0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
WVWZZZ7NZEV031363
jest w każdym przypadku po 210 kkm lub po 5 latach?
Taka ciekawostka: do ASO VAG-a, zgłasza się coraz więcej aut na obowiązkowe korekty oprogramowania z powodu nie zaliczenia badań technicznych.
Mnie interesuje ew. uszczegółowienie typu silnika 2.0 CR TDI z układem Bluemotion
Zgodnie z instrukcją jak napisano powyżej - pierwsza wymiana po 200 tys km.Kolejna wymiana na podstawie doświadczeń warsztatowca powinna być nie później niż 160 tyś km.
Po Pierwsze,Okresy przeglądów dla Sharan 2010 są tak skonstruowane aby co 30 tys był przegląd. Dlatego 210 kkm - dla zestawów na tzw. pierwszy montaż. ALE mało kto wie, że takie zestawy to nawet dla serwisów są dostępne tylko przypadkiem. BO jedynie Producent ma je dostępne na linię produkcyjną.
PO Drugie,Zgodnie z doświadczeniem w obsłudze silników VW 2.0 TDI - okresy obsługowe lepiej skracać - co daje dłuższą żywotność. Koszt trochę większy a eliminuje słabsze wykonanie podzespołów.Ja nie nakazuję stosować się do tych zaleceń - wskazuję, że to pozwala na dłuższe użytkowanie silnika.
U mnie po zakupie 2.0 TDI CR poszła wymiana rozrządu przy 200 tys. po czym mechanik oznajmił że następna po ok.60 tys. i tu pojawia się pytanie zmieniać rozrząd czy mechanika .
A mogłoby się wydawać że ważniejszą sprawą od interwału zalecanego przez producenta ... Można przecież jechać tak długo aż się rozleci, koszta wyjdą większe ale będzie satysfakcja że udało się przejechać więcej niż zalecił mechanik.
Wymienili cały rozrząd na części dostałem 21% zniżki czyli kompletny z pompa wody - 1300zł Plus wymiana 1350zł = 1650zł
Plus wymiana 1350zł
Posiadam Sharan II 2.0 TDI 184 KM, 4Motion z 2018 roku i 70 tyś. km przebiegu.