Autor Wątek: EGR - czy warto go zaślepić ?  (Przeczytany 25222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dandusiek

• clubmen
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Moc: 110 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
EGR - czy warto go zaślepić ?
« dnia: 28 - Października - 2014 - 22:52:52 »
Hej!
Chciałbym poznać waszą opinie na temat zaślepiania zaworu EGR. Spotkałem się z wieloma opiniami i chciałbym poznać również i wasze, bo zdania są podzielone. Nie znalazłem tutaj konkretnego tematu, który nawiązuje do plusów i minusów tego "ustrojstwa", tak więc chciałbym poruszyć i usłyszeć trochę od Was na ten temat, gdyż planuje zrobić to w swoim Golfie. Jakie są tego + i - .
Może, ktoś z Was planuje zrobić krótki poradnik dla wszystkich, jak się do tego zabrać krok po kroku? ;)

Zapraszam do dyskusji, pozdrawiam.
P.S Jeśli zły temat, proszę o przenieniesienie  :D

Offline gosik_vw

• :: ComfortLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TD
  • Kod: AAZ
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: RMI
Odp: Zawór EGR - czy warto zaślepiać?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Października - 2014 - 08:33:22 »
Osobiście nigdy tego nie robiłam, ale wiem że znajomy zaślepiał zawór w swoim golfie 4 i coś tam nie grało jak powinno. Świeciła mu kontrolka check engine i spalanie paliwo mu wzrosło. Jeździł z tym świeceniem dość długo i w końcu chyba kupił nowy zawór.

A czyściłeś już zawór i kolektor ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Października - 2014 - 09:44:27 »
Ja u siebie zdjąłem i zaślepiłem wężyk od sterowania EGR i tak naprawdę nie widzę różnicy. Jeździ tak samo, pali tyle samo, silnik pracuje w moim odczuciu tak samo (podobno po zaślepieniu praca staje się bardziej "twarda") i żadnych błędów póki co nie łapie.

Offline Dandusiek

• clubmen
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Moc: 110 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Października - 2014 - 22:04:32 »
@gosik_vw
Muszę przyznać, że nie czyściłem jeszcze, ciekaw jestem ile tam jest tego nagaru, tylko dużo osób mówi, że trzeba dobrze to zrobić i mieć jakieś pojęcie na ten temat, bo słyszałem, że samo czyszczenie to pestka, ale podobno ścianki tracą swoje własności, tzn. materiał się zużywa i nie jest to samo co przedtem. Ciężko mi powiedzieć, dopiero wchodzę w to powoli nie znam się nie wiadomo jak dobrze, początki :(

@red
Hmmm, a nie zaślepiałeś całego EGR?W sensie blaszką jakąś, albo uszczelką specjalną, bo ktoś mi mówił, że owszem ten wężyk też się zaślepia, ale jeszcze najlepiej jest jak zaślepimy go całego i wtedy da się poczuć różnicę, bo wiem o jaki wężyk miej więcej ci chodzi, ale to jeszcze nie wszystko, przydałoby się właśnie tą blaszkę dać pomiędzy złączkę, aby zatkać dolot całkowicie, niektórzy to robią nawet zwykłej puszki po napoju :P

Offline Tiger

• Marka: Renault
  • Model: Laguna
  • Silnik: 1.8+LPG
  • Moc: 120 KM
  • Rej: FZA
« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Listopada - 2014 - 12:05:09 »
Ja powiem tak:
Zaślepiłem i nie żałuję. Fakt auto dłużej łapie temperaturę, ale cały syf nie idzie do kolektora. Przepływkę przeciściłem i zauważyłem znaczną róznice w kwestii przyśpieszenia na niższych obrotach. Prawda jest taka: kto chce być eco EGR zostaje. Kto dba o żywotność motoru wywala go w diabły
VW: Vento -> Golf II -> ?

Offline Michu

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Kod: AWX
  • Moc: 131 KM
« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Listopada - 2014 - 20:00:24 »
Ja osobiście też mam zaślepiony i dynamika w dolnym zakresie obrotów wzrosła faktem jest iż troszkę dużej się rozgrzewa silnik zawór EGR to takie ustrojstwo jak byś oddychał własnymi spalinami... :D :D :D

Offline Asia

• Clubowicz
  • Kod: AVF
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: NDZ
« Odpowiedź #6 dnia: 24 - Lutego - 2015 - 18:31:58 »
Jeżdżę bez EGRa już od 150kkm. Nie zauważyłam żadnych zmian, ani na plus, ani na minus. Owszem świecił mi check engine, ale to dlatego ze mam dodatkowy czujnik spalin, który np w passatach przed 2004 rokiem nie był montowany. Pojawienie się jednak tej kontrolki nie wpływało na pracę silnika a z czasem przy korekcie programu czujnik został wyłączony i teraz już nic nie świeci. Jedyny mankament to brak klapy gaszącej i lekkie bujniecie budą przy gaszeniu. Nie wywaliło od tego poduch pod silnikiem jak mnie co niektórzy ostrzegali, a z czasem zapominam w ogóle nie zwracam na te bujniecie uwagi.

Reasumując, gdybym dziś miała powtarzać zabieg zrobiła bym to bez zastanowienia drugi raz, ale nie wierzę, że pozbycie się EGRa poprawia moc, osiągi itp ;)

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Lutego - 2015 - 19:02:51 »
Ja też zaślepił bym go bez zastanowienia, jednak zaworu EGR raczej nie zaślepia się dla poprawienia osiągów czy podniesienia mocy, tylko dla uniknięcia niepotrzebnych kosztów.
Ja podchodzę do tego tak: póki zawór działa tak jak należy, to niech tam sobie działa, ale w momencie gdy zaczyna szwankować, to zamiast płacić za nowy, zaślepiłbym ten stary bez skrupułów.
W dwóch swoich poprzednich autach zaślepiałem EGR i żadnych problemów przez to nie było.
Marcin

Offline Asia

• Clubowicz
  • Kod: AVF
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: NDZ
« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Lutego - 2015 - 19:11:09 »
jednak zaworu EGR raczej nie zaślepia się dla poprawienia osiągów czy podniesienia mocy, tylko dla uniknięcia niepotrzebnych kosztów.
Kwintesencja tego co chciałam powiedzieć :)

Offline UCIEK

• VW: Sharan I
  • Silnik: 2.0i
  • Kod: ADY
  • Moc: 113 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WD
« Odpowiedź #9 dnia: 26 - Lutego - 2015 - 17:33:20 »
Nie czujesz zmian, i czuć nie będziesz. Zaślepiając EGR dostarczamy do silnika tylko i wyłącznie czyste powietrze, co przekłada się na jego czystość, a w szczególności kolektor ssący oraz wtryski. Zabieg zaślepienia EGR jest tylko pomocny w prawidłowym funkcjonowaniu silnika.
Ja kudłaty durnowaty, reperować stare graty.

Tagi wątku: