Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Polo IV, na co zwrócić uwagę ?  (Przeczytany 7786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Polo IV, na co zwrócić uwagę ?
« dnia: 23 - Października - 2014 - 18:48:04 »
Witam wszystkich
Mam pytanie do ludzi co znają, jeżdżą albo naprawiają polo z silnikiem 1.2.
Rozważamy zakup polówki z takim silnikiem jako drugiego samochodu w rodzinie. Słyszałem wiele negatywnych opinii o tej  jednostce napędowej , wśród wad wymieniane są wadliwe napinacze łańcucha rozrządu, padające cewki, do tego słaba dynamika i spory apetyt na paliwo. Z drugiej strony takich samochodów nie kupuje się żeby jeździć po 50 tys. rocznie i przebiegi samochodów z tym silnikiem są zwykle dużo mniejsze niż np. z silnikiem diesla. Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Polo IV, na co zwrócić uwagę ?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Października - 2014 - 19:00:25 »
Robert a nie lepiej było by poszukać takowego polo czy ibizy z silnikiem 1.4?  O tym silniku akurat słyszałem bardzo dużo dobrych opinii. Silniki w miarę żywotne, większa moc a spalanie podobne do 1.2

Offline red

• S7
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Października - 2014 - 22:55:38 »
Co do 1,4 to wiem, znam i ma niezłe opinie, zresztą jednostka stara i sprawdzona. Rozważam też diesle 1,4 i 1,9.
Niestety polo 9N a takie chcemy kupić bardzo często występują z silnikiem 1,2 i stąd pytanie do znawców tematu.

Offline maj0nez

• VW Miesiąca
  • Clubowicz
  • VW: Golf I
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AAA
  • Moc: 174 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: LOP
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Października - 2014 - 21:33:27 »
Tyle kilometrów się turlać takim motorkiem. Straszne to jest.

Przy takim przebiegu brał bym pod uwagę większy silnik i montaż dobrej sekwencji LPG.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Października - 2014 - 22:19:20 »
Tak naprawdę to auto będzie przejeżdżało ok. 5 tys. Km rocznie i nie ma możliwości że będzie to samochód do czego innego niż dojazdy do pracy i przedszkola/ szkoły. Z braku interesujących ofert w okolicy z pomysłu zakupu polo wycofaliśmy się na rzecz wyboru ibizy, fabii, merivy i yarisa. Dzięki za pomoc niestety życie zweryfikowało i z polówki wyszlo że wybieramy coś innego. Szkoda bo polo naprawdę mi się podoba i moim zdaniem to autko jest do takich zastosowań po prostu idealne.

Offline maj0nez

• VW Miesiąca
  • Clubowicz
  • VW: Golf I
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AAA
  • Moc: 174 KM
  • Rej: LOP
« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Października - 2014 - 07:17:59 »
Przeczytałem że auto będzie robiło 50kkm :-( powiem Ci że Skoda nie jest takim złym wyborem dobrze się sprzedaje i dużo osób jest zadowolonych z jazdy nimi.

Klepnięte Nokia 3310

Offline red

• S7
« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Października - 2014 - 09:52:48 »
Skoda mi chyba się podoba bardziej bo VAG i ogólnie ładna jest (w sensie zadbana ) i bogato wyposażona ale to przyszła właścicielka będzie jeździć tym samochodem i jej ma się podobać najbardziej. Na chwilę obecną raczej pewny jest zakup Yariski ale wszystko zależy od Beaty.

Offline blueangel

• :: StartLine
« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Września - 2016 - 22:19:10 »
Witam.
Jestem na etapie kupna samochodu.
Wybor padł na VW Polo IV lub Golfa V. I zastanawiam się który wybrać.
Moj budżet wynosi max 20 tysiecy.
Pod uwage biorę diesla, z przebiegiem poniżej 160 tys km, zależy mi na tym aby silnik nie był 3 cylindrowy.
Co drodzy użytkownicy polecacie? Ktore autko bedzie trwalsze, z jakim silnikiem wybrać?
Jeśli znajdzie sie Polo V w podanym budżecie rownież bedzie brane pod uwagę.

Offline angst11

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.6 TDI
« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Stycznia - 2018 - 17:51:20 »
Witam wszystkich mam prośbę o pomoc z wyborem silnika.
Postanowiliśmy kupić drugi samochód Vw Polo po lifcie 2005,2006 rok i uparli się na silnik 1.4Tdi bez DPF wiem 1.9 Tdi są lepsze ale jest ich w Polówkach bardzo mało.W wersji 1.4 TDI.
Są silniki 70,75 i 80 konne nie wiem który z nich będzie najlepszy?

Pozdrawiam i z góry dziękuje wszystkim za opinie.

Offline ramzes81

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4
  • Kod: BBY
  • Rej: EL
« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Listopada - 2020 - 02:41:50 »
Ja zakupiłem Polo 1.4 9N BBY 2003 i z chęcią podpowiem na co zwrócić uwagę przed zakupem.

1. Radzę zwrócić uwagę czy po włączeniu zapłonu pokazują się kontrolki sygnalizujące błędy ( EPC i Check Engine - symbol silnika), najlepiej oczywiście podpiąć pod komputer. Ja się zgapiłem i do tej pory nie mogę pozbyć się jednego błędu. Ktoś chamsko rozebrał zegar i zasłonił taśmą izolacyjną kontrolkę Check Engine. Z tego co wyczytałem chyba w instrukcji samochodu albo w podręczniku "Zrób to Sam VW Polo i Seat" kontrolka ta komunikuje błędy z układem paliwowym, zapłonowym i spalinowym.

2. Trzeba sprawdzić poprawność działania nawiewu i klimatyzacji. Ja ma wersję półautomatyczną "Climatic" i często zepsute są silniczki uruchamiające zamykanie obiegu świeżego powietrza i regulacji temperatury, wymiana może być dość kosztowna lub czasochłonna ale czasami ponowna adaptacja  załatwia sprawę. Jak działa tylko grzanie na maksa lub tylko zimne powietrze, to oznacza usterkę silniczka regulacji temperatury. W  moim przypadku zmiana temperatury działała z opóźnieniem. Oczywiście należy sprawdzić czy wszystkie prędkości dmuchawy działają , ale tu wymiana rezystora raczej nie jest bardzo kosztowna  i  trudna.

3. Posprawdzać zamki centralne od wszystkich drzwi oraz podnoszenie szyb. W oby przepadkach wymiana związana jest z kompletną rozbiórką łącznie z wyjęciem szyb.

4 Klapa bagażnika - może nie działać prawidłowo spryskiwacz, naprawa  wiąże się z zakupem silnika wycieraczek z sprawną rurką spryskiwacza lub samodzielną naprawą , instrukcje można znaleźć w necie. Często rurka jest zapieczona i przerdzewiała. Druga przyczyna związana jest z samym wężykiem  doprowadzającym płyn. Wężyk jest plastikowy i łączony w dwóch miejscach. Jedno łączenie mamy przy przegrodzie silnika z prawej strony a drugie w bagażniku z lewej strony pod tapicerką (oba łącza lubią się rozłączać).
I jeszcze często jest nie sprawny zamek kluczyka w klamce bagażnika.

5. Często słychać popychacze, wymiana to koszt około 1000 zł z robocizną, ale z tego co znalazłem na forach te silniki tak mają i wymiana popychaczy starcza na kilka kilkanaście tys. km i znowu hałasują, nie będę ich wymieniał.

To na razie tyle.
A teraz co od kwietnia musiałem naprawić : oba silniczki z punktu 1, zamek klapy bagażnika , wężyk spryskiwacza( był rozłączony w obu miejscach)  z punktu 4, regeneracja spryskiwacza tylnej szyby z punktu 4, zamek centralny tylne lewe drzwi ,podnoszenie szyby drzwi pasażera i wymiana sądy lambda nr 2.  A i jeszcze rozłożenie zegara wraz z demontażem wszystkich wskazówek w celu rozwikłania zagadki braku jednej kontrolki.

Offline Astec

• :: TrendLine
  • Marka: Audi
  • Model: A3
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: BGU
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: TOS
« Odpowiedź #10 dnia: 01 - Sierpnia - 2023 - 07:18:08 »
Witajcie,
Oglądając samochody w pobliskim komisie w oczy rzucił mi sie Volkswagen Polo z 2007 roku. W skrócie 5 drzwi, silnik 1.4 80 KM, elektryczne 4 szyby, lusterka, grzane fotele, koła 15", radio CD oraz klimatyzacja automatyczna. Biorąc pod uwagę ogledziny jestem poważnie zainteresowany zakupem. Mam czas do namysłu do czwartku/piątku i staram się zbierać informacje o tym konkretnym samochodzie, jak i o słabych i mocnych stronach modelu. Mam numer vin, ale nie wiem gdzie warto zamówić raport o samochodzie (czy w ogóle warto). Słyszałem, że czasem w raporcie można trafić na zdjęcia z przeszłości oraz adnotacje o przebiegu i ewentualnych kolizjach. Nie wiem też gdzie można rozkodować kody wyposażenia z naklejki z bagażnika. Przeczytałem kilka artykułów o Polo IV, ale chciałbym zasięgnąć waszej opini czy warto kupić ten samochód jeśli priorytetami jest wysoka bezawaryjność, tania eksploatacja oraz względna prostota konstrukcji. Zastanawiam się nawet nad montażem instalacji gazowej, tylko pojawia się pytanie jak silnik ten znosi zasilanie LPG. Wiecie może czy wyeliminowano problem z zamarzającą odmą (i na czym on w ogóle polegał). Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś odpowie na moje pytania.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #11 dnia: 04 - Sierpnia - 2023 - 17:50:51 »
Mam numer vin, ale nie wiem gdzie warto zamówić raport o samochodzie (czy w ogóle warto).
Na fecebooku jest grupa, gdzie sprawdzisz historię serwisowania w ASO, koszt 60-80 zł, Tobie w ASO nie sprawdzą bo nie jesteś właścicielem. Wyposażenie może Ci sprawdzić @tomnaj84

Dodano:  04 - Sierpnia - 2023  -  17:52:40
Nie wiem też gdzie można rozkodować kody wyposażenia z naklejki z bagażnika
Są dekodery kodów w sieci https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,dekodervag.html ale te z nalepki to tylko część, całość jest dopiero po rozkodowaniu VIN

Dodano:  04 - Sierpnia - 2023  -  17:53:32
Zastanawiam się nawet nad montażem instalacji gazowej, tylko pojawia się pytanie jak silnik ten znosi zasilanie LPG
Bardzo dobrze, jest wręcz stworzony do LPG podobnie jak 1.6 BSE BSF BGU CCSA CMXA itd ...

Dodano:  04 - Sierpnia - 2023  -  17:54:32
Wiecie może czy wyeliminowano problem z zamarzającą odmą
Tak, jest podgrzewana elektrycznie choć prawda jest taka, że w każdym "zaszlamionym" silniku odma może zamarznąć

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
« Odpowiedź #12 dnia: 04 - Sierpnia - 2023 - 18:45:44 »
Jest temat na forum . Opcja wyposażenia po nr.Vin , Dział ABC Techniczne.
https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,13235.0.html
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: