Autor Wątek: ROZRZĄD - wymiana  (Przeczytany 9190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturo1973

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
ROZRZĄD - wymiana
« dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 11:39:30 »
Sharan II 2.0 TDI, aktualny przebieg 157 tys. km. - kiedy należy wymienić rozrząd ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: ROZRZĄD - wymiana
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 12:58:59 »
Aby jednoznacznie określić termin zmiany rozrządu w danym samochodzie, należy podać nr VIN :exclaim:

Offline Arturo1973

« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Sierpnia - 2018 - 12:11:11 »
Nr VIN auta:
WVWZZZ7NZEV031363
Dziękuję i pozdrawiam :thumbup:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Sierpnia - 2018 - 20:41:54 »
Według tego nr VIN - wymiana rozrządu co 210 000 km lub co 5-lat.

Na tym nr VIN są zgłoszenia 3 akcji serwisowych, 2 dotyczą zmiany oprogramowania w związku z aferą diselgate a 1 dotyczy bezpieczeństwa (nie jest na czerwono).

Taka ciekawostka: do ASO VAG-a, zgłasza się coraz więcej aut na obowiązkowe korekty oprogramowania z powodu nie zaliczenia badań technicznych.

Offline Arturo1973

« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Sierpnia - 2018 - 21:06:42 »
Dziękuję za informacje :thumbup:
Uczę się dopiero tego auta :D

Offline JanK

• Kod: CFFB
  • Rej: GA
« Odpowiedź #5 dnia: 21 - Stycznia - 2019 - 08:42:48 »
Dołączam do tego wątku z pytaniem.
Czy wymiana rozrządu w silniku common rail 2.0 w Sharan II jest w każdym przypadku po 210 kkm lub po 5 latach?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 21 - Stycznia - 2019 - 11:12:04 »
jest w każdym przypadku po 210 kkm lub po 5 latach?
A czego w tym nie rozumiesz ?

Offline JanK

« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Stycznia - 2019 - 21:07:51 »
Jeśli odpowiedź poprzednia dotyczyła silnika 2.0  ale być może innego niż mój.
Mnie interesuje ew. uszczegółowienie typu silnika 2.0 CR TDI z układem Bluemotion 

Offline bordawski

• Rej: RZ
« Odpowiedź #8 dnia: 25 - Lipca - 2019 - 07:50:44 »
Dołączam się do pytania mam ten sam silnik, wymieniłem rozrząd przy 110 tyś świeżo po zakupie kiedy kolejna wymiana?

Offline JanK

« Odpowiedź #9 dnia: 25 - Lipca - 2019 - 09:11:48 »
Zgodnie z instrukcją jak napisano powyżej - pierwsza wymiana po 200 tys km.

Kolejna wymiana na podstawie doświadczeń warsztatowca powinna być nie później niż 160 tyś km.

Czyli po 110 tys km to za wcześnie jesli to silnik Common Rail 2.0  (CR) po roku 2010,
gdyż pasek rozrządu pracuje przy niedużym obciążeniu.

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Kod: CFHC
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #10 dnia: 29 - Lipca - 2019 - 01:25:16 »
Taka ciekawostka: do ASO VAG-a, zgłasza się coraz więcej aut na obowiązkowe korekty oprogramowania z powodu nie zaliczenia badań technicznych.
Ciekawe co zrobią ci co wycieli DPF-y ?
Odnośnie wymiany oprogramowania to gdzieś czytałem że w Niemczech jest to bezpłatne dla tubylców a w innych krajach ma to być płatne. Czy ktoś coś słyszał o tym przypadku innego traktowania użytkowników VW w Niemczech a innego poza granicami ?
Mnie interesuje ew. uszczegółowienie typu silnika 2.0 CR TDI z układem Bluemotion 
Układ BlueMotion nie ma nic do rozrządu liczy się 2,0 TDI CR
Zgodnie z instrukcją jak napisano powyżej - pierwsza wymiana po 200 tys km.

Kolejna wymiana na podstawie doświadczeń warsztatowca powinna być nie później niż 160 tyś km.
Mam oryginalną książkę serwisową dla silnika 2,0 TDI CR i tam jest podane "co każde 210 000 km" więc skąd te "doświadczenia warsztatowca" ?
Ja byłbym za tym by odpowiedzi na takie pytania podawać na podstawie wiarygodnych źródeł a nie "Pan Ździchu powiedział"

VWFan

Offline JanK

« Odpowiedź #11 dnia: 29 - Lipca - 2019 - 08:19:45 »
Po Pierwsze,
Okresy przeglądów dla Sharan 2010 są tak skonstruowane aby co 30 tys był przegląd.  Dlatego 210 kkm - dla zestawów na tzw. pierwszy montaż. ALE mało kto wie, że takie zestawy to nawet dla serwisów są dostępne tylko przypadkiem. BO jedynie Producent ma je dostępne na linię produkcyjną. 

PO Drugie,
Zgodnie z doświadczeniem w obsłudze silników VW 2.0 TDI  - okresy obsługowe lepiej skracać - co daje dłuższą żywotność. Koszt  trochę większy a eliminuje słabsze wykonanie podzespołów.
Ja nie nakazuję stosować się do tych zaleceń - wskazuję, że to pozwala na dłuższe użytkowanie silnika.

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 05 - Sierpnia - 2019 - 01:03:29 »
Po Pierwsze,
Okresy przeglądów dla Sharan 2010 są tak skonstruowane aby co 30 tys był przegląd.  Dlatego 210 kkm - dla zestawów na tzw. pierwszy montaż. ALE mało kto wie, że takie zestawy to nawet dla serwisów są dostępne tylko przypadkiem. BO jedynie Producent ma je dostępne na linię produkcyjną.
Ja byłbym za tym by podawane informacje pochodziły z wiarygodnych źródeł a nie z "fanaberii".
Jeśli 30 tys. km jest wyznacznikiem wymiany rozrządu to dlaczego nie jest podany termin 180 000 km lub 240 000 km ?
Jeśli byłoby tak że zestaw na pierwszy montaż to przebieg 210 000 km a inny zestaw to 150 000 km to byłoby to podane w książce serwisowej - tak nie jest !
Nie ma zestawów na pierwszy montaż - tylko na linię produkcyjną i poza pierwszy montaż czyli gorszej produkcji. Ten sam producent robi na pierwszy montaż jak i na "wolny rynek" z tym że na pierwszy montaż do VW dodawane są znaczki "VW", "Audi" a na "wolny rynek" tych znaczków nie ma. Jeśli byłby producent który by produkował tylko na linię produkcyjną to aby zarobić taki rozrząd musiałby kosztować co najmniej 10x drożej, w takiej cenie żaden producent aut by tego nie zakupił.

PO Drugie,
Zgodnie z doświadczeniem w obsłudze silników VW 2.0 TDI  - okresy obsługowe lepiej skracać - co daje dłuższą żywotność. Koszt  trochę większy a eliminuje słabsze wykonanie podzespołów.
Ja nie nakazuję stosować się do tych zaleceń - wskazuję, że to pozwala na dłuższe użytkowanie silnika.
Należy skracać okresy przeglądowe o ile nie mamy zaufania do mechanika który wykonywał poprzedni przegląd.
Jeśli mechanik nie jest z przymusu (by z czegoś żyć, by zarobić więcej kasy) a z zamiłowania do motoryzacji to nie widzę sensu skracania okresów przeglądów, wyjątek stanowi wcześniejsza wymiana oleju bo wymysł wymian co 30 000 km to oczekiwania klienta a nie pełna żywotność środków smarnych.
Częsta wymiana rozrządu nie wydłuży żywotności silnika jeśli mechanik nie zadba o szczegóły jakościowe i technologiczne swojej czynności.
Ja zawsze w swoich autach (w autach klientów też tak robiłem) cały bok silnika gdzie rozrząd jest montowany myję pędzelkiem z benzyną i przedmuchuję sprężonym powietrzem, czyszczę też szmatką. Obudowy plastikowe rozrządu myję Ludwikiem lub mocniejszym preparatem i czyszczę do tzw. "zera" - żaden bród, kurz nie może znajdować się w przestrzeni gdzie pracuje rozrząd.
Jeśli simmering na wałku rozrządu lub wale korbowym puści chociaż "zapałkę" oleju - zarosi to idzie do wymiany bo jest pewne że następnego interwału nie wytrzyma.
Jeśli auto jest użytkowane np. w zakurzonych warunkach to sam producent zaleca wymianę rozrządu przy przebiegu 120 000 km zamiast 210 000km, wcześniejsza wymiana rozrządu jest też zalecana w autach intensywnie użytkowanych np. często wskazówka obrotomierza podchodzi pod "czerwone pole".

Z własnego doświadczenia z silnikami TDI okresy wymian rozrządu zależą od jakości montażu o ile zestaw nie był "chiński".
Ja w swoim aucie z silnikiem 1,9 TDI przeciągnąłem wymianę o 50 % km czyli z zalecanego interwału co 120 000km wymianę zrobiłem po 180 000 km przebiegu od ostatniej zmiany ale to ja skorygowałem naciąg paska by "przelatał" więcej. Pasek był "suchy" ale nie poszarpany, nadszarpany, itp.

"JanK" - idąc tropem Twojego rozumowania to gdy kupujemy opony z bieżnikiem 8 mm przy 6 mm należy je zmienić bo to wydłuży użytkowanie auta. Niestety nie popadajmy w paranoję rozrządy w normalnej eksploatacji wytrzymają spokojnie te deklarowane przez producenta interwały o ile zostały starannie zamontowane i nie są obciążane "sportową jazdą".

Pozdrawiam
VWFan

Podziękował: janusz07, CRliner, Waldek74

Offline pituus

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCZA
  • Moc: 200 KM
  • Rej: SY
« Odpowiedź #13 dnia: 31 - Sierpnia - 2019 - 16:03:09 »
Witam
Podepnę się pod wątek mam Sharana 2.0 tsi z przebiegiem 106 tys. Kiedy wymienić rozrząd?

Wysłane z mojego LM-Q850 przy użyciu Tapatalka

Offline jans2000

• Rej: RP
« Odpowiedź #14 dnia: 13 - Września - 2019 - 14:44:15 »
U mnie po zakupie 2.0 TDI CR poszła wymiana rozrządu przy 200 tys. po czym mechanik oznajmił że następna po ok.60 tys. i tu pojawia się pytanie zmieniać rozrząd czy mechanika .

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 13 - Września - 2019 - 20:40:27 »
U mnie po zakupie 2.0 TDI CR poszła wymiana rozrządu przy 200 tys. po czym mechanik oznajmił że następna po ok.60 tys. i tu pojawia się pytanie zmieniać rozrząd czy mechanika .
Aż się uśmiałem z tego wpisu - oczywiście że zmień mechanika bo on albo nie ma pojęcia o interwałach rozrządu albo tak marnie robi że boi się by powyżej 60 tkm rozrząd się nie rozleciał, występuje też taka ewentualność że świadomie chce wymusić częste wymiany rozrządu dla częstszego zarobku.

Po takim stwierdzeniu takiego mechanika miałbym stres z dalszą jazdą pow. 60 tkm i udałbym się do drugiego na kontrolę poprawności montażu.
Moją zasadą jest zawsze nie ujawniać swojej wiedzy przed innymi do czasu uzyskania informacji zwrotnej.
Jeśli udaję zielonego i po odpowiedzi wiem że chcą mnie naciągnąć to wtedy ujawniam swoją wiedzę a "specjaliści" wtedy nie wiedzą jak się zachować i gdzie oczy podziać.
Taką zasadę wypracowałem wraz z kolegą z Gdańska, on twierdzi że z głu.... trzeba rozmawiać jego językiem prawie do końca a potem powiedzieć swoim językiem.
Stare przysłowie "pszczół" mówi: ten się śmieje kto się śmieje ostatni.  :D

Pozdrawiam
VWFan

Podziękował: pretor, CRliner, kaszub13

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #16 dnia: 14 - Września - 2019 - 04:35:11 »
A mogłoby się wydawać że ważniejszą sprawą od interwału zalecanego przez producenta jest ogólna kondycja danego wozu/silnika w jakim ten pasek ma być zamontowany. Jeśli mechanik wspomniał że kolejna wymiana ma być po 60 tyś to może dłubiąc przy aucie zauważył że dłuższego przebiegu nie wytrzyma jakiś uszczelniacz którego właściciel nie chciał wymienić przy okazji wymiany rozrządu. Może koło /koła rozrządu są na tyle zmęczone życiem że bezpieczniej będzie wymienić pasek szybciej niż przewidziany interwał przez "gryzipiórka" który podaje cyferki nie widząc tego co mechanik robiący wymianę?A może mechanik montował rozrząd zakupiony przez właściciela pojazdu a jego jakość mocno dawała mu do myślenia?A może po prostu widział styl jazdy właściciela pojazdu i podane przez niego 60 tyś to taki " dupochron " by nie było dziwnych tłumaczeń jak rozrząd rozleci się szybciej niż przewidziany interwał?
Takich "a może " może być sporo i mówienie że należy od razu zmienić mechanika i do kompletu sprawdzić co zrobił jest lekko na wyrost. Nikt nikomu nie broni niestosowania się do przebiegu zalecanego przez mechanika. Można przecież jechać tak długo aż się rozleci, koszta wyjdą większe ale będzie satysfakcja że udało się przejechać więcej niż zalecił mechanik.   

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #17 dnia: 14 - Września - 2019 - 15:10:25 »
A mogłoby się wydawać że ważniejszą sprawą od interwału zalecanego przez producenta ...

Można przecież jechać tak długo aż się rozleci, koszta wyjdą większe ale będzie satysfakcja że udało się przejechać więcej niż zalecił mechanik.   
Mnie się nic nie wydaje tylko jestem tego pewny że mechanika trzeba zmienić !!!
Przy przebiegu około 200 000 km kondycja silnika jest tak dobra że nie wykazuje zużycia.
Jeśli mechanik przy wymianie rozrządu zauważa że jakiś uszczelniacz nie wytrzyma do następnej  wymiany rozrządu to zgłasza to telefonicznie klientowi i wymienia, koszt uszczelniacza Erlinga na wał lub rozrząd to ok. 10 zł.
Przy tym przebiegu koła rozrządu są jak nówki.
Jeśli klient dostarcza marnej jakości części do mechanika to przed montażem lub przy przyjęciu mechanik ma obowiązek poinformować klienta z czym to się wiąże (np. skrócenie interwału rozrządu z 210 tkm do 60 tkm).
Jeśli praca mechanika to "może" dla mnie jest pewna zmiana mechanika, mechanik nie może powiedzieć że może dobrze naprawił auto i może klient zdąży dojechać do domu przed awarią.
Gdyby z interwału 210 tkm zalecił np. 180 tkm to jeszcze bym to zrozumiał ale na 60 tkm to nie ma takiej opcji - tylko wymiana mechanika.
Wymiana rozrządu to jak praca sapera - nie ma innej opcji jak tylko zrobić to dobrze (albo się tego nie podejmować) !
Jeśli mnie mechanik by zalecił kolejną wymianę rozrządu po 60 tkm zamiast po 200 tkm i przy przebiegu 70 tkm rozrząd się rozlatuje to automatycznie mechanik ponosi koszty naprawy silnika, dobrowolnie czy nakazem sądowym i przez komornika.
Kolego "Gulasz" u mechanika to jak u lekarza - nie może szkodzić a tak absurdalne skrócenie interwału rozrządu jest szkodą dla klienta !

Pozdrawiam
VWFan

P.S.
Mam inne auto, diesla VW, przebieg ok. 353 0000 km i silnik nie wykazuje żadnego zużycia, zmęczenia, brania oleju, spadku mocy, itp. itd.

Offline GASIOR

• VW: Sharan II FL
  • Wersja: Highline
  • Moc: 184 KM
« Odpowiedź #18 dnia: 08 - Października - 2020 - 21:11:10 »
Mam Sharana 7N2 i przebieg 127tys. i rolka napinająca tak piszczy ze masakra wiec cały rozrząd do wymiany nie będę wymieniał samej rolki bo nie wiadomo co z paskiem.

Dodano: 14 - Październik - 2020 - 22:14:16
Wymienili cały rozrząd na części dostałem 21% zniżki czyli kompletny z pompa wody - 1300zł Plus wymiana 1350zł = 1650zł

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #19 dnia: 14 - Października - 2020 - 22:22:02 »
Wymienili cały rozrząd na części dostałem 21% zniżki czyli kompletny z pompa wody - 1300zł Plus wymiana 1350zł = 1650zł
Nie kumam tej matematyki, 1300 + 1350 = 1650 ?

Offline GASIOR

• VW: Sharan II FL
  • Wersja: Highline
  • Moc: 184 KM
« Odpowiedź #20 dnia: 30 - Października - 2020 - 19:27:17 »
Wymienili cały rozrząd na części dostałem 21% zniżki czyli kompletny z pompa wody - 1300zł Plus wymiana 1350zł =2650zł

Dodano:  30 - Października - 2020  -  19:27:43
Wymienili cały rozrząd na części dostałem 21% zniżki czyli kompletny z pompa wody - 1300zł Plus wymiana 1350zł = 2650zł

Dodano:  30 - Października - 2020  -  19:29:04
Gdzieś 1000 nie policzyłem dobrze by tak było w ASO hehhehe

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7