Autor Wątek: KLIMATYZACJA - różne problemy  (Przeczytany 1576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marqess87

• :: TrendLine
  • VW: Polo III
  • Silnik: 1.9 SDI
  • Kod: AQM
  • Napęd: FWD
  • Rej: POT
KLIMATYZACJA - różne problemy
« dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 17:53:26 »
Polo Classic 2000r. 1.9 SDI 68 KM
Mam potrzebę wymienić osuszacz klimatyzacji tylko nie mam pojęcia gdzie on się znajduje.
Proszę o wskazówki.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Osuszacz klimatyzacji Polo Classic
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 19:05:25 »
Wydaje mi się że patrząc od przodu auta to po lewej stronie na dole tuż przy chłodnicy.

Podziękował: Marqess87

Offline Marqess87

« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 19:44:16 »
Wiem mniej więcej jak jak ten osuszacz wygląda także będę sprawdzał,mam nadzieję że nie trzeba będzie pół auta rozkręcić żeby to wymontować

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 20:30:39 »
Jestem pełen podziwu chęci wymiany osuszacza we własnym zakresie .Wymiana wiąże się z rozszczelnieniem układu (zalecam ostrożność jeśli jest jeszcze pełna ) i powinna być przeprowadzona dość sprawnie by osuszacz nie był zbyt długo otwarty (nałapał wilgoci z zewnątrz ).Po zmontowaniu wypadałoby sprawdzić połączenia pod względem szczelności (tak by po nabiciu klimy nie trzeba było po nie długim czasie robić tego ponownie ).Przed wymianą dobrze zaopatrzyć się w nowe oringi  uszczelniające jeśli nie są w zestawie (skręcenie na starych uszczelnieniach to raczej słaby pomysł ).
Jeśli nie robiłeś tego nigdy wcześniej zleć wymianę u magików od klim. Bo może się okazać że finansowo wyjdzie korzystniej zapłacić za wymianę niż ponowne poprawianie i nabijanie klimy . 

Offline Marqess87

« Odpowiedź #4 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 21:20:17 »
Nic z tych rzeczy,mam na myśli ,,we własnym zakresie", nad klimatyzacją w mojej polówce czuwa fachowiec (kuzyn) także wszystko będzie zrobione tak jak być powinno. To właśnie on mi polecił żeby ten osuszacz wymienić bo (tak w skrócie) serwisowałem u niego klimę i ten proces wg zaleceń wymaga jego wymianę także wszystko pod kontrolą.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 21:23:37 »
Bo może się okazać że finansowo wyjdzie korzystniej zapłacić za wymianę niż ponowne poprawianie i nabijanie klimy . 

Zawsze mógł zlecić opróżnienie klimy, zrobić co trzeba i nabić. Płaci tylko za sam cykl nabicia i brakującą ilość środka jak przy standardowym nabijaniu. Przecież i tak spuszczają całość i biją od nowa do pełna.

Tagi wątku: