Witam.
Pacjent: TomTom Go 940 Live 3-latek
Mapa: v935 (aktualnie najnowsza)
Diagnoza: Zawiesza się i nie można go uruchomić
Po ostatniej aktualizacji mapy mojego TT nawiedziły dziwne objawy, wcześniej nigdy nie występujące. Tydzień po zaktualizowaniu mapy do najnowszej wersji v935 i przejeżdżeniu z nią 3-4 tyś. km, nawigacja po wyłączeniu jej na parkingu nie włączyła się ponownie, wisząc na stronie startowej i co jakiś czas restartując od nowa....i tak w kółko aż do wyczerpania baterii. Po powrocie do "bazy" w PL, wizyta u fachowca w efekcie której wgrano nowy soft i nową mapę na nowo. Diagnoza fachowca: było w niej dużo syfu (cokolwiek to znaczy) i podejrzany plik "mapsettings.cfg" z ustawieniami do "ulubionych adresów".
Plik ten od lat kopiuję sobie przed każdą aktualizacją: czy to mapy czy całego softu i nigdy nie było z nim po wgraniu żadnych problemów. Dogrywam zawsze też do softu dodatkowe style mapy ściągnięte z oficjalnej strony firmy Tom Tom, też nigdy nie było z tym problemów.
Więc mam wgrany nowy soft i mapa...i stary plik "mapsettings.cfg" a także swoje style mapy i mój TT Go wisi na ekranie startowym. Usunąłem style i "zagadał"...gadał prawie całą trasę i ponownie zawisł stronie startowej >

. Objawy takie same jak poprzednio ale ja już przygotowany na taka awarię

, więc wywaliłem z softu Tomka całkowicie własny plik "mapsettings.cfg" i znowu zadziałał aż do wczoraj kiedy po raz 3 od aktualizacji mapy, ponownie wywalił białą flagę i nie chciał biedak ruszyć z miejsca bezczelnie wisząc na "startowym"

. Ponowna "aputacja" nowego już pliku "mapsettings.cfg" i pacjent ponownie żyje

Plik "mapsettings.cfg" powstaje w momencie zapisania w navi ulubionych adresów i program tworzy go zawsze sam. Przy ostatnim usuwaniu tego pliku, mój Win7 wywalił komunikat że na dysku nawigacji są jakieś problemy i On może je naprawić po przeskanowaniu całego dysku. Zgodziłem się dobrodusznie i przeskanowałem dysk Tomka naprawiając go z pomocą narzędzia Win7. TomTom działa na tą chwilę bez problemów i zobaczymy jak długo, nie ustawiam na razie żadnych ulubionych aby nie drażnić drania i nie dać mu powodów do focha
Nie dawno wyszła dziwna aktualizacja mapy nigdy do tej pory nie spotykana w TomTom, podobno wersja v935 miała problemy z dźwiękiem i wydali update v937.
Dziwne to i niespotykane, ale po powrocie do bazy "wrzucę" sobie to poprawione cudo i będę bacznie obserwował zachowanie mojego 2 pilota

Gdyby ktoś miał podobne "awarie" to proszę się z nami nimi podzielić.
Ciąg dalszy wkrótce.... 
Dodano: 23-10-2014, 16:27:57
Sprawdziłem tomka na kompie i Win7 żadnych błędów nie melduje.
Zaktualizowałem qfxy i mapshare i lecę w trasę, zobaczę czy znowu nie wywali ekranu startowego koło Hanoveru.
Wszystkie dotychczasowe zawiechy zdarzały się dziwnym trafem w okolicy Hannoveru właśnie :mysli:
Dodano: 29-10-2014, 11:48:25
Nowa trasa i w czasie jej trwania (6-7godz.) komunikat na "czerwono" o niemożliwości skorzystania z adresów zapisanych w "Ulubionych". Po tym komunikacie "Dom" i "Ulubione" znikły całkowicie i nawet reset urządzenia nie pomógł. Reszta trasy upłynęła już bez żadnych niespodzianek, a pod koniec drogi wpisałem do "Ulubionych" 2 nowe adresy i normalne się zapisały nie czyniąc żadnej szkody w prawidłowym działaniu TT.
Po powrocie do domu zaktualizowałem mapę z wersji v935 do wersji v937, wpisałem od nowa adres domowy i parę pozycji do "Ulubionych". Na ta chwilę mój TT z najnowszą mapą i nowymi ulubionymi adresami, leży koło kompa i czeka na ponowne użycie w trasie.
Moje podejrzenia co do występujących awarii, budzi mapa v935 która mogła mieć w sobie jakiś wewnętrzny error i dlatego też TomTom bardzo szybko wydał jej update do wersji v937. Wcześniej mimo tego że odkąd pamiętam, to zawsze kopiowałem sobie ten plik Mapsettings.cfg ze starej mapy i dogrywałem do nowej, nigdy podobne awarie nie występowały u mnie.
Dodano: 14 - Listopada - 2014 - 11:37:29
Ponad tydzień temu zmiana mapy na 9.37.......i na razie żadnych wcześniejszych problemów