Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - jaki olej ?  (Przeczytany 1767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bombii

• :: StartLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.2
  • Napęd: FWD
  • Rej: KL
SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - jaki olej ?
« dnia: 08 - Czerwca - 2018 - 15:14:50 »
Witam, jestem nowym posiadaczem VW Polo 1.2 64 KM 2003 rok.
Pytanie dotyczy dolania oleju do skrzyni - jaki olej i w którym miejscu go dolać?
Nie mam dostępu do kanału ani do podnośnika, wiec jest to trochę utrudnione zadanie ale wujek Google podpowiadał że można to jakoś od góry zrobić.
Jest ktoś w stanie mnie naprowadzić w którym miejscu mogę ten olej uzupełnić ?
Pozdrawiam Bartek.

Offline gosik_vw

• :: ComfortLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TD
  • Kod: AAZ
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: FWD
  • Rej: RMI
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - jaki olej ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Sierpnia - 2019 - 13:11:07 »
Cześć, pewnie już po wyborze i dolewce ale nie zaszkodzi dopisać.
Zalecany olej to ten oryginalny VW - jest najtańszy 1 litr po około 40 zł. Inny pasujący olej do skrzyni manual, to Castrol TAF-X z normą 501.50 ale kosztuje nawet po 35 zł za pół litra.

Co do wymiany oleju lub samej dolewki, posłużę się cytatem z vwpoloklub.pl:
Cytat: Slawek-ch
Gdzie się znajduje korek spustowy i do wlania oleju w skrzyni biegów bo szukałem i nie mogłem znaleźć?
Może ma ktoś fotkę poglądową? Jaki olej najlepiej wlać?

Cytat: Brzeziak_
Zwalasz kolo od strony kierowcy, jak masz skrzynie 5 to widzisz ladny znaczek VW.
Od tego znaczka wędrujesz wzrokiem na prawo, tam znajdują się dwie śruby na dość duży imbus (nie pamiętam jaki), wiadomo z góry do wlania a z dołu do spustu.

Cytat: Slawek-ch
A ile tego oleju tam wchodzi?
Mam skrzynie 5.

Cytat: jaro
Do 5 wg. danych wchodzi 3,1 litra. Do odkręcenia nie trzeba ściągać koła, poza tym może być ciężko ruszyć te śruby szczególnie te górną bo jest małe pole do manewru imbusem. Ja to zrobiłem tak, że do starej nasadki od grzechotki 0.5 cala dospawałem śrubę z łbem na klucz 17. Na grzechotkę z tym adapterem imbusa musiałem dodatkowo założyć rurkę i dopiero wtedy puściła ta śruba (możliwe, że u Cibie pójdzie łatwiej).

Cytat: Brzeziak_
"Do odkręcenia nie trzeba ściągać koła"
Ale będzie miał ziomek więcej pola do manewru i ogólnie będzie łatwiej o dojście.

Cały temat, pod linkiem: https://vwpoloklub.pl/forum/index.php?topic=21744.0

Pozdrawiam ;)

Tagi wątku: