Autor Wątek: DOGRZEWACZ - różne problemy  (Przeczytany 31625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skidan

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Napęd: FWD
  • Rej: DBL
Odp: DOGRZEWACZ - różne problemy
« Odpowiedź #25 dnia: 12 - Października - 2018 - 16:56:39 »
Witam,
czy posiada ktoś z was opis przekaźników do Sharana 1.9 TDI 130 KM, silnik ASZ ?
Mam problem z zasilaniem dodatkowej pompki obiegu płynu. Pompka niesprawna, ale i tak nie dostaję napięcia na wtyczkę.
Bezpieczniki sprawdzone więc pozostaje przekaźnik czasowy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #26 dnia: 12 - Października - 2018 - 17:11:17 »
Na pewno posiadam takowy opis do mojego 1.9 TDI AFN, do ASZ nigdy nie były mi potrzebne więc nawet nie szukałem.
Później poszukam, może coś wyczaruję ale nic nie obiecuję ;)

Offline skidan

« Odpowiedź #27 dnia: 12 - Października - 2018 - 18:08:18 »
Ok, poczekam.
Teraz biorę się za termostat, pompkę i zamontuje dogrzewacz. Może jak skasuje błędy to ta pompka ruszy?  W Galaxy tak nie było mimo, że pompkę wymieniałem 2 razy w ciągu 5 lat. Tam działała zawsze po wyłączeniu silnika przez ok 2 minuty. A tu nawet napięcie nie dochodzi. ????

Dodano:  12 - Października - 2018  -  22:26:55
Termostat wymieniony. Stary otwierał się przy ok 70st C a nowy przy ok 90st C (deklarowane 87).
Pompka wymieniona. I tutaj moje ogromne zdziwienie bo działa przy załączonym zapłonie i wyłącza się po wyłączeniu zapłonu.
Czy w tej wersji działa ta pompka inaczej niż w starszej wersji?

Dodano:  12 - Października - 2018  -  22:27:50
Dogrzewacz nie zdążyłem zamontować.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #28 dnia: 14 - Października - 2018 - 07:38:02 »
Z tego co pamiętam za pracę pompki odpowiedzialny jest przekaźnik 430 który znajduje się na górnej płycie z przekaźnikami.

red@tapatalk

Offline skidan

« Odpowiedź #29 dnia: 14 - Października - 2018 - 18:05:22 »
nie mam tak opisanego przekaźnika

ale jak pisałem wcześniej pompka działa po przekręceniu stacyjki i wyłącza się od razu po jej wyłączeniu.
Galaxy MKII, Sharan i Alhambra przed liftem pompka powinna działać przez 2 minuty po wyłączeniu stacyjki.
Sprawdzałem też wczoraj u kolegi w Sharanie 2.0 140KM. Widocznie coś zmienili w sterowaniu.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #30 dnia: 15 - Października - 2018 - 10:15:26 »
Prawdopodobnie dlatego że masz inny numer to pompka chodzi tylko jak zapłon jest włączony.l

red@tapatalk

Offline kalamb

• VW: Sharan I 1FL
  • Wersja: Family
  • Kod: AUY
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KR
« Odpowiedź #31 dnia: 16 - Października - 2018 - 22:05:17 »
W zależności od rocznika i wyposażenia, silnika stosowane były przekaźniki 430, 437, 449, 454 zazwyczaj są to przekaźniki wielofunkcyjne u mnie np 430 odpowiada również za pierwszy bieg wentylatorów po włączeniu klimatyzacji. Pompka elektryczna powinna działać ok 3 minuty po wyłączeniu zapłonu u Ciebie prawdopodobnie odpowiada za to 454 i jest do sprawdzenia/wymiany.
Może być jeszcze tak, ze faktycznie pompka wyłącza się po wyłączeniu zapłonu ale prace kontynuują wentylatory i tu należy szukać chyba (nie mam pewności) w przekaźnikach 449 lub 454.

Ps. sprawdź numery przekaźników na drugiej warstwie

Offline skidan

« Odpowiedź #32 dnia: 17 - Października - 2018 - 20:46:42 »
Myślałem, że wiem sporo w tym temacie, ale pomału zaczyna mnie to irytować.
Pompka po wymianie działa, ale tylko do zapłonie, więc prośba do posiadaczy tych roczników, aby sprawdzili czy też tak macie.
Rodzi się kolejne pytanie odnośnie dogrzewacza, ale chyba założę nowy wątek, aby nie mieszać.

Offline kalamb

« Odpowiedź #33 dnia: 17 - Października - 2018 - 22:09:25 »
Po pierwsze który to rok bo nie mogę się dokopać. Jeśli piszesz w profilu FL I to domniemywam ze do 2004. Po drugie ideą funkcjonowania pompki są dwie rzeczy. Szybszy obieg płynu i w „porozumieniu” z dogrzewaczem szybsze dogrzanie silnika i zapobieganie przegrzaniu silnika po wyłączeniu zapłonu.
U mnie od zawsze pompka działa przez ok dwie minuty po wyłączeniu owego. U kolegi AUY rok 2004 to samo, AWC 1.8 T 2004 tez choć tam nie ma dogrzewacza.
A powiedz mi jaki jest problem sprawdzić przekaźnik 454 albo go podmienić na inny egzemplarz?
456 możemy wykluczyć, te małe (404) w zasadzie tez, 452 jest od multifunkcji a 53 od pompy paliwa

Ok się wyjaśniło bo to FL II ( 2005)
Czytałem że to słynny piecyk z równie słynna literką F ;-) ja się nie „tykam” bo to zakała jest.
Powodzenia

Offline skidan

« Odpowiedź #34 dnia: 01 - Stycznia - 2019 - 09:11:53 »
Temat udało się zakończyć w starym roku. Wczoraj piecyk ruszył, pompka też śmiga.
Brawo ja i brawo Wy.
Szczęścia w nowym roku.

Offline kalamb

« Odpowiedź #35 dnia: 01 - Stycznia - 2019 - 12:15:53 »
A możesz uchylić rąbka tajemnicy?

Offline skidan

« Odpowiedź #36 dnia: 02 - Stycznia - 2019 - 21:03:25 »
W tej wersji/ roczniku pompka pracuje tylko po zapłonie i wyłącza się od razu po wyłączeniu zapłonu.
Dodatkowo miałem problem z samą wtyczka przy pompce i skończyło się tak, że ja wymieniłem na inną, którą miałem przy zapasowej pompce.
Czujnik temperatury dostaje napięcie z alternatora, więc samo przekręcenie stacyjki nie uruchomi piecyka.
Piecyk D5ZF poszedł do kosza i zamontowałem D5WZ z jakiegoś Mercedesa. Oczywiście chciałem zaoszczędzić i przypadkiem znalazłem zamiennik świecy firmy FEBI za 60zl. Piecyk startował, ale nie było zapłonu. Znowu go wyciągnąłem, zauważyłem, że nie ma sitka, więc zamówiłem świece Beru i sitko. Głowiłem się chyba godzinę jak to sitko tam włożyć, aż znalazłem instrukcje do wersji z Mercedesa i tam nie ma sitka!!!!!!
Piecyk ruszył na oryginalnej świecy bez żadnych problemów
Świeca Febi i sitko czeka i gorsze czasy  :P

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #37 dnia: 29 - Stycznia - 2019 - 20:48:44 »
Cześć, od początku tej zimy zauważyłem, że mój dogrzewacz D3WZ (przerobiony na ogrzewanie postojowe), działający do tej pory bez żadnych zastrzeżeń - zaczyna odpalać w kratkę.
Czy to włączając go poprzez wymuszenie za pomocą aplikacji i sterownika SimSter 5 czy zwyczajnie uruchamiając silnik - nie zawsze chce odpalić.
Przy wymuszonym odpaleniu, za pomocą aplikacji: słychać włączającą się pompkę na chwilę, następnie słychać jakieś cyknięcia i następuje cisza.
Sprawdzam stan w aplikacji - jest włączony a dogrzewacz nie działa. Próbuje 2-3 razy i odpala normalnie.

Wczoraj dogrzewacz nie odpalił pomimo wymuszenia działania, odpaliłem silnik, przejechałem 2 km i cisza. Postawiłem auto na parkingu pod sklepem i po około 15 minutach wróciłem do auta, odpaliłem silnik i po około 1 minucie dogrzewacz odpalił jakby nigdy nic.
Dzisiaj włączyłem go za pomocą aplikacji i zdziwienie bo odpalił. Pojechałem w objazd wokół komina i cały czas działał dopóki silnik był zimny.

Dogrzewacz D3WZ w moim Sharanie, jest po remoncie kapitalnym u kolegi @Stefano i do tej pory (od remontu mija 5-rok), wszystkie zimy działał bezproblemowo.   

Offline Stefano

• clubmen
  • Rej: RST
« Odpowiedź #38 dnia: 05 - Lutego - 2019 - 22:23:23 »
Witam serdecznie.
Mam dla Ciebie wiele pochwał za to forum, jak i dla po prostu dobrego Kolegi, wiec zdemontuj piec, pakuj w karton i wysyłaj do mnie. Ogarniemy z Wojtkiem dość szybko ten temat i będzie po kłopocie.
Robociznę masz gratis !
Zadzwoń po adres. Pozdrawiam, Janusz. Tel. 601052155.
SERWIS-NAPRAWA: dogrzewacze i ogrzewania postojowe, Webasto i Eberspacher.
Potrzebujesz pomocy - zadzwoń!

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #39 dnia: 06 - Lutego - 2019 - 09:41:38 »
@Stefono, dziękuję i na pewno zadzwonię  :thumbup:

Wiem że to może zabrzmi dziwnie ale nigdy jeszcze nie grzebałem sam przy moim dogrzewaczu i zwyczajnie nie wiem jak się do tego zabrać aby czegoś nie sknocić.
Czy można prosić o szybki kurs i instrukcję, co odkręcić i jak zabezpieczyć przy demontażu piecyka ?

pretor@tapatalk

Offline Stefano

• clubmen
« Odpowiedź #40 dnia: 06 - Lutego - 2019 - 20:57:46 »
1. Przygotuj kawałek rurki fi 18 mm, dł. około 6 cm.
2. Demontujesz tłumik, klucz 10 mm, 1 śruba , luzujesz 1 opaskę, ruszasz tłumikiem lewo - prawo, aż się sam wysunie, by nie urwać króćca.
3. Demontujesz rurkę ssania, luzujesz opaskę,  klucz 6 mm i wyjmujesz najpierw ten koniec z progu i ruszasz l-p, aby nie urwać króćca przy piecu.
4. Odkręcasz 2 śruby mocujące piec do progu, śruby M8, klucz 10 mm.
5. Odkręcasz 2 śruby w podłużnicy, jedna M8, klucz 10 mm i jeden blachowkręt, klucz 8 mm.
6. Opuszczasz piec z blachami, wisi teraz na wężach.
7. Wysuwasz z końcówki blach obudowy i mocowania pieca elektryczne złącze 8 pin i to rozpinasz.
8. Luzujesz opaskę na wężyku paliwowym i go zdejmujesz.
9. Robisz fotkę jak są zamocowane węże w piecu, chodzi o kąt ustawienia, aby później po włożeniu pieca, węże się nie załamywały.
10. NIE spuszczasz płynu z układu chłodzenia !!!
11. Zaciskasz węże, tak z 5 cm od króćców.
12. Szczypcami zdejmujesz opaski, przesuwając je z króćców w stronę zacisków
13. Zdejmujesz węże, jak się mocno przykleiły, to ruszasz szczypcami lewo-prawo
14. Piec masz już w rekach, wylewasz z niego płyn, np. do zbiorniczka wyrównawczego auta.
15. Wcześniej przygotowaną rurkę fi 18 mm, wkładasz w węże w miejsce pieca i zaciskasz na opaski.
16. Na czas remontu pieca, zabezpieczasz przed wilgocią i błotem wtyczkę 8 pin i wężyk paliwowy.
17. Podwieszasz  węże pod autem, by można było spokojnie jeździć te kilka dni.
18. Płyn ma swobodnie przechodzić przez powstałe złącze, bo u ciebie nie ma elektrycznej pompki na podszybiu wspomagającej obieg, ale po 2000r. jest, więc ma sobie tłoczyć płyn przez tylną nagrzewnicę.   

Dodano:  06 - Lutego - 2019  -  21:03:28
Dopisuję;
Wiadomo, pakujesz piec z blachami obudowy, by nie pogubić gumek dystansowych...

Podziękował: pretor, andrew7800

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #41 dnia: 06 - Lutego - 2019 - 23:09:57 »
@pretor ja dodam od siebie tylko tyle że masz drobną przeróbkę w swoim aucie na postojowe więc przy piecu masz podłączoną dodatkową pompkę przez kolegę @red. Więc zrobienie zdjęć to podstawa by to potem odpowiednio podłączyć ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #42 dnia: 08 - Lutego - 2019 - 15:59:19 »
@Stefano :thumbup:
Ciężko będzie teraz coś pomylić ;)

@andrew7800 , nazwy forumowych nicków, piszemy dokładnie tak, jak wybrał sobie właściciel nicku, nie zmieniając wielkości liter ;)
Co do robienia zdjęć, to akurat mnie nie ma potrzeby tego przypominać, ale nie zmienia to faktu i DZIĘKUJE za przypomnienie  :thumbup:

Pytania do obydwóch panów:
- w co zapakować piec i jak najlepiej go zabezpieczyć aby dotarł do adresata bez żadnych uszkodzeń ?
- kurier czy Poczta Polska ?

Offline Stefano

• clubmen
« Odpowiedź #43 dnia: 10 - Lutego - 2019 - 14:58:45 »
Każdy ma swoje jakieś sposoby pakowania, my okręcamy piec folią bąbelkową i do kartonu. Miedzy piecem, a kartonem, jakieś dystanse; gazety, styropian, gąbka, szmaty,....., trzeba przy pakowaniu uwzględnić, że przesyłka będzie rzucana lub spadnie.   
Ja wysyłam kurierem DPD, nie trzeba zawozić,  zabiera paczki z Warsztatu; bez pobrania 15 zeta z groszami, a z pobraniem 21 zł.

@pretor, przed zdemontowaniem piecyka sprawdź jaki jest stan pinów na pompce paliwa, a najlepiej to jeszcze przetestuj ją, czy podaje paliwo.
Po wypięciu konwektorów z kabelkami w tej gumowej osłonie, podawaj przerywanie 12 V na piny pompki i zobacz czy sika paliwem.
Niesprawność pompki paliwa, jest częstą przyczyną nie działającego pieca D3WZ w modelu mk1.

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #44 dnia: 15 - Lutego - 2019 - 23:51:49 »
Dzięki za pomocne wskazówki  :thumbup:
Jutro mam wolny dzień i zapowiadają ciepełko na dworze, to może wezmę się w pierwszej kolejności za sprawdzenie tej pompki paliwa ::)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #45 dnia: 09 - Października - 2019 - 23:33:32 »
Minęło ponad pół roku i dopiero dzisiaj miałem czas na demontaż piecyka :redface:
Sam demontaż zajął mi ze 2 godziny i nie obyło się bez urwanej śrubki i straty około 2-litrów płynu.

Zakupiony w Castoramie miedziany łącznik ⌀18/6cm - 10 zł

Stan przed demontażem.

Stan przed demontażem.

Po demontażu zabezpieczyłem wszystkie wtyczki i połączenia: folią z jednorazówki i "trytytkami"

I jeszcze fotki zdemontowanego dogrzewacza  D3W Z:

Fotka z boku.

Fotka od góry

Fotka od dołu

Tabliczka znamionowa.

Jutro z rana zapakuję piecyk i wysyłam  ;)

Offline sko10

• :: StartLine
  • Rej: CBR
« Odpowiedź #46 dnia: 14 - Października - 2019 - 21:24:29 »
Kolego pretor śmiało pakuj piec i wysyłaj do Stefano gwarantuje 100% satysfakcji z naprawy. Miałem problem z piecem w moim sharanie 1.9 tdi 131 KM ASZ 2004r lift  mam u siebie zamontowane ogrzewanie postojowe fabrycznie D5WS . Szarika kupiłem w tym roku nadeszły zimne dni próba uruchomienia pieca a tu cisza ,problem z połączeniem się z piecem komputerem,zdemontowałem piec rozebrałem poczyściłem jednak problem był ze sterownikiem. Zadzwoniłem do Stefano kazał to wszystko spakować i wysłać,szybka diagnoza i naprawa przy okazji zakupiłem od Stefano pompkę obiegu po regeneracji . Wrócił do mnie piecyk złożony jak nowy z gwarancją ,zamontowałem w aucie i od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem ogrzewania postojowego .  Na pewno będziesz zadowolony z wykonanej usługi .

Offline kubaa_17

• Silnik: 2.0 TSI
  • Rej: KLI
« Odpowiedź #47 dnia: 13 - Listopada - 2019 - 21:22:24 »
Witam, który z kolegów naprawia piece?

Offline sko10

• :: StartLine
  • Rej: CBR
« Odpowiedź #48 dnia: 13 - Listopada - 2019 - 22:08:31 »
Witam kolego @kubaa_17 , najlepiej piecyk wysłać do @Stefano, sam naprawiłem właśnie tam piecyk wrócił jak nowy z naprawionym sterownikiem i gwarancją. Podsyłam nr dzwoń śmiało na pewno pomoże 601-052-155.
Ja mam ogrzewanie postojowe D5WS sterowane z fabrycznego zegara przy lusterku nigdzie nie mogłem zdobyć sterownika a u Stefano expresowa naprawa i piec śmiga.  :vwclubpolska:

Offline JARO7801

• Rej: CSW
« Odpowiedź #49 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 22:28:12 »
witam a co może być przyczyną bo u mnie znów dogrzewacz odpala się czasem jak na zewnątrz jest plus 10 i strasznie kopci i jak ewętualnie można go wyłączyć

Tagi wątku: