Autor Wątek: USZCZELKA POD GŁOWICĄ - diagnoza  (Przeczytany 12933 razy)

Offline Adamos247

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI-VP
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Napęd: FWD
USZCZELKA POD GŁOWICĄ - diagnoza
« dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 01:21:38 »
Witam, auto Golf IV 1.9 TDI 110 KM [ASV] z 2000 roku.

Jak w tytule, kupiłem niedawno omawianego golfika i po 2 dniach zaczął mi wyrzucać dość spore ilości płynu chłodniczego zbiorniczkiem wyrownawczym.
Po sprawdzeniu ok tydzień temu, iz dolna część chłodnicy jest zimna, postawiłem na termostat, wyjalem go całkiem i wycialem (bo nie miałem drugiego) - lepiej żeby nie się dogrzewal niz przegrzewal-pomyslalem. Wkładając już wszystko do kupy, patrzę, a w środku, w bloku silnika pozostałości po starym, jeszcze poprzednim termostacie, wtedy zdałem sobie sprawę, ze mój mógł byc dobry, tylko te blaszki, sprezynki, ta chyba mosiezna rurka w częściach, mogła blokować ten termostat, jego przepływ, ale trudno. Termostat "wycięty" pozostałości po mechaniku papudraku wyjete z bloku no i... Nie wyrzucal czasami płynu, czasami tak, wciąż było coś nie tak.

W końcu zauważyłem ze ucieka płyn pompą wody. Kupiłem rozrząd, był i tak do wymiany, pompa wody, wymieniłem to, nic nie cieknie, od razu założyłem nowy termostat. (przedmuchalem blok i wyjalem jeszcze kawaleczek pozostałości starego termostatu)

Auto jedną dobę jeździło okej, później znowu powtórka z rozrywki, na dole chłodnica lekkawo zimna, choć niby ciepla i rura dolna od chłodnicy zimna, nawet nie ciepła gdy auto na autostradzie na tempomacie ciągle jechało 130km. W ciągu 30km wyrzucił tyle wody co wchodzi właśnie w zbiorniczek wyrownawczy.(pompa wody już nie cieknie, wody ubywa zdecydowanie mniej niż przedtem, na trasie 100 km brakowało i ponad litr czasami) - to było parę dni temu

Pomyślałem, zdarzają się wadliwe termostaty, rozebralem i wydawalo mi się, ze saczylo się delikatnie spod krocca spod termostatu, zauważyłem to po uszczelce, pomyślałem, ze może źle skręciłem, ale termostat znowu wycialem całkiem.
Myślałem już ze wszystko jest okej, okej, auto się nie dogrzewa aktualnie, ma te 70 stopni cieczy, w miejscu czasami podejdzie prawie pod 90.

Przez dobę jeździłem, nie ubyło ani mililitra wody(wlalem wode bo nie wyrobił bym na płyn). Wąż górny od chłodnicy gorący, chłodnica ciepła cała, nie gorąca, ale gdybym przytrzymal chwilę rękę to by oparzyla, wąż dolny od chłodnicy ciepły, nawet lekko parzacy, zdecydowanie cieplejszy jest górny.

Dzisiaj jechałem i co prawda nie zapalił mi się stop i kontrolka płynu, ale otworzyłem z ciekawości maske i widziałem ze trochę nalecialo, trochę wyrzucił, po 5 km przejażdzce 160 km/h na autostradzie. Niewiele mi się wydaje, bo w zbiorniczku jest tyle samo co było, jakby nic sie nie zmieniło. Mam wlane o pol centymetra więcej niż połowa zbiorniczka, no prawie w połowie, minimum jest 1-2cm niżej.

Zaniepokilo mnie to znowu, bo niby nic się nie wyświetlilo, ani kontrolka od płynu ani napis stop na fisie, ale mokro było pod zbiorniczkiem. Boję się montować już termostat, bo teraz na pewno czuje się lepiej, choć dodam że gdy płyn uciekł(przedtem) to temp silnika nie wskoczyla wyżej 90 stopni.

Auto ciągle jeździ, mam trasę  1000 km za tydzień, wole być pewien ze nic się nie stanie. Ale dziś uciekło trochę tej wody, nie wiem ile, lecz cos uciekło bo mokro było pod zbiorniczkiem. Nie wiem na ile twarde węże powinny być na rozgrzanym silniku wiem, że tam jest ciśnienie, więc twarde muszą być, ale nie wiem czy ciśnienie może jednak nie jest zbyt wielkie, nie mam Pewności, miałem już kilka jednostek 1.9 tdi i nigdy nie miałem z tym problemu, więc nie zwracałem na to uwagi.

Wody jest, w zasadzie wydaje mi się ze tyle co wlalem, lecz no cos uciekło, a chyba nie powinno nic.

Auto nie dymi, spaliny pachna normalnie, ma moc, pali na dotyk, wtryski i kompresja jest jak w salonowym. Robiłem test na co2 nic nie wyszło, żeby to była uszczelka pod głowica, rozmawiałem ze znajomym, mówił, że wątpi, żeby to było uszczelka. Szczerze mówiąc ja też nie wiem już co myśleć i jak go ewentualnie sprawdzić.
Olej jest normalny, woda też. Odkręcilem zbiorniczek i odpaliłem, patrzyłem czy nie lecą babelki z dolnego węża wchodzącego do zbiorniczka, nic nie leci, żadne powietrze nie idzie tamtędy, pompa wody pompuje dobrze bo powrotem leci woda normalnie, no już zglupialem, może coś doradzicie, zostawił bym jakieś mechanikowi, ale nie mam czasu, a zresztą przestałem już im ufać, większość rzeczy umiem w tym silniku zrobić sam, jest prosty.

Zaraz po wymianie pompy wody gdzieś plyn jeszcze uciekal i nie zbiorniczkiem bo, po mieście jeżdżąc nie ucieka od wymiany pompy wody przez zbiorniczek, tylko na wyższych obrotach, obciążeniu, ale to wydaje mi sie, ze zle złożyłem termostat i ta uszczelkę i tam się saczylo, a ze blok był Gorący to nawet gdy się sączylo, to nie było widać bo zaraz wyschlo. Odkąd wyjalem termostat znowu całkiem, dzis tylko gdy mu przyłożyłem uciekla woda, plama wody była pod zbiorniczkiem taka jak zawsze, było po prostu mokro, a w zbiorniczku to wyglądało jakby nic nie ubyło, wróciłem do domu, sprawdziłem stan, niby jest ten sam, lub zbliżony bardzo, a zrobiłem ok 80 km, ale dlaczego nawet jeżeli tylko troszkę, to dlaczego to troszkę wyrzucił? Przecież nie powinien nic.

Wciąż mam wrażenie też, ze jest jakby za duże ciśnienie w układzie, ale korek chwilę po zgaszeniu upuszcza to cisnienie, bo zbiorniczek delikatnie syczy kilka minut i dopiero węże stają się miękkie.
Co robić.??

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
Odp: USZCZELKA POD GŁOWICĄ - diagnoza
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 02:08:07 »
Podmień korek w zbiorniczku wyrównawczym na drugi. Jeśli nie pomoże to raczej uszczelka pod głowicą albo pęknięta głowica.

Jeszcze jedna sprawa czy na pewno nic w układzie nie pozostało po starym termostacie? Jesli jakiś kawałem został to może przytyka obieg i tworzy się dodatkowe cisnienie w układzie.

Offline Adamos247

« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 08:06:38 »
Przed pracą otworzyłem maske, na zimnym, w zbiorniczku było 2/3cm ponad minimum. Odkręcilem korek, uszlo ciśnienie i spadło do poniżej minimum. O czymś. w świadczy?

Kiedyś czytałem coś podobnego i było to powodem chłodnicy, czy jest jakiś sposób żeby to sprawdzić, czy ja wykluczamy całkowicie?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 08:28:11 »
Jeśli testujesz go cały czas na wodzie to miej świadomość że ma ona niższą temperaturę wrzenia od płynu i jazda z wyższymi prędkościami czy dłuższa praca na postoju może powodować jej gotowanie w głowicy i jak najbardziej zacznie wywalać płyn przez nadmierne ciśnienie w układzie .

Dodano:  21 - Czerwca - 2018  -  08:33:32
Ostatnia wypowiedź może dawać przypuszczenie o źle odpowietrzonym układzie lub jego nieszczelności .Nagrzewnica sprawdzona ?

Offline Adamos247

« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 10:15:05 »
Nie sprawdzałem nagrzewnicy (trzeba ją rozebrac?) cieplo daje.

Wlać dziś płyn? To nie problem mogę sprawdzić

Kupiłem płyn nowy korek i termostat nowy

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 16:45:28 »
By nie padać na niepotrzebne koszta warto całą operację robić na wodzie i dopiero jak będzie ok zalać płynem .Jeśli nie jesteś pewien nagrzewnicy możesz ją ominąć z układu robiąc bajpas z kawałka rurki w części silnikowej (zawęzisz ewentualną przyczynę usterki spowodowaną nieszczelną nagrzewnicą ).
Czy wentylator chłodnicy działa poprawnie ?Czy nie było grzebane przy kabelkach i nie są odwrotne obroty śmigła (na postoju będzie ok. a podczas jazdy może się gotować i wywalać płyn) ?

Offline Adamos247

« Odpowiedź #6 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 17:10:03 »
Nie sądzę by była tutaj jakaś rzeźba, wygląda na nowy, przedtem wentylator działał, przed wymiana pompy wody, po wymianie jeszcze nie doszedłem do takiego momentu, żeby miał więcej niż 90, na vagu sprawdzałem. Mam termostat, korek itp, nie wiem w takim razie, czy zalewac go już tym płynem czy nie?

Wygląda na nowy - wentylator wygląda na ten od nowości, miałem na myśli, kable sa ok

Jak wyplukac ta wodę? Żeby jej nic nie zostało

Jeszcze jedno pytanie, ile oryginalna uszczelka pod głowica ma tych kropek? Kropka to jej grubość, zgadza się?
Moja ma dwie kropki

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 18:32:03 »
Jeśli chodzi o oznaczenie grubości uszczelek to oznacza się je właśnie kropkami (otworki w ilości od 1 -3 ) lub wrąbkami na brzegu uszczelki widocznymi na złożonym silniku .Grubość uszczelki uzależniona jest od tego czy głowica była planowana i o jaką grubość .Jeśli zostaje zabrana niewielka warstwa z powierzchni głowicy może być zastosowana uszczelka o tej samej grubości .Jeśli głowica wymaga większego zebrania materiału to zastosowana uszczelka powinna być grubsza (tak by zawory spokojnie się mieściły w GMP tłoka).W sytuacji jak z głowicy zostaje zebrana nie wielka ilość materiału a za to gniazda zaworowe wymagały dość dużej ingerencji powinno się zastosować chudszą uszczelkę (by stopień sprężania pozostał na podobnym poziomie jak orginalny ).O ile w silnikach Pb nie jest to aż tak istotne to w jednostkach ON już bardziej.Fabrycznie wypuszczane jednostki najczęściej są na grubości II tak by w razie naprawy można było z grubością pójść w dół lub w górę .
Po całej zabawie jeśli będziesz chciał przejść na płyn najwygodniej jest zdjąć dolny wąż od chłodnicy ,zakręcić rozrusznikiem tak by wychlapał jeszcze odrobinę choć nie jest to konieczne bo niewielka ilość wody jaka zostanie jeszcze w układzie nie będzie mocno rzutować na parametry płynu (ujemne temperatury ).Jeśli wybierasz się na sybir i zależy ci na każdym stopniu krzepliwości płynu możesz zastosować koncentrat który po wymieszaniu z wodą jaka pozostanie w układzie da lepsze parametry krzepliwości powstałej mikstury .

Offline Adamos247

« Odpowiedź #8 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 19:33:42 »
Termostat zalozony, płyn uzupelniony, do wody pierw dolalem taki czysciciel valvoline zanim ją zlalem. Auto gotowe do sprawdzenia, temp 90 stopni w kokpicie jak zegar, za godzinkę pojadę na autostradę i wtedy sprawdzę, układ odpowietrzony, czyli wlany płyn, poczekalem az zejdzie, na otwartym korku pozowlilem ulotnic się powietrzu, nie był rozgrzany na maxa, ale w środku ustawiłem na gorące powietrze, wtedy zakrecilem korek i czekałem az płynu ubedzie, jest równo pomiędzy minimum a maximum

Dodano:  21 - Czerwca - 2018  -  21:13:45
Powiedzcie mi, czy ciśnienie w wezach powinno być takie, ze ciężko te węże wcisnąć, prawie twarde jak mięśnie po dobrym treningu?

Dodano:  21 - Czerwca - 2018  -  22:33:33
Słuchajcie jechałem 180km/h i nie wyrzucilo nawet troszeczkę płynu, z tym, ze termostat się nie otwiera, powiedzcie mi czy ja mam takie szczęście, czy o co tutaj chodzi? Plynu pomiędzy minimum a maximum, na zakręconym korku i rozgrzanym obiegu spada troszkę później minimum, żeby po ostygnieciu wrócić do normy, tylko dlaczego nie otwiera się znowu termostat? Przecież on jest okrągły mogę go zamontować tak jak chce, prawda? W sensie, oczywiście tym stozkiem w środek bloku, ale to tylko taka możliwość jest, wtf? Auto zagrzalo mi się do ok 115stopni przy 180km/h więc zrzuciłem nogę z gazu i stanąłem, wąż od termostatu zimny, chłodnica na dole zimna, a wentylator kręci az miło. O co tutaj chodzi?

Po tym. Jak go tak przeladowalem to i napinacz. Zaczął hałasowac, o gasz!

Dodano:  21 - Czerwca - 2018  -  23:25:20
Chyba nie ma co się łudzić, tylko przed tym co się bronię, trzeba zacząć już rozbierać żeby w przyszłym tygodniu mieć gotowe auto. Wiem, ze będzie dużo zabawy, godzin, ale chcę to zrobić sam i stawiam na uszczelkę pod głowicą.

Tylko dlaczego zaraz po wymianie pompy wody i rozrządu gdy założyłem nowy termostat, to ten normalnie, otwierał się?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #9 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 23:27:30 »
Termostat przed załozeniem zawsze sprawdzamy. Potrafią być wadliwe nowe sztuki. ;)

Metoda sprawdzenia termostatu:
Wkładamy termostat do naczynia z zimną wodą. Do naczynia z wodą i termostatem wkładamy termometr i podgrzewamy wodę jednocześnie obserwując termostat i skale na termometrze. Powinien się otworzyć przy temperaturze jaka jest na nim napisana.

Podziękował: Adamos247

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 22 - Czerwca - 2018 - 07:45:47 »
Słuchajcie jechałem 180km/h i nie wyrzucilo nawet troszeczkę płynu,
Czyli wszystko ok.
stawiam na uszczelkę pod głowicą.
Ja się trochę pogubiłem co jest chęcią dłubania z uszczelką bo chyba nie wzrost temperatury spowodowany brakiem otwarcia termostatu.
Czy na postoju i rozgrzanym silniku w zbiorniczku wyrównawczym widać bąble powietrza/spalin idące z grubszego węża .Czy chudszym do zbiorniczka wpływa strumień cieczy normalny ,anemiczny,czy więcej powietrza/spalin niż cieczy ?

Offline Adamos247

« Odpowiedź #11 dnia: 22 - Czerwca - 2018 - 08:19:24 »
Ciecz normalnie wraca powrotem, czemu się nie otwiera termostat? Nie uwierzę ze 3ci jest zepsuty, po prostu to niemożliwe, ciecz zagrzala sie do 115 stopni przy tej prędkości a wiatrak non stop chodził już do samego powrotu do domu. Termostat nie otworzył sie, a powinien, jak to wyjaśnić? Przy otwartym zbiorniczku nie widzę żadnych babelkow

Dodano:  22 - Czerwca - 2018  -  08:22:17
A chlodnica na dole zimna jak i przewód dolny, od chłodnicy

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 22 - Czerwca - 2018 - 19:01:02 »
By mieć pewność że termostat się otwiera wystarczy wrzucić go do wrzątku .Przy uszkodzonej uszczelce i gotującej się wodzie /płynie w układzie chłodzenia termostat powinien być jak najbardziej w pozycji otwartej .A skoro dolny wąż jest zimny to świadczy że nie ma obiegu wody/płynu w układzie (niesprawna pompa---podobno wymieniona),układ zamulony /niedrożny(podobno przepłukany ) lub uszkodzony /niewłaściwy termostat .Jest jeszcze opcja gdy spaliny dostawałyby się do układu chłodzenia zapowietrzając cały układ (musiałoby wywalać sporą ilość ze zbiorniczka czego podobno nie robi ).
Może problemem z termostatem jest niewłaściwa temperatura otwarcia .Mimo identycznych wymiarów i kształtów termostaty występują z różnymi parametrami/temperaturami otwarcia .
Dla pewności i potwierdzenia czy problemem jest termostat warto zdemontować go i testować wóz bez niego .Jeśli będzie wszystko ok. to masz winowajcę problemów w swoim wozie . 

Dodano:  22 - Czerwca - 2018  -  19:09:45
Co do samej pompy wody to osobiście robiłem już taki wóz w którym łopatki pompy nie trzymały się ośki .Na wolnych obrotach było wszystko ok. a na wyższych podobne objawy jakie opisujesz .Wiem że jest kupa roboty ale jak nic nie wymyślisz to warto przed rozgrzebaniem uszczelki sprawdzić czy jest na pewno sprawna (bo to że nowa to nie równoznaczne z jej sprawnością tym bardziej że to po jej wymianie zaczęły się siupy )

Offline Adamos247

« Odpowiedź #13 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 00:07:05 »
Ale przed wymiana rozwalilo uszczelkę na pompe wody i termostat przed wymiana też nie otwierał się, po wymianie równiez, cały rozrząd i pompa to zestaw skf, żaden termostat nie działa, wyjme go jutro i sprawdzę czy działa, w garnku z wodą, jeżeli działa to definitywnie uszczelka?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 06:18:07 »
Ale przed wymiana rozwalilo uszczelkę na pompe wody i termostat przed wymiana też nie otwierał się
Jeśli uszkodzenie reperaturki (uszczelniacza )pompy było spowodowane nadmiernym ciśnieniem to ok może sugerować problem z uszczelką/głowicą .Jeśli powodem wycieku było zużycie /uszkodzenie skutkujące jej przeciekiem to pompa przez nieszczelność dostawała powietrze zapowietrzając cały układ nie wspominając o spadku jej wydajności .W wyniku takiej sytuacji miał prawo się gotować, wywalać płyn zanim termostat się otworzył .
Najprościej by sprawdzić co boli ten pojazd jest wyjęcie termostatu (lub sprawdzenie we wrzątku ).Jeśli w zbiorniczku wyrównawczym nie widać pęcherzy powietrza/spalin a z chudego przewodu dochodzącego do niego leci nieprzerwany strumień płynu/wody to nie byłbym wyrywny do wymiany uszczelki .   

Offline Adamos247

« Odpowiedź #15 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 07:07:32 »
Wydaje mi się, ze powrotem czyli tym cienkim, wraca też powietrze

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 07:57:29 »
Wydaje mi się,
Więc według mnie warto było by to sprawdzić by nie narobić niepotrzebnej roboty.No ale każdy ma swój styl i inne podejście.Wymiana wszystkiego po kolei też jest jakąś metodą i prędzej czy później trafi się w przyczynę /usterkę i wymieniając kolejną część z rzędu naprawi wóz .
Jeśli chcesz sobie zaoszczędzić roboty /kasy wyjmij termostat pojeździj i powiedz jakie są objawy .Czy wywala płyn ze zbiorniczka ?Czy w układzie chłodzenia robi się ciśnienie(nadmierne )Czy mimo wyjętego termostatu temperatura wzrasta ponad normę ?Czy mimo wyjętego termostatu dolny wąż chłodnicy jest nadal zimny (nie chodzi czy chłodniejszy od górnego bo będzie zawsze )?Odpowiadając na te pytania uzyskasz potwierdzenie lub zaprzeczenie uszkodzonej uszczelki lub głowicy . 

Offline Adamos247

« Odpowiedź #17 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 09:56:06 »
Juz Ci mogę powiedzieć ze na wyjętym termostatcie wodę wywalo zbiorniczkiem, na płynie nie sprawdzałem jeszcze bez termostatu

Dodano:  23 - Czerwca - 2018  -  12:38:17
Trasa 150km z termostatem który nie ani razu nie otworzył na tej trasie, Autostrada 130 km/h płynu nie ubyło ciągle 90 stopni ale wentylator chodził ciągle

Dodano:  23 - Czerwca - 2018  -  12:53:52
Chłodnica na dole jest ciepła, ale 1/10 samego dołu jest zimna

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 14:25:52 »
Autostrada 130 km/h płynu nie ubyło ciągle 90 stopni ale wentylator chodził ciągle
Przy takiej prędkości z zablokowanym termostatem wywaliłby wodę /płyn na 100%
Chłodnica na dole jest ciepła, ale 1/10 samego dołu jest zimna
Objawem tego może być brak drożności (termostat nie otwiera lub pompa nie może przepompować cieczy z powodu zamulonej chłodnicy lub swojego uszkodzenia )Dolny wąż powinien być ciepły (nie biorąc pod uwagę zimy i temperatur zewnętrznych -10-15 stopni gdzie może faktycznie być zimny .
Słuchajcie jechałem 180km/h i nie wyrzucilo nawet troszeczkę płynu,
mogę powiedzieć ze na wyjętym termostatcie wodę wywalo zbiorniczkiem
Która wersja jest oficjalna bo można się pogubić.
Pozwolę sobie podsumować całą treść zawartą w tym poście .Jeśli coś błędnie zrozumiałem proszę sprostować .
Fura VW golf 1.9 TDI wywala płyn ze zbiorniczka po wymianie pompy wody (która ewidentnie była padnięta ) i termostatu (wymienionego profilaktycznie ) nadal wywala płyn .Dolny wąż zimny .Z wyjętym termostatem na wodzie zamiast płynu przy wyższych prędkościach wywala nadal zbiorniczkiem wodę (niższa temperatura wrzenia wody w układzie chłodzenia może dawać taki efekt przy katowaniu przy większych prędkościach )W sprawnym wozie zalanym płynem przy wyższych prędkościach temperatura płynu może podejść zdecydowanie wyżej jak 90 stopni i płyn to przeżyje bez problemu a woda zacznie się gotować . Czy z wyjętym termostatem zalany wodą na postoju czy rozsądnych obrotach/prędkościach też wywala wodę informacji brak .Czy z wyjętym termostatem z płynem w układzie chłodzenia na postoju czy wyższych obrotach/prędkościach wywala płyn informacji brak. By ciecz nie zaczęła się gotować w układzie chłodzenia musi krążyć po dużym obiegu ( chłodnicy )a na postoju dodatkowo musi być sprawny wentylator by przy małym przepływie powietrza przez samą chłodnicę dodatkowo wspomagał/wymuszał jego obieg.Czy płyn /woda krąży po dużym obiegu ?Czytając wypowiedzi powyżej raczej nie (zimny dół chłodnicy ,zimny dolny wąż ).W takiej sytuacji warto sprawdzić co jest przyczyną braku obiegu wody/płynu po dużym obiegu .Na pierwszym planie jest termostat (wyjęcie lub sprawdzenie jego otwarcia we wrzątku może naprowadzić na przyczynę usterki )Kolejnym krokiem jest sprawdzenie drożności chłodnicy (może jej dół po latach użytkowania nie ma drożności zamulona,zakamieniona itd )Na trzecim planie jak dwa pierwsze są ok. jest sprawdzenie pompy (mimo tego że nowa nie musi oznaczać że jest sprawna spotkałem się już z taką opcją ).Po sprawdzeniu powyższych rzeczy dopiero warto sprawdzić układ pod względem nieszczelności uszczelki czy głowicy która może zapowietrzać cały układ powodując wywalanie płynu , lecz dolny wąż jak i cała chłodnica powinna być gorąca przy tej usterce.
Nie chciałbym być źle odebrany i zniechęcać cię od dłubania przy uszczelce tylko sugeruję by po wymianie jej na nową nie było nadal efektu poprawy . Lepiej sprawdzić nawet dwa razy niż nawalczyć się i nie uzyskać zadawalających efektów .

Offline Adamos247

« Odpowiedź #19 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 18:44:54 »
Może skupmy się na tym co osiagnelismy.
Wyczyscilem. Układ flash radiatorem valvoline przed zalaniem auta płynem. Dałem w tym samym czasie nowy korek, waz jest delikatnie ciepły, ten dolny, ale bliżej wejścia do chłodnicy, w po środku drogi do termostatu jest zwyczajnie zimny. Wyczyscilem, dałem termostat, zalalem płyn i wymieniłem korek w jednym czasie, auto pracuje ciągle na wentylatorze gdy tylko wyjadę na autostade i mam większe prędkości, choć do 140 trzyma 90 stopni, powyżej 150 wzrost temp wody jest dość nagły i spory do 100-115 stopni. Nie chcę mi sie już przy tym grzebać, przejade sobie specjalnie dzisiaj jeszcze jakaś dłuższą trasę, tak o, ok 150-200km, jadąc tak 140 tempomat, jeżeli nie wyrzuci mi płynu to go nie dotykam i bede tak jeździć.
Wąż górny od chłodnicy, ten co jest gorący, ma dość spore ciśnienie ale mogę go delikatnie nadusic, nie jest jak kamień, choć jest bardzo twardy. Jeżeli chcesz nagram Ci wszystko i wrzucę na YouTube, może sobie rzucisz okiem?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 19:16:38 »
auto pracuje ciągle na wentylatorze gdy tylko wyjadę na autostade i mam większe prędkości
Przy słabym obiegu cieczy lub jego braku wentylator będzie jak najbardziej chodził bo próbuje schłodzić zbyt wysoką temperaturę .Jeśli nie znajdziesz przyczyny braku pracy na dużym obiegu to na pewno zabijesz uszczelkę lub głowicę .I testowanie przy zimnym dolnym wężu który potwierdza brak dużego obiegu to raczej słaby pomysł .
Bardziej obrazowo temperatura w silniku wysoka (co widzisz na wskaźniku licznika) w chłodnicy woda gorąca o czym świadczy włączony wentylator oraz górny wąż a dolny zimny .Gdyby ciecz krążyła po całym układzie dolny wąż byłby też gorący a skoro nie jest to pierwszym podejrzanym jest termostat który jest właśnie na króćcu dolnego węża .Wywal termostat i testuj bez niego bo zabijesz uszczelkę lub głowicę jak już nie ucierpiała .

Offline Adamos247

« Odpowiedź #21 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 22:02:26 »
Kolego, bardzo dziękuje Ci za pomoc, jestes bardzo pomocny i wkładasz w ten temat dużo swojego czasu i serca, wyjme ten termostat bo poprosiles o to, ale jak będą się działy jakieś dziwne rzeczy to chyba spale ten samochód.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 24 - Czerwca - 2018 - 08:33:29 »
to chyba spale ten samochód.
Muszą cię zmartwić bo mimo że wóz jest twoją własnością to nie jest tak do końca i nie możesz go z nerwów pociąć, spalić,czy utopić ,nie możesz sobie nawet z niego zrobić kwietnika czy czegoś w tym rodzaju o to postarali się tworząc chore przepisy.
Musisz wykazać się minimum cierpliwości a ogarniesz temat .

Offline Adamos247

« Odpowiedź #23 dnia: 26 - Czerwca - 2018 - 23:49:27 »
Temat do zamknięcia, problem-uszczelka pod głowica, pozdrawiam.

Tagi wątku: