmianą ustawień elektryki można jeszcze sobie pomóc.
Co do komfortu w lecie to jestem mile zaskoczony bo nawet na słońcu nigdy nie miałem sytuacji pt:
1. za gorąco w pupę  - bardziej w zimie jadąc na narty po paru godzinach było mi ciepło ale nie gorąco, choć przez to zaczynałem się wiercić. W lecie chyba przez lżejszy ubiór jest lepiej.
2. żeby się skóra mocno nagrzała - ale jest to zapewne związanie z tym, że mam przednią szybę z opcją blokady promieniowania cieplnego (podgrzewana) i tylne szyby przyciemnione.
Niestety nie mam DCC i szklanego dachu ale sądząc po problemach ze stukami zawieszenia opisywanymi na tym forum to bym się zastanawiał. Dach szklany jest super, trochę żałuję że nie mam ale daje się bez tego żyć. Mnie sprzedawca przestrzegał znowu, że ten szklany dach po jakimś czasie może zacząć trzeszczeć na wybojach ale nie widziałem na forum żeby ktoś narzekał. Podsumowując, jeżeli chcesz żeby auto się bardziej prestiżowo prezentowało i jak to mówią było widać te wydane parę zł oraz wnętrze było łatwe w utrzymaniu to bierz skórę, jak masz to w d. to idź w inne bardziej praktyczne opcje. Moje auto przyjechało już skonfigurowane i nie miałem wpływu na zakres wyposażenia ale ze skór i elektrycznego fotela się bardzo cieszę choć sam bym zapewne tej opcji nie dodał.
pozdrawiam!

Offline Sno_oper

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Sierpnia - 2018 - 21:23:35 »
Pytanie czy zależy na skórze, czy na elektryce. Przy więcej niż jednej osobie korzystającej z samochodu elektryka jest zbawieniem - fotele mają funkcję pamięci i same ustawiają się przy otwarciu auta odpowiednim kluczykiem. Tutaj podaje skrajny przykład: jeśli jedno jeździ na "nowojorskiego murzyna" (tylny słupek traktuje jak tarcze przeciw kulom z pistoletu) a drugie jeździ na tzw "chomika" (głowa w podsufitce, kierownica przy klatce piersiowej - gdzie nie da się nawet wejść do auta) jest to super opcja.

Ja konfigurując auto chciałem elektrykę właśnie z powyższego powodu - korzystam z auta wymiennie z żoną i choć murzyńskiego stylu ani chomikowego nie mamy, to jednak za każdym razem odsuwać fotel to masakra

Skóra w takim wypadku jest niestety wtedy wymagana ale jeździłem autami z podobną skórą w dalekie trasy i nie narzekałem - przepocony tyłek to chyba domena starych czasów kiedy była taka miękka skóra 'ala fotele w salonach dawnego Wołomina i Pruszkowa.

Offline Igorz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Sierpnia - 2018 - 15:25:07 »
Zgadzam się, zapomniałem o tej pomocnej funkcji w związku z tym, że na razie jeżdżę autem sam i nawet tego nie testowałem ale przy 2-óch jeżdżących osobach to świetne ułatwienie.
Jako ciekawostkę na niekorzyść foteli w skórze jakie mam, w opcji manualnej dla pasażera muszę zgłosić fakt, że fotel pasażera (skóra w manual-u) nie rozkłada się na płasko (fotel kierowcy w elektryce się rozkłada). Dziwna sprawa i mocno wkurzająca bo pasażer maksymalnie dojeżdża do pozycji półleżącej, ciekawe czy jest tak samo przy tapicerce materiałowej?
Troszkę dla mnie porażka :( ale trzeba z tym żyć..

Offline Sno_oper

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #5 dnia: 30 - Sierpnia - 2018 - 16:05:18 »
Jako ciekawostkę na niekorzyść foteli w skórze jakie mam, w opcji manualnej dla pasażera muszę zgłosić fakt, że fotel pasażera (skóra w manual-u) nie rozkłada się na płasko (fotel kierowcy w elektryce się rozkłada). Dziwna sprawa i mocno wkurzająca bo pasażer maksymalnie dojeżdża do pozycji półleżącej, ciekawe czy jest tak samo przy tapicerce materiałowej?
Troszkę dla mnie porażka :( ale trzeba z tym żyć..

W skórze i w pełnej elektryce traci sie schowki pod siedzeniami oraz mozliwosc polozenia fotela tak jak piszesz. Dobry sprzedawca powinien o tym niuansie powiedziec ; )

Ja przy składaniu zamowienia nic o tym nke usłyszałem od sprzedawcy, ale czytałem wcześnjej o tym na forum ; )

Tagi wątku: