Autor Wątek: Guide&Inform - czy warto dopłacać za tą opcję ?  (Przeczytany 4270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sno_oper

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZK
Guide&Inform - czy warto dopłacać za tą opcję ?
« dnia: 12 - Sierpnia - 2018 - 23:08:23 »
Dzień dobry,

Prześledziłem m.in to forum (niektóre wątki naprawdę przydatne) i mnóstwo filmów na YT.
Założyłem zamówienie na Allspac'e i w sumie to skończyło się na praktycznie full opcji, jednak zacząłem zastanawiać się nad trzema rzeczami. Czy warto dopłacić i czy będę korzystać z:

1) Car-Net: Guide & Inform (3 lata), Security & Service Basic (10 lat) & Plus (3 lata) w połączeniu z nawigacją 1670 pln (od września wchodzi nowy cennik i będzie drożej)  Co mi tak naprawdę daje ten Guide&Inform? Często z tego korzystacie?

2) Zrezygnowałem z podgrzewanej szyby, auto będzie garażowane, a i miałem już "nieprzyjemność" wymiany szyby z powodu pęknięcia od kamienia i wolałbym ewentualnie wymieniać coś prostszego i tańszego... jednak zastanawiam się na ile ta szyba chroni również przed słońcem i nagrzewaniem się auta, ktoś ma jakieś informacje albo opinie na ten temat?

3) Nie dodawałem żadnej instalacji telefonicznej ale myślę o Instalacji telefonicznej Business ale w sumie decyzja o niej padłaby gdybym dodawał opcję z pkt 2 (przymus) i ewentualnie pkt 1 - karta sim

4) jak wygląda sprawa aktualizacji map w nawigacji Discover Pro?

Z góry dzięki za pomoc w podjęciu decyzji :)

Offline DrWredman

• Moc: 150 KM
Odp: Czy warto dopłacać do Guide & Inform oraz podgrzewanej szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Września - 2018 - 23:35:45 »
Mój Tiguan też jeszcze jest tylko na papierze, ale że użytkuję też Kodiaka przedstawię Ci moje przemyślenia, bo systemy są identyczne.

1. Security and Service podobno jest już w standardzie, bez względu na nawigację. Z Guide and Inform skorzystałem tylko kilka razy, ale np. wyszukiwanie stacji benzynowych działa spoko o ile nie jesteś na autostradzie, bo podaje stacje benzynowe w promieniu kilkudziesięciu kilometrów. Jednak nie bierze pod uwagę tego, że jadąc autostradą interesują Cię stacje, które masz przed sobą. Tymczasem większość stacji, które podawał (będąc we Włoszech) już minąłem, albo dojazd do nich był bardzo daleki (choć niby były blisko) z uwagi na dość rzadkie zjazdy z autostrady. Podsumowując. Na zwykłych drogach OK, na autostradzie porażka. Google radził sobie dużo lepiej. Guide and Inform ma dużo więcej funkcji ale mając samochód ponad pół roku niebardzo miałem okazję (lub potrzebę) ze wszystkiego skorzystać.

Jeśli chodzi o instalację karty SIM to dzięki temu mamy np. Wi-Fi w samochodzie, a w aplikacji na telefonie możemy zlokalizować samochód na mapie a nawet wysłać sygnał "miganie światłami lub trąbienie" gdybyśmy zgubili samochód gdzieś na wielkim parkingu. Lokalizacja przydała się na wakacjach gdy poszliśmy zwiedzać nieznane miasto. Samochód porzuciliśmy na jakimś parkingu, a dzięki lokalizacji można było wytyczyć najkrótszą drogę powrotną. Można też sprawdzić historię przebiegu i zużycia paliwa w różnych konfiguracjach, a nawet zasięg (w zależności od ilości zatankowanego paliwa), przebieg czy też stan zbiornika z AdBlue. Liczba dni do kolejnego przeglądu. Można też określić granice zaparkowanego samochodu. Jeśli granica zostanie naruszona, przyjdzie powiadomienie. Podobnie przekroczenie ustalonej prędkości.
Można też wysłać do nawigacji cel podróży jaki mamy w planie. Funkcji i aktualnych informacji o aucie jest dużo więcej. Posiadanie karty SIM w samochodzie uważam za przydatny gadżet.

2. To już kwestia gustu i upodobania, ja też odpuściłem.

3. Tutaj instalacja biznesowa może się sprawdzić jeśli w aucie jeździ kilka osób na raz i można sparować kilka telefonów. W Kodiaku mamy standardowy system. Kto pierwszy wsiądzie do auta tego telefon się sparuje z zestawem. Przyznam, że jest to czasem irytujące. Nie wiem jakie jeszcze dodatkowe funkcje ma instalacja biznesowa, bo może coś jeszcze jest warte uwagi.

4. Też mamy Discover Pro w Kodiaku, ale jak do tej pory lepiej sprawdza się GoogleMaps (jeśli chodzi o samą nawigację). Google est bardziej dokładny jeśli chodzi o czasy, a wszelkie zmiany na drogach są nanoszone w błyskawicznym tempie, nie wspominając o uwzględnianiu korków. M.in. z tego powodu nie zamawiałem Discover Pro do swojego Tiga, bo nawigację uważam za dużo słabszą w porównaniu do Googla. Drugi powód to brak pokrętła głośności. Co prawda kierowca ma pokrętło w kierownicy, ale pasażer musi się lekko skupić aby trafić w przycisk dotykowy gdy chce przyciszyć dźwięk.

Podziękował: Sno_oper

Offline Igorz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Września - 2018 - 09:36:02 »
Cześć,
poniżej moje komentarze:
1. Mam tylko Car-Net (3 lata) w połączeniu z Discover Pro. Brakuje mocno możliwości włożenia własnej karty SIM do systemu, trzeba się posiłkować hotspotem robionym z telefonu. Opcji Security nie mam (szkoda) - jeżeli jest już w standardzie to trzeba się cieszyć.
Guide & Inform w zasadzie nic takiego nie daje za co trzeba aż tyle płacić, co mi się przydaje:
- w trasie używam do znalezienia stacji z lepszą ceną,
- przesyłam cel do nawigacji online - po znalezieniu sobie wcześniej na stronie portalu Guide & Inform, potem w aucie ściągam na nawigacji (po wcześniejszym połączeniu z Internetem) cele online i jazda.
Można to wszystko ogarnąć Google - którego i tak zawsze używam bo jednak lepiej prowadzi do celu uwzględniając korki i ruch na drogach.
Część opcji których nie mam z racji braku Security & Service można ogarnąć za pomocą VW Connect (kostka DataPlug wpinana na stałe w złącze diagnostyczne) i po bluetooth mamy w aplikacji na telefonie wszystkie dane. Nie wiem czy ciągle jest promocja za 1 zł ale jak ktoś lubi gadżety to można się tym pobawić, oczywiście dane ściągamy tylko po BT nie online poprzez Internet.
2. Mam - dla mnie to była akurat opcja "must have" bo parkuję pod chmurką i nie cierpię skrobać szyb. W VW nie jest to drucik wtopiony w szybę ale folia, która ma przy okazji działanie termoizolacyjne (jest lekko zielonkawa/fioletowa) - w lecie mocno ogranicza nagrzewanie się auta, to wielki plus! Generalnie auto w tej opcji i jeszcze z przyciemnianymi szybami z tyłu na dodatek w kolorze czarnym zostawione na słońcu nie jest "sauną" w środku, izolacja działa wyśmienicie i to pierwsze auto jakie mam, które tak świetnie sobie z tym radzi. Pytanie jak dużo daje ta izolacja przedniej szyby ale myślę, że może to być właśnie to. Niestety VW dużo sobie każe za tą opcję zapłacić i jest ona u mnie połączona domyślnie z:
3. instalacją telefoniczną Comfort (tu używam ładowania indukcyjnego - generalnie jest to dobrze zrobione i świetnie słychać zarówno mnie jak i rozmówców).
4. Generalnie aktualizacja online. Duża aktualizacja robiona przeze mnie z karty SD po ściągnięciu z Net-u jakieś 1.5 miesiąca temu, wszystko bez problemu i nic skomplikowanego.

PS właśnie skonfigurowałem sobie na stronie Allspace dokładnie w takiej konfiguracji jak mam i wyszła mi cena powyżej 203 000 zł, wygląda na to, że ceny mocno w VW podskoczyły, w moim przypadku (bazowo nie licząc rabatu o 7% w ciągu 9 miesięcy).

Podziękował: Sno_oper

Offline Sno_oper

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Września - 2018 - 10:51:23 »
Heh dzięki za odpowiedzi.

Wszystko drożeje @Igorz ; ) a od września nowy cennik na allspac'y - samo auto ok 2 tys i każda opcja od paru do kilkudziesieciu złotych, ale nie wiem czy już jest cennik zaaktualizowany na stronie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Września - 2018 - 11:04:38 »
W sumie to ja się wcale nie dziwie że VW podnosi ceny produktów za którymi w Europie stoi kolejka do końca roku.
Wiem że to nie jest dobre dla kupujących ale ogromna podaż Tiguana II i Alspace napędza wzrost tych cen.

Offline Igorz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Września - 2018 - 12:10:34 »
Pewnie jest tak jak piszecie :) ja się mogę jedynie zgodzić, że Allspace to świetny kawał samochodu (z drobnymi wadami) i jakbym miał wybierać jeszcze raz to zrobiłbym to samo. Niestety obawiam się, że nie zamknął bym się w zakładanym budżecie (nie piszę już nawet o tym jakie dziś są warunki ubezpieczenia i leasingu bo tego nie sprawdzałem) i zapewne musiałbym zrezygnować z paru opcji bez których to auto może by już mi się tak bardzo nie podobało.
Nie pozostaje jeździć, jeździć, nie sprzedawać bo nowe będzie dużo droższe  :P

Tagi wątku: