Autor Wątek: 1.4/1.5 TSI w Tiguanie - czy daje rade ?  (Przeczytany 18624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dziara81

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
1.4/1.5 TSI w Tiguanie - czy daje rade ?
« dnia: 12 - Czerwca - 2018 - 23:24:02 »
Witam.
Pytanie do posiadaczy Tiguana II w wersji krótkiej i wersji Allspace - czy silnik 1.4/1.5 TSI 150 KM daje rade?

Przymierzam się do wersji Tiguan Allspace i wiem od dilera, że niedługo zastąpi go 1.5 TSI i taki bym dostał.
Auto w 90% miasto kilka wypadów poza ale to sporadycznie, wakacje zagranica raz w roku.
Zdaje sobie sprawę, że lepszym wyborem jest 2.0 TSI, ale koszt kupna to następne około 20 tyś. zł a to mi się to już nie uśmiecha.
Nie potrzebuję wyścigówki, ale nogami nie chce się odpychać na światłach,
Ma mnie/nas przewieść komfortowo z punktu A do punktu B bez męczarni  :)

Z góry dziękuje za opinie i rady  :vwclubpolska:

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: 1.4/1.5 TSI w Tiguanie - czy daje rade ?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Czerwca - 2018 - 23:42:40 »
Wszystko zależy od oczekiwań. Duże auto z małym silnikiem. W mieście da radę, to nie ulega wątpliwości.

Trasy. To jest kwestia kompromisu, oczywiście, pojedzie. Oczywiście, dojedzie. Kwestia tego jak jeździsz. Jeśli przepisowo, bez dynamicznych przyśpieszeń lub przelotów wyższymi prędkościami, to też wystarczy.

Ja swojego Tiguana uważam za auto poprawne, wręcz nudne, bo aż tak poprawne. Nie ma tu efektu WOW. Ale przy 180KM możliwości dynamiki vs. spalanie są zachowane na przyzwoitym poziomie. 1.4/1.5, jak możesz doczytać w innych wątkach, będzie zadawalający na miasto, ale przy wyższych prędkościach na trasie będzie spalać nierozsądne ilości paliwa w porównaniu do mocniejszych jednostek.

Gdańsk jest dość zatłoczonym miastem, dużo bardziej niż Koszalin czy Szczecin w których zostawiam większość przebiegu. Jeśli mieszkasz w centrum, a nie w okolicy, to większa pojemność może nie być ekonomicznym wyborem.

Jeśli 11l/100km w mieście Ciebie nie odstrasza, bierz 2.0 - zdecydowanie więcej radości, nawet na krótkich przelotach. Jeśli chcesz liczyć spalanie przy każdym tankowaniu, bierz 1.5.

Podziękował: zibi1303, Dziara81

Offline luk99

« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Czerwca - 2018 - 08:34:07 »
Jezdze "krotkim" Tigiem 1.4 z napedem 4x4 i DSG. W moim prywatnym odczuciu ten silnik na prawde daje rade. Wyprzedzanie innych samochodow przebiega sprawnie, szczegolnie jak wrzuci sie tryb sporotwy. Na jezdzie probnej 1.4 bardzo pozytywnie mnie zaskoczyl, przejechalem sie tez silnikiem 2.0 i (moze niektorym sie tu naraze :) ) ale nie odczulem wielkeij roznicy w dynamice samochodu (przynajmniej jezdzac po miescie i w okolicach miasta).
Jak jestes z okolic 3miasta to Plichta obok Rumi pare miesiecy temu mieli jeszcze allspace'a z silnikiem 1.4.

Podziękował: Dziara81

Offline zibi1303

• Wersja: Comfortline
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Czerwca - 2018 - 08:43:35 »
Jechałem tym TIG'iem i potwierdzam :).  W trybie sport na obwodnicy lepiej przyspieszał niż KIA Sportage z silnikiem ~170KM mimo że to ALLSPACE.
Jednak szału nie było dlatego ja wybrałem zwykły i tylko FWD, który jest lżejszy ponad 100kg.

Podziękował: Dziara81, Yan00sh

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Czerwca - 2018 - 09:25:42 »
Na jezdzie probnej 1.4 bardzo pozytywnie mnie zaskoczyl, przejechalem sie tez silnikiem 2.0 i (moze niektorym sie tu naraze  ) ale nie odczulem wielkeij roznicy w dynamice samochodu (przynajmniej jezdzac po miescie i w okolicach miasta).

Jak załadujesz 4 osoby i bagaż to wtedy poczujesz różnicę, szczególnie w sytuacjach krytycznych, gdy będziesz potrzebował wykorzystać tą dodatkową moc. :)
Ale faktycznie też mogę potwierdzić również ku mojemu zaskoczeniu, że 1.4 TSI w Allspace (takiego też testowałem) spokojnie daje radę.

Offline Velbandito

• :: StartLine
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #5 dnia: 13 - Czerwca - 2018 - 11:13:52 »
Od niedawna jestem posiadaczem 1.4 4x4 DSG. Moje odczucia po przesiadce z Hondy CRV 150 km 4x4 aut są jak najbardziej pozytywne. Auto bardzo dobrze przyspiesza do 100 km/h w porównaniu do poprzednika, różnica jest  wręcz kosmiczna. Nie potrzebny byłby mi mocniejszy silnik.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline maniujr

• Rej: PZ
« Odpowiedź #6 dnia: 13 - Czerwca - 2018 - 12:28:22 »
Mam 1.4TSi (150KM) 4motion i DSG6... kultura pracy przy wyższych obrotach nie jest nadzwyczajna, ale osiągi są zadowalające. Mi brakuje "kopnięcia" z dołu, ale to przyzwyczajenia z diesla. Wyprzedzanie wymaga redukcji i trochę piłowania obrotów. "Z dołu" na wyższym biegu czuć, że brakuje pojemności i momentu, no ale to nie 2.0 turbodiesel. Auto jedzie przyzwoicie i wyprzedza się nim żwawo mimo, że masz wrażenie, że nie przyspiesza. W trybie S to już naprawdę lepiej się zbiera.

Jedyny minus jak dla mnie po 3tys km to spalanie na poziomie 10-12l w mieście i 7-9 na trasie (3osoby+bagaż).
Passat B6 Variant 2.0 TDi (CBAB by Cinsoft) R-Line 4motion

Podziękował: Rocko, Dziara81

Offline Pro_Tre

« Odpowiedź #7 dnia: 13 - Czerwca - 2018 - 12:49:41 »
Do 160 km daje radę bardzo dobrze, nawet z pełnym obciążeniem (2 + 3 dzieci długi weekend w maju trasa Poznań-Sopot).
A jak głownie po mieście to wg mnie nie ma co przepłacać, ten silnik wystarczy w zupełności.

Offline luk99

« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Czerwca - 2018 - 12:57:24 »
Jak załadujesz 4 osoby i bagaż to wtedy poczujesz różnicę, szczególnie w sytuacjach krytycznych, gdy będziesz potrzebował wykorzystać tą dodatkową moc.
Ale faktyczni
Ostatnio zaladowalem 4 osoby + dziecko i na prawde dawalo rade. Mozliwe, ze w 2.0 dawaloby rade jeszcze bardziej ale to juz kwiestia priorytetow. Ja i tak 90 % czasu jezdze sam a zone mam lekka ;-)

Offline Dziara81

• Rej: GD
« Odpowiedź #9 dnia: 13 - Czerwca - 2018 - 20:49:47 »
Dziękuje panowie za odpowiedz  :D :D

Swoje sprawy załatwiam u Plichty na Szadułkach  i tam z tym silnikiem nie mieli na stanie, dali mi 220 km i to highline i to robiło wrażenie :D .Dostałem z 1.4 TSI  turana wiem, że to inne auto ale moim zdaniem też dawało rade. Jak jeden kolega podpowiedział trzeba pojeździć po innych salonach w Trójmieście może się coś znajdzie takie samego. Ja biorę wersje Confortline z pakietem premium i fotele ergoactive bo nie wyobrażam sobie innych w tym aucie.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Czerwca - 2018 - 21:57:17 »
W Gdyni był DEMO Tiguan Allspace z silnikiem 1.4 TSI.

Offline foxter11

• Silnik: 2.0 TDI
« Odpowiedź #11 dnia: 14 - Czerwca - 2018 - 09:28:31 »
Jeździłem tym Allspacem z Gdyni na jeździe próbnej. Nie przyspieszał może od dołu tak jak 2.0TDI ale i tak bardzo dobrze. Natomiast był baaaardzo cichy. Przy 140km/h słychać było głównie szum wiatru.

Offline venom

• Moc: 220 KM
  • Rej: SK
« Odpowiedź #12 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 06:32:52 »
Natomiast był baaaardzo cichy. Przy 140km/h słychać było głównie szum wiatru.

Od 2 tygodni jeżdżę 2 litrową benzyną i cały czas jestem pod wrażeniem ciszy jaka panuje wewnątrz tego samochodu. Dwóm ujeżdżanym wcześniej i aktualnie Paskom nie mogę też nic zarzucić, ale Tiguan pod tym względem jest bardzo komfortowy.
Miałem okazję przejechać się benzyną 1,4 TSI i w moim odczuciu silnik ten radził sobie bardzo dobrze. Niestety, nie zwróciłem wtedy uwagi na wyciszenie, ale z tego co piszecie również i tu wszystko jest ok. Brać i cieszyć się z jazdy.  :thumbup:

Moje doświadczenia pochodzą z krótkiego Tiga ale myślę, że w Ollu jest podobnie.

Offline foxter11

« Odpowiedź #13 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 09:51:30 »
Teraz ten Tiguan z jazd próbnych jest dostępny na wyprzedaży.
Był dosyć bogato wyposażony, ale osobiście nie wiem czy zdecydowałbym się na samochód prezentacyjny - w końcu większość ludzi wypróbowuje moc silnika podczas takich jazd. Z drugiej strony jest też teoria docierania silnika, która mówi żeby go piłować od zerowego kilometra.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #14 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 10:09:17 »
Też pod koniec zeszłego roku zastanawiałem się nad kupnem auta DEMO (zwykły Tiguan), ale na szczęście ktoś mnie uprzedził :), bo jak pokazał się model Allspace to od razu mi się spodobał i takiego zamówiłem ze względu na dużo większy bagażnik (wersja 5 osobowa).

..w końcu większość ludzi wypróbowuje moc silnika podczas takich jazd...

Tu oczywiście masz rację, ale cena takiego auta w porównaniu do cennikowej jest zdecydowanie niższa nawet po rabatach na nowe auto, a przebiegi to kilka tysięcy kilometrów.

Decydując się na taki zakup należy jednak pamiętać, że auto DEMO to auto już sprzedane i zarejestrowane więc gwarancja liczy się od momentu sprzedaży dealerowi (pół roku mniej bo dealer może auto sprzedać dopiero po takim okresie). Poza tym nie ma możliwości dokupienia przedłużonej gwarancji oraz pakietu serwisowego, jeśli dealer takiego nie wykupi od razu, a nie robi tego.
Podsumowując kupuje się auto tańsze, ale już nie nowe i tylko z półtoraroczną gwarancją - coś za coś.

Offline venom

• Moc: 220 KM
  • Rej: SK
« Odpowiedź #15 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 10:13:53 »
Poza tym nie ma możliwości dokupienia przedłużonej gwarancji oraz pakietu serwisowego

To potwierdzam, i to jest duży minus.
Ja mam przedłużoną gwarancję na okres całego leasingu i pakiet przeglądów. Wszystko zamknięte w racie leasingowej. Nie odczuwam tego a koszty jednorazowe i ryzyko że coś się stanie po 24 misiącach użytkowania spadły do zera.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #16 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 10:22:02 »
Tworzę nowy wątek w temacie zakupu auta DEMO.
Może komuś się przyda.

Offline sween

• VW: T-Roc
« Odpowiedź #17 dnia: 18 - Czerwca - 2018 - 21:12:00 »
Po poniższym teście widać ,że 1.4 TSI DSG daje radę  nawet w tak dużym aucie jakim jest Allspace ;)

https://youtu.be/Rr3-ikF2Xik?t=3m52s

Jedyny problem to zbyt wysokie spalanie...

https://youtu.be/H7-_7x_W9Qw?t=6m11s

...duża masa robi jednak swoje.

Offline zibi1303

« Odpowiedź #18 dnia: 19 - Czerwca - 2018 - 08:10:44 »
Ten Pan jest fanem diesli, więc puenta jest wiadoma, ale jak sam przyznał silnik da radę. Choć dla mnie masa zwykłego TIG jest już górną wielkością z jąką ten silnik sobie fajnie radzi. Dlatego z tym silnikiem ja polecam tylko FWD, gdyby ten silnik wsadzić do Suzuki SX4 Cross'a. Wow.. to by była jazda ten samochodzik waży poniżej 1200kg w wersji FWD. Jednak w TIG też po gwarancji można spokojnie zrobić z niego 170 kucy. Tylko nie wiadomo na ile skróci mu się żywot :)

Offline pit23

« Odpowiedź #19 dnia: 19 - Czerwca - 2018 - 22:33:27 »
Jednak w TIG też po gwarancji można spokojnie zrobić z niego 170 kucy.

A do jakiej wartości podnosi się przy tym max. moment obrotowy ???
I w jakim zakresie obrotów silnika będzie występował max. moment obrotowy ???
Bo to chyba jednak poziom max. momentu jest wartością bardziej istotną niż podniesienie max. mocy silnika o 20 KM,
która miałaby wystąpić w zakresie 5000 - 6000 obr/min.

A wiadomo, że z reguły rzadko kiedy kierowca wkręca silnik na tak wysokie obroty.

Ja uważam, że silnik 1,4 TSI 150 KM spokojnie daje radę w Tiguanie.
Jeździłem też Tiguanem z silnikiem 2,0 TSI 180 KM i odniosłem wrażenie, że różnica jest niewielka.

Offline zibi1303

« Odpowiedź #20 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 02:29:29 »
Widziałem już boxy podnoszące moc do ponad 180, ale spece podają że bezpieczne dla silnika jest 20%. Natomiast moment wówczas jest jest w granicach 300-310 Nm.
Wiadomo że konstrukcyjnie chociażby skrzynia DSG do tego silnika zaprojektowana jest do maksymalnego momentu 350Mn i więcej nie przeniesie.
Bezpiecznie jest więc ok 300Nm.
Natomiast porównując do 2.0 TSI to tam gdzie 1.4 już się poci i zaczyna palić więcej paliwa 2.0 normalnie pracuje bez zwiększonego zużycia paliwa. Reasumując 1.4 da korzyść dla auta lżejszego i przy jeździe spokojnej i przy mniejszych prędkościach. 2.0 wygra jeśli weźmiemy auto cięższe - AWD i kiedy pojedziemy autostradą powyżej 140km/h albo często pedał gazu nam wpada w podłogę :)

Offline dxtr71

• VW: Golf VI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #21 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 11:15:17 »
Nie mam 1.4TSI, ale znam takich co mają, w Tiguanie i chwalą.
1.4TSI ma jedną zaletę w porównaniu z innymi TSI - ma póki co największa renomę jeśli chodzi o bezawaryjność (Poza wersjamia turbo + kompresor).
Dodatkowo nowe 1.4TSI jest na pasku, a nie łańcuchu, a to była jego największa wada do tej pory.
Nie bierze oleju, mało pali, jest całkiem dynamiczny. Co paredziesiąt tysięcy km czyścić dolot, lać paliwo i jeździć :).

Offline westsajd

« Odpowiedź #22 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 12:09:43 »
Ja mam 1.4 w krótkim tigu z 4motion i jeżeli ktoś chce dużo latać z prędkościami autostradowymi to nie polecam, nie ma cudów. Przy prędkości 130/140 i 4 osobach na pokładzie, podczas przyspieszania ewidentnie brakuje mu mocy, wciskam gaz i tak jakby brak reakcji. Słychać tylko, że silnik się męczy :) Przyspieszenie ze 140 do 160 trwa zdecydowanie za długo. Nie mówię tutaj o jakiejś szaleńczej jeździe tylko o prostych przypadkach, jestem na lewym pasie, widzę z tyłu, że ktoś się zbliża, chcę szybko uciec na prawy, przyspieszam... no i tu jest ból.
Być może jestem skrzywiony bo wcześniej jeździłem sedanem z v6 z delikatnie mocniejszym silnikiem i stąd taka a nie inna opinia.

Tak btw w mieście to i 1.2 dałoby radę.

Offline zibi1303

« Odpowiedź #23 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 12:20:35 »
Tak btw w mieście to i 1.2 dałoby radę.

Już nie przeginajmy bo dojdziemy zaraz do 1.0 :) dla takich aut co ważą ok 1400-1500kg oferta silnika 120-130 KM to porażka

Offline TeraTig

• VW: Tiguan II FL
« Odpowiedź #24 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 20:26:40 »
Ponieważ nie ma w temacie rozróżnienia o jaki silnik 1. 4 TSI chodzi napiszę parę słów o silniku 1.4 TSi 125KM użytkowany w moim Tiguanie.
Autem przejechałem już blisko 6000 km użytkuje go głównie w mieście oraz wypady dłuższe ok 50 km na S7
Zużycie paliwa kształtuje się teraz na poziomie 7.8 -8.0 l w zależności od stylu jazdy.
Teraz dynamika: auto jest dynamiczne jeśli tego potrzebujemy ale jest to okupione większym zużyciem paliwa, mimo wyższych obrotów w aucie jest zawsze cicho.
Jedynie przy wyższych prędkościach powyżej 160km/h słyszalne są szumu wiatru od słupków bocznych.
Generalnie jestem zadowolony z tego silnika i z czystym sumieniem POLECĘ GO KAŻDEMU kto nie oczekuje wielkich przyspieszeń i elastyczności ale ceni sobie ciszę i spokój jaki daje ten samochód a także zużycie paliwa w rozsądnych granicach.

Tagi wątku: