Autor Wątek: 1.4/1.5 TSI w Tiguanie - czy daje rade ?  (Przeczytany 18613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zibi1303

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
Odp: 1.4/1.5 TSI w Tiguanie - czy daje rade ?
« Odpowiedź #25 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 10:41:03 »
Dobrze by porównać go z 1.4 TSI 150KM

Offline Dziara81

• Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 13:13:08 »
Tyle co się dowiedziałem to 1.4 TSI km 150 km zastąpi 1.5 TSI 150 km. Który już jeździ w grupie VW w innych modelach. Na razie nic niepokojącego nie wyczytałem o tym silniku. W salonie jak się w serwisie pytałem, który jest lepszy to dwóch panów miało odmienne zdanie  :D 1.5 TSI jest większa niewiadomą to na pewno, to że jest nowy to od razu pojawiają się głosy maruderów ... :P wszystko wyjdzie po latach.

Pozdrawiam

Offline zibi1303

• Kod: CZEA
« Odpowiedź #27 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 13:52:03 »
Już tu na forum pisałem. 1.5 TSI ma nową skrzynię DSG 7 biegową ale inną niż ta z 2.0 TSI. Ma sporo większe ciśnienie wtrysku chyba ok 350 bar. Ma turbinę o zmiennej geometrii a na koniec powierzchnia cylindra w korpusie silnika jest napawana materiałem ceramicznym co przez porowatość ma dać lepsze smarowanie na zimno. Ten silnik już jest chyba od roku używany seacie i skodzie i VW w innych modelach, ale największa niewiadoma to niezawodność i trwałość. O tym się dowiemy za 4-5 lat. Jedni są za inni przeciw :)

Offline sween

• VW: T-Roc
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #28 dnia: 22 - Czerwca - 2018 - 10:13:22 »

Dodano:  22 - Czerwca - 2018  -  10:16:32
ja mam takie odczucie w 2,0 tsi ;p
Chyba jednak nie jest tak zle bo wartości zmierzone w tym teście na przykładzie Skody Kodiaq 2.0 TSI DSG 7 są ok  :thumbup:
Szczególnie elastyczność robi wrażenie.
Jezdziłem także przez dwa dni Tiguanem 2.0 TSI 7-DSG i moim zdaniem moc jest wystarczająca. ;)
No ale wiadomo każdy ma inne odczucia.

Offline dxtr71

• VW: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #29 dnia: 25 - Czerwca - 2018 - 11:06:09 »
Ma sporo większe ciśnienie wtrysku chyba ok 350 bar. Ma turbinę o zmiennej geometrii a na koniec powierzchnia cylindra w korpusie silnika jest napawana materiałem ceramicznym co przez porowatość ma dać lepsze smarowanie na zimno.
Co są warte te rozwiązania łatwo można zerwyfikować patrząc na innych producentów. Ciśnienie wtrysku przeważnie im wyższe tym szybciej zużywają się wtryski za to kultura pracy i ekonomia lepsze. Coś za coś. Nie wiem, czy podana wartość 350bar jest prawdziwa - w dieslach jest o ponad 1000bar większa niż napisałeś, a czasem sięga nawet 2000bar.
Co do trubiny ze zmienną geometrią to nie ma się czego obawiać. Jak się normalnie jeździ i kierownice się nie zapieką to będzie długo służyć. W dieslach to standard.
Napawanie, nanoszenie itp czegokolwiek na powierzchnię cylindra to samo zło. Wszystko w teorii wygląda pięknie a potem się czyta, słucha czy ogląda łuszczące się warstwy i naprawę poprzez tulejowanie bloku po staremu, zwykłym żeliwem. Jak się bierze takie coś na leasing to idzie przeżyć, ale kupić używane w dobrym stanie graniczy z cudem.

Offline dxtr71

• VW: Golf VI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #30 dnia: 26 - Czerwca - 2018 - 11:04:55 »
Nie generalizowałbym jednak. Część się kołkuje albo robi wstawki celem "zamknięcia" bloku i tulejuje.
Zależy to od producenta.

Offline ellah

• VW: Passat B6
  • Kod: CBDC
  • Rej: GA
« Odpowiedź #31 dnia: 29 - Stycznia - 2020 - 09:37:34 »
Witam,
Przymierzam się do zakupu 7os Tiguana Allspace z silnikiem 1.5 TSI 150 KM - pytanie do kolegów posiadaczy, czy jesteście zadowoleni z niego i czy silnik daje rade z tak ciężkim autem ?
Mam czas do piątku...

Z góry bardzo dziękuję.

Offline piotrek1977

• Silnik: 1.5 TSI
  • Rej: WG
« Odpowiedź #32 dnia: 29 - Stycznia - 2020 - 16:03:06 »
W normalnym Tigu daje radę bez problemu. Jechaliśmy w trasie do Wrocławia w 4 dorosłe osoby i przy wyprzedzaniu (szczególnie to widać na "50") radził sobie bez problemu. Spalanie przy średniej prędkości 103 km/h wyszło 7,8 w jedną stronę, a przy ostrej jeździe w drugą stronę, średnia 104 km/h spalanie 9,1.

Offline ellah

« Odpowiedź #33 dnia: 29 - Stycznia - 2020 - 23:39:46 »
Dzieki, jednak allspace jest 200kg cięższy, plus pasażerowie... Chyba jednak lipa będzie..

Offline piotrek1977

• Rej: WG
« Odpowiedź #34 dnia: 30 - Stycznia - 2020 - 10:45:33 »
a czy nie najprościej znaleźć salon, gdzie mają takiego Tiguana i się nim przejechać?

Offline ellah

« Odpowiedź #35 dnia: 30 - Stycznia - 2020 - 10:57:49 »
pewnie ze prościej, ale w trójmieście i okolicach nie maja takiego na jazde, same z większymi silnikami. Naprawde żaden z forumowiczow nie ma takiego silnika? To tez jest sygnal...

Offline NdR1980

• :: StartLine
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #36 dnia: 04 - Lutego - 2020 - 14:41:37 »
Silnik nie jest mocny (mam ten sam w AllSpace), ale daje radę do spokojnej jazdy.
Nie jeździłem nim jeszcze w górach przy pełnym obciążeniu, ale różnice na płaskim pusty (w sensie paliwo i kierowca) a załadowany (2 osoby dorosłe, dziecko z fotelikiem + cały kufer gratów) są minimalne zarówno w dynamice jak i spalaniu.
1.5 TSI to dość cicha jednostka do ~120-130 kmh. Powyżej tych prędkości przeszkadza mi i hałas wiatru i dźwięk silnika na wyższych obrotach.
Ja jestem zadowolony z napędu w skali 7/10.
Jeździłem też krótkiem Tigiem II 240 HP (o ile pamiętam to najmocniejsza jednostka) przez tydzień  i różnica jest spora, oczywiście na korzyść tego mocniejszego silnika. Co ciekawe, spalanie było niemal identyczne (średnie w obu przypadkach w okolicach 7.8-8.2L / 100km).

Offline ellah

« Odpowiedź #37 dnia: 05 - Lutego - 2020 - 22:42:18 »
Dziekuje wsyztskim, wybor padl jednak na 2.0 TSI 190 KM, 2 litry więcej na paliwie nie robi az takiej roznicy a przyjemność wieksza

Tagi wątku: