Autor Wątek: TomTom Go 940 Live  (Przeczytany 6827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
TomTom Go 940 Live
« dnia: 20 - Października - 2014 - 11:54:39 »
Witam.

Pacjent: TomTom Go 940 Live 3-latek
Mapa: v935 (aktualnie najnowsza)
Diagnoza: Zawiesza się i nie można go uruchomić

Po ostatniej aktualizacji mapy mojego TT nawiedziły dziwne objawy, wcześniej nigdy nie występujące. Tydzień po zaktualizowaniu mapy do najnowszej wersji v935 i przejeżdżeniu z nią 3-4 tyś. km, nawigacja po wyłączeniu jej na parkingu nie włączyła się ponownie, wisząc na stronie startowej i co jakiś czas restartując od nowa....i tak w kółko aż do wyczerpania baterii. Po powrocie do "bazy" w PL, wizyta u fachowca w efekcie której wgrano nowy soft i nową mapę na nowo. Diagnoza fachowca: było w niej dużo syfu (cokolwiek to znaczy) i podejrzany plik "mapsettings.cfg" z ustawieniami do "ulubionych adresów".

Plik ten od lat kopiuję sobie przed każdą aktualizacją: czy to mapy czy całego softu i nigdy nie było z nim po wgraniu żadnych problemów. Dogrywam zawsze też do softu dodatkowe style mapy ściągnięte z oficjalnej strony firmy Tom Tom, też nigdy nie było z tym problemów.

Więc mam wgrany nowy soft i mapa...i stary plik "mapsettings.cfg" a także swoje style mapy i mój TT Go  wisi na ekranie startowym. Usunąłem style i "zagadał"...gadał prawie całą trasę i ponownie zawisł stronie startowej >:( . Objawy takie same jak poprzednio ale ja już przygotowany na taka awarię  ::), więc wywaliłem z softu Tomka całkowicie własny plik "mapsettings.cfg" i znowu zadziałał aż do wczoraj kiedy po raz 3 od aktualizacji mapy, ponownie wywalił białą flagę i nie chciał biedak ruszyć z miejsca bezczelnie wisząc na "startowym"  :confused:. Ponowna "aputacja" nowego już pliku "mapsettings.cfg" i pacjent ponownie żyje ;)

Plik "mapsettings.cfg" powstaje w momencie zapisania w navi ulubionych adresów i program tworzy go zawsze sam. Przy ostatnim usuwaniu tego pliku, mój Win7 wywalił komunikat że na dysku nawigacji są jakieś problemy i  On może je naprawić po przeskanowaniu całego dysku. Zgodziłem się dobrodusznie i przeskanowałem dysk Tomka naprawiając go z pomocą narzędzia Win7. TomTom działa na tą chwilę bez problemów i zobaczymy jak długo, nie ustawiam na razie żadnych ulubionych aby nie drażnić drania i nie dać mu powodów do focha  :evilmrgrin:

Nie dawno wyszła dziwna aktualizacja mapy nigdy do tej pory nie spotykana w TomTom, podobno wersja v935 miała problemy z dźwiękiem i wydali update v937.
Dziwne to i niespotykane, ale po powrocie do bazy "wrzucę" sobie to poprawione cudo i będę bacznie obserwował zachowanie mojego 2 pilota ::)

Gdyby ktoś miał podobne "awarie" to proszę się z nami nimi podzielić.

Ciąg dalszy wkrótce.... ;)

Dodano: 23-10-2014, 16:27:57
Sprawdziłem tomka na kompie i Win7 żadnych błędów nie melduje.
Zaktualizowałem qfxy i mapshare i lecę w trasę, zobaczę czy znowu nie  wywali ekranu startowego koło Hanoveru.
Wszystkie dotychczasowe zawiechy zdarzały się dziwnym trafem w okolicy Hannoveru właśnie  :mysli:

Dodano: 29-10-2014, 11:48:25
Nowa trasa i w czasie jej trwania (6-7godz.) komunikat na "czerwono" o niemożliwości skorzystania z adresów zapisanych w "Ulubionych". Po tym komunikacie "Dom" i "Ulubione" znikły całkowicie i nawet reset urządzenia nie pomógł. Reszta trasy upłynęła już bez żadnych niespodzianek, a pod koniec drogi wpisałem do "Ulubionych" 2 nowe adresy i normalne się zapisały nie czyniąc żadnej szkody w prawidłowym działaniu TT.

Po powrocie do domu zaktualizowałem mapę z wersji v935 do wersji v937, wpisałem od nowa adres domowy i parę pozycji do "Ulubionych". Na ta chwilę mój TT z najnowszą mapą i nowymi ulubionymi adresami, leży koło kompa i czeka na ponowne użycie w trasie.

Moje podejrzenia co do występujących awarii, budzi mapa v935 która mogła mieć w sobie jakiś wewnętrzny error i dlatego też TomTom bardzo szybko wydał jej update do wersji v937. Wcześniej mimo tego że odkąd pamiętam, to zawsze kopiowałem sobie ten plik Mapsettings.cfg ze starej mapy i dogrywałem do  nowej, nigdy podobne awarie nie występowały u mnie.

Dodano:  14 - Listopada - 2014  -  11:37:29
Ponad tydzień temu zmiana mapy na 9.37.......i na razie żadnych wcześniejszych problemów  ::)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
TomTom Go 940 Live - wymiana akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Listopada - 2014 - 11:55:43 »
Witam.
Mam zamiar wymienić baterię w swoim urządzeniu TT, kiedyś już to robiłem w innym wcześniejszym modelu więc operacja nie jest mi obca. Niestety coraz trudniej znaleźć akumulator do mojego urządzenia i stąd ten temat aby podzielić się w nim spostrzeżeniami z zakupu właściwego akumulatorka i jego wymiany.

Na tą chwilę dostępna jest tylko jedna wzmacniana bateria do mojego modelu, na największym polskim portalu aukcyjnym.
http://allegro.pl/bateria-do-nawigacji-tomtom-go-950-go950-live-i4751036701.html

Info nazwie aukcji jak by ktoś chciał ją odszukać:
Cytat: Bateria do nawigacji TomTom Go 950, Go950 Live
Wzmocniona Bateria do nawigacji TomTom Go 950
Specyfikacja:
5,92Wh 1600 mah 3,7V Li-ion
Zastępuje akumulatory:
AHL03711008
HM9420236853
GPS017
Stosowany w Tom Tom:
4CP9.002.00
8CP9.011.10
Go 940
Go 940 Live
Go 950
Go 950 Live

Gdyby kogoś interesowało jak nie zepsuć swojego TT GO 940 Live, to można zerknąć na fajny poglądowy filmik z wymiany takiej baterii ;)

Dodano: 14 - Listopad - 2015
Dokładnie po rocznej eksploatacji TT Go 940 Live na nowym lecz nie oryginalnym akumulatorze, urządzenie po odłączeniu zasilania w trasie działa w porywach 30-40 minut.
Bez wybranej trasy i TMC nie wyszukującym informacji drogowych, aktywność urządzenia wzrasta do 50-60 minut.   

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odcinkowy pomiar średniej prędkości - wskazania na Tom Tom Go 940 Live
« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Sierpnia - 2016 - 12:27:48 »
Witam,
Parę dni temu miałem okazję przejechać się kawałkiem drogi z zainstalowanym: odcinkowym pomiarem średniej prędkości w Tarnowskich Górach. Zauważyłem że mimo dozwolonej prędkości 90 km/h na tym odcinku, wszyscy jechali nie więcej jak 60 km/h. Wydaje mi się że te odcinki średniego pomiaru, będą sporymi spowalniaczami ruchu i z bezpieczeństwem będą miały niewiele wspólnego. W sumie to chciałem pokazać, jak taki pomiar wygląda na TomTom Go 940 Live i wskazać że w miejscu u standardowej szybkości na pasku informacyjnym w czasie przejazdu odcinkowym pomiarem średniej szybkości, pojawia się średnia szybkość cały czas obliczana na bieżąco z szybkości jaką porusza się w danej chwili auto. To bardzo pomaga w bezpiecznym ustaleniu szybkości przejazdu na kontrolowanym odcinku  :evilmrgrin:

Odcinkowy pomiar średniej prędkości
Województwo Śląskie,
Tarnowskie Góry,
Nr drogi 11  (Bytom - Poznań),
Pomiar na odcinku 1100 metrów,
Dozwolona prędkość - 90 km/h

ps. po prawej stronie ekranu wskazania o utrudnieniach na drogach pobierane z anteny TMC, niestety w nie działa to w Polsce ale w krajach: Słowacja, Czechy, Niemcy, Belgi, Holandia działa naprawdę dobrze i wiele razy uchroniło mnie przed staniem w korku.

Tagi wątku: